Tabletele cu Windows 8.1 în versiunea full au ajuns deja la a doua generație. Scriu deja pentru că în aprilie 2014 redactam recenzia lui ASUS VivoTab Note 8, iar în ultimele zile am testat urmașul său denumit mai simplu, VivoTab 8. A dispărut particula Note pentru că noua generație nu mai încorporează un stylus. Am înțeles că prețul de raft va fi ofertant.
ASUS VivoTab 8 a trecut printr-o cură de slăbire (margini mai subțire, greutate redusă). Adoptă un procesor Intel mai puternic și una peste alta promite o experiență de utilizare superioară la un cost de achiziție care nu rupe buzunarul. ASUS are experiență pe segmentul tabletelor. Îl consider un fel de early adopter alături de Apple și Samsung. Dacă nu mă înșel, ASUS este locul III global pe tablete (Android + Windows etc). Nu degeaba a colaborat Google cu ei la generațiile Nexus din 2012 și 2013. Trec din barca Android spre Windows 8.1.
Ideea ar fi că ASUS cu VivoTab 8 în versiune M81C și-a propus mai degrabă să aducă experiența Windows 8.1 către un public mai vast. Prețul său urmează a fi situat sub pragul a 200 de euro și se dorește a fi o tabletă de volum cu software gândit de Microsoft.
Specificații detaliate pentru ASUS VivoTab 8:
Design
În pachet alături de ASUS VivoTab 8 M81C găsiți încărcătorul pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, manuale de instrucțiuni și cam atât. La sediul ASUS am avut ocazia să pun generația Note 8-ul lângă 8-ul din noua generație și este evident că au mizat pe o formă mai prietenoasă, mai portabilă (margini mult mai înguste, greutate de 330 gr. la o tabletă de 8 inch cu Windows 8.1, procesor quad-core etc).
O ramă metalică argintie înconjoară tableta și contribuie la un plus de rigiditate. Apreciez și textura de spatele device-ului ce contribuie la un grip foarte bun. De multe ori am putut folosi VivoTab 8 cu o singură mână, fără să am impresia că ar urma să-mi scape pe jos în fracțiunea următoare. Logo-ul ASUS îl regăsiți în partea frontală, la baza display-ului, dar și stilizat pe spatele său. Este ok să ai un punct de un reper, mai ales că în timp te obișnuiești cu amplasarea butonului de power sau cu reglarea volumului, fără un reper ai căuta de fiecare dată pe lateral și de multe ori nu ai găsi controalele la locul lor.
VivoTab 8 este o tabletă light, compactă și se aseamănă din acest punct de vedere cu tabletele de 8 inch ce rulează Android. A trecut vremea tabletelor butucănoase cu Windows 8.1. ASUS nu face rabat calitativ și prin VivoTab 8 reușește să dea impresia unei tablete ce nu se demonetizează în timp, după o utilizare îndelungată.
Este o tabletă corectă pentru categoria sa de preț, cu un plus de stil față de alte modele concurente. Spre exemplu, am văzut o tabletă Toshiba de 8 inch cu Windows 8.1 ce urmează a fi poziționată la 999 lei și plasticele încorporate erau de-a dreptul penibile, la fel și display-ul. Lăsa impresia de ieftin cât cuprinde. ASUS beneificiază de o experiență superioară și nu dezamăgește.
Ecran și sunet
IPS LED Backlight de 8 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli. Livrează culori plăcute, luminozitate mare, unghi larg de vizualizare. Aș reproșa doar reflecția spațiului ambiant, mai ales sub acțiunea razelor de soare sau în mediile cu o lumină puternică. În rest nu ar fi prea multe de spus.
Sunetul la VivoTab 8 este livrat de de un speaker stereo poziționat pe spate, la bază. Se aude mai bine decât unele laptopuri. ASUS are o expertiză extinsă în domeniul audio și la VivoTab 8 au pus un soun de calitate, destul de bine calibrat. Jack-ul de 3.5 mm l-au dispus în partea superioară, iar reglarea volumului în lateral dreapta. Calitatea sunetului se păstrează și pe jack-ul de 3.5 mm, iar cu căști in-ear merge la fix. Audiție de top.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Elementele ce definesc hardware-ul implementat pe ASUS VivoTab 8: Intel Atom Z3745 quad-core la 1.86 GHz cu Turbo Boost, 1.33 GHz în frecvență normală. Sunt versiuni de VivoTab 8 cu 1 sau 2 GB RAM. Versiunea sosită la review avea 1 GB RAM, 10.6 GB disponibili din 20.8 GB și slot pentru cardurile microSD de până la 64 GB spre a extinde spațiul de stocare oferit în mod standard. Un card microSD devine recomandat dacă vrei să ții colecția de filme și melodii pe tableta ASUS.
2 GB RAM ar fi fost o adiție importantă, pentru un plus în ce privește puterea de procesare. Din ce am testat în ultimele zile nu simți că ar fi subnutrită din acest punct de vedere. Rulează Modern UI în mod fluent, fără lag-uri sau întreruperi, nu agață prin meniu. Se descurcă bine pe partea de browsing și duce aplicațiile existente în marketul Windows. Nu este o tabletă în genul Surface Pro 3 care să ofere putere de procesare similară cu un laptop. Pentru partea de Office, browsing și multimedia aș spune că ASUS VivoTab 8 merge fără nicio problemă.
Nu cumperi VivoTab 8 pentru gaming cu jocuri complex de ultimă generație sau că să randeze cine știe ce fișiere prin Photoshop. Nu. Prețul de sub 200 – 250 euro ar fi de luat în calcul. VivoTab 8 îți oferă mare parte din experiența Windows 8.1 într-un corp compact.
Dintre aplicațiile preinstalate:
Windows 8.1 în varianta completă, te scutește de achiziția unei licențe;
Microsoft Office 365 – subscripție gratuită în primul an de utilizare;
OneDrive – stocare în cloud din partea Microsoft, 7 GB oferiți în mod gratuit;
OneNote – salvezi notițe;
ASUS Webstorage – 5 GB pe viață + 11 GB oferiți gratuit în primul an, stocare în cloud;
ASUS YouCam – aplicație pentru camera de 2 Megapixeli gândită de către compania taiwaneză;
Flipboard – știri din diverse surse afișate într-un mod intuitiv;
Netflix – fără suport în România.
Magazinul de aplicații încorporat a devenit interesant. Găsiți aplicații concepute pentru Facebook, Twitter etc, dar și jocuri care se bucură de mare succes în App Store și Google Play.
Nu am capturi de ecran ca să ilustrez fiecare categorie în partea pentru că la VivoTab 8 lipsește butonul dedicat Microsoft. Combinația uzuală era Volum+ și tasta capacitivă Microsoft. Aici lipsește și am încercat diverse aplicații din market, complet inutile. Snipping Tool este ok cu mouse și toate cele. Era prea mare durere de cap pentru niște amărâte de screenshots. Am făcut câteva fotografii ca să ilustrez partea cu meniul, sper că sunt cât de cât explicite.
Performanță
Am făcut câteva teste de benchmark și rezultatele obținute de tableta ASUS le găsiți în tabel:
Conectivitate
Wi-Fi în standardele b/g/n, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.0, GPS și GLONASS sunt elementele definitorii pentru ASUS VivoTab 8. În partea superioară se află portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm.
În lateral dreapta dați de reglarea volumului și tasta power. La bază nu se află niciun element de conectivitate, în lateral stânga regăsiți slotul deschis pentru cardurile microSD de până la 64 GB. A funcționat fără probleme și aici mă refer la conexiunea la internet prin rețeaua Wi-Fi. Apreciez faptul că este o tabletă dual-band și folosește spectrul de 5 GHz ce permite, cel puțin teoretic, viteze mai mari la download.
Cameră foto și video
2 Megapixeli și cameră frontală de 2 Megapixeli. Apreciez că au mers pe un senzor ok în partea frontală, util pentru apelurile de voce prin Skype etc. Am făcut câteva fotografii cu VivoTab 8. Cu siguranță nu cumperi tableta ASUS pentru capacitățile sale în domeniul foto și video:
Autonomie
Bateria încorporată oferă o autonomie situată de 5 – 6 ore pe utilizare a tabletei cu luminozitate la maxim, ceva jocuri, mult browsing, redare de clipuri la 720p.
Preț
Prin SUA se estimează un preț situat sub 200 dolari. Extrapolez și spun că în Româniva va costa sub 200 euro, cel mai probabil. În momentul în care am detalii pe canal oficial urmează să fac un update în cadrul acestui articol.
Concluzii
ASUS VivoTab 8 este o tabletă ce oferă Windows 8.1 în versiunea completă. O recomand pentru modul cum se descurcă în browsing, multimedia și pe partea de Office. ASUS VivoTab 8 oferă o experiență de utilizare plăcută la un preț care se anunță interesant.
PRO
– tabletă ușoară, compactă;
– Windows 8.1 with Bing, Office 365 pe 1 an de zile;
– autonomie decentă;
– sunet de calitate;
– display ce impresionează la capitolul luminozitate.
CONTRA
– 1 GB RAM;
– lipsesc aplicațiile care să pună în valoare VivoTab 8 și aici este vina Microsoft că nu a reușit să atragă dezvoltatorii cu mare priză la public.
Recenzia video:
httpvh://youtu.be/PVAtp1a4A88