Asus vs Asus – 2 ani de zile şi evoluţia funcţiilor unui laptop

16/01/2010

          Zilele trecute am „prospectat” piaţa pentru un nou laptop. În primul rând remarc scăderea preţurilor şi creşterea spectaculoasă a performanţelor. Acum 2 ani am dat 2.400 Ron pe un Asus X51R series ce are:
– procesor dual-core la 1,86Ghz;
– memorie ram 1024 Mb (a mai primit un bonus de la mine de 1024 Mb);
– placă video de 256 Mb Ati Radeon X1100 (destul de slăbuţă ca performanţe);
– hdd de doar 80 Gb;
           La magazinele online am rămas uimit când am observat că oferta de laptopuri a celor de la dc-shop este peste eMag. Spre exemplu acum cu 1839 Ron iei un Asus K50AB cu:
– procesor Athlon X2 la 2,1 Ghz;
– memorie ram 2 Gb (uşor poţi adăuga la un preţ modic încă 2);
– hdd de 250 Gb;
– placă video destul de ok – Ati Radeon HD 4570;
– hd (1366 cu 768 rezoluţie).
          Aproape că mă bucuram că îmi iau un alt pc. Dar îmi dau seama că indiferent ce funcţii ar avea eu nu l-aş utiliza la maxim. În general pierd vremea pe net şi nu îţi trebuie cine ştie ce jucărie ca să deschizi un browser. Orice lucru care îl cumperi trebuie să aibă o logică, să respecte o funcţie. Restul ar fi pentru a epata. Şi în vremurile astea nu este cazul pentru gesturi ieftine.
         Un prieten îmi spunea că mai bine iau un desktop. Nu ştiu de ce dar prefer un laptop. Îmi oferă:
– performanţe similare cu pc-ul clasic;
– mobilitate;
– să nu râdeţi – consum redus de energie electrică (cu cât un desktop pc este mai puternic cu atât creşte şi cantitatea consumată).
         Dacă aş vrea un sistem pentru jocuri aş alege să configurez o unitate centrală. Când vor scădea preţurilor la all-in-one desktopuri o să trec la achiziţie (Macul are unul de 27 de inch dar preţul se apropie de 10.000 Ron şi nu am câştigat la loto, încă).

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.