Am rămas dator cu acest review de ceva timp, dar sunt sigur că-l vom mai găsi pe rafturile magazinelor cel puțin în următoarea jumătate de an, iar prețul va deveni din ce mai atractiv, așa că merită a fi trecut printr-o analiză cât mai strictă.
Evoluția ASUS pe piața de telefoane mobile a fost cu perioade de creștere și descreștere. Erau momente în care nu livrau pe cât de mare era cererea, iar în România ajungeau cu destul de mare întârziere. Aș spune că au mai rezolvat din probleme, iar Zenfone 4 ZE554KL a ajuns în stocurile magazinelor de prin octombrie.
Trebuie specificat că ASUS Zenfone 4 ZE554KL este mid-range-ul brandului taiwanez, un telefon ce dorește să impresioneze prin camera foto duală, prin construcție și prin experiența de utilizare oferită.
Material video
httpvh://youtu.be/VCntqAFR6Ek
Specificații
Design
În pachet pe lângă smartphone mai găsiți o husă de protecție din platic transparent, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM, manual de utilizare și certificat de garanție, încărcător pe 5V / 2A, cablu USB type-C – USB, căști de tip in-ear pe jack de 3.5 mm, dopuri de protecție suplimentare.
Am testat modelul ce poartă indicativul ZE554KL cu Qualcomm Snapdragon 630, 4 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare. Am văzut că ar exista și o variantă cu Qualcomm Snapdragon 660, dar nu este importată oficial în țara noastră (cel puțin din câte cunosc la momentul actual).
Cei ce sunt mai cârcotași o să spună că nu iese în evidență prin raportul display / corp, că nu trece pe formatul 18:9. Totuși, cei ce vor avea mai mult curaj și-l vor întoarce pe Zenfone 4 pe toate părțile aș spune că vor avea parte de o supriză plăcută. Este un telefon cu linii elegante, cu sticlă pe față și spate, cu o cameră duală ce are OIS, dar nu iese deloc în relief, cu o structură metalică ce-i conferă rigiditate și rezistență, atenție maximă la detalii și finisare din categoria premium.
S-a mers pe soluția tastelor de tip capacitiv cu cititor de amprentă sub display. Sunt destule persoane ce preferă o astfel de combinație și nu pe cele de tip touch buttons devenite cumva standard în ultima perioadă (personal, prefer touch buttons în interfața grafică, pentru că sunt configurabile ca poziționare etc).
Logo-ul ASUS nu se află în partea frontală ci doar stilizat neintruziv în partea spate. Apropo, ca design mi-a amintit de Huawei Honor 8 (doar că ASUS Zenfone 4 are taste capacitive și nu touch buttons, cititor de amprentă în partea față și nu pe spate precum rivalul din China).
ASUS Zenfone 4 ZE554KL este un smartphone cu un design clasic, bine fabricat și elegant. Are un grip bun, fără a epata în mod neapărat (se rezolvă cu husă, mai ales că aduce sticlă pe față și spate, din păcate nu livrează și încărcare wireless). Era să-mi scape o situație ușor ciudată, telefonul pe spate este perfect plat. Dacă ai o pantă cât de mică pe birou, chiar și în lipsa ei vei vedea cum Zenfone 4 o ia la vale, în sensul direct al termenului. Dacă ai și vibrațiile activate, un apel îți poate aduce telefonul pe parchet. Cu husă nu mai treci printr-o astfel de situație, sticla de pe spate îl face să fie alunecos de-a dreptul. Mi s-a întâmplat să cadă de pe birou, dar am avut noroc și sticla de pe față & spate nu a prins nicio fisură.
Ecran și sunet
IPS de 5.5 inch cu rezoluție de 1920×1080 pixeli, aspect 16:9 , 401 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 5 = ecranul adus de către ASUS pe Zenfone 4 ZE554KL. Raportul display / corp este de 71.4%. Nu se trece pe formatul 18:9, cel mai probabil așa va fi Zenfone 5 și nici raportul display / corp nu este unul impresionant. Urcă la 600 cd / metru pătrat.
Totuși, marginile stânga și dreapta sunt înguste, nu avem chenarul negru ce ajunge uneori și pe produse cu preț de peste 3000 lei. Culorile sunt plăcute, naturale, unghi de vizualizare destul de larg. Aduce filtru pentru lumina albastră pentru cei ce vor să folosească telefonul mobil în spații întunecate, de la mică distanță, dar avem și un alt element inedit – temperatura de culoare automată în funcție de lumina ambientală (necesită dezactivarea filtrului pentru lumină albastră). Nu cred că am mai găsit o astfel de funcție, majoritatea smartphone-urilor mizează pe luminozitate adaptativă (regăsită și pe Zenfone 4).
Zenfone 4 = luminozitate adaptativă, temeperatură de culoare în funcție de lumina ambientală + filtru pentru lumina albastră. Sunt moduri de culoare (Echilibru, Lumină albastră, Viu și Personalizat. Inițial, l-am ținut pe Echilibrat și mi s-a părut ceva cam șters. Am trecut pe Viu și parcă experiența de utilizare a fost alta, acum fiecare cu preferințele sale în materie. Cert este că ASUS permite reglaje ample pe obiceiurile de utilizare ale fiecăruia. Tastele capacitive sunt iluminate și există opțiunea în a le avea mereu active, cu ecranul pornit (Back la stânga și Aplicații Recente la dreapta).
Sunetul cade în sarcina a două difuzoare (un speaker la bază lângă portul USB type-C și altul deasupra ecranului). Cred că doar HTC U11 a reușit să mă impresioneze la acest capitol precum ASUS Zenfone 4. Se aude de-a dreptul excelent, puternic, mult bass, dar mai ales mi-a plăcut modul în care conlucrează cele două difuzoare spre a aduce un efect stereo, jos pălăria în fața a ceea ce ASUS a reușit să aducă aici. Nu recomand activarea modului Exterior (primește un boost ca amplitudine, dar sunet mai ascuțit). Mi-aș dori ca alte companii să-și facă temele la fel de bine precum compania taiwaneză.
Jack-ul de 3.5 mm se află la bază, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta (acolo se află și butonul de power). Căștile din pachet le consider decente, mult bass și aici, calibrare bună. Cu Sennheiser in-ear pentru Android se adaugă un plus de claritate, o experiență la superlativ. Apropo, pe jack-ul de 3.5 mm aduce certificare DTS Headphone X. Au implemenat pentru sunet și o aplicație ce permite selectarea a diverse moduri: Normal, Pop, Rock, Vocal sau Personalizat.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Specificații hardware: Qualcomm Snapdragon 630 de tip octa-core cu 4 x ARM Cortex-A53 la 2.2 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.8 GHz, Adreno 508 GPU, 4 GB memorie RAM și 64 GB spațiu de stocare, slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB).
Informații relevate de CPU-Z;
Qualcomm Snapdragon 630 este un procesor din categoria mid-range, dezvoltat pe un proces de litografiere în 14nm, cu dual-ISP pe 14-bit pentru analiza de imagine, capabil să ducă viteze de până la 600 Mbps / LTE Cat 12 prin agregarea de sectru a trei benzi, până la 150 Mbps în download, Wi-Fi ac + MU-MIMO, rezoluții de până la 1920×1200 pixeli, suport pentru memoria RAM de tip LPDDR4 cu viteze de până la 1333 MHz, capabil să filmeze 4K cu 30 fps, decodare pe H.264, H.265 și VP9. Adreno 508 ar aduce performanțe cu 30% mai mari față de generația precedentă în ce privește grafica.
Este un procesor mid-range, dar pus pe un telefon cu un preț de 2000 lei, iar până de curând era pe la 2200 lei. Aș zice că se putea merge pe Qualcomm Snapdragon 660 în această categorie de preț, iar gura cârcotașilor ar fi fost închisă. Cu hardware-ul pus pe Zenfone 4 aș spune că mai degrabă devine cu adevărat interesant când va coborî în jurul a 1700 – 1800 lei. În AndroBench am obținut viteze de 286.34 MB/s la citit, în jur de 200 MB/s la scris. Sunt rezultate ce te duc cu gândul la stocare de tip UFS 2.0 sau eMMC 5.1 (aș miza pe a doua situație
Snapdragon 630 are suficiente resurse ca să ducă orice aplicație sau joc din Google Play în condiții optime. Nu este un telefon gândit pentru partea de VR și AR (Zenfone AR pentru cei interesați de astfel de feature). Telefonul a primit update la Android 8.0 Oreo și cu acest software l-am testat. Nu ajunsese pe modelul meu, dar am forțat procedura. După peste o săptămâmă pot să spun că nu am întâmpinat nicio problemă. Este important să-i faceți upgrade-ul software și asta pentru că elimină multe aplicații preinstalate, bloatware spre zero și interfața parcă devine mai user friendly, mult mai bine organizată.
Apreciez viteza din interfața grafică, nu are lag de niciun fel, nici la utilizare intensivă. Zen UI are și un motor de teme ce permite personalizarea în detaliu. Accesul în meniul cu aplicații se face în stilul nativ Android cu swipe de la bază în sus.
Aplicații preinstalate pe ASUS Zenfone 4;
Aplicații Google – Căutare Google, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Filme Play, Duo, Google Foto, Calendard, Android Pay, Chrome, Magazin Play;
Alte aplicații – WebStorage, Meteo, Selfie Master;
Aplicații recomandate ce pot fi dezinstalate: Facebook, Messenger și Instagram.
Interfața Android 8.0 Oreo pe ASUS Zenfone 4;
Performanță
A trecut și prin testele uzuale de benchmark, nu pot să spun că a ieșit neapărat în evidență. Qualcomm Snapdragon 630 este un procesor mid-range, dar și aici avem o subîmpărțire (Snapdragon 660 ar fi un mid-range premium, iar 630 un mid-range entry-level, presupun că ați prins ideea).
Teste de benchmark rulate pe Zenfone 4 ZE554KL;
Conectivitate
Este un adevărat punct PRO. Știe agregare de spectru cu viteze de până la 600 Mbps în download și 150 Mbps în upload (agregă până la 3 benzi). În ce privește benzile acoperite:
2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;
3G – 850 / 900 / 1800 / 1900 / 2100 MHz;
4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 18(800), 19(800), 20(800), 26(850), 28(700), 32(1500), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500).
Se adaugă Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 5.0, Wi-Fi direct și hotspot, localizare prin A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO (sistemul american, rusesc, chinez și european), radio FM și NFC.
În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază de jack-ul de 3.5 mm, USB type-C și difuzorul telefonului, în stânga de slotul combo (dual-sim sau single + slot pentru cardurile microSD).
În SpeedTest a prins peste 250 Mbps la download și upload (255.47 Mbps la download și 270.49 Mbps la upload), valori neașteptat de bune pentru categoria mid-range din care face parte. Conexiuni de date de bună calitate să aibă parte Zenfone 4 că se descurcă în a livra viteze ridicate, indiferent că vorbim de 4G sau Wi-Fi. În apelurile de voce se aude puternic și clar, cu bună individualizare a vocii față de mediul ambiant.
Cameră foto și video
ASUS Zenfone 4 ZE554KL mizează pe o cameră principală de tip dual cu 1 x 12 Megapixeli cu f/1.8 și dimensiune a pixelului de 1.4 microni, OIS, Dual Pixel PDAF și 1 x 8 Megapixeli fără autofocus. Întregul ansamblu folosește detecție de fază, dual-LED flash. La pachet este adus și zoom optic 2x. Filmează la 2160p cu 30 fps. Camera frontală este de 8 Megapixeli cu f/2.0 și filmează la 1080p.
Interfața camerei foto și video de pe Zenfone 4;
Aduce un focus rapid, abordare plăcută a culorilor, fără suprasaturare, fără over sharpness care să fure ochiul. În low-light sunt situații în care aduce zgomot de imagine, până la urmă sunt limitări logice pe un senzor atât de mic.
Senzorul companion de 8 Megapixeli fără autofocus / fixed focus este activat când se doresc imagini mai late, în stilul a ceea ce aduce LG pe G6 (câmp mai larg acoperit, potrivit pentru peisaje). Totuși, lipsește unghiul larg care să impresioneze, așa cum se întâmplă la LG. Din păcate, asta și trage în jos acest setup. Pur și simplu, nu prea ai de ce să activezi camera secundară și nici nu adună informație pe care să o folosească întregul ansamblu.
Clip 4K cu 30 fps realizat cu ASUS Zenfone 4 ZE554KL;
Fotografii făcute cu ASUS Zenfone 4 ZE554KL;
Autonomie
Baterie Li-polymer de 3300 mAh, display cu rezoluție FHD de 5.5 inch și procesor Qualcomm Snapdragon 630 gândit să ofere eficiență energetică = elemente ce-l avantajează pe ASUS Zenfone 4.
Trece testul unei zile, fără absolut nicio problemă cu utilizare medie spre intensivă. Totuși, dacă luminozitatea este setată la valoarea maximă, iar telefonul ajunge a fi pus la lucru în sarcini ce necesită multă putere de procesare nu trece de pragul a jumătate de zi. Repet, luminozitate la maxim și utilizare cu adevărat intensivă.
În testul Gadget.ro a obținut 10 ore și 30 de minute (luminozitate la 100%, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi).
Cu încărcătorul din pachet se încarcă de la 0 – 100% în 1 oră și 40 de minute.
Preț
ASUS Zenfone 4 ZE554KL – 2099 lei la PCgarage.
Concluzii
Nu trebuie să ne ascundem după deget, totul se judecă prin prisma prețului. ASUS Zenfone 4 nu este deloc un smartphone rău, chiar din contră. Are un design ce mizează pe simplitate și eleganță, un hardware puternic ce rulează orice aplicație sau joc, un software gândit să fie ușor de utilizat cu bloatware dus spre minim și cea mai nouă iterație Android la pachet, o cameră foto ce impresionează în mod plăcut.
Totuși, parcă la 2100 lei îl consider a fi pus ceva cam sus. Cei ce nu sunt interesați de faptul că are un aspect clasic al display-ului, că are un procesor mid-range entry (am explicat la hardware ce vreau să spun prin această denumire) și vor să meargă la siguranță pe un telefon cu Android 8.0 Oreo și cameră duală s-ar putea să-l aleagă pe Zenfone 4 ZE554KL.
Cred că vom vedea o actualizare a costului, iar pe la 1700 – 1800 lei aș spune că devine cu adevărat interesant.
ASUS aș spune că este pe drumul cel bun. Au renunțat la interfața cu multe aplicații și servicii preinstalate, au adus o organizare excelenă a setărilor, stabilitate la nivel de OS + produs cu linii simple și elegante ce nu se face râs ca materiale și atenție la detalii față de orice alt concurent direct.
PRO
- design ce mizează pe eleganță și simplitate, cameră duală cu OIS ce nu iese în relief, margine metalică ce imprimă un feeling de rezistență în timp;
- display cu multiple setări ce-i permit customizarea în funcție de preferințele utilizatorului;
- Android 8.0 Oreo cu o interfață aerisită și bine structurată;
- sunet premium adus de cele două difuzoare stereo, dar și pe jack-ul de 3.5 mm (potrivit pentru cei pasionați de un sound cât mai bun din partea telefonului mobil);
- conectivitate excelentă (4G cu agregare de spectru pe trei benzi, Wi-Fi ac, USB type-C, NFC, localizare prin 4 sisteme etc);
- cameră foto ce iese în evidență prin rezultate bune spre foarte bune;
- autonomie bună.
CONTRA
- raportul preț / specificații nu-l avantajează în mod neapărat;
- camera companion de 8 Megapixeli nu are un unghi larg prin care să impresioneze în fotografiile wide.