Am testat un laptop dezvoltat pe platforma Intel Evo – ASUS ZenBook S și impresiile formate le-am grupat în materialul de față. Este un notebook ce iese în evidență prin dimensiunile sale compacte, prin puterea de procesare adusă la pachet, autonomia extinsă, conectivitate de ultimă generație, dar și printr-un display excelent calibrat și un design elegant. 

Ce și-a propus Intel prin platforma Intel Evo?

Intel și-a propus să ofere cea mai bună experiență mobilă pe un notebook. Această certificare este obținută de către ASUS, Lenovo, HP, Acer, Dell, MSI etc după ce sunt îndeplinite anumite criterii de eligibilitate ce sunt definite de către Intel, dar și verificate de către ei. 

Badge-ul Intel Evo este obținut doar în anumite condiții și atestă că avem de-a face cu acestă platformă optimizată pentru rezultate notabile în condiții de mobilitate. 

De fapt, pentru cine sunt concepute aceste notebook-uri cu dimensiuni compacte și putere de procesare?

Sunt concepute pentru cei ce caută să lucreze în mișcare, din cafenea sau restaurant, din biroul clientului sau de acasă, din mașină, în sala de training etc. 

Sunt în căutarea unui laptop cu specificații premium, pun preț pe mobilitate și conectivitate și sunt capabili să se adapteze spre a lucra on the go. 

Sunt câteva elemente ce definesc notebook-urile dezvoltate pe platforma Intel Evo și le-am prezentat în rândurile următoare: 

✔️ notebook-urile din clasa Intel Evo folosesc procesoare Intel Core i5 sau i7 din generația a 11-a;

✔️ durata de viată a bateriei este de cel puțin 9 ore pe laptopurile cu ecran full HD;

✔️ încărcare rapidă a bateriei (30 de minute de încărcare ar trebui să ofere 4 sau mai multe ore de autonomie pe notebook-urile cu ecran Full HD);

✔️ pornire instantanee (dispozitivele dezvoltate pe platforma Intel® Evo™ ies din modul sleep în mai puțin de 1 secundă);

✔️ cea mai bună conectivitate wireless și cu fir din clasa sa (Intel® Wi-Fi 6 (Gig+) + Thunderbolt 4 cu posibilitatea de a folosi un singur cablu pentru conectarea laptopului la alimentare + accesorii);

✔️ grafică integrată Intel® Iris® Xe ce ajută în dezvoltarea de proiecte creative;

✔️ audio de top (difuzoare și microfoane de bună calitate + software de anulare a zgomotului de fundal). 

Pe de altă parte, avem și experiența ASUS în ce privește dezvoltarea de notebook-uri compacte, accentul pus de către brandul taiwanez pe partea de design etc. Primul laptop din seria ZenBook a fost lansat în urmă cu 10 ani (octombrie 2011), iar de la generație la alta au ieșit mereu în evidență printr-un design plăcut, prin tot felul de funcții noi cu care au ieșit în fața concurenței. 

Specificații

*Autonomia de până la 12 ore este atinsă în redarea de conținut la 1080p pe un ASUS ZenBook S UX393EA cu display 3.3K, 8 GB RAM și SSD de 265 GB PCIe 3.0×2, Wi-Fi activat, luminozitate setată la 150 cd/m2 și cu NumberPad-ul dezactivat. 

Design 

În pachet veți da de notebook, husă de protecție, cablu de încărcare la 65W  și un adaptor de la USB Type-C la jack de 3.5 mm. Modelul primit la review avea husă de protecție și încărcătorul. Înțeleg de ce au pus un adaptor de la USB Type-C la jack de 3.5 mm, pentru că nu dispune de jack de 3.5 mm. Pe de altă parte, are bluetooth 5.0 și dacă faci trecerea spre Windows 11 la nivel software, stabilitatea și gestionarea conexiunilor bluetooth mi se pare îmbunătățită față de Windows 10. 

ASUS ZenBook S UX393 este un laptop compact, fabricat cu maximă atenție la detalii, un dispozitiv ce din start îți dai seama că joacă în liga premium. Culorile în care a fost adus sunt negru + accente denumite Red Copper pe margini. ASUS spune că a folosit o singură bucată de metal pentru carcasa lui UX393. 

Îmi place nuanța adusă de culoarea ce imită cuprul de pe margini, mi se pare că subliniază eleganța designului și îl evidențiază față de alte produse. Plus că nu poți acuza ASUS că s-a inspirat de la un alt producător. ZenBook S UX393 este îmbrăcat în metal, indiferent că vorbim de capac sau partea de la bază, marginile sale etc. Pe capac este adus finisajul concentric și logo-ul ASUS în culoarea arămie. Cântărește 1.35 kg și are 15.7 mm în talie. Nici nu-l simți în geantă, rucsac etc. 

Are certificare MIL-STD-810H (standarde militare definite de căte armata SUA). Discutăm despre un notebook testat în condiții dificile: 

➡️ teste de rezistență la cădere – de la 100 mm de 4 ori pe fiecare latură;

➡️ teste de utilizare la temperaturi ridicate – de la 30 grade Celsius la 63 grade Celsius timp de 7 x 24 ore în cicluri non-operaționale;

➡️ teste de rezistență la temperaturi scăzute de la – 25 grade Celsius la – 33 grade Celsius timp de 7 x 24 ore în cicluri non-operaționale;

➡️ teste de rezistență la altitudine – funcționare normală sub presiune echivalentă unui zbor desfășurat la 4572 metri etc). 

Touchpad-ul are forma unui dreptunghi și mi s-a părut a fi de dimensiuni generoase. În partea sa stângă veți descoperi logo-urile  Intel® Evo™ și validat de Pantone, iar în dreapta au pus un sticker alb cu mai multe informații (3.3K / 3300 x 2200 pentru display-ul touch, aspect 3:2, certificare US Military-grade pe partea de durabilitate, baterie cu autonomie de până la 12 ore, Conexiune rapidă și stabilă prin ASUS Wi-Fi Master, certificare TUV Rheinland pentru display). 

Are o tastatură de tip ergolift, iar radiatorul se află poziționat în latura de sus, aerul este împins spre ecran (alte companii preferă o soluție de răcire la bază). Contactul dintre laptop și orice suprafață este făcut prin 4 elemente din plastic cauciucat ce îi oferă un grip ok. Și la bază sunt două fante de răcire, dar de dimensiuni ceva mai mici. 

Galeria de imagini ce însoțește articolul + materialul video vă oferă o idee legat de cum arată ASUS ZenBook S UX393. 

Ecran și sunet

ASUS a încercat să aducă un display de bună calitate pentru cei interesați să folosească ZenBook S UX393 în proiecte creative. Discutăm despre un display IPS LED de 13.9 inci cu rezoluție 3300×2200 pixeli, aspect 3:2, input tactil, luminozitate de până la 500 nits, acoperire 100% în spectrul DCI-P3 și 133% în spectrul sRGB, validat de Pantone pentru acuratețea culorilor, certificare TÜV Rheinland în ce privește protecția ochilor. 

Raportul display / corp spune ASUS că ar fi de 92%, pe trei laturi sunt 2.68 mm de la marginea ecranului și până la marginea notebook-ului și la bază de 8.26 mm (pe care nu-i remarci pentru că are o balama ergo-lift ce duce display-ul cumva în jos și ai impresia că sunt atinți cei 2.68 mm pe toate cele 4 laturi. Raportul display / corp bun îl ajută în a obține dimensiuni cât mai compacte. 

Luminozitatea ecranului urcă la 500 nits în opinia producătorului, am măsurat și am obținut un maxim de 479 nits (luminozitate setată la maxim, măsurat pe culoarea albă). Este un ecran de foarte bună calitate, cu acuratețe a culorilor ridicată. Nu am făcut teste așa cum face Darius în recenziile sale cu un software de calibrare și un dispozitiv dedicat, dar pot să mă raportez la alte dispozitive testate și mi se pare că iese în evidență. Mi-a plăcut și faptul că nu reflectă spațiul ambiant, deși discutăm despre un ecran cu touch ce sunt cumva predispuse în a reflecta mediul în care-ți desfășori activitatea. 

Să editezi fotografii sau materiale video, să te uiți la un clip pe YouTube sau Netflix în rezoluție 4K pe ZenBook S UX393 este o adevărată plăcere. Impresionează acuratețea culorilor, modul în care sunt redate, intensitatea adusă la pachet, dynamic range-ul etc. 

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare aflate la bază, tunate de către Harman / Kardon, element evidențiat și pe carcasă, deasupra sticker-ului alb. Se aude excelent. În sensul în care și dacă-l vei avea la 100% din putere, nu distorsionează aproape deloc și are suficient de mult bass, un sunet neașteptat de profund pentru un notebook compact. Am măsurat 90.4 dB la 10 cm distanță de difuzoarele sale. Are un sunet puternic, clar și cu mult bass pentru un notebook de 13.9 inci. 

Pe de altă parte, faptul că difuzorele sunt așezate pe latura de la bază face ca o parte din puterea lor să fie alterată și să nu le auzi la capacitatea maximă. Nu are jack de 3.5 mm, iar ASUS a pus un adaptor în pachet de la USB Type-C la jack de 3.5 mm. Cred că nu trebuiau să renunțe la vechiul jack, dar discutăm despre un notebook compact, de folosit în orice mediu și căști cu ANC și conexiune wireless mi se par a fi mai potrivite (dispune de bluetooth 5.0). 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Modelul sosit la review dispune de procesorul Intel Core i7-1165G7 din seria Tiger Lake, de tip quad-core la 2.8 GHz ce urcă cu Turbo Boost la 4.7 GHz, cache de 12 MB. Este dezvoltat pe un proces de litografiere 10nm SuperFin și are un TDP maxim de 28W. 

Folosește grafica integrată Intel® Iris® Xe cu 96 de unități de execuție, frecvență la 1.3 GHz. Placa de bază este de la ASUSTeK cu PCI-Express 3.0 (8.0 GT/s). 

Informații oferite de CPU-Z pentru ASUS ZenBook S UX393;

Este ajutat de 16 GB memorie RAM de tip LPDDR4X ce urcă la 4267 MHz, un SSD PCIe Intel de 1 TB pe PCIe 3.0 x4. 

Rulează Windows 10 Pro, iar unitatea de test nu mi s-a părut a veni cu software ASUS în cantitate excesivă, bloatware spre minim din acest punct de vedere. Bineînțeles, vei putea face trecerea spre Windows 11 și chiar recomand un astfel de pas. 

Mi s-a părut a fi un laptop sprinten în orice activitate desfășurată. Îl poți folosi și pentru editare foto și video la nivel de bază, grafica integrată Intel Iris Xe mi se pare a fi suficient de puternică chiar și pentru unele jocuri ce nu necesită grafică dedicată. 

Este un mare pas în față făcut de către Intel față de UHD 620 (în teste de benchmark, jocuri etc iese și de 3 – 4 ori mai bine). Trebuie precizat clar că nu avem un notebook cu veleități de gaming ci un dispozitiv compact, conceput să ofere putere de procesare în orice mediu îl aduci, de la birou și până la cafeneaua de la colț de stradă. Totuși, poți instala jocuri precum Rocket League, Counter-Strike sau League of Legends și veți vedea că le rulează la 1080p și chiar peste 60 fps. 

Intel Xe sosește în două variante: 80 de unități de execuție pe Intel Core i5 și 96 unități de execuție pe modelul testat cu Intel Core i7 (procesoare din seria 11). Nu sunt diferențe majore din ce am citit și nu este neapărat un element care să facă diferența. Important este că au pus grafica integrată de generație mai nouă.

Windows 10 Pro pe ASUS ZenBook S UX393;

Performanță

L-am trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele obținute le aveți în tabel. Am măsurat temperatura cu un soft dedicat și temperaturile nu au depășit 94 – 95 grade Celsius (pentru câteva momente în testele cele mai solicitate, de obicei fără a fi pus la lucru în regim susținut stă pe la 40 – 60 grade Celsius). 

După ce este folosit în regim intensiv, vei simți cum radiatorul intră în funcțiunie și împinge aerul cu putere. Pentru că este pus și la contactul cu display-ul îl veți auzi destul de pregnant.

Teste de benchmark rulate pe ASUS ZenBook S UX393;

Conectivitate

Este un laptop cu Wi-Fi 6 și o tehnologie Intel ce-i permite să scoată maximul din conexiunile gigabit. Din păcate, nu am avut un router compatibil cu care să-l testez în cele câteva zile în care l-am avut la lucru. A obținut 450 Mbps în download și 200 Mbps în upload pe Wi-Fi ac, dar pe Wi-Fi 6 aș face pariu că se duce spre 8 – 900 Mbps (maximul oferit de către provider). 

În lateral stânga veți descoperi cele două porturi USB Type-C cu tehnologie Thunderbolt 4. Acolo se află și portul HDMI în dimensiune full. Sunt și câteva LED-uri de notificare ce arată când laptopul se află la încărcat sau când procesorul este în sarcină. 

În lateral dreapta veți da de slotul pentru microSD și un port USB 3 clasic. Lipsește un cititor de amprentă, lipsește jack-ul de 3.5mm, dar are bluetooth 5.0 și adaptor de la USB Type-C la jack de 3.5 mm în pachet.

Tastatură și touchpad

Tastatura este de tip chiclet, cu o cursă a tastelor de 1.35 mm, bine definite și am reușit să mă adaptez pe repede înainte. Asta și pentru că sunt obișnuit cu tastaturi compacte (utilizator de Magic Keyboard). Butonul de pornire a fost evidențiat în colțul din dreapta sus, tastele direcționale au fost clar definite față de restul tastelor și asta mi-a plăcut, că nu le-au pus în linie cu celelalte. 

Este o tastatură ce te îmbie să o folosești în regim extensiv și nu te obosește după sesiuni prelungite de utilizare. Touchpad-ul are formă dreptunghiulară, dimensiuni generoase și un feedback excelent, nu am simțit că agață, nu am simțit că ar fi cazul să fac trecerea spre mouse. Include și funcția de numberpad, îl activezi în colțul din partea dreaptă. 

Autonomie

Bateria cu 4 celule li-ion de 67Whr îi oferă până la 12 ore de autonomie în opinia producătorului (probabile le și atinge în condițiile date, prezentate în secțiunea specificații). 

În condiții reale de utilizare cu display-ul setat pe luminozitate maximă și bateria setată pe performanțe maxime îți aduce până la 4 – 5 ore de autonomie. Dacă alegi ca luminozitatea ecranului să fie la 50% și modul de funcționare al bateriei să fie trecut pe Best battery life vei scoate și 7 – 8 ore de autonomie, în funcție de scenariul de utilizare. 

Mi se par a fi valori bune pentru un laptop de 13.9 inci ce cântărește 1.35 kg. 

Preț

ASUS ZenBook S cu Intel Core i7-1165G7, 16 GB RAM și SSD de 1 TB – 7949 lei la Altex

Concluzii

ASUS ZenBook S UX393
3.8 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție din liga premium, design elegant + dimensiuni compacte, materiale de bună calitate și accentul pus pe eleganță + certificare MIL-STD-810G la nivel standardelor definite de armata americană;;
  • display de-a dreptul excelent, validat de către Pantone (rezoluție mare, detalii din plin, culori ce impresionează etc);
  • sunet puternic și cu mult bass;
  • tastatură chiclet bine calibrată + touchpad de dimensiuni generoase;
  • suficientă putere de procesare + grafică integrată ce permite și rularea de jocuri casual;
  • conectivitate de ultimă generație (Wi-Fi 6 + 2 x Thunderbolt 4 etc);
  • autonomie bună;
Contra
  • lipsă jack de 3.5 mm
  • lipsă cititor de amprentă;
  • ușor zgomotos când este pus în sarcină susținută (tastatura ergolift și poziționarea radiatorului fac ca aerul să fie împins spre display);
  • preț ridicat;
Concluzii

Intel a făcut un mare pas în față cu procesoarele Intel Core i7 din seria Tiger Lake, iar cu grafica integrată Intel Iris Xe reușesc alături de ASUS să aducă un laptop elegant, portabil și capabil.

Am structurat punctele sale PRO și CONTRA

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

Acest articol este susținut de către Intel. Opiniile exprimate aparțin strict autorului. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.