Smartphone

Pe Gadget.ro ați găsit primul review din România la ASUS Zenfone 2 ZE551. La momentul respectiv am testat varianta cu procesor Intel quad-core la 1.8 GHz, 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare, dar interesul maxim este stârnit de versiunea de top cu CPU Intel quad-core la 2.3 GHz, 4 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare.

Este unanim recunoscut că Android consumă resurse pe bandă rulantă, iar memoria RAM cu cât este mai multă, cu atât mai bine. Cam asta a fost și ideea taiwanezilor de la ASUS când au început să comercializeze primul smartphone Android cu 4 GB RAM la început de aprilie 2015.

ASUS-Zenfone-2-4-GB-RAM (9)

A durat ceva timp și acum îl găsiți în versiunea de top, la precomandă și pe meleagurile autohtone, pe canal oficial. eMAG îl listează la 1699 lei. Nu o să reiau review-ul lui ASUS Zenfone 2 ci mai degrabă mă concentrez pe anumite elemente-cheie. Specificațiile sunt aceleași la nivel de display, cameră foto și video, autonomie, conectivitate, design etc.

A. Informațiile furnizate de CPU-Z pentru ASUS Zenfone 2 ZE551ML;

B. În utilizarea de zi cu zi se simt diferențe între Zenfone 2 ZE551 cu 2 și 4 GB RAM?

Da și nu, iar acum trebuie să aduc o explicație.

La nivel de interfață grafică simți un spor de viteză, doar dacă ești extrem de atent la detalii, la modul în care animațiile se încarcă. Zenfone 2-ul cu 2 GB RAM rula fin, fără întârzieri în meniu chiar și atunci când se desfășurau mai multe activități în paralel (update software + browsing, spre exemplu). La cel cu 4 GB RAM simți că resursele sunt mai mari și aduce un plus de putere de procesare, sesizabil în aplicațiile și jocurile cu grafică complexă.

ASUS-Zenfone-2-4-GB-RAM (12)

ASUS Zenfone 2 cu 2 GB RAM = telefon destul de bun;

ASUS Zenfone 2 cu 4 GB RAM = smartphone cu un boost de putere, îl simți la nevoie.

C. De ce testele de benchmark sunt inutile?

Am făcut o comparație între cele 2 versiuni și cel cu 4 GB RAM a scos cam aceleași rezultate cu predecesorul testat de noi, uneori a ieșit în spatele său.

teste-benchmark-ASUS-Zenfone-2-4-GB-RAM

D. Care sunt posibilele cauze pentru rezultatele obținute mai sus?

ASUS-Zenfone-2-4-GB-RAM (1)

Observați cum versiunea cu 2 GB RAM și procesor subtactat depășește de cele mai multe ori pe Zenfone 2-ul cu hardware mai performant. S-ar putea ca testele de benchmark să nu fie optimizate pentru telefoane Android cu 4 GB RAM și de aceea nu sunt capabile a înregistra sporul de performanță.

Repet, telefoanele au fost testate în aceleași condiții (aplicații preinstalate, modul Performance etc).

Pe de altă parte, modelul cu Intel la 2.3 GHz s-ar putea să se fi încălzit mai rapid și de aici să rezulte performanțe mai modeste, deși nu am sesizat diferențe reale.

Concluzii

ASUS-Zenfone-2-4-GB-RAM (14)

ASUS Zenfone 2 cu 4 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare și procesor Intel la 2.3 GHz este unul dintre cele mai performante telefoane Android cu preț de sub 2000 de lei. Îl consider superior lui LG G3 și o să specific mai multe într-un capitol dedicat. Mi-aș dori să văd un nou smartphone Nexus cu hardware-ul de pe Zenfone 2 ZE551ML, l-aș achiziționa instant.

Categorii: telefoane-mobile

Urmărește-ne pe Google News

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.