Notebook

Am testat modelul de 11.6 inch și recenzia o găsiți – aici. Am reușit să primesc pentru review și pe cel de 13.3 inch. Am spus de multe ori că această diagonală mi se pare perfectă. Este compromisul perfect între portabilitate, performanță și suficient pentru a lucra în condiții optime. Ultrabookurile sunt la început, iar ASUS Zenbook UX31 spun de la început că este cel mai bun de pe piața românească unde concurează cu UX21, Acer S3 și un Lenovo U300s.

Să vedem datele hardware de la care pornim prezentarea:

– ecran LED de 13.3 inch cu rezoluție 1600×900 pixeli;

– procesor Intel Core i7 2677M la 1.8 GHz, 4 GB memorie RAM DDR3 la 1.333 MHz, 128 GB SSD;

– placă video Intel HD 3000;

– Wi-Fi, bluetooth 4.0, usb 3.0, usb 2.0, cititor de carduri, cameră web integrată, jack de 3.5 mm, miniVGA, microHDMI;

– baterie cu 4 celule, 1.29 kg, grosime cuprinsă între 17  și 3 mm, Windows 7 pe 64 biți preinstalat.

Design

Vine într-o cutie neagră cu Zenbook UX31 pozat din lateral. Se vede atenția la detaliu și în interior veți da de o husă pentru UX31, laptop, încărcător, adaptor pentru RJ45 și pentru miniVGA. Impresionează de la prima vedere prin calitatea fabricației, materialele plăcute atât la vedere cât și la atingere. Carcasa este din metal, foarte subțire și reușește să dea impresie de soliditate. Asus și-a întrecut propriile standarde când a realizat acest ultrabook.

Logo-ul Asus este frumos stilizat pe spate cât și la baza display-ului LED. Nu este intruziv. Pe lateral stânga dați de un port usb 2.0, jack de 3.5 mm, slot pentru cardurile SD. În dreapta regăsiți un fel de jack mai mic pentru încărcător, usb 3.0, miniVGA cu adaptor pentru VGA inclus în pachet, microHDMI. Nu se oferă acces la baterie. Dacă ar fi să-i acord o notă, aș merge pe maxim – 10 din 10.

Ecran și sunet

Unul dintre cele mai bune display-uri de laptop cu care am lucrat. Are o rezoluție de 1600×900 pixeli și 13.3 inch în diagonală. Credeam că s-ar putea să fie prea mult, dar s-a dovedit a fi rezoluție perfectă pentru browsing, scris de articole, reader, vizualizat filme, etc. Cred că este și singurul ultrabook cu 1600×900 pixeli, restul se mulțumesc cu rezoluție HD de 1366×768 pixeli. Ecranul se vede bine din orice unghi, este luminos.

Sunetul vine de la o boxă dispusă între display și tastatură. Se aude excelent, mult mai bine și decât UX21 care până la urmă beneficiază de aceeași tehnologie: ICEpower de la Bang & Olufsen. Sunetul este foarte clar și cu o intensitate ridicată. Îl ascultam și mă uitam cu atenție și nu-mi venea să cred că poate să ofere o astfel de calitate a audiției. 10.

Performanțe

Un rol important îl are tandemul dintre procesorul Intel Core i7 tactat la 1.8 GHz și placa video Intel HD 3000. Aduce 4 GB DDR3 și un spațiu de stocare bazat pe un SSD de 128 GB. SSD-ul este responsabil pentru viteele de lucrur superioare. Pornește foarte repede. Zenbook UX31 are o funcție instant on ce poate fi activată și atunci când este închis pornește din stand-by în 2 secunde. Nu am testat jocuri de ultim generație sau să fac teste de benchmark. UX31 nu este un portabil pentru cei ce adoră rezultatele maxime prin teste de benchmark, nu este făcut pentru asta. Este un ultrabook ce mizează pe portabilitate, design fără niciun compromis. Devine o adevărată unealtă de lucru în browsing, aplicații de tip office, editare foto și video. Cam asta am făcut eu pe el în perioada de test. L-am conectat la un monitor BenQ de 27 inch cu rezoluție a la 1080p și au lucrat în tandem fără nicio problemă, niciun fel de lag și mă bucur că a avut și acel adaptor miniVGA pentru a-l putea pune în legătură cu monitorul suplimentar.

Placa video Intel HD 3000 preia MB necesari din memoria RAM.

Notele primite de la indexul Windows 7:

Procesor – 6.9;

Memorie – 5.9;

Placă video – 5.5;

Experiență în gaming – 6;

SSD – 7.9.

Tastatură și touchpad

Tastatură este dispusă pe 6 rânduri. Tastele sunt bine indvidualizate și este una dintre cele mai plăcute dintre laptopurile testate în ultima perioadă. Spațiul dintre taste este negru, tastele sun argintii cu un joc mic. Te obișnuiești repde cu ele. Zona în care se odihnesc palmele este generos dimensionată. Touchpadul este mare în comparație cu mărimea lui UX31, dar ast este de bine. A fost o alternativă viabilă la mouse-ul meu Arc Touch. Primește notă excelentă și aici.

Conectivitate

Include un adaptor pentru RJ-45, dar pentru o asemenea frumusește de laptop se merită un router wi-fi și fără fire. Mai dispune și de bluetooth în standard 4.0 ca și iPhone 4S. Nu am folosit niciodată transferul prin bluetooth dintre telefon și orice laptop. Mi se pare un feature fără sens, dar trecem mai departe. Aduce usb 3.0 și încă unul pe usb 2.0. USB 3.0 permite transferul de fișiere cu viteze de 10x ori mai mari decât usb 2.0, asta ar însemna 300 MB pe secundă. Am scos în jur de 230 MB pe secundă cu Kingston HyperX de 128 GB.

Autonomie

Nu am apucat să-i fac un test de autonomie ca la carte. Vine cu un management al bateriei foarte bine pus la punct. Permite setarea rapidă în modul High Performance sau Battery saving. În High Performance s-a dus spre 3 ore  – 3 ore și jumătate. Am utiliat intens internetul via wi-fi, editate o serie de imagini. Zic că este bine și bănuiesc că în Battery saving ar sta și mai bine. Se spune că ar scoate peste 6 ore și în stand-by rezistă mult, dând clasă competiției.

Concluzii

Preț – 4.599 lei.

Am emis părerea mea de la bun început. Este cel mai bun ultrabook la început de 2012 și nu doar pe piața românească ci valabil și în dot com. Vi-l recomand și cu siguranță nu va dezamăgi. Are tot ce-i trebuie și niciun alt laptop cu Windows 7 nu va impresiona din punct de vedere al designului, gradului de portabilitate, autonomie, calitate a ecranului și audiției. Dacă spre sfârșitul lui 2012 va ajunge pe la 3.000  – 3.500 lei cu siguranță că viitorul meu laptop ar fi UX31. U36 mi-a plăcut și UX31 aduce experiența oferită de un portabil la un alt nivel.

Galeria foto o voi uploada complet pe seară. Revin cu un update la articol. Done.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.