Notebook

Conceptul de notebook pornește de la ideea de cât mai multă putere de procesare într-un corp compact și toate acestea la un preț cât mai bun. Cele mai răspândite notebook-uri sunt cele de 15.6 inch, dar și alte diagonale au început să prindă de ceva timp: 17 inch pentru cei care-și doresc un portabil pe post de desktop replacement, 11.6 inch pentru portabilitate maximă și 13.3 inch ca un fel de compromis între spațiu de lucru și portabilitate, dimensiuni compacte.

Pentru cei care pun portabilitatea pe primul loc + design slim și plăcut au apărut ultrabook-urile, dar ce te faci cu persoanele care-și doresc și ceva putere de procesare? ASUS propune o soluție sub formă lui U32V care ne-a sosit la review.

Diagonala de 13.3 inch mi se pare a fi compromisul perfect, dacă-mi perimiteți o astfel de exprimare. De aceea și următorul meu notebook va fi unul de 13.3 inch. A trecut vremea când luam în spate un laptop de 15.6 inch și peste 3 kg. Vreau să folosesc notebook-ul și la diverse evenimente la care sunt invitat, în genul Webstock sau altele de gen care necesită live blogging, să-l iau și la serviciu când am nevoie de el.

ASUS U32V nu doar că vine cu specificații hardware bune pentru suma la care este comercializat, dar oferă o autonomie excelentă – 10h cu anumite setări. La #Webstock12 l-am utilizat în jur de 8h și tot mai afișa în jur de 15%, suficient pentru 1h și ceva.  Nu am mai testat niciun alt notebook care să reziste atât de mult. ASUS Padfone în combinație cu tableta Padfone Station și Padfone Station Dock sau ASUS Transformer TF300 / TF700 să depășească acest prag de ore ca autonomie, dar nu poți să lucrezi pe ele ca pe U32V.

De când l-am scos din cutie mi-a plăcut prin calitatea materialelor și designul metalic, excelent finisat. Să vedem care-i sunt specificațiile hardware înainte de a-l analiza pe diverse segmente:

Notebook
Date tehnice
ASUS U32V
Display 13.3 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli
Procesor Intel Core i5-3210M la 2500 – 3100 MHz, generația a treia
Memorie 8 GB memorie RAM la 1600 MHz, HDD de 750 GB
Placă grafică NVIDIA GeForce 630M cu 2 GB memorie dedicată
Sistem de operare Windows 7 Home Premium
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, bluetooth, 3 x USB 3.0, RJ-45, jack de 3.5 mm, HDMI
Foto cameră web HD
Baterie Autonomie de până la 10h, 8 celule, 5600 mAh
Greutate 1.89 kg
Grosime 9 – 26.1 mm
Preț 2956 lei

Design

Au utilizat mult metal, baza lui U32V este dintr-un plastic negru rezistent în timp. Mi-au plăcut acele așa-numite piciorușe de susținere care sunt puțin mai înalte decât la alte modele. Să zicem că o suprafață este mai umedă, nu trebuie să-ți faci griji pentru că nu sunt afectate componentele. Bateria se îndepărtează ușor, se oferă acces către componentele notebook-ului, dacă ai o surubelniță care să se potrivească. Oricum la configurația de mai sus nu ajungi să umbli la U32V decât dacă dorești neapărat să-i adaugi un SSD pentru un spor și mai mare de viteză.

Logo-ul ASUS poate fi regăsit în partea superioară, frumos stilizat și nu-i intruziv. Se deschide ușor, au un lăcaș special din care pornești “operațiunea”. Display-ul de 13.3 inch este înconjurat de un plastic negru mat. Mă bucur că nu au ales o suprafață lucioasă. Contactul dintre display și partea cu tastatura și componentele hardware se face prin două zone, rămâne un spațiu liber. Mi-a plăcut că balamele sunt calibrate corect, nici prea greu de desfăcut, dar nici prea ușor.

Zona pe care-ți odihnești mâinele a fost fabricată tot din metal, tastatura fără numpad – care, personal, nu-mi folosește în niciun fel – a fost o altă supriză plăcută, dar mai multe la capitolul dedicat.

ASUS U32V cântărește 1.89 kg și grosimea sa se situează între 9 și 26.1 mm. 9 mm atinge doar în partea frontală, restul sunt la peste 20 de mm. Nu-i neapărat un notebook slim, dar place prin greutatea redusă și nu ocupă mult spațiu în rucsac, îl strecori ușor. Încărcătorul său este relativ micuț. Nu cântărește la bagaj.

Mi-au plăcut materialele alese, oferă rezistență / fiabilitate în timp cât și procesul de fabricație de top. Un notebook ușor, clasic, rezistent, pe placul multora.

Ecran și sunet

Aduce un display de 13.3 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli, o rezoluție clasică și o diagonală care se situează la mijloc. 11.6 inch mi se pare prea puțin, iar 15.6 inch deja prea mult. Acum în funcție de necesitățile fiecăruia. Dacă dorești să ai laptopul doar pe acasă și foarte rar îl scoți în lume, ca să spun mai plastic, mizezi pe un desktop replacement și la portabile și alegi unul de la 15.6 inch în sus. Țin minte că la un moment dat am testat un Toshiba de gaming care avea 18.4 inch, dar și cântărea în jur de 4 kg.

Ecranul lui ASUS U32V se vede bine spre foarte bine. Unghiul de vizualizare este bun, nivelul de detalii ok. Mi-aș fi dorit o rezoluție mai mare, dar asta ar fi afectat prețul său, ar fi devenit prohibitiv pentru multe persoane.

Sunetul vine de la două boxe dispuse la bază. Se aude bine, sunetul este clar, aduce și ceva bass, nu uimește prin intensitate. Pentru asta aveți un jack de 3.5 mm în partea dreapta care în combinație cu un sistem audio distinct duce calitatea sunetului la un nivel superior.

Hardware și performanță

Integrează un Intel Core i5 din ultima generație, a treia – i5-3210M la 2500 MHz care poate urca până la 3100 MHz, 8 GB memorie RAM de tip DDR3 la 1600 MHz + HDD de 750 GB. Placa grafică este de tip NVIDIA GeForce 630M cu 2 GB memorie alocată, placă video dedicată care alături de CPU este responsabilă de performanțele notabile ale lui U32V.

L-am folosit pe partea de blogging, am instalat și câteva jocuri și s-a descurcat bine. Are un hardware destul de puternic, normal că poate fi îngenuncheat dacă-i puneți un joc cu cerințe grafice mari și ridici nivelul de detalii la maxim, dar să nu uităm că aici nu intră în discuție un portabil de gaming.

La capitolul Performanță începem cu notele din Windows Experience Index care acordă note între 1.0 și 7.9:

Notebook
Windows Experience Index
ASUS U32V
Procesor 7.1
Memorie RAM 7.5
Grafică 6.7
Grafică de gaming 6.7
HDD 5.9

Călcâiul lui Ahile se dovedește HDD-ul, dar observați că obține o notă bună, fiind și la 7200 rpm. Impresionează procesorul+ memoria RAM tactată la 1600 MHz. Mă gândeam să-l supun la o serie de teste de benchmark, dar s-ar trage tot concluzia de mai sus. Este clar un laptop performant: Intel Core i5 de ultimă generație, multă memorie RAM, spațiu de stocare arhisuficient pentru categoria sa.

Tastatură și touchpad

Cea mai bună tastatură de la ASUS pe care am scris până acum, i-aș reproșa un singur lucru și anume că nu este iluminată. Ar fi fost perfect. Literele sunt doar ușor înclinate, spațierea este exemplară și poți să tastezi în mare viteză. Timpul de adaptare a fost foarte redus, toate literele se aflau exact acolo unde se așteptau degetele mele, cu ghilimelele de rigoare.

Tastele sunt fabricate dintr-un fel de plastic cauciucat, puțin dure când le apeși, nu au un joc mare, asta i-ar mi-a plăcut + par a fi rezistente în timp.

Touchpad-ul este clar definit față de zona în care-ți odihnești mâinile. Bine proporționat și chiar mare în raport cu dimensiunile notebook-ului, se acționează foarte ușor. Click dreapta și stânga sunt corelate cu zona de touch. Agață un pic, dar poate că nu eram eu obișnuit cu finețea lui.

Conectivitate

Lipsește DVD-RW, dar numărul celor care mai sunt legați de această opțiune s-a restrâns în ultimii 2 – 3 ani de zile. Începem să stocăm tot mai mult în cloud și cât mai puțin pe HDD sau mai ales pe un DVD scris la PC, mai ales că oferă un HDD de 750 GB + HDD-urile externe au început să se ieftinească din nou.

Oferă Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, cameră web ce filmează la calitate HD / 720p. În partea stângă dați de VGA, RJ-45, 1 x USB 3.0, locul prin care se face răcirea lui U32V, cititorul pentru cardurile de tip SD. În dreapta sunt poziționate: jack-ul pentru încărcătorul laptopului, HDMI, 2 x USB 3.0, 2 x jack de 3.5 mm pentru ieșirea audio și microfon.

Autonomie

Uimește de-a dreptul și cele 10h de pe eticheta laptopului poziționată la baza tastelor nu sunt doar un artificiu de marketing, deloc. Unul dintre cele mai bune portabile din acest punct de vedere. Contează setările pe care le folosiți în ce privește modul de funcționare al lui U32V, ajungi de la 4h în sus. Depinde și ce rulezi pe el.

Concluzii

ASUS U32V a fost o surpriză pozitivă. Am dat de un model de ASUS U32V în oferta evoMAG.ro la prețul de 2977 lei în configurația cu 4 GB memorie RAM la 1600 MHz + HDD de 500 GB la 7200 rpm, fără sistem de operare preinstalat.

Să vedem care-i sunt punctele forte și slabe:

Puncte forte
– design bine pus la punct, materiale și finisare de calitate;
– 1.89 kg și grosime relativ redusă pentru gama din care face parte;
– putere de procesare considerabilă + portabilitate;
– tastatură și touchpad de calitate;
– sunet plăcut;
– autonomie excelentă.

Puncte slabe
– nu am găsit.

Aș fi vrut să pun prețul la puncte slabe, dar nu am cum în contextul în care alte notebook-uri concurente din gama sa și cu specificații hardware mai slabe costă cu peste câteva sute de lei în plus. Plătești nu doar pentru performanță ci și portabilitatea. Mi s-a mai părut un pic zgomotos, dar logic la un HDD, probabil că un SSD devine silențios de-a binelea.

Și notele de la final:

Notebook ASUS U32V
Design 9
Ecran și sunet 8.5
Hardware și performanță 9.5
Conectivitate 9
Autonomie 10
Nota finală 9.2

Și un scurt clip video, în procesare pe YouTube:

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.