Update: Găsiţi la 3.600 lei o versiune cu procesor i5 şi 4GB pe post de memorie RAM.
În ultima vreme am avut ocazia să mă joc cu mai multe netbookuri şi am crescut progresiv după cum urmează:
În ultima vreme am avut ocazia să mă joc cu mai multe netbookuri şi am crescut progresiv după cum urmează:
1. Asus Eee PC 1018P – 1879 lei;
3. Ultimul şi cel mai puternic dintre toate – Asus U36J – (disponibil din luna februarie şi pe site-urile din .ro la un preţ estimat de 3.600 lei) .
În primul rând înainte de a citi opiniile mele luaţi aminte că Asus U36J este cel mai subţire notebook din lume cu doar 19 mm grosime cu un procesor Intel cu voltaj standard.
Înainte de a vă vorbi despre ce ascunde ultraportabilul de la Asus să parcurgem în viteză specificaţiile hardware:
– ecran de 13,3 inch LED cu rezoluţie de 1366×768 în format 16:9, 16,7 milioane culori (ultraslim :));
– procesor Intel Core i3-380M – cel mai puternic din gama sa având o frecvenţă de 2,53 Ghz, 2 Gb DDR3 memorie RAM la 1.333 Mhz, placă video Nvidia GeForce GT 310M cu memorie dedicată 1 Gb DDR3, are integrată tehnologia Nvidia Optimus ce permite comutarea automată în funcţie de programele rulate între placa video integrată Intel GMA HD şi cea dedicată Nvidia GeForce GT 310M;
– hdd de 500 Gb, trei porturi usb 2.0, VGA, HDMI, card reader, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 2.1 cu EDR;
– 1,4 Kg, baterie cu 4 celule de 3070 mAh, sistem de operare Windows 7 Ultimate.
I. Design – rămâi impresionat de cât de subţire este acest portabil. Am citit că vor fi două variante de culoare: argintiu şi negru cu un plus de performanţă pentru a doua. Eu după cum se vede şi în galeria foto am testat varianta argintie ale cărei date hardware le găsiţi mai sus. Marginile deviceului sunt rotunjite, plăcute la atingere. Pe spate la loc de cinste se regăseşte logo-ul Asus, îmbinarea dintre ecran şi “unitatea centrală” se face prin două balamale micuţe ce impresionează prin soliditate. Par a rezista la o utilizare îndelungată. Pe partea dreaptă au fost poziţionate jack-urile pentru microfon şi căşti, card readerul, două porturi usb 2.0 şi un port de reţea RJ-45, pe lateral stânga se regăsesc un port usb 2.0, conectorul HDMI şi VGA (pe care l-am şi pus la încercare prin intermediul unui monitor Benq LED de 24 inch).
II. Ecran şi sunet – are diagonala de 13,3 inch şi permite rularea filmelor HD ce se văd bine. Contrastul mi s-a părut bun, chiar şi la serviciu în lumină puternică se descurcă. Dacă deschideţi laptopul veţi observa că atât displayul cât şi rama sunt lucioase, dar nu adună firele de praf sau amprentele. Sunetul se aude foarte clar, intensitatea este mică. Optimus One care-i un telefon foarte gălăgios aproape că îl acoperă :). Normal că nu se compară calitatea. M-am acomodat mult mai repede pe acest Asus în ce priveşte scrisul pe blog, twitter, facebook, răsfoitul prin reader şi prin bloguri faţă de netbookurile anterioare.
III. Tastatură şi touchpad – ca mai tot ce ţine de acest laptop nu aveţi ce să reproşaţi. Tastele sunt mai ferme, rezistente, nu scot vreun zgomot arhicunoscut de la portabile mai vechi, clar diferenţiate şi greu “agăţaţi” vreo literă din greşeală. Este spaţiu berechet în partea superioară şi inferioară a tastelor. Touchpadul are o conotaţie metalică, click dreapta şi stânga sunt integrate într-un singură tastă de dimensiuni generase, cu aspect metalic lucios. Concluzia ar fi că este o plăcere să tastezi pe Asus U36J. Garantez. :)
IV. Performanţe – doar jocurile de generaţie nouă îl îngenunchează, şi până şi acolo nu se lasă cu una cu două. Faptul că pe acest pachet tehnic ale cărui date le regăsiţi mai sus au pus şi Windows 7 în versiunea Ultimate fac ca să nu fie prea multe reproşuri. Dacă doriţi perfomanţă pură veţi da de o duzină de oferte în această categorie de preţ – 3.000 – 4.000 lei. Însă trebuie să ţineţi cont de tragetul acestui produs – ce impresionează prin grosimea ce se apropie de-a unor smartphoneuri cu tastatură qwerty.
V. Autonomia – are mai multe moduri de funcţionare ce permit un management eficient al resurselor. Eu am mers doar pe maxim şi a rezistat eroic în jur a 3 – 4 ore. Ţine la drum, bateria cu patru celule şi peste 3000 mAh îşi face datoria cu brio, să nu îi cereţi lucruri imposibile. Dacă menţin comparaţia cu smartphoneurile cu Android sau WP7 – aţi descoperi că şi U36JC se descurcă onorabil deşi dacă ne uităm la displayul său faţă de 3,5 – 4,3 de pe smartphone… Pe de altă parte impresionează răcirea ce menţine o temperatură decentă sub laptop. Monitorul şi tastatura nu sunt supraîncălzite ca la alte modele.
Concluzii – în 2011 dacă îmi cumpăr un laptop nou ştiu ce să aleg. Nu mai vreau un laptop de 15 inch. O să merg pe la diverse conferinţe şi anul acesta, fără ruşine aş deschide un Asus U36J şi aş “raporta” de la faţa locului. Acasă în combinaţie cu monitor de minim 20 inch ar deveni o adevărată unealtă de lucru. La serviciu s-ar dovedi de un real folos prin autonomia sporită.
M-am gândit să închei cu un comparativ pe care nu îl consider deloc deplasat între Asus U36J, Dell Adamo XPS şi MacBook Air:
Eu zic că alegerea naturală se individualizează de la mare distanţă.
Galerie foto cu Asus U36JC:
Video: