Desktop & Mobile - 1200x150

ASUS Vivotab Smart – review

03/03/2013

Desktop & Mobile - 850x100

În ultimele zile am avut ocazia de a testa și tableta ASUS Vivotab Smart. Este unul dintre cele mai interesante device-uri cu Windows 8. Tabletele se află într-o adevărată expansiune și deja au dus la dispariția netbook-urilor / cota de piață a acestora a scăzut simțitor.

ASUS este una dintre companiile care a știut din timp să mizeze pe tablete. Altele abia acum se trezesc. HP abia la MWC 2013 a declarat că va face trecerea de la PC spre tablete. Compania taiwaneză a acumulat experiență în tabletele cu Android. Seria Transformer a fost bine apreciată de public. Anul trecut au lansat prima tabletă Android cu procesor quad-core și display cu rezoluție 1920×1200 pixeli. A fost singurul model de gen până la debutul lui Samsung Nexus 10 și Huawei Mediapad 10 FHD. Atenție că mă refer la tablete cu Android și iPad iese din calcul.

Windows 8 a debutat în ultima parte a anului 2012. Este gândit special pentru tablete și laptopurile cu touch încorporat. Interfața Modern UI a fost concepută spre a fi user friendly și a permite o navigare facilă prin control tactil.

Ar mai rămâne un singur element de luat în calcul spre a avea o tabletă cu priză la public. ASUS a adus Vivotab Smart la un preț bun: 2349 lei. Pentru această sumă primești o tabletă dual-core, 64 GB spațiu de stocare, design plăcut, variantă pe alb și negru, Windows 8. Gândiți-vă că numai o licență de Windows 8 costă în jur de 500 de lei.

Să vedem care sunt datele hardware de la care pornim analiza în cazul lui ASUS Vivotab Smart:

Tabletă ASUS Vivotab Smart
Ecran IPS de 10.1 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli și unghi de vizualizare de 178 grade
Procesor Intel Atom Z2760 dual-core la 1.6 GHz, tehnologie pe 32nm
Memorie 2 GB DDR2, 64 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD
GPU Intel GMA la 533 MHz, placă grafică integrată
Sistem de operare Windows 8
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, bluetooth 4.0, microUSB, microHDMI, NFC, jack de 3.5 mm
Cameră foto și video 8 Megapixeli cu LED flash, cameră frontală de 2 Megapixeli
Baterie 6760 mAh și promite autonomie de până la 9.5 h
Greutate 580 gr.
Grosime 9.7 mm

Design

ASUS-Vivotab-Smart (3)

Spun direct că este cea mai slim tabletă cu Windows 8 pe care am avut ocazia să o testez până acum și nici nu cred că are vreun rival în piață. Are 580 gr. și 9.7 mm grosime. Atenție că nu vorbim de o tabletă cu Windows RT (versiunea Windows 8 pentru tablete cu CPU ARM) ci de una cu Windows 8 în versiunea full, ce poate rula și aplicații scrise până acum pe Windows 7, etc. Există compatibilitate între ce poate face această tabletă și ce realizează un PC cu același software.

Când o iei în mână se simte la fel ca o tabletă Android. Doar când îi aprinzi ecranul dai de Windows 8. Ar mai fi și butonul dedicat cu logo-ul Windows. Marginile ecranului sunt negre, iar versiunea sosită la review era albă, spate alb și o carcasă din plastic bine închegată. Când o strângi în mână și o manvrezi pe toate părție nu scoate vreun sunet. ASUS a făcut o treabă excelentă și a reușit să facă o tabletă cu un design plăcut, materiale destul de bune, finisare de top. Îți face plăcere să o ai în mână și să rulezi aplicații, să o pui a executa diverse task-uri.

În cutie dați de tabletă, încărcător la care aveți nevoie de un adaptor, cablu microUSB – USB 2.0. Nu se oferă acces la baterie. Nici nu-mi amintesc să fi testat vreo tabletă care să ofere un astfel de feature.

Concluzia ar fi pe partea de design că ASUS Vivotab Smart se simte bine în mână, tabletă făcută cu simț de răspundere, colțuri ușor rotunjite, ușoară și slim pentru nișa din care face parte.

Ecran și sunet

ASUS-Vivotab-Smart (15)

10.1 inch, 1366×768 pixeli, display capacitiv și multitouch, tehnologie IPS, unghi de vizualizare ca la un monitor – 178 grade. Se vede bine din orice poziție. Cu luminozitate la maxim te descurci și afară, sub acțiunea razelor soarelui. Îmi place că nu pierde din calitate nici la un unghi mare. Touch-ul funcționează precis. Marginile ecranului sunt de culoare neagră și permit a te focaliza pe conținut. Logo-ul ASUS nu este intruziv și abia-l remarci în colțul din stânga sus. Butonul cu logo-ul Windows a fost poziționat central și permite să orientezi mai ușor tableta în landscape.

Sunetul vine de la o micuță boxă dispusă pe spate, lateral stânga. Poate fi ușor obstrucționată când ai tabletă în mod landscape. Nu impresionează ca volum și aici mă refer la amplitudine, dar place în ce privește calitatea sound-ului. Aveți la dispoziție și un jack de 3.5 mm spre a conecta o sursă distinctă de sunet cu mai multă putere. Jack-ul de 3.5 mm este poziționat la bază. Tot acolo se află și tasta pentru reglarea volumului.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-Vivotab-Smart (2)

CPU dual-core la 1.6 GHz de la Intel din seria Intel Atom, 2 GB memorie RAM de tip DDR2, 64 GB spațiu de stocare + microSD de până la 64 GB (cred că merge fără probleme până la 64 GB, deși nu am avut vreun microSD la o asemenea valoare ca să confirm / infirm).

Cei 64 GB se transpun în 49.8 GB în mod real + microSD-ul mai sus amintit. Pentru 2349 lei mi se pare a oferi suficient spațiu de stocare. iPad 4 debutează cu 16 GB în versiunea Wi-Fi pe la 2000 și ceva de lei pe când aici ți se oferă aprox. 50 GB din start.

Vorbim de un hardware optimizat din start spre a rula Windows 8 în condiții bune. Este recunoscut parteneriatul de tradiție dintre Intel și Microsoft. Ambele companii au de câștigat din Windows 8 cât și din celelalte versiuni Windows pe care compania cu sediul în Redomond le-a scos pe piață. Nu contează hardware-ul așa mult ci experiența oferită.

Aici pot confirma că Windows 8 pe ASUS Vivotab Smart se mișcă excelent. Ai viteză în sistemul de operare, nu am remarcat existența vreunui lag, comenzile sunt preluate rapid. Îți este drag să faci browsing prin Internet Explorer 10 ce mizează pe o interfață minimalistă. Intri în modul desktop dacă dorești interfața clasică.

Dintre aplicațiile preinstalate pe ASUS Vivotab Smart:

– Mail, Calendar, Internet Explorer, Store, People, Photos, Maps, SkyDrive;
– Desktop, Weather, News, Trending, Games, Music;
– ESPN pe partea de știri, Camera, Video, Travel, Bing Finance – indici de la bursă;
– ASUS camera, MyLibrary, MyDictionary, Guide, SuperNote;
– ASUS WebStorage, ASUS Vibe Fun, Kindle, Pinball FX2, Microsoft Mahjong, Microsoft Solitaire Collection, Taptiles – toate partu sunt jocuri, Skype;
– Finger Share, All Clouds, Netflix – fără suport pentru România, Microsoft Office în varianta demo.

Știți că la Windows 8 în interfața Modern se face navigarea printr-un gest lateral similar cu swipe. Poți mișca degetul printr-un ușor gest dinspre exterior la interior și ai acces la diverse funcții. În dreapta dai de Search, Share, Start, Devices și Setări. În stânga același gest are funcția de Back și te duce către pagina deschisă anterior.

Mi-a plăcut că se poate scrie ușor pe tastatura qwerty touch și asta mai ales când tableta este ținută în mod portrait. Pe de altă parte mi-aș fi dorit ca Windows Store / magazinul de aplicații să fie mai bine populat. Mai este mult până la a avea o colecție impresionantă de aplicații și jocuri precum App Store sau Google Play. Știu că Microsoft trage tare spre a avea câți mai mulți developeri implicați și oferă mult mai mult suport din acest punct de vedere decât concurența. Aștept finalul de an ca să văd cum evoluează Windows Store.

În Windows Store dați de o secțiune numită ASUS Tablet Picks cu o colecție recomandată de aplicații: Gesture Mapping, FingerShare, All Clouds, TuneIn Radio, Remote Desktop, Drums, Solar System, NASA Be a Martian, Sudoku Wars, Play Guitar!, GuidePal, Perfect365, Popular Science, Press Reader și Angry Birds Star Wars. Majoritatea sunt gratuite cu excepția Angry Birds Star Wars ce costă 4.99 dolari și a Solar System – 1.49 dolari.

Gesture Mapping – aplicație gândită doar pentru ASUS, aduce în plus o serie de gesturi touch pentru controlul tabletei;
FingerShare – permite share-ul facil de muzică, fotografii, clipuri video și documente prin intermediul NFC sau Wi-Fi;
All Clouds – doar pentru tablete ASUS. Vă permite a manageria mai multe conturi ce oferă stocare în cloud (SkyDrive + ASUS WebStorage);
TuneIn Radio – nu cred că mai este nevoie de vreo explicație, listă exhaustivă de posturi radio;
Remote Desktop  – conexiune la un PC din orice loc, poți accesa resursele de acolo (documente, etc);
Perfect365 – editare foto la nivel de bază.

Performanță

Nu am acordat o atenție deosebită și nu am supus tableta la prea multe teste de benchmark. Important este că aceasta funcționează fără lag și oferă o experiență foarte plăcută. A scos 320 puncte în HTML5test cu browserul IE10. În BrowserMark 2.0 a acumulat 1775 de puncte.

Tastatură auxiliară

ASUS-Vivotab-Smart (24)

Odată cu tableta am primit și o tastatură auxiliară qwerty fizică ce joacă și rolul de cover. Aceasta se atașează la tabletă printr-un magnet. Conexiunea se face prin bluetooth. Tastatura are 6 rânduri de butoane. Tastele au un profil slim și sunt clar evidențiate. Are și touchpad. Funcționează destul de bine. Nu știu prețul de comercializare.

Conectivitate

ASUS-Vivotab-Smart (4)

Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0.
Se adaugă pe lateral, în partea superioară: microUSB și microHDMI, slotul pentru cardurile de tip microSD. La bază sunt jack-ul de 3.5 mm și tasta pentru reglarea volumului și în lateral dreapta se află butonul de power cu rol și în blocarea / deblocarea display-ului tactil de 10.1 inch.

Cameră foto și video

ASUS-Vivotab-Smart (9)

8 Megapixeli pentru camera principală și 2 Megapixeli pentru camera frontală. Vă las cu câteva imagini spre a vă forma o opinie:

Autonomie

ASUS promite 9.5h, dar am scos 7 – 8h fără probleme. Impresionant pentru o tabletă de 10.1 inch cu Windows 8. La un laptop de cele mai multe ori ești blocat pe la 3 – 4h și tot consideri că este bine, iar la o tabletă cu control prin gesturi touch ajungi la valori duble.

Concluzii

ASUS-Vivotab-Smart (22)

ASUS Vivotab Smart este alegerea inteligentă. Dacă vrei o tabletă cu Windows 8 la un preț bun atunci aceasta ar trebui să fie prima ta alegere. Nu m-am hazardat să recomand prea multe dintre gadget-urile testate. Până acum am mai făcut asta la ASUS U32 și acum la ASUS Vivotab Smart. Nu are rost să mergi pe Microsoft Surface Pro care costă cu câteva sute de lei în plus. Ai o alternativă mult mai bine echilibrată.

PRO
– design plăcut, slim pentru o tabletă cu Windows 8;
– display cu unghi de vizualizare larg, impresionează prin luminozitate;
– Windows 8 preinstalat, te scutește de achiziția unei licențe;
– spațiu de stocare mare pentru categoria sa de preț;
– funcționare fluentă, browsing de calitate;
– autonomie mare.

CONTRA
– Windows Store nu-i chiar așa populat, dar nu este vina ASUS pentru asta;
– camera foto focalizează ceva cam încet.

Și un scurt review video:

httpvh://youtu.be/Fuv9bahUWrI

Mobile2 - 300x250

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.

Mobile3 - 300x250