S-a făcut mult caz pe faptul că Windows 8 cu Modern UI a fost optimizat pentru tablete. Au și apărut multe tablete cu acest sistem de operare, iar Windows RT / versiunea Windows 8 pentru tablete pe procesor ARM a intrat într-un con de umbră. Primele tablete cu noul sistem de operare powered by Microsoft erau pe format considerat deja clasic de 10.1 inch. De la succesul iPad Mini și nenumăratele tablete Android de 8 inch a apărut dorința firească spre a avea o tabletă cu Windows 8 într-o formă mai compactă.

Așa au apărut timid primele tablete de 8 inch cu Windows 8. O veste bună pentru cei care doresc să cumpere telefoane, phablets și tablete cu Windows Phone 8 și Windows 8 sub 9 inch, Microsoft a anunțat că suspendă plata licenței. Pe viitor s-ar putea să vedem produse cu un preț ceva mai mic. Este o schimbare majoră de strategie care cred că se datorează noului CEO al companiei americane, Satya Nadella.

ASUS are o istorie recentă presărată cu numeroase tablete care s-au bucurat de priză la public. Și aici mă gândesc la cele două modele din gama Nexus (Nexus 7 2012 și Nexus 7 2013). Existau zvonuri la un moment dat pentru Nexus 10 în generația 2014 sub producția companiai taiwaneze. Vom vedea dacă se concretizează pe parcursul anului. Ar mai fi și seria de tablete Transformer cu Android ce au scos în față dock-urile sub formă de tastatură cu baterie integrată, elemente suplimentare de conectivitate.

Să revin la ASUS VivoTab Note 8 și la specificațiile hardware detaliate:

Tabletă

Date tehnice

ASUS Vivotab Note 8

Ecran

IPS de 8 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli și unghi de vizualizare de 178 grade

Procesor

Intel Atom Z3740 de tip quad-core la 1.33 GHz pe tehnologie de 22nm, din generația Intel Bay Trail

Memorie

2 GB RAM de tip DDR2, 64 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB

GPU

placă grafică integrată de tip Intel HD Graphics

Sistem de operare

Windows 8 și Office 2013 Home & Student

Conectivitate

Wi-Fi a/b/g/n, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, stylus pen Wacom

Cameră foto și video

5 Megapixeli și cameră frontală de 1.2 Megapxieli

Baterie

4050 mAh

Greutate

380 gr.

Grosime

10.9 mm

Design

ASUS-VivoTab-Note-8 (31)

În pachet dați de tabletă, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0 și manuale de instrucțiuni. ASUS merge pe simplitate la acest capitol și nu dați de căști sau alte accesorii. Totuși, ASUS VivoTab Note 8 poate fi accesorizată cu o tastatură dock și o husă cu rol de stand. Mai multe detalii în galeria dedicată de la final de articol. Trebuie să precizez că alături de tabletă am primit și ASUS VersaSleeve pentru VivoTab Note 8 / husă cu rol de stand, ASUS TransKeyboard / dock cu tastură ce se conectează prin bluetooth ce merge a fi utilizat împreună cu tablete de 7, 8 sau 10 inch, telefoane de la 5 inch în sus etc.

ASUS VivoTab Note 8 cântărește 380 gr. și o grosime de 10.9 mm. Are muchiile ceva mai mari, iar grosimea de aprox. 11 mm nu o încadrează în categoria tabletelor slim. Totuși, tableta ASUS poate fi operată cu o singură mână, în anumite situații. Este cu adevărat printre cele mai compacte tablete cu Windows 8. Spre a obține o greutate redusă au mizat pe plastic în spatele device-ului. Apreciez de fiecare dată când dau de un plastic mat care nu adună amprentele și nu pare a se zgâria ușor.

Logo-ul ASUS îl găsiți în partea frontală, sub ecranul de 8 inch. Este bine poziționat în partea frontală pentru că te obișnuiești rapid să rotești tableta din landscape în portrait în mod corect. Mai ales că de multe ori ai nevoie de acces la unele elemente de conectivitate (jack de 3.5 mm, tastele pentru reglarea volumului și power, stylusul Wacom etc).

VivoTab Note 8 este o tabletă cu un design plăcut, materiale alese spre a atinge și un cost de achiziție cât mai ofertant, dar nu s-au făcut concesii în ce privește asamblarea sau finisarea produsului.

Ecran și sunet

ASUS-VivoTab-Note-8 (39)

IPS de 8 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli, unghi de vizualizare de 178 grade. Impresionează de la prima vedere la capitole precum luminozitatea, culori naturale. Nu reflectă spațiul ambiant într-un mod deranjant. Tableta încorporează și un stylus Wacom capabil să recunoască 256 de niveluri de presiune pe suprafața display-ului. Este un accesoriu util pentru cei interesați de o nouă metodă de control a tabletei, pentru cei ce doresc să folosească ASUS VivoTab Note 8 pe partea de productivitate.

Sunetul provine de la două micuțe speakere poziționate pe spatele lui Note 8. Și aici ai parte de o experiență de utilizare plăcută (sunet puternic, profund, bine calibrat). Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară, pe lateral. Apreciez calitatea sunetului, contează și căștile utilizate. Am folosit ASUS VivoTab Note 8 cu căști Apple de tip in-ear și s-a dovedit o combinație excelentă.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-VivoTab-Note-8 (34)

Câteva elemente definesc ASUS VivoTab Note 8 la capitolul hardware: Intel Atom Z3740 din ultima generație de procesoare a companiei americane / procesor quad-core la 1.33 GHz, Intel HD Graphics pe partea de procesare grafică, 2 GB RAM de tip DDR2, 64 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB (în total s-ar putea ajunge la 128 GB, în jur de 100 GB dacă scoatem și fișierele ocupate de către sistemul de operare, drivere etc).

Este clar că la partea hardware avem parte de o optimizare astfel încât să ruleze Windows 8 în condiții optime. Tableta nu are lag / întârzieri în meniu. Este foarte sprintenă. Și când te gândești că merge pe Windows 8 în varianta full. La nivel de interfață grafică nu sunt multe de spus. Windows 8 și nimic mai mult. Sunt câteva aplicații instalate de către

Acum să fie clar, ASUS VivoTab Note 8 nu este o tabletă pentru cei interesați de joculețele în genul Angry Birds și Flappy Bird. Note 8 se adresează celor interesați de partea de productivitate, celor care apreciază integrarea Office 2013 în ediția Home & Student, soft care te scutește de plata a aproximativ 100 de euro, la fel și licența de Windows 8 inclusă face ca prețul de 1300 – 1400 lei să fie cu adevărat interesant.

În browsing impresionează în mod plăcut, de la prima utilizare și partea de multimedia (clipuri la 1080p, YouTube). Și pe zona de office se descurcă exemplar grație suitei incluse by default. ASUS VivoTab Note 8 livrează portabilitate maximă și Windows 8. Nu este o tabletă pentru gaming, nici nu știu dacă există vreo tabletă cu W8 și recomandată pentru jocuri. Sunt ceva joculețe prin Windows Store, pentru cei interesați, dar nu este fundamentul pentru care optezi în alegerea lui VivoTab Note 8.

Performanță

Screenshot (17)

Am rulat câteva teste de benchmark și rezultatele obținute le găsiți în tabel:

Tabletă

Teste de benchmark

ASUS VivoTab Note 8

3DMark

Ice Storm – Maxed Out!;

Ice Storm Extreme – 8428 puncte;

Ice Storm Unlimited – 14865 puncte.

GFX Bench

 GFXBench 2.7 T-Rex HD – 864 frames la 15 fps;GFXBench 2.5 Egypt-HD – 4085 frames la 36 fps;

BrowserMark 2.0

 2793 puncte

HTML5test

 372 cu Internet Explorer pentru Windows 8

MetroBench

Linpack CPU – 259 Mflop/s;Whetstone Rating – 93 MWIPS.

DiskBenchmark

Write – 41.62 MB/s;Copy – 33.51 MB/s;Read – 99.52 MB/s.

Conectivitate

ASUS-VivoTab-Note-8 (18)

Wi-Fi în standardele a/b/g/n, bluetooth 4.0. În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB în partea superioară, tasta de power și reglarea volumului pe lateral dreapta, stylusul Wacom la bază. În lateral stânga se află slotul pentru cardurile microSD de până la 64 GB și o tastă cu rol de Home ce la apăsarea sa te duce direct în interfața Modern UI sau activează ecranul de blocare / deblocare.

Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la internat prin Wi-Fi. Nu sunt prea multe de spus la capitolul conectivitate. Mi-aș fi dorit un port USB full, dar sunt conștient că nu aveau cum să-l implementeze pe o tabletă de 8 inch și să păstreze o grosime cât de cât ok.

Cameră foto și video

ASUS-VivoTab-Note-8 (27)

5 Megapixeli pentru camera principală, autofocus și fără LED flash, cameră frontală de 1.2 Megapxieli ce se dovedește utilă în apelurile video prin Skype etc.

Câteva fotografii făcute cu ASUS VivoTab Note 8:

Autonomie

ASUS-VivoTab-Note-8 (22)

Bateria de 4050 mAh își face datoria și livrează o autonomie destul de bună raportat la faptul că aveam o tabletă cu Windows 8 în varianta full, display de 8 inch cu panel IPS, procesor quad-core la 1.33 GHz. Ca de fiecare dată contează scenariile de utilizare. Ajungi a atinge până la 7 – 8 ore de autonomie în browsing, office, jocuri, redat clipuri și cu luminozitatea setată la 50%.

Preț

eMAG – 1449 lei;

Concluzii

ASUS-VivoTab-Note-8 (20)

ASUS VivoTab Note 8 oferă o experiență de utilizare completă. ASUS a făcut o treabă bună, iar Windows 8 poate fi accesat în condiții optime și pe tabletele de 8 inch. Am structurat care-i sunt punctele PRO și CONTRA. Apropo, scriam de joculețe în genul Flappy Bird că nu ar fi pentru cei interesați de astfel de jocuri, dar să stiți că-l găsiți în Windows Store. Este printre cele mai descărcate aplicații.

PRO

– display cu unghi bun de vizualizare, culori plăcute, luminozitate mare;

– Windows 8 în varianta full + Office 2013 for Home & Students;

– sunet de calitate;

– stylus Wacom precis, inclus în carcasă;

– dimensiuni compacte pentru o tabletă cu Windows, atenția la detalii în ce privește finisarea;

– autonomie bună.

CONTRA

– butonul Windows este încadrat ceva cam mult în carcasă și greu de accesat în anumite situații (spre exemplu când am făcut capturile de ecran / Windows + Volum down).

Partea de unboxing, primele impresii:

Câteva fotografii cu ASUS VivoTab Note 8: