Unul dintre cele mai interesante laptopuri din piață este ASUS ZenBook Duo UX482E. ASUS a venit cu o abordare alternativă și încearcă să iasă din cutumele stabilite pentru piața de ultraportabile.
Este un notebook ce impresionează prin dimensiunile sale compacte, prin materialele și finisarea ce-l încadrează în segmentul premium, dar mai ales prin faptul că ecranul principal este însoțit de un display secundar aflat deasupra tastaturii.
Touchpad-ul a fost mutat în lateral dreapta, cu click dreapta și stânga bine individualizate și feedback excelent dat de touchpad. Tastatura s-a mutat mult spre bază, iar zona în care îți odihnești mâinile va fi în afara lui ZenBook Duo. L-au făcut îngust în zona respectivă, ca trecerea să fie cumva cât mai naturală, să nu incomodeze.
Un element important ce contribuie la performanțele atinse de ZenBook Duo UX482E este procesorul Intel Core i7-1165G7 din a 11-a generație Tiger Lake. Echipează laptopurile premium cu certificare Intel® Evo™.
Cui se adresează platforma Intel® Evo™?
➡️ celor ce folosesc un laptop drept computer principal și doresc să-l ia oriunde au nevoie;
➡️ cei ce pun accent pe mobilitate și conectivitate;
➡️ pun mare preț pe partea de productivitate și folosesc laptopul pentru lucru, dar și pentru pasiunile personale;
➡️ sunt dispuși să investească în produse premium.
Intel alături de ASUS și alte companii ce activează în piața de laptopuri au dezvoltat produse în platforma Intel® Evo™ ce întrunesc câteva elemente de bază:
1️⃣ Performanță – asigurată de Intel Core i5 sau i7 Tiger Lake din a 11-a generație cu grafică Intel Iris Xe;
2️⃣ Receptivitate – ieșire din modul sleep în mai puțin de o secundă;
3️⃣ Durată de viață a bateriei – durata de viață a bateriei de minim 9 ore și cel puțin 4 ore de autonomie cu o încărcare de 30 minute prin fast charging (valabil pentru dispozitivele cu ecrane Full HD);
4️⃣ Grafică de bună calitate – Intel® Iris® Xe aduce grafica integrată la un nivel superior;
5️⃣ Conectivitate – conectivitate de top cu și fără fir (Thunderbolt™ 4 și Intel® Wi-Fi 6 (Gig+));
6️⃣ Audio și video premium – integrează software de anulare a zgomotului pe unele modele, difuzoare și microfoane de înaltă calitate.
Cum descoperi un laptop din platforma Intel® Evo™?
Prin sigla adusă pe carcasă, la loc vizibil
Specificații
Design
În pachet pe lângă ASUS ZenBook Duo veți găsi o husă de protecție și încărcătorul pe USB Type-C ce alimentează la 65W, stand atașabil ce permite obținerea unei poziții mai bune spre a vizualiza imaginile afișate de către display-ul secundar, stylus ce recunoaște peste 4000 de niveluri de presiune.
Pe capacul exterios se află sigla ASUS ce a fost desenată în culoarea argintie. Partea de la bază a fost îmbrăcată în metal. Grip-ul pe orice suprafață este excelent pentru că în loc de 4 puncte de contact au venit cu două zone cauciucate ce se întind generos.
ZenBook Duo are un design elegant, iar materialele utilizate de către ASUS sunt magneziu și aluminiu. Are certificare MIL-STD 810H pe partea de fiabilitate și durabilitate (testat după standardele definite de către armata americană). Grila pentru răcire + cea destinată difuzoarelor tunate de către Harman Kardon au fost integrate într-un mod plăcut. Una peste alta, au acordat o atenție maximă la întreg ansamblul, avem de-a face cu o adevărată minune a ingineriei taiwaneze.
Când îl deschizi vei remarca balamaua ergolift, dar și ecranul secundar ce se ridică la un anumit unghi în funcție de unghiul aplicat display-ului principal. Sunt o mulțime de mecanisme aduse de către ASUS, iar ZenBook Duo mi se pare a fi chintesența a ce au acumulat până acum la capitolul notebook-uri cu veleități high-end.
ASUS ZenBook Duo este echivalentul smartphone-urilor pliabile, un dispozitiv ce atrage atenția de la primul contact și intrigă prin display-ul secundar.
Ecran și sunet
Sunt două ecrane pe ASUS ZenBook Duo UX482E:
- Ecran principal – un display IPS convențional de 14 inci cu rezoluție 1920×1080 pixeli;
- Ecran secundar – IPS de 12.65 inci ce este foarte lat și adus deasupra tastaturii, iar rezoluția afișată este de 1920×515 pixeli.
Display-ul de 14 inci are luminozitate de până la 400 nits (am măsurat 350 nits), iar pe display-ul secundar de 12.65 inci pe aceeași imagine am obținut 200 nits. Nu pot să spun că impresionează în mod deosebit, dar nici nu pot fi criticate major. Mi-a plăcut tratamentul antireflex, element major la display-ul secundar pe care mai mereu îl vei vedea într-un anumit unghi.
Conținutul este lizibil și sub acțiunea razelor de soare, touch-ul reacționează prompt și există suport pentru stylus cu 4096 niveluri de presiune (în special pentru cei ce mizează pe creativitate și au nevoie de suport pentru acest tip de input aplicat pe ecranul notebook-ului).
Sunetul cade în sarcina a 4 difuzoare stereo tunate de către Harman Kardon. Se aude neașteptat de puternic, clar și mult bas. Am măsurat 94.4 dB la aproximativ 10 – 15 cm de difuzoarele lui ZenBook Duo. Nu distorsionează rău la volum maxim. Sincer, nu mă așteptam să se audă atât de puternic. Cred că ASUS și-a propus prin ZenBook Duo să vină cu un notebook pentru cei activi în industria muzicală, de aici și atenția acordată pe partea de sunet.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Vedeta este procesorul Intel Core i7-1165G7 dezvoltat într-un proces de litografiere pe 10nm SuperFin, quad-core la 2.8 GHz ce urcă cu Turbo Boost la 4.7 GHz, cache de 12MB, TDP de 28W. În configurația ajunsă la review era însoțit de 16 GB memorie RAM de tip LPDDR4X la 4267 MHz, SSD pe PCie 3.0 NVMe de 512 GB + grafica integrată Intel Iris Xe.
Informații oferite de CPU-Z;
Laptopurile echipate cu Intel Iris Xe sunt de până la 3 ori mai rapide pe partea de editare foto și video în condiții reale față de un notebook vechi de 2 ani. Pe partea de putere de procesare grafică, Intel Core i7-1165G7 cu Intel Iris Xe este capabil să ofere performanțe în gaming de ori mai bune pe mai multe jocuri populare (se referă la numărul de fps-uri) față de un notebook echipat cu Intel Core i7-1065G7 și grafică integrată Intel Iris Plus. Pot fi urmărite materiale video înregistrate la rezoluție 8K HDR. Pot fi conectate până la 4 ecrane etc.
Rulează Windows 10 Pro și poate fi făcută trecerea în mod gratuit spre Windows 11 pentru cei interesați. Nu am descoperit prea mult software adus în plus de către ASUS, nimic ieșit din comun cu excepția software-ului ce permite customizarea ScreenPad Plus.
La ce scenarii se pretează ecranul secundar de 12.65 inci?
Puteți descoperi în galeria de imagini:
Te ajută când editezi materiale foto și video, aduci conținut în această zonă ce te ajută la editarea unui material de pe display-ul principal, afișezi calendarul și îți iei notițe, input pentru stylus în realizarea unui proiect etc.
Este practic în utilizarea de zi cu zi?
Da. Dacă folosești un mouse. Cu touchpad-ul dus în extremitatea dreaptă, nu-i chiar practic să te duci în zona respectivă cu ambele mâini pentru a folosi touchpad-ul + clickurile stânga și dreapta.
Mi-a plăcut că nu este foarte zgomotos, stă ceva mai bine față de ZenBook S-ul testat aici. Și pe partea de încălzire mi s-a părut că este capabil să țină cumva sub control, o răcire bine pusă la punct ce permite păstrarea performanțelor în sesiunile prelungite de editare etc.
Windows 10 Pro pe ASUS ZenBook Duo UX482E;
Performanță
L-am trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele obținute le găsiți în tabel.
Teste de benchmark rulate pe ASUS ZenBook Duo UX482E;
Conectivitate
Wi-Fi 6 + 2 x Thunderbolt 4 = elementele de bază pe partea de conectivitate. Cele două porturi pot fi folosite pentru alimentarea cu energie prin încărcătorul inclus în pachet (65W).
În lateral stânga veți găsi portul HDMI, 2 x Thunderbolt 4 / USB Type-C. În lateral dreapta veți da de LED-ul de notificare legat de încărcarea bateriei, slotul pentru cardurile microSD, jack-ul combo de 3.5 mm și un port USB 3. Type-A.
Din păcate, nu am apucat să-l testez în SpeedTest. Mi-a scăpat acest aspect, dar aș face pariu că pe o conexiune gigabit și cu un router bun pe Wi-Fi 6 obține lejer 8 – 900 Mbps la download în mod wireless. Are bluetooth 5.0 pentru cei ce doresc să conecteze diverse accesorii (Windows 11 știe să managerizeze dispozitivele bluetooth peste Windows 10, un mare pas în față și un motiv de upgrade).
Tastatură și touchpad
Tastatura = 10;
Touchpad-ul = 10.
Totuși, poziționarea touchpad-ului în partea dreaptă nu-l face cu adevărat practic, iar un mouse mi se pare recomandat pentru un plus de productivitate. Mi-a fost greu să mă obișnuiesc cu clickurile stânga și dreapta în spațiul respectiv.
Tastatura necesită un timp de acomodare, pentru că nu ai un spațiu pe care să-ți odihnești mâinile. Mi-a plăcut standul adus în pachet. Are dublă funcționalitate:
- Îți aduce cele două ecrane într-o poziție mai bună;
- Răcire și mai bună pe la bază.
Tastatura este clar definită și te obișnuieți pe repede înainte, iluminată. Touchpad-ul este o plăcere să-l folosești, iar clickurile stânga și dreapta aduse pe o suprafață din plastic cauciucat = excelent, contribuie și la partea de silențiozitate.
Autonomie
Nu aveam cine știe ce așteptări pentru că sunt două ecrane, dar mi-a depășit așteptările. Poți obține cu luminozitatea la maxim și modul Performanță activat în jur de 4 – 5 ore de SOT. Dacă reduci luminozitatea la 50% și faci sarcini ce nu necesită cine știe ce putere de procesare vei obține dincolo de 7 – 8 ore, 9 ore dacă ecranul secundar nu este activat.
Preț
ASUS ZenBook Duo UX482E cu Intel Core i7-1165G7 16 GB RAM și SSD de 512 GB – 6499 lei;
- design neconvențional ce aduce și un plus pe partea de productivitate;
- display secundar ce contribuie la factorul wow și ajută în efectuarea task-urilor de zi cu zi;
- hardware puternic ce permite editarea de fotografii, materiale video, jocuri ce nu necesită grafică dedicată;
- sunet puternic, clar și cu mult bas (excelent din acest punct de vedere);
- conectivitate bună (Wi-Fi 6, 2 x Thunderbolt 4, slot pentru microSD etc);
- autonomie bună pentru un laptop cu două display-uri;
- touchpad poziționat incomod ce necesită timp de acomodare;
- tastatură cu care trebuie să te obișnuiești, fără zonă în care să ții mâinile când lucrezi;
ASUS ZenBook DUO UX482E este o declarație de stil și de nonconformism din partea companiei taiwaneze, dar și o dovadă a progreselor pe care Intel le-a obținut cu noua generație de procesoare Intel Tiger Lake.
Articol susținut de către Intel. Opiniile exprimate aparțin autorului.