În ultimele zile am testat și unul dintre cele mai frumoase telefoane Android la început de 2017 – ASUS Zenfone 3 Deluxe ZS570KL. Aș fi făcut valuri și comentariile ar fi curs dacă-l consideram direct drept cel mai frumos dispozitiv Android, dar nu vreau să deschid cutia Pandorei.

ASUS are o experiență acumulată pe piața de laptopuri, iar o parte din ceea ce au acumulat acolo s-a dus și spre smartphone-urile sale. Cu linia Zenfone 3 au făcut un mare pas în față, de la design + materiale și până la capitole cheie precum fotografia și clipurile video, autonomie, hardware de ultimă generație etc.

Am testat ASUS Zenfone 3 ZE520KL și Zenfone 3 ZE552KL. Acum a venit rândul pentru vârful de gamă, primul smartphone cu 6 GB RAM și 256 GB spațiu de stocare ce am ocazia să-i fac review, un adevărat monstru în ce privește specificațiile hardware, multă putere de procesare la pachet în corpul compact al lui Zenfone 3 Deluxe ZS570KL. Destul cu vorba, să ne concentrăm pe capitolele-cheie, specificațiile detaliate pentru flagship-ul taiwanez.

Specificații

Trebuie să precizez că sunt mai multe variante de ASUS Zenfone 3 Deluxe ZS570KL:

Qualcomm Snapdragon 820 + 4 GB RAM;

Qualcomm Snapdragon 821 + 6 GB RAM.

Avem și diferite spațiil de stocare preinstalate: 64 / 128 / 256 GB.

Design

Cred că nu am mai fost așa impresionat de modul în care arată un smartphone Android, de pe la HTC One M7 ce la momentul respectiv mi se părea o revoluție în materie. ZS570KL este cu adevărat un terminal cu carcasă metalică de tip unibody, nu avem spații din plastic în care să fie poziționate antenele pentru 4G + Wi-Fi etc, ASUS a găsit o soluție spre a rezolva aceast neajuns.

Îl consider a fi un smartphone elegant, subțire – 7.5 mm atinși în spațiul central, marginile fiind și mai înguste, excelent construit, la 5.7 inch nu-l simți că alunecă din mână, spatele nu mi s-a părut a se zgâria ușor. ASUS a pus ce are mai bun în acest moment. Prevăd câteva critici – camera de 23 Megapixeli se profilează puțin peste linia generală, la 7.5 mm trebuie să faci o concesie spre a încorpora OIS-ul / stabilizarea optică de imagine. Personal, nu-mi plac tastele capacitive de la baza display-ului, dar știu că la polul opus se situează destule persoane ce nu agreează soluția unor controale de tip touch buttons.

În pachet, alături de ASUS Zenfone 3 Deluxe sosesc cablu pe USB Type-C, încărcătorul rapid ce permite încărcarea bateriei de la 0 – 60% în 40 de minute – pe 5V / 2A și 9V / 2A, căști de tip in-ear pe jack de 3.5 mm cu un design anatomic, ghid de utilizare rapidă, agrafă pentru slotul combo.

Mai multe detalii legate de pachet și design, în galeria de imagini dedicată.

Ecran și sunet

Super AMOLED de 5.7 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4, raport display / corp de 74%. Nu am găsit niciun punct sla la ecranul lui Zenfone 3 Deluxe, aduce luminozitate, culori intense, unghi larg de vizualizare, răspuns prompt în preluarea comenzilor touch, nu adună amprentele în ritm alert. Pe pagina oficială ASUS se specifică că ar avea un raport display / corp de 78%, contrast dinamic de 3.000.000:1 și tehnologia Tru2Life.

Mă rog, un cârcotaș s-ar lega de faptul că avem rezoluție FHD și nu 2K precum la alte telefoane concurente din segmentul premium. Avem 386ppi, iar de-a lungul momentelor în care am folosit telefonul nu am simțit că ar fi fonturi conturate ciudat, nu am zărit vreun pixel etc. De mulți pixeli avem nevoie mai degrabă în realitatea virtuală, acolo ar fi un pas în spate, dar despre VR se vorbește deja că ar fi un nou 3D, adică o tehnologie ce face un hype în presa de specialitate, fără a deveni utilizabilă la nivel de mass market.

Sunt mai multe moduri presetate – Super Color, Bluelight Filter, Standard și Customizat. Dacă vreți culori în stilul IPS, puteți seta din acest meniu. Negrul arată într-un mare fel pe Zenfone 3 Deluxe, unghiul larg de vizualizare este alt element ce m-a impresionat. La baza display-ului sunt trei taste capacitive: Back, ieșire pe ecranul de start și Aplicații recente – de la stânga spre dreapta. Acestea pot fi customizate să fie mereu aprinse, când și display-ul este pornit sau să se aprindă în funcție de lumina din spațiul ambiant.

Sunetul este livrat de un difuzor poziționat la bază, lângă portul USB type-C. Se aude clar și puternic, fără pic de distorsiune chiar și la volum maxim. Avem SonicMaster 3.0 + sunet High-Res, DAC pe 24-bit / 192kHz. Nu credeam că un singur difuzor poate oferi atât de multă putere. Jos pălăria pentru ce a reușit ASUS. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului în lateral dreapta. Căștile din pachet sunt excelente, mult bass și claritate ridicată.

Hardware, sistem de operare și aplicații

A fost primul smartphone anunțat cu Qualcomm Snapdragon 821, unul dintre cele mai performante procesoare grafice pe sfârșit de 2016 / început de 2017. Modelul ajuns la review este și vârful de gamă, cel mai bine pus la punct la nivel de CPU, memorie RAM și spațiu de stocare.

Am testat Zenfone ZS570KL cu procesorul Snapdragon 821 de tip quad-core + 6 GB RAM + 256 GB spațiu de stocare, slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB). Apropo, 256 + 256 GB = peste 480 – 490 GB spațiu de stocare pe un smartphone, valoare ce acum 10 ani părea de domeniul fantasticului.

Informații oferite de CPU-Z pentru Zenfone 3 Deluxe;

Nu o să mai scriu legat de Snapdragon 821, procesor litografiat pe 14nm, excelent ca putere de procesare și consum al energiei stocată în acumulator. Qualcomm Snapdragon 835 urmează a-i fura coroana de cel mai bun procesor de pe un dispozitiv mobil, iar sporul de performanță față de Snapdragon 821 veți vedea că nu va fi uriaș, cum se întâmpla la trecerea de la single core la quad-core, de la quad-core la octa-core etc.

Qualcomm prin Snapdragon 821 a dovedit că nu trebuie să aduci un CPU octa-core ca să ai performanțe la superlativ, un quad-core pe big.LITTLE cu nuclee dezvoltate in-house este arhi-suficient.

ASUS Zenfone 3 Deluxe rulează Android 6.0.1 Marshmallow cu interfața ASUS ZenUI 3.0. Nu a primit Android 7.0 Nougat, dar sunt sigur că se lucrează la update și în maxim 2 – 3 luni urmează ca ZS570KL să treacă pe cea mai nouă iterație Android. Ar fi fost recomandat să-l ruleze deja, dar nu doar ASUS se mișcă greu la acest capitol, mai toate companiile din universul Android, cu mici excepții.

Are multă putere de procesare, foarte multă putere de procesare, stocare de tip UFS 2.0 și nu ai cum să-l prinzi în offsaid. Android consumă multe resurse și știu că 6.0 Marshmallow funcționează bine și cu 2 GB RAM, dacă producătorul scrie firmware-ul în mod corect. Totuși, la 6 GB RAM nu simți că obosește vreu fel, multitasking-ul și jocurile cu grafică complexă sunt redate superb.

În Setări se găsesc o multitudine de opțiuni pe care utilizatorul le stabilește după bunul său plac, de la diferite moduri de utilizare a bateriei (Normal, Performance, Power Saving, Super Saving sau customizat), până la detalii legate de modul în care poate fi captat un screenshot, moduri de utilizare pentru copil sau persoane în vârstă, ASUS Cover etc.

Aplicații preinstalate pe ASUS Zenfone 3 ZS570KL;

Aplicații Google – Căutare Google, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Play Music, Hangouts, Photos, Calendard, Chrome, Magazin Play, Docs, Sheets, Slides;

Aplicații ce pot fi dezinstalate: Amazon Kindle, Puffin, TripAdvisor;

Aplicații ce po fi dezactivate – Facebook, Instagram, Messenger, MiniMovie, DoIt Later, Amazon Kindle, PhotoCollage, ShareLink, Weather, WebStorage, ZenCircle, Zenfone Care, ZenTalk, Backup.

Alte aplicații – AudioWizard, Calculator, Camera, File Manager, Lanternă, Radio FM, Galerie, MyASUS Service, Laser Ruler, Mobile Manager – ștergere a fișierelor adunate în cache, optimizare etc, QuickMemo, Contacte, Splendid – setări pentru display, System update, Teme.

Ideea ar fi că sunt multe aplicații preinstalate, dar de mare parte din ele puteți scăpa prin dezinstalare sau dezactivare.

Screenshots cu Android 6.0 pe ZS570KL;

Performanță

Cele mai bune rezultate înregistrate vreodată de un smartphone Android testat pe Gadget.ro, asta pentru că avem combinația Snapdragon 821 + 6 GB RAM + stocare de generație nouă.

 

Teste de benchmark rulate pe ASUS Zenfone 3 Deluxe;

Conectivitate

Un element prin care se individualizează Zenfone 3 Deluxe este dat de faptul că nu avem spațiu din plastic pe partea spate sau antena arc band în stilul a ceea ce are iPhone 7 / 7 Plus, carcasă metalică unibody în adevăratul înțeles al termenului. Carcasa metalică de obiecei obturează puterea semnalului, recunosc că în cazul de față nu am avut probleme în ce privește conexiunea la 4G sau Wi-Fi.

În ce privește spectrul acoperit de ZS570KL:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 800 / 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 12(700), 17(700), 18(800), 19(800), 20(800), 26(850), 28(700), 29(700), 30(2300), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500).

Știe 4G cu viteze de până la 600 Mbps prin agregare de spectru în download și 150 Mbps în upload. Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi a/b/g/n/ac, Wi-Fi direct, hotspot, bluetooth 4.2, A-GPS, GLONASS, BDS, NFC.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază de difuzor și portul USB type-C, iar în lateral stânga de slotul combo.

În SpeedTest pe conexiune gigabit și Wi-Fi ac, Zenfone 3 Deluxe a înregistrat un maxim de 204.13 Mbps la download și 168.70 Mbps la upload, viteză respectabilă pentru un smartphone.

Cameră foto și video

Camera principală folosește un senzor Sony IMX318 de 23 Megapixeli cu f/2.0, OIS pentru fotografie și EIS pentru materialele video, protecție din safir pentru senzor, posibilitatea de a capta mai multe imagini și a le compila într-o fotografie de 92 Megapixeli, detecție de fază + autofocus prin tehnologia laser. Dimensiunea pixelului este de 1 micron, filmează la 2160p cu 30 fps și include geo-tagging, touch focus, detecție a feței, HDR, dual-LED flash. Camera frontală este de 8 Megapixeli cu f/2.0 și filmează la 1080p.

Interfața camerei foto și video;

Rezultatele sunt bune spre foarte bune. 

Focalizează rapid, uneori întunecă imaginile prea mult, ar trebui ca senzorul să capteze mai multă lumină, zgomot de imagine mai puternic în situațiile low-light și asta pentru că avem mulți megapixeli. Cel mai bine, trageți concluziile și singuri, avem o galerie dedicată cu imagini făcute cu ZS570KL. Aici le găsiți la dimensiunea inițială, fără resize – link valabil pentru 7 zile. Acolo  dați și de un clip făcut pe timp de noapte, vizibil în landscape cu Bsplayer. 

Clip făcut cu ASUS Zenfone 3 Deluxe;

Fotografii făcute cu ASUS ZS570KL;

Autonomie

Bateria de 3000 mAh este ajutată de faptul că avem un panel Super AMOLED cu rezoluție FHD, de aici și rezultatele bune scoase de către Zenfone 3 Deluxe. În regim de utilizare medie spre intensivă trece pragul unei zile de dimineața până seara, fără absolut nicio problemă. 

În testul specific Gadget.ro – luminozitate la 100%, redare a playlist-ului Unboxing pe conexiune Wi-Fi a atins 9 ore și 10 minute. Excelent. 

Preț

ASUS Zenfone 3 Deluxe cu 6 GB RAM și 256 GB spațiu de stocare – 3268 lei la PCgarage.

Concluzii

ASUS Zenfone 3 Deluxe este o propunere interesantă în segmentul smartphone-urilor premium. Are destul de multe puncte PRO într-o decizie de achiziție, ne arată și faptul că ASUS se situează pe drumul cel bun, un mare pas în față dacă comparăm cu generația anterioară, un produs care rivalizează de la egal la egal cu produsele de top de la Samsung, Sony, HTC etc. Din anumite puncte de vedere, le este superior, din altele nu.

Nu o să comentez nimic de preț, telefoane concurente cu 256 GB spațiu de stocare costă cu mult mai mult, spre exemplu.

PRO

  • unul dintre cele mai frumoase telefoane Android în acest moment (simplitate, eleganță, calitate ridicată a materialelor și atenție maximă la detalii);
  • display excelent ca luminozitate, unghi de vizualizare, redare a culorilor;
  • sunet puternic și clar, atât pe difuzorul încorporat cât și pe jack-ul de 3.5 mm cu căștile din dotare;
  • hardware de top, niciun compromis din acest punct de vedere, multă putere de procesare;
  • conectivitate excelentă;
  • autonomie ridicată, în contextul în care ASUS a adus acumulator de 3000 mAh (rezoluție FHD ajută mult + procesorul + panelul Super AMOLED și firmware-ul scris de compania taiwaneză).

CONTRA

  • camera foto și video mi-aș fi dorit să se descurce ceva mai bine în sițuațiile low-light;
  • rezoluția 2K și baterie de minim 3500 mAh, ar fi închis gura cârcotașilor – în contextul în care avem un display ce-l consider excelent și o autonomie de invidiat. Haideți să nu mai punem așa accent pe numere ci pe experiența în utilizare;
  • multe aplicații preinstalate, noroc că mare parte din ele pot fi dezinstalate sau dezactivate.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.