ASUS Zenfone 4 Max – review

27/04/2018

ASUS a prezentat deja gama Zenfone 5 așa că este destul de probabil ca review-ul de azi să nu mai genereze atât de mare interes. Totuși, odată cu trecerea timpului, la mai bine de jumătate de an de la lansare, ASUS Zenfone 4 Max devine atractiv prin prisma unei ajustări serioase a prețului de comercializare.

Dacă merită banii ceruți momentan vă las să decideți singuri după ce parcurgeți rândurile care urmează.

Specificații pentru ASUS Zenfone 4 Max:

Specificatii ASUS Zenfone 4 Max

Design

Cutia de retail conține, pe lângă smartphone, un încărcător pe USB, un cablu microUSB – USB 2.0, un cablu USB OTG, o pereche de căști in-ear cu două perechi adiționale de dopuri, agrafă pentrul slotul sim, manual de utilizare și certificat de garanție.

ASUS Zenfone 4 Max nu adoptă un ecran cu aspect după noul trend, ci rămâne la raportul clasic 16:9, cu o diagonală de 5.5 inch. Nici la raportul display / corp nu impresionează, așa că telefonul este unul de dimensiuni ceva cam mari dacă analizăm după noile standarde. Trebuie să fim înțelegători în această privință, căci acest model este unul de buget, iar scopul său principal este altul și nu acela de a impresiona de la prima privire.

Bateria de 5000 mAh avea nevoie de spațiu sub carcasa unibody realizată în mare parte din metal, așa că grosimea a ajuns la aproape 9 mm. Greutatea nu este însă de speriat, dar forma telefonului și metalul de pe spate nu-i conferă cea mai bună aderență în palmă.

Ca și aspect, este evidentă asemănarea cu iPhone-urile din seria Plus. Poate că asta contează mai puțin, așa că țin să menționez că ASUS Zenfone 4 Max este bine construit, pare foarte solid, iar materialele și finisările sunt de bună calitate.

Pe partea frontală atrage atenția senzorul de amprentă de la baza ecranului, care îndeplinește și rolul de tastă Home, precum și LED flash-ul camerei frontale. Îm rest, avem un design ce nu aduce nimic special.

Spatele este realizat în mare parte din metal, cu două fâșii de plastic, sus și jos, în spatele cărora sunt poziționate, cel mai probabil, toate elementele wireless de comunicare. Camera principlaă de tip duală este poziționată fix la jumătatea locului unde metalul se întâlnește cu fâșia de plastic din partea superioară. Lângă cei doi senzori vedem și LED flash-ul.

ASUS Zenfone 4 Max nu face notă discordantă față de ceea ce ne-a obișnuit până acum compania taiwaneză. Avem în față un produs solid construit, bine finisat cu materiale de calitate. Chiar dacă nu emite neapărat pretenții către zona superioară de preț, mi se pare mai mult decât corect pentru costul afișat momentan.

Ecran și sunet

Ecranul cu aspect clasic 16:9 păcătuiește, chiar dacă în utilizarea cotidiană nu este chiar atât de grav, doar la rezoluție. HD 1280 x 720 pixeli la o diagonală de 5.5 inch nu mai reprezintă de ceva timp standardul, așa că poate era de preferat ca ASUS Zenfone 4 Max să meargă totuși pe o rezoluție Full HD. Nu-s deloc probleme de conturare a celor mai fine detalii ori a celor mai mici fonturi, dar realizezi mai tot timpul că densitatea pixelilor nu este dintre cele ridicate.

Pe de altă parte, ecranul oferă culori corecte, echilibrate și un contrast suficient de înalt. La fel este și luminozitatea, care nu pune mari probleme nici în bătaia directă a razelor solare. Se putea mai bine în mod clar pe oricare dintre direcții, dar nu în această categorie de preț, unde acest display este de apreciat.

Sunetul extern cade în sarcina difuzorului din spatele grilei din dreapta, de pe laterala de jos a telefonului. Mai avem o grilă și în stânga, dar aceea acoperă doar microfonul principal și a fost adăugată mai mult din rațiuni de simetrie a designului. Difuzorul emite un sunet clar, de bună calitate, chiar și la volumul maxim, ce se dovedește suficient de înalt pentru mai toate situațiile.

Prin jack-ul de 3.5 mm avem parte cam de același tratament. Calitatea sunetului este bună, dar volumul maxim s-ar putea ca unii să nu-l găsească suficient de puternic. ASUS Zenfone 4 Max pune la dispoziția utilizatorilor și o serie de preseturi cu reglaje avansate pentru fiecare dintre ele, reunite în aplicația AudioWizard. Aici găim modul Smart ce ajustează automat setările de sunet, precum și preseturile Movie, Gaming, Music, Outdoor și Vocal. În fiecare dintre ele putem alege să facem setări avansate, mai puțin în modul Smart.

Căștile din pachet se vor dovedi suficient de bune pentru majoritatea utilizatorilor, numai cei cu adevărat pretențioși o să dorească a le înlocui. Sunt aduse în pachet și două perechi suplimentare de dopuri, de diferite dimensiuni.  

Hardware, sistem de operare și aplicații

Chipset-ul în jurul căruia s-a construit ansamblul hardware din spatele lui ASUS Zenfone 4 Max este de proveniență Qualcomm. Avem un Snapdragon 430 cu procesor octa-core la 1.4 GHz, pe Cortex-A53. Pe partea grafică vine în ajutor un accelerator Adreno 505, în timp ce memoria RAM este de 3 GB, iar spațiul de stocare este de 32 GB (23.31 GB disponibili utilizatorului). Memoria internă poate fi suplimentată cu până la 256 de GB prin intermediul unui slot dedicat cardurilor microSD.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre ASUS Zenfone 4 Max:

Ansamblul hardware își arată limitele de fiecare dată când este pus la încercare, ba chiar nici nu este nevoie de aplicații complexe spre a-și arăta limitele. O bună parte din acest comportament se datorează și interfeței ZenUI ajunsă la versiunea 4.0 în cazul ASUS Zenfone 4 Max, aplicată peste un Android 7.1.1 Nougat.

ZenUI încă nu pare suficient de matură, nu este deloc bine pusă la punct. Iar asta se vede mai ales atunci când ai de-a face cu telefoane precum ASUS Zenfone 4 Max, ce nu excelează la nivelul performanță brută a procesorului.

Lag-ul apare destul de frecvent, nici închiderile bruște ale unor aplicații nu-i sunt străine lui ASUS Zenfone 4 Max. Ai parte mai tot timpul de senzația de smartphone entry level, iar asta este, repet, vina interfeței proprietare ASUS.

Pe de altă parte nu pot să nu apreciez update-urile trimise OTA de producătorul taiwanez. Nu mai puțin de 3 astfel de patch-uri am primit de-a lungul celor câtorva săptămâni de test. Ultimul, a adus nivelul de securitate Android aproape la zi, mai exact la 1 martie 2018.

Sunt destule funcții adăugate în meniul lui ASUS Zenfone 4 Max. Destule Gesturi de atingere sau de mișcare, mod One Hand, Twin Apps, Page Marker, Game Genie, Easy mode sau Kids Mode și multe altele.

Aplicațiile preinstalate reprezintă doar o mică problemă. Chiar dacă nu mai sunt la fel de numeroase precum în trecut, ASUS Zenfone 4 Max încă mai aduce ceva bloatware, cu unele aplicații pe care mulți dintre utilizatori nu le vor folosi mai deloc. Din fericire, majoritatea acestora pot fi dezinstalate imediat după prima pornire a dispozitivului.

Avem preinstalat de la Google softuri ca Magazin Play, Chrome, Gnail, Maps, YouTube, Drive, Play Music, Duo, Photos, Calendar și Voice Search, în timp ce ASUS plusează cu Mobile Manager, Selfie Master, WebStorage, Weather, Sound Recorder, Themes, Power Master. Pe partea de socializare, ASUS Zenfone 4 Max aduce direct din cutie Facebook, Facebook Messenger și Instagram.

Galerie cu capturi de ecran din interfața ASUS Zenfone 4 Max:

Performanță

Teste benchmark ASUS Zenfone 4 Max

Rezultatele tuturor testelor de benchmark prin care a trecut ASUS Zenfone 4 Max au fost grupate în tabelul de mai jos:

Tabel teste benchmark ASUS Zenfone 4 Max

Conectivitate

ASUS Zenfone 4 Max este un telefon dual sim, ce acceptă două cartele nano sim. Pe oricare dintre ele avem conectivitate 4G LTE, dar nu simultan. Din păcate lipsește banda 38 pe TDD-LTE, ceea ce înseamnă că acoperirea 4G în cazul operatorului Digi Mobil va avea de suferit. În rest, sunt cunoscute toate celelalte frecvențe ale tuturor opratorilor din țara noastră.

Pe Wi-Fi știe standardele 802.11 b/g/n, avem Wi-Fi Direct și Bluetooth în versiunea 4.1, A-GPS, GLONASS și BDS pentru localizare. Există și radio FM pentru cei ce nu au trecut cu totul pe online.

Portul microUSB este poziționat pe laterala de jos, sus este jack-ul de 3.5 mm, pe stânga este slotul pentru cartelele sim și cel dedicat pentru card microSD, iar pe dreapta avem butoanele pentru reglarea volumului și cel Power.

Senzorul de amprentă este amplasat în cazul lui ASUS Zenfone 4 Max sub ecran. El îndeplinește și rol de buton capacitiv cu rol de întoarcere pe ecranul de Start. Recunoaște până la 5 amprente și o face fără greș, de aproape fiecare dată. Viteza de reacție nu impresionează, însă o face rata de succes și faptul că recunoaște amprenta la 360 de grade.

În apelurile de voce se descurcă decent, semnalul GSM este stabil, chiar dacă nu cel mai puternic recepționat. Nu sunt mari probleme, doar că am întâlnit și mai bine. Nici volumul din difuzorul pentru apeluri nu impresionează, în mediile zgomotoase sunt mici probleme.

Cameră foto și video

ASUS Zenfone 4 Max vrea să impresioneze la acest capitol, precum și la următorul, desigur. În acest prim caz nu o face din păcate decât pe hârtie. Totul pare extrem de promițător din lista de specificații, cu doi senzori pentru camera principală, cu captare Wide Angle și moduri Portrait.

Aplicația camerei este simplă, ușor de parcurs și de înțeles. Cele mai importante funcții sunt la doar un tap distanță și nici modurile sau filtrele nu sunt greu de găsit.

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe ASUS Zenfone 4 Max:

ASUS Zenfone 4 Max aduce un senzor de 13 Megapixeli plus unul de 5 Megapixeli pentru camera principală. Primul este cel de bază, în timp ce al doilea se laudă cu captură Wide Angle la 120 de grade și că ajută la crearea efectului Bokeh atunci când acesta este dorit în cadru.

Sincer, nicăieri acest ansamblu nu impresionează. Culorile în modul normal de fotografiere sunt cu mult mai palide decât în modul Wide Angle, doar că în acest al doilea mod nu avem atât de multe detalii. Nici contrastul sau intervalul dinamic nu sunt la un nivel acceptabil. Mai mult, în funcție de scenă, se pot observa destul de evident multe aberații cromatice, datorate unor lentile de slabă calitate.

Modul Portrait nu reușește să separe corect subiectul de fundal. Așa cum veți vedea în galerie, sunt zone mari ce sunt blurate ca și cum ar face parte din fundal, deși ele reprezintă părul sau chiar corpul ori fața subiectului.

Nici pe partea video ASUS Zenfone 4 Max nu strlucește, ba din contră. Detalii slab conturate, culori șterse și contrast scăzut. Mai mult, sistemul de autofocus ”vânează” mai mereu punctul de clar, asta chiar și atunci când nimic nu se schimbă în cadru.

Clip video Full HD 1080p filmat cu ASUS Zenfone 4 Max;

Galerie de fotografii realizate cu ASUS Zenfone 4 Max (primele două sunt făcute cu camera frontală, următoarele două seturi cu camera principală cu modul Portrait activat / dezactivat, mai departe exemple cu Wide Angle dezactivat / activat):

Autonomie

Autonomie ASUS Zenfone 4 Max

Dacă pe partea foto-video, acolo unde ASUS Zenfone 4 Max anunța multe, am avut o surpiză neplăcută, a a venit și partea mai frumoasă. Era și normal ca acest smartphone să impresioneaze aici, întrucât particula Max din denumire fix la asta se referă: la o autonomie maximă.

Cu acumulator de 5000 mAh, cu rezoluție HD a ecranului și un procesor eficient, nu avea cum să dezamăgească. Așa că 2 zile de dmimineața până seara nu vor fi greu de atins, chiar și cu solicitări medii spre intense nu vei avea cum să nu prinzi mai bine de o zi și jumătate.

Doar dacă soliciți procesorul la greu și cu luminoziotatea ecranului la maximum ai șanse de a goli bateria în mai puțin de 24 de ore.

În testul nostru specific, când rulăm continuu Playlist-ul Unboxing al canalului Gadget.ro de pe YouTube, prin conexiune Wi-Fi la internet, cu luminozitatea ecranului la maxim, ASUS Zenfone 4 Max a descărcat o baterie plină până la 9% din capacitate în 10 ore și 14 minute. Un rezultat pe măsura așteptărilor.

În plus, acumulatorul de 5000 mAh poate deveni baterie externă ad-hoc pentru alte dispozitive, folosindu-se cablul OTG din pachet sau altul compatibil.

Preț

ASUS Zenfone 4 Max599 de lei la PCGarage.ro

Concluzii

Aș spune că la prețul inițial, de circa 1.000 de lei, ASUS Zenfone 4 Max nu ar fi meritat atenția noastră. Asta mai ales după ce am văzut că are ceva probeleme cu interfața și cu ansamblul de camere. Autonomia este grozavă, dar la asta oricum ne așteptam cu toții. Totuși, la circa 600 de lei este greu să nu-l recomand pe ASUS Zenfone 4 Max, chiar și cu probeleme pe care le-am descoperit.

Da, aduce lag și nu oferă cea mai fluidă interfață, dar nici nu pot spune că experiența de utilizare este la pământ. În plus, update-urile constante nu au cum să nu fie apreciate. Camerele nu se ridică la înălțimea așteptărilor, dar nu le-aș numi nici de-a dreptul dezastruoase. Așa că, pentru 600 de lei nu ai cum să ceri prea mult.

Cele mai importante plusuri și minusuri ale lui ASUS Zenfone 4 Max:

PRO

  • autonomie foarte bună, bateria de 5000 mAh oferă și funcție de Power Bank, când poate încărca alte dispozitive la nevoie;
  • ecran ce oferă culori plăcute, contrast și luminozitate ridicate;
  • construcție solidă, cu materiale și finisări de calitate.

CONTRA

  • rezoluția HD pe o diagonală de 5.5 inch nu mai poate fi considerată normală în 2018;
  • interfața ZenUI aduce lag destul de frecevnt plus bug-uri ce fac ca anumite aplicații să se închidă subit;
  • ansamblul de camere promite mult pe hârtie, dar nu se ridică la înălțimea așteptărilor.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.