ASUS Zenbook UX305 cu Intel Skylake – review

10/03/2016

ASUS Zenbook UX305 cu procesor Intel Skylake de generație recentă reprezintă chintesența experienței acumulată de compania taiwaneză în domeniul ultrabook-urilor. Seria Zenbook este recunoscută pentru designul său perfecționist, pentru fiabilitatea în timp, dar și pentru performanețele oferite într-un corp cu adevărat compact.

În 2015 am testat ASUS Zenbook UX305 cu Intel Core M, ce nu are fantă de răcire. A fost criticat pentru performanțele modeste, deși eu îl văd util celor interesați de browsing, Office, laptop compact + autonomie ridicată. ASUS UX305 cu Intel Skylake folosește răcire cu aer,  oferă și destulă putere de procesare, așa că peisajul putem spune că este complet. Atenție, vorbim de un ultrabook, nu de un laptop de gaming.

ASUS-Zenbook-UX305-cu-Intel-Skylake (2)

L-am folosit în ultimele săptămâni, mai ales în perioada Mobile World Congress Barcelona în ediția pe 2016 și pot spune că m-a cucerit. Pentru mine este prima opțiune în cazul în care mă decid să achiziționez un ultrabook. Are multe puncte PRO: ușor, autonomie foarte mare, putere de procesare, ergonomie. Mai bine să trec la review-ul propriu-zis, specificațiile modelului testat în primă fază.

Specificații ASUS Zenbook UX305UA-FB004R

specificatii-ASUS-Zenbook-UX305-cu-Intel-Skylake
Design

ASUS-Zenbook-UX305-cu-Intel-Skylake (10)

În pachet dați de laptop, încărcător de dimensiunile unuia întâlnit mai degrabă la telefoane mobile, ghid de utilizare, adaptor USB pentru o rețea RJ-45 pe fir, fără adaptor micro-HDMI – HDMI, husă dedicată pentru ultrabook-ul de 13.3 inch. 

Modelul testat sosește într-o carcasă neagră, fabricată din aluminiu. Cântărește 1.3 kg și are o grosime de 16 mm, nici nu-l simți în rucsac. Plus că diagonala de 13.3 inch mi se pare compromisul perfect între portabilitate și spațiu de lucru util.

Pe capac se află logo-ul ASUS în culoarea argintie, contrastează puțin cu restul carcasei. Ca design l-aș considera elegant, serios, business. ASUS și-a depășit standardele în ce privește materialele folosite, calitatea finisării. Dă impresia de laptop rezistent în timp, fără îmbinări care să scoată zgomote ciudate la o apăsare mai puternică. Nu-i găsești niciun punct nevralgic și așa ar trebui să fie la orice ultrabook cu preț de peste 4 – 5000 de lei.

Când îl deschideți trebuie un pic de atenție, în timp ajungi a te obișnui. Ar fi trebuit ca partea superioară să iasă puțin mai mult în relief ca rotirea ecranului în poziția de lucru să se facă mai prompt. Aluminiul folosit în zona în care-ți odihnești mâinile, dar și în jurul tastaturii este puțin mat, nu adună zgârieturile, dar pare a fi ceva mai greu de șters, aceeași idee și pentru capacul lui UX305.

Pentru mai multe detalii vă rog să accesați galeria de sfârșitul review-ului, Zenbook UX305 este un ultrabook reușit din mai toate punctele de vedere.

Ecran și sunet

ASUS-Zenbook-UX305-cu-Intel-Skylake (17)

Folosește un panel IPS de tip Anti-Glare ce afișează o rezoluție de 3200×1800 pixeli. Punctează bine la capitole precum luminozitatea, fără a replica mediul ambiant pe suprafața display-ului, unghi larg de vizualizare, culori plăcute ochiului fără a fi suprasaturate sau șterse.

În Windows 10 reușește a aduce fonturile la dimensiunea optimă, lizibile. Știți că la rezoluții mari pe laptopurile cu Windows la început erau probleme cu fonturile prea micuțe sau luate ca din topor când se mergea pe o mărire a lor din sistemul de operare.

Nu folosește un panou tactil și remarc că touch-ul pe laptopuri începe a fi prezent din ce în ce mai puțin. Binomul maus + tastatură iese câștigător în această bătălie. În sensul în care touch-ul îl ai, dar nu-l folosești, iar companiile producătoare de notebook-uri și-au dat seama de inutilitatea sa.

Ecranul se rotește până la un unghi de 120 – 130 grade, nu-l poți duce la 180 de grade astfel încât să aliniezi display-ul la tastatură.

Sunetul este livrat de două difuzoare integrate, în lateral dreapta și stânga, orientate spre baza notebook-ului. Se aude puternic, clar, amplitudine destul de ridicată dacă ne raportăm la dimensiunea speakerelor. Aș putea spune că are un sound ușor metalic, pe jack-ul de 3.5 mm ai parte de un sound bine conturat, în funcție de căștile utilizate primești o audiție imersivă. Microfonul este integrat în laptop.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-Zenbook-UX305-cu-Intel-Skylake (16)

ASUS Zenbook UX305 în configurația sosită la review: Intel Skylake de tip dual-core la 2.5 GHz ce urcă cu TurboBoost la 3.1 GHz, Intel HD Graphics 520 – placă grafică integrată, 8 GB memorie RAM de tip DDR3 la 1600 MHz, SSD de 512 GB. Rulează Windows 10 Pro, știți că versiunea Windows 10 Pro se diferențiază de cea standard pentru că oferă un plus de features pentru domeniul business, cred că acesta este și targetul pe care ASUS îl vizează cu UX305.

S-a descurcat impecabil în browsing, YouTube, redarea de clipuri 4K, Office, în editarea de fotografii și clipuri video. S-a întâmplat de câteva ori la utilizare intensivă să intre răcirea pe aer într-un mod mai vivace în funcțiune, adică s-a făcut auzită, de obicei este foarte silențios. Asta și pentru că folosește un SSD și nu sunt componente în mișcare ca la un HDD. Merg și jocuri pe UX305, cu excepția celor ce necesită performanțe la nivel de procesare grafică. În general, titlurile mai vechi sunt duse fără nicio problemă.

ASUS aduce un Windows 10 cu puține aplicații puse pe lângă ceea ce oferă sistemul de operare al Microsoft, nu este încărcat cu bloatware. Am făcut o listă a aplicațiilor preinstalate.

Aplicații de pe ASUS Zenbook UX305 cu Intel Skylake și Windows 10 Pro;

3D Builder – construiești în 3D;

Alarme și Ceas, Calculator, Calendar, Cameră, Companion Mobil, Filme și TV, Fotografii, Hărți, Magazin de aplicații, Meteo, Mail, Muzică Groove, Microsoft Edge, Microsoft Solitaire Collection, Persoane, Reportofon, SmartAudio, Sport;

Gameloft Games – jocuri din Windows Markeplace;

Flipboard – citești site-urile favorite într-un mod intuitiv, într-un format similar cu cel al unei reviste digitale;

Intel HD Graphics Control Center – setări pentru placa grafică integrată;

OneDrive – stocare în cloud;

Netflix – nu mai are nevoie de nicio prezentare;

News -știri, fără suport pentru țara noastră;

OneNote – notițe stocate în cloud;

TripAdvisor – utilă în excursii, ghid ce te ajută în descoperirea de locații ce merită a fi vizitate, localuri, baruri etc;

Xbox – acces la jocurile favorite.

Windows 10 mi se pare a fi mai user friendly față de Windows 8 sau 8.1. Cu siguranță merită să faci trecerea de la 7, 8 sau 8.1 spre iterația mai nouă. A revenit butonul de start, mai bine eficientizat pentru momentele în care conectezi laptopul la mai multe monitoare. Magazinul de aplicații a prins viață și găsiți destule aplicații utile, jocuri etc.

Performanță

Rezultate obținute de ASUS Zenbook UX305 în câteva teste de benchmark, repet, nu-l cumperi pentru a rula cele mai noi jocuri. Alta este menirea unui ultrabook.

teste-benchmark-ASUS-Zenbook-UX305-cu-Intel-Skylake
Conectivitate

ASUS-Zenbook-UX305-cu-Intel-Skylake (7)

Wi-Fi ac ce teoretic atinge viteze de până la 867 Mbps pe 5 GHz + bluetooth 4.0, Intel Wireless Display. Laptopul nu are port RJ-45, dar include un adaptor pe USB în pachet, pentru cei interesați să-l conecteze pe fir la rețeaua de internet. Totuși, Wi-Fi ac-ul ar trebui să fie arhisuficient, iar respectivul adaptor să stea mai mult în cutie.

În SpeedTest pe conexiunea gigabit de la RCS-RDS am atins viteze de până la 300 – 350 Mbps în download și până la 200 – 220 Mbps la upload.

În lateral stânga se află porturile USB 3.0 și cititorul pentru cardurile SD ce nu primește cardul în totalitate în locașul dedicat, iar o bună parte din SD rămâne la exterior. În dreapta dați de jack-ul ce permite încărcarea bateriei cu șase celule, portul microHDMI, USB 2.0 și jack-ul de 3.5 mm, tot aici se află și LED-urile de stare ce indică încărcarea bateriei, utilizarea CPU-ului etc.

Tastatură și touchpad

ASUS-Zenbook-UX305-cu-Intel-Skylake (11)

Tastatura este ne-iluminată, taste bine definite, cursă mică a tastelor – pe placul meu, fiind obișnuit cu tastatura Apple de acasă. M-am adaptat foarte repede la tastatura lui UX305, butonul de power se află în colțul din dreapta sus, o tastă pusă în rând cu F-urile. Tastatura este grupată pe 6 rânduri, tastele direcționale evidențiate în colțul din dreapta jos.

Touchpad-ul are dimensiuni generoase, precis, rapid în preluarea comenzilor. Recunoaște gesturile multi-touch, deși recunosc că nu am apelat la astfel de funcții în perioada de utilizare.

Autonomie

Bateria de 56Wh oferă o autonomie ce variază în funcție de scenariile de utilizare, între 5 – 6 ore și până la peste 8 – 9 ore, cu luminozitatea reglată la valori sub 20 – 30% din potențialul display-ului.

La MWC au fost momente în care l-am folosit 2 – 3 ore în modul High Performance, cu multe clipuri urcate pe Wi-Fi în canalul nostru de YouTube, iar bateria de la 100% abia cobora pe la 50 – 60%. De mult nu am mai testat un notebook care să mă impresioneze la capitolul autonomie, așa cum a făcut UX305.

Preț

ASUS Zenbook UX305 cu Intel Skylake Core i7-6500U + 8 GB RAM + SSD de 512 GB – 5599 lei la eMAG.

Concluzii

ASUS-Zenbook-UX305-cu-Intel-Skylake (1)

ASUS Zenbook UX305 în configurația de mai sus este alegerea celor ce caută performanță, portabilitate, design și autonomie. Acestea ar fi elementele-cheie pe care mizează ASUS în UX305, cum am spus și la început, se vede experiența acumulată de-a lungul anilor pe nișa ultrabook.

Am structurat punctele sale PRO și CONTRA.

PRO

  • materiale și finisare de top, design ce impresionează prin eleganță, simplitate;
  • display ce punctează la capitole precum luminozitatea, unghi larg de vizualizare, acuratețe a culorilor;
  • pachet hardware suficient de performant pentru editare foto și video la nivel mediu;
  • autonomie mare + portabilitate;
  • tastatura și touchpad ce nu necesită perioadă de acomodare.

CONTRA

  • lipsa miniDisplayPort;
  • port microHDMI ce necesită adaptor separat, un HDMI simplu ar fi fost binevenit.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.