Repede a mai trecut timpul și tocmai ce am ajuns la a treia generație de ultrabook-uri. ASUS a venit de la început cu seria Zenbook care a uimit prin designul abordat, metalic și prin specificațiile hardware destul de ok plus multă atenție în ce privește tehnologia din spatele display-urilor.

Îmi amintesc cu ce entuziasm am scris review-urile lui ASUS Zenbook UX21 și UX31. Al doilea pe 13.3 inch mi s-a părut cel mai bun ultrabook raport la concurența din 2012. A doua generație de Zenbook am avut ocazia să-i fac un hands-on, dar nu au mai sosit și la review, cu o mică excepție: ASUS Zenbook UX32A. La IFA Berlin 2013 a fost anunțat ASUS Zenbook UX301. Am participat la târgul berlinez, dar ASUS nu a avut un stand în cadrul IFA și standul lor era în capitala Germaniei la vreo 9 km de locația IFA. Din păcate nu am ajuns să le văd de la debutul internațional.

Și acum să revin la ASUS Zenbook UX301, este un ultrabook cu capacul protejat de sticlă Gorilla Glass. Hmmm. Presupun că vă aduceți aminte de un alt ultrabook de la concurență testat în această vară. ASUS UX301 este un ultrabook premium ce dorește a oferi o experiență de top, fără niciun compromis la nivel de design, funcționalitate etc.

A fost o săptămână ASUS, la review-ul lui ASUS MeMO Pad 8 se adaugă și acest ultrabook premium. Să trecem în revistă care sunt specificațiile lui ASUS Zenbook UX301:

Ultrabook

ASUS Zenbook UX301

Ecran

LED backlight IPS de 13.3 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli

Procesor

Intel Core i7-4558U Haswell de tip dual-core la 2.8 GHz și urcă la maxim 3.3 GHz

Memorie

8 GB DDR3 la 1600 MHz, SSD de 256 GB

Placă grafică

Intel Iris 5100

Sistem de operare

Windows 8, dar se poate face trecerea spre Windows 8.1 pe 64 biți

Sunet

stereo cu tehnologie Bang and Olufesn ICEpower

Conectivitate

Wi-Fi a/b/g/n, rețea pe 10 / 100 / 1000 Mbps, bluetooth 4.0, 2 x USB 3.0, miniDisplayPort, jack combo pe 3.5 mm, cititor de carduri SD, MMC

Foto & video

cameră web ce filmează HD

Baterie

Tehnologie Li-Polimer cu șase celule, 4560 mAh / 50 Whr

Greutate

1.2 kg 1.42 kg

Grosime

15.5 mm

Design

ASUS-Zenbook-UX301 (7)

Atenția la detalii este vizibilă încă de la ambalajul în care ASUS a pus pe Zenbook UX301. Vine într-o cutie neagră cu o textură fină. La interior dați de ultrabook, pânză pentru a șterge sticla de pe spatele său, dar și display-ul de 13.3 inch, încărcător micuț devenit obișnuință la seria Zenbook, adaptor pentru RJ-45 și adaptor pentru VGA, husă de protecție din piele.

Când îl pui în husa respectivă mai nimeni nu-și dă seama că la interior se află un laptop. Majoritatea se gândesc că vei scoate câteva hârtii sau documente de acolo și în niciun caz un portabil. Asta mi-a adus aminte de Steve Jobs care la prezentarea MacBook Air spre a impresiona asistența l-a scos pentru prima dată dintr-un plic. Și ASUS Zenbook UX301 s-ar strecura fără probleme într-un plic pe format A4.

Pe spatele său nu ai cum să nu remarci sticla Corning Gorilla Glass 3 ce protejează display-ul. Nu dă impresia că s-ar zgâria prea ușor și este ușor de șters. Adună amprentele și praful destul de repede. UX301 primit la review era în culoare albastru, dar un albastru închis care duce mult spre negru. Din anumite unghiuri ai fi spus că este negru, din altele părea un albastru închis. Aveți fotografiile de la final spre a vă trage concluziile mai bine decât mine.

Este un ultrabook premium și asta transmite în mod clar. Nu ai ce să-i reproșezi în ce privește calitatea construcției, atenția la detalii, 1.42 kg pentru un portabil cu de toate pe display de 13.3 inch, 16 mm grosime. Sony depășește aceste limite cu laptopurile sale, dar nu dă impresia de rigiditate și rezistență pe care ASUS o livrează la pachet cu UX301.

Ecran și sunet

ASUS-Zenbook-UX301 (18)

Mereu mi-am dorit ca să văd și la portabile trecerea spre display-uri cu rezoluție FHD, așa cum s-a întâmplat la telefoane și tablete care rapid au trecut de la 480×800 la 1280×720 și de acolo la 1920×1080 pixeli. ASUS UX301 este unul dintre puținele ultrabook-uri ce include un panel LED backlit IPS de 13.3 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli. Mi-a scăpat din vedere un alt aspect. Când ești în interfața Modern UI nu-i nicio problemă, dar în Desktop Mode cu fonturile date la maxim și parcă mi-aș fi dorit un ultra xxl font prin Windows 8.

Este un display excelent pentru jocuri, dispune de control tactil, unghi de vizualizare larg, nu reflectă spațiul ambiant într-un mod deranjant. Filmele la 1080p se văd într-un mare fel. Pot spune că ASUS UX301 dispune de cel mai bun display pe care am avut ocazia să-l văd la lucru pe un ultrabook, cel mai bun ecran din ce există la momentul actual în piață.

Sunetul beneficiază de tehnologia Bang and Olufsen ICEpower și boxele încorporate sunt dispuse într-o fantă pe lateral, pe lateral stânga și dreapta. Și la volum maxim nu distorsionează deloc, suficient de mult bass având în vedere profilul îngust al ultrabook-ului. Jack-ul de 3.5 mm merge pe tehnologia combo de tip 2-in-1 și-l găsiți în lateral stânga. Și de aici primiți un sound plăcut, bine optimizat. ASUS are expertiza necesară spre a livra acustică de top.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-Zenbook-UX301 (20)

Sunt câteva elemente ce definesc pe ASUS UX301: procesor Intel Haswell de ultimă generație pentru portabile de tip dual-core la 2.8 GHz și cu Turbo Boost urcă la 3.3 GHz, placă grafică integrată Intel Iris 5100, 8 GB memorie RAM la 1600 MHz și SSD de 256 GB. Pe PCfun la peste 9000 de lei este listat un ASUS UX301 cu spațiu de stocare de tip 2 x SSD de 256 GB. Mă rog, mai multe detalii regăsiți la capitolul dedicat.

Și ce face noul hardware față de generațiile anterioare?

Livrează performanță mai mare în contextul în care și autonomia crește în funcție de modul presetat de funcționare și ce activități sunt desfășurate pe ultrabook. Nu știu dacă este cazul să mai repet, dar se mișcă excelent prin interfața grafică Modern UI sau în Desktop Mode, browsing în mare viteză, documente Office, editare foto și video la un nivel ceva mai complex decât la ultrabook-urile din prima și a doua generație. Placa grafică Intel Iris 5100 livrează și de la până la două ori mai multă performanță decât plăcile grafice integrate din seria anterioară de procesoare Intel Ivy Bridge.

Merg și jocuri cu cerințe grafice mai mari, dar nu vă așteptați ca ASUS UX301 să fie un portabil de gaming sau pentru editare foto și video de înaltă definiție. Nu este gândit pentru asta. Este un ultrabook cu performanțe bune pentru categoria sa, axat pe a livra autonomie, Office, browsing, Windows 8 cu Modern UI, totul într-un corp extrem de compact, greutate redusă ce amintește mai degrabă de clasa tabletelor decât de cea a laptopurilor. Primele tablete aveau în jur de 7 – 800 de gr, iar până la cele 1.2 kg ale lui ASUS Zenbook UX301 nu este mare diferență, mai ales că vorbim de un ultrabook cu diagonală a ecranului de 13.3 inch.

Rulează Windows 8 pe 64 biți și puteți face trecerea în mod gratuit la Windows 8.1. Microsoft a ascultat de feedback-ul primit world wide și aplică unele schimbări în Windows 8.1, butonul de start revine la locul său, dar nu cu aceleași funcții ci îți arată toate aplicațiile instalate pe device, funcția de căutare devine mai bine integrată și Bing Search știe să caute atât în fișierele de pe ultrabook cât și în cele din spațiul virtual.

Interfața Modern UI își găsește locul la UX301 care pe lângă tastatură și touchpad poate fi controlat și prin intermediul display-ului tactil. Răspunde rapid comenzilor și aduce un plus de viteză în unele sarcini. În timp ajungi a folosi tastatura & touchpad-ul din ce în ce mai rar. Nu este gândit pentru nișa de entertainment, dar UX301 se achită bine de orice sarcină în acest domeniu. Display-ul de 13.3 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli și hardware-ul îmbunătățit îl transformă într-un mic centru multimedia, util la drum lung.

PerformanțăCapture-2

Și câteva teste de benchmark:

Ultrabook

ASUS Zenbook UX301

BrowserMark 2.0

 3436 puncte

HTML5test cu Chrome pentru Windows 8

 463 puncte

HD Tune 2.55

 749.1 MB/sec

CrystalDiskMark

 Mai multe detalii în captura de ecran dedicată.

3DMark Basic Edition

  –

Notele din Windows Experience Index pentru Windows 8 cu scală de la 1 la 10

Procesor – 7.2;Memorie – 7.7;Grafică – 5.7;Grafică de gaming – 6.7;SSD – 8.4.

Conectivitate

ASUS-Zenbook-UX301 (12)

Integrează Wi-Fi în standardele a/b/g/n, bluetooth 4.0. În cutie dați de două adaptoare: USB 2.0 – RJ-45 și miniDisplayPort – VGA. În lateral stânga dați de conectorul pentru încărcător, USB 3.0, microHDMI, jack combo pe 3.5 mm. În lateral dreapta sunt poziționate miniDisplay Port-ul, USB 3.0 și cititorul de carduri.

Pentru a-l conecta via HDMI ai nevoie de un adaptor achiziționat separat, pentru VGA ai deja un astfel de micuț gadget în pachet. Se adaugă cele 2 x USB 3.0. Nu-i poți cere să aibă conectică pe HDMI și VGA full, dar să păstreze și 1.2 kg, grosimea de sub 16 mm.

Tastatură și touchpad

ASUS-Zenbook-UX301 (21)

Tastatură luminată, taste delimitate clar, generos dimensionate. M-am adaptat rapid și nu am simțit nevoia unui timp de acomodare spre a scrie mai repede. Tastatura mi s-a părut rezistentă și la utilizare îndelungată, iar luminile din spatele tastelor nu deranjează vizual. Cursa tastelor este redusă, exact cum îmi place, silențioase.

Touchpad-ul este mare, precis, zonele de click sunt ușor de accesat și nu scot sunetul caracteristic ce la utilizare pe durată de timp mai mare deranjează devenind stresant. Nu este cazul aici.

Autonomie

ASUS-Zenbook-UX301 (14)

Baterie Li-Polimer cu șase celule, 4560 mAh. Arhitectura Intel Haswell își spune cuvântul la acest capitol. Nu aș zice că uimește neapărat prin performanțele pe care le aduce față de generația anterioară ci prin autonomie. ASUS UX301 este primul ultrabook care se duce spre o zi de utilizare ca autonomie, ceva mai light și fără jocuri în exces cu luminozitatea ecranului reglată mai jos și un mod economic de  consum al acumulatorului.

Preț 

PCfun – 9570 lei în configurația testată, dar cu spațiu de stocare de genul 2 x 256 GB SSD.

Concluzii

ASUS-Zenbook-UX301 (37)

ASUS UX301 este un ultrabook premium care-și merită statutul și se poziționează drept cel mai bun device din segmentul său. Nu i se poate reproșa mai nimic, cu excepția prețului. Nu este un produs de masă ci unul exclusivist și prețurile de comercializare încadrate între puțin peste 5000 de lei și aprox. 10.000 de lei îl fac prohibitiv pentru mare parte dintre români.

PRO

– display excelent cu unghi larg de vizualizare, rezoluție 2560×1440 pixeli;

– design bine echilibrat, Corning Gorilla Glass 3 de efect pe spate, 1.42 kg și 15.5 mm grosime;

– hardware puternic cu Intel Haswell și spor de performanță sesizabil față de generația anterioară;

– sound plăcut, destul de mult bass pentru un laptop de 15.5 mm grosime;

– autonomie care resetează standardele în domeniu.

CONTRA

– capacul din sticlă adună amprentele destul de repede;

– preț.

Nota finală

9.28 din 10 și una dintre cele mai bune note obținute de către un device testat în 2013. Prețul este cel care-l trage în jos, dar tehnologia de top are întotdeauna costurile sale și, inițial, nu este disponibilă masei largi de utilizatori interesați.

Ultrabook

ASUS UX301

Design

10

Ecran și sunet

9.5

Hardware, sistem de operare și Performanță

9.5

Conectivitate

8.5

Tastatură și touchpad

10

Autonomie

10

Preț

7.5

Nota finală

9.28

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.