ASUS Zenfone 5 – review

13/09/2018

Seria ASUS Zenfone 5 a fost anunțată la sfârșit de februarie 2018, odată cu începerea MWC Barcelona. Abia acum avem șansa de a prezenta pe larg unul dintre exponenții gamei, mai exact modelul de mijloc.

Flagship-ul ASUS Zenfone 5Z se numără printre cele mai accesibile telefoane ce integrează chipset-ul Snapdragon 845, însă azi vedem cum se descurcă fratele mai mic, cel cu procesor Snapdragon 636, dar cu majoritatea celorlalte specificații identice.

Specificații pentru ASUS Zenfone 5:

Specificatii ASUS Zenfone 5 ZE620KL

Design

Cutia conține smartphone-ul, încărcătorul pe USB, un cablu USB Type-C – USB, căști de tip in-ear cu două perechi suplimentare de dopuri, husă de silicon, agrafă pentru accesul la sloturile sim și ghid de pornire rapidă.

ASUS Zenfone 5 este un smartphone ce mi-a plăcut de la prima atingere. Pare mult mai ușor decât arată cântarul și nici prea mare nu se simte în mână. Raportul ecranului de 18.7:9 îl face suficient de îngust cât să poată fi folosit cu o singură mână, fără prea mari probleme.

Spatele este din sticlă, sub care vedem din nou, ca la seria precedentă, un model cu cercuri concentrice care pornesc din jurul senzorului de amprentă. Camera principală duală este așezată în stilul iPhone X, în rest spatele rămâne simplu și plat, ceea ce nu oferă neapărat cel mai bun grip.

Aderența în mână poate fi rezolvată folosindu-se husa din silicon pe care o primim în pachet, ce nivelează complet spatele telefonului. Camera iese ușor în relief, așa că husa face ca totul să fie la același nivel.

Marginile metalice sunt rotunjite și se unesc frumos cu ecranul cu notch. Marginile sunt înguste pe lateral și sus, cea de jos fiind doar un pic mai lată. Raportul ecran / corp este foarte bun – 83.6%, mare parte din suprafața frontală fiind reprezentată de display.

Materialele și finisările sunt de foarte bună calitate, construcția fiind la un nivel înalt. Totul pare suficient de solid, nimic nu te duce cu gândul la un produs ieftin.

Ecran și sunet

Imediat după pornirea dispozitivului realizezi că ai în față un ecran de foarte bună calitate. ASUS ne anunță că Zenfone 5 afișează imaginile pe un display de tip Super IPS+. Acesta are un raport de 18.7:9 și o rezoluție ușor atipică, de 2246 x 1080 pixeli. Densitatea de 402 ppi nu pare extraordinară, însă totul apare extrem de bine conturat, foarte sharp.

Culorile sunt vivide, saturate, poate un pic cam prea saturate pentru unele gusturi. Contrastul este ridicat, la fel și luminozitatea maximă. Sunt mici probleme cu lizibilitatea în bătaia directă a soarelui, însă nu-i tocmai grav. Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, nici la extreme nu se pierde deloc din calitatea imaginii.

Ecranul IPS poate fi confundat cu unul de tip OLED, culorile, contrastul și adâncimea nuanței de negru fiind asemănătoare. Iar asta nu e deloc rău.

În meniul de setări avem mai multe reglaje pentru afișaj. Există filtru de lumină albastră, a cărei intensități poate fi reglată, putem alege ca balansul de alb să fie făcut automat în funcție de lumina ambientală sau să-l reglăm manual și avem posibilitatea de a regla culorile, pe nuanțe și saturație. Mai putem ”ascunde” bretonul, în jurul lui rămând o zonă neagră.

Sunetul extern este de tip stereo. Difuzorul principal este așezat pe latura de jos, fiind asistat de difuzorul pentru apeluri. Impresionează cu adevărat volumul maxim, extrem de puternic, dar nici calitatea nu este rea. Peste circa 80% din potențial apar totuși distorsiuni evidente, le-aș numi chiar deranjante. Oricum, ASUS Zenfone 5 este chiar și la 80% ca intensitate a volumului peste majoritatea telefoanelor date la maxim.

Prin jack-ul de 3.5 mm avem parte de o calitatea excelentă a sunetului. ASUS Zenfone 5 este certificat Hi-Res Audio și DTS Headphone X, iar asta spune cam totul. Volumul maxim este și el suficient pentru unii utilizatori, alții ar putea prefera unul mai ridicat.

În meniu avem posibilitatea de regla sunetul după preferințe, cu mai multe preseturi și opțiuni decât am întâlnit în multe alte cazuri:

Căștile din pachet sunt de tip in-ear și vin alături de alte două perechi de dopuri, de dimensiuni diferite. Nu sunt de aruncat, dar nici unele de cea mai bună calitate nu le-am găsit a fi. Dacă nu ești foarte pretențios te vei mulțumi cu ele, însă pentru a simți exact ce poate oferi ASUS Zenfone 5 prin jack-ul de 3.5 mm recomand căști cu ”pretenții”.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Chipset-ul în jurul căruia este construit ansamblul hardware din spatele lui ASUS Zenfone 5 este un Qualcomm Snapdragon 636. Acesta integrează un procesor de tip octa-core tactat la 1.8 GHz, cu arhitectură de tip Kryo 260, produs printr-un proces de litografiere pe 14 nm.

Acceleratorul grafic este un Adreno 509 ce se descurcă foarte bine în mai toate jocurile, doar în cele cu adevărat solicitante vedem un frame rate mai scăzut și detalii nu atât de fine.

Memoria RAM de 4 GB este mai mult decât suficientă, la fel și spațiul intern de stocare. Din totalul celor 64 GB de memorie internă, disponibili utilizatorului sunt circa 52 GB, ce pot fi suplimentați cu un card microSD de până la 2 TB, care va ocupa slotul sim 2.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre ASUS Zenfone 5:

Sistemul de operare este reprezentat de un Android 8.0 Oreo ușor schimbat de către producător. Interfața ZenUI 5.0 a renunțat la a mai modifica radical Android-ul, însă rămâne una ce se delimitează clar de aspectul unui sistem de operare nativ de la Google.

Începând cu zona de notificări, trecând la cea de setări rapide, la ecranul de deblocare și ajungând la meniul de setări ori aspectul icon-urilor, ZenUI este altceva. Se aseamănă pe alocuri cu EMUI de la Huawei.

Din păcate nu totul rulează mereu așa cum ar trebui. Sunt rare momentele când apare lagul sau unele agățări ori întârzieri, dar ele există. Mai mult, unele aplicații se închid neașteptat ori refuză să mai răspundă. Nu se întâmplă deloc des, dar aceste scăpări reușesc să strice un pic experiența de utilizare.

Am primit un update în decursul celor două săptămâni de test, însă din păcate nu multe s-au schimbat. Ba mai mult, deși acest update a venit în septembrie, nivelul de securitate Android a rămas doar cel pentru luna aprilie 2018. Chiar înainte de a publica acest review ASUS Zenfone 5 a mai primit un update de soft, totuși nivelul de securitate a rămas cel pentru luna iulie 2018.

Aplicațiile preinstalate nu mai sunt atât de numeroase precum se obișnuia în trecut la ASUS, dar rămân mai multe decât ar fi nevoie. Le avem pe majoritatea de la Google, dar și câteva de la ASUS – Meteo, WebStorage, ASUS Data Transfer, Înregistrator Sunet, Manager mobil, Manager Fișiere, Teme, precum și Facebook și Instagram.    

Galerie cu capturi de ecran din interfața ASUS Zenfone 5:

Performanță

Procesorul Snapdragon 636 este unul pe care îl apreciez foarte tare, fiind suficient de puternic pentru majoritatea aplicațiilor și jocurilor. Asta putem deduce și după ce analizăm tabelul de mai jos, unde sunt grupate toate rezultatele testelor de benchmark prin care a trecut ASUS Zenfone 5:

Teste benchmark ASUS Zenfone 5

Conectivitate

ASUS Zenfone 5 în versiune ZE620KL este un terminal dual-sim cu suport LTE pe ambele cartele (nu simultan) pentru toate benzile folosite de toți operatorii din țara noastră. Avem viteze pe 4G LTE de până la 400 Mbps în download și până la 75 Mbps în upload.

În cazul în care aveți nevoie de mai multă memorie internă, atunci slotul sim 2 poate acomoda un card microSD de până la 2 TB.

Fără fir există conectivitate Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual-band, pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.0, NFC, localizare prin A-GPS, GLONASS, BDS și Galileo. Prin contact direct ne putem conecta la ASUS Zenfone 5 prin port USB Type-C și jack de 3.5 mm, ambele fiind poziționate pe laterala de jos.

Pe partea dreaptă avem butoanele pentru reglarea volumului și pe cel Power, iar pe stânga vedem sertarul sim.

Senzorul de amprentă este poziționat pe spate, central, la același nivel cu LED flash-ul camerei principale. Este foarte ușor de găsit, dar nu este foarte rapid și mai dă rateuri. Atât senzorul cât și degetul trebuie să fie perfect curate, fără pic de umezează sau praf, ca să funcționeze corect, altfel are o rată de recunoaștere mult prea scăzută.

În apelurile de voce ASUS Zenfone 5 s-a descurcat foarte bine, semnalul GSM este stabil și bine recepționat. În difuzor sunetul este clar și foarte puternic, indiferent de situație vei auzi perfect partenerul de discuție.  

Cameră foto și video

La fel ca mai toată lumea, și ASUS Zenfone 5 apelează la un ansamblu de doi senzori pentru camera principală. Cel de ”bază” este de 12 Megapixeli, aduce o distanță focală de 24mm (echivalentă 35mm), în timp ce al doilea pune la bătaie 8 Megapixeli și este ultra wide, cu 12mm echivalent Full Frame.

Aplicația camerei poate părea un pic complicată la început, multe butoane fiind prezente pe ecranul de bază. Apoi realizezi că nu-i nimic greu de înțeles, ba chiar în câteva minute vei ști exact unde este fiecare funcție.

Alegerea modului Pro, al celui Video ori comutarea către camera frontală sunt așezate lângă declanșatorul modului Automat. Sus sunt butoanele pentru Setări, modul HDR (Auto, Oprit sau Pornit), Formatul imaginii (18:9, 16:9, 4:3 sau 1:1), modul Bokeh, Self Timer și Flash. Cu swipe de la stânga la dreapta ajungi în zona unde poți selecta între mai multe moduri de captare (Automat, Înfrumusețare, Pro, Super-rezoluție, Animație GIF, Panoramă, Redare lentă sau Filmare lentă), iar cu swipe de la dreapta la stânga vezi zona cu filtre, în total 8 disponibile.

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe ASUS Zenfone 5:

Calitatea materialelor ce pot fi captate cu ASUS Zenfone 5 este relativ bună, însă cam atât. Ba chiar acolo unde se pot face diferențele, adică în low light, telefonul dezamăgește. Nu complet, dar suficient cât să nu-l pot recomanda pe ASUS Zenfone 5 pentru partea foto.

În lumină naturală suficientă, senzorul de 24mm este bun. Culori plăcute, detalii suficiente și interval dinamic ridicat cu modul HDR activat. Odată ce lumina scade, culorile devin palide, detaliile se pierd, iar zgomotul de imagine este pronunțat.

Senzorul ultra wide, cel de 12mm, nu prea l-aș folosi. Ideea este că pozele arată bine doar în zona centrală. Către margini, adică fix acolo unde doreai să surprinzi mai mult, detaliile lipsesc, culorile nu prea au treabă cu realitatea și sunt prea multe aberații cromatice. Nerecomandat a fi folosit senzorul wide.

Camera frontală se descurcă doar ok, nimic de lăudat. Uneori supra expune și nici tonurile pielii nu sunt cele mai corecte.

Pe video ASUS Zenfone 5 propune rezoluție până la 4K 2160p cu 30 fps. Clipurile video sunt bune, cu detalii din plin și un contrast suficient. Dă greș la reglarea expunerii, pe care o realizează în trepte evidente și nu fluid. La rezoluție Full HD 1080p poate urca până la 120 fps, deci poți reda în slow motion oricât dorești dintr-un clip. Aveți exemple mai jos.

Clip video 4K filmat cu ASUS Zenfone 5

Clip video Full HD 120 fps filmat cu ASUS Zenfone 5

Galerie de fotografii realizate cu ASUS Zenfone 5 (primele 3 cu camera frontală):

Autonomie

Autonomie ASUS Zenfone 5

Bateria de 3300 mAh alături de procesorul eficient energetic ar fi trebuit să ofere o autonomie bună. Așa și este, dar nu avem parte de nimic special. O zi de dimineața până seara nu este greu de atins, deși dacă vei folosi mult telefonul în exterior și va fi nevoie ca luminozitatea ecranului să fie ținută sus, nu vei mai apuca seara cu energie în acumulator. În condiții medii de utilizare și cu luminozitatea ecranului la circa 50% nu vor fi deloc probleme în decursul a 12 – 14 ore.

A fost greu să derulez testul specific al site-ului pe ASUS Zenfone 5. Asta fiindcă aplicația YouTube ceda neașteptat după câteva zeci de minute, maxim o oră. Era nevoie să fiu cu ochii pe ecran mereu și nu am reușit să fac testul corect.

Am observat totuși că într-o oră de redat plylist-ul Unboxing al canalului Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maxim, prin conexiune Wi-Fi la internet, se pierdeau cam 17 – 18 procente din baterie. Așadar, un acumulator plin va fi descărcat până la 10% în circa 5 ore, plus sau minus câteva minute.

Preț

ASUS Zenfone 51.700 1599 lei pe eMAG.ro

Concluzii

ASUS Zenfone 5 nu este un telefon rău deloc, dar parcă nici nu a reușit să mă impresioneze cu adevărat. Ecranul este cu siguranță principalul punct de atracție, după care urmează sunetul. Este suficient de puternic spre a rula orice aplicație sau joc, deși mai are momente în care agață, se blochează ori iese neașteptat dintr-un program.

Ansamblul de camere nu a reușit să mă convingă, mai ales cea wide lasă mult de dorit exact la detaliile din margini, unde ar fi trebuit să conteze un câmp vizual ultra larg.

Momentan, la prețul afișat, nu-l pot recomanda pe ASUS Zenfone 5 ca fiind un mid-ranger de luat în seamă fără rezerve.

Principalele puncte pro și contra ale lui ASUS Zenfone 5:

PRO

  • ecran de cea mai bună calitate, culori intense, contrast ridicat, luminozitate mai mult decât suficientă;
  • sunet stereo extern foarte puternic și cu o calitate bună până la circa 80% din capacitate, sunet excelent prin jack-ul de 3.5mm;
  • design plăcut, construcție solidă cu materiale și finisări de calitate.

CONTRA

  • rezultate modeste pentru ansamblul de camere;
  • mici bug-uri și lag ocazional în interfața ZenUI.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.