ASUS nu este printre cei mai cunoscuți producători de smartphone-uri, chiar dacă de-a lungul timpului a avut câteva modele extrem de interesante și inovatoare. În zona terminalelor de vârf a avut mereu exemplare ce ar fi putut avea succes, însă strategia comercială a fost, de cele mai multe ori, greșită. Flagship-urile erau anunțate cu surle și trâmbițe, promiteau multe, la prețuri mai mult decât competitive, dar apoi treceau luni de zile până ce erau disponibile la vânzare.

Cu Asus ZenFone 7 și ZenFone 7 Pro nu a mai fost cazul de așa ceva. Au circulat ceva zvonuri, au fost anunțate oficial și în doar câteva săptămâni ambele au putut fi cumpărate. Prețurile nu sunt rele, mai ales că în fișa tehnică nu apare nimic mai prejos decât în cazul altor telefoane de top.

Review Video

Specificații pentru Asus ZenFone 7 Pro:

Specificatii Asus ZenFone 7 Pro

Design

Asus ZenFone 7 Pro

Eu am primit cutia de retail sigilată, în care, pe lângă telefon, am mai găsit două huse, încărcătorul rapid pe USB Type-C, un cablu USB Type-C la USB Type-C, agrafă pentru accesul la slotul sim, manual de utilizare și certificat de garanție:

Cele două huse din pachet sunt din plastic tare.

Una este neagră, cu un model ce imită cumva fibra de carbon și cu un mic buton de tip slider ce blochează mecanismul camerei din a se mai roti. Cealaltă husă este transparentă și este simplă.

Asus ZenFone 7 Pro poate fi ales în două culori pentru carcasă: Pastel White (un alb cu nuanțe de roz) și Aurora Black, precum cel primit de noi. Acesta este mai degrabă un bleumarin foarte închis, cu o zonă în nuanță de verde metalic spre turcoaz, în funcție de lumina ambientală. Zona astfel colorată apare în degrade în jurul denumirii producătorului:

Telefonul, grație camerei rotative, adoptă un design cu ecran fără niciun fel de decupaj. Chiar și așa, pe niciuna dintre laturi nu se doboară recorduri în materie de margini înguste, aș aprecia că pentru 2020 sunt cam late, mai ales că vorbim despre un flagship.

Șasiul metalic propune o bandă subțire finisată precum oțelul inoxidabil, în rest fiind vorba despre aluminiu vopsit negru. Spatele din sticlă de tip Corning Gorilla Glass 3 este ușor curbat către margini, pe lateral, iar asta încearcă să asigure un oarecare grip. Din păcate, telefonul este tare alunecos și ideal ar fi să folosiți una dintre husele din cutie.

Asus ZenFone 7 Pro

Menționez aici că, deși poți activa AlwaysOn display, pe Asus ZenFone 7 Pro există și un LED de notificări. Este amplasat un pic mai neconvențional, pe latura de jos, în stânga portului USB Type-C.

Asus ZenFone 7 Pro este un adevărat flagship în ceea ce privește construcția. Este solid, singura parte ce strică ușor această impresie este tocmai camera rotativă, ce nu este perfect fixată atunci când este la locul ei. La mișcări bruște se aude cum modulul lovește ușor partea din spate a telefonului, locașul unde se pliază. Cu husa neagră din pachet și mecanismul de blocare a camerei nu se mai întâmplă asta.

Finisările de detaliu și materialele sunt de cea mai bună calitate, aici nu am ce să-i reproșez.

Nemulțumiri mai pot apărea pe partea de greutate și grosime a acestui telefon. Nu poți trece deloc cu vederea cei 9.6 mm grosime, în timp ce cele 230 de grame se vor simți clar în buzunar. Acestea sunt însă caracteristici pe care le cunoști înainte de a cumpăra telefonul (dacă ai făcut o minimă cercetare) și practic sunt minusuri pe care ți le asumi și pe care nu poți spune că le-ai descoperit abia după achiziție.

Ecran și sunet

Asus ZenFone 7 Pro

Ecranul de 6.67 inch, în format 20:9, este de tip Super AMOLED, cu rată de refresh la maximum 90 de Hz, cu rezoluție Full HD+ 2400 x 1920 pixeli. Totul apare sharp chiar și la această rezoluție, densitatea de 395 ppi este suficientă, nu simți nevoia de mai mult.

Rata de refresh de 90 Hz asigură fluididate în navigarea prin interfață, când faci scroll sau în orice altă situație. Poți alege să economisești ceva baterie și să setezi rata de refresh la 60 de Hz, dar recomandat este să mergi pe setarea Automat, când software-ul telefonului propune o rată de refresh variabilă, ce se adaptează în funcție de conținutul afișat. 

Culorile sunt plăcute, vii, mai mult sau mai puțin saturate, în funcție de preferințe, întrucât poți face reglaje de detaliu din meniul de setări ale afișajului. Aici poți regla și balansul de alb, pentru nuanțe mai reci sau mai calde, iarăși după preferințe.

Contrastul este infinit, ca la orice panel OLED, negrul fiind unul perfect. Luminozitatea este excelentă, poate urca și la mai mult de 700 de niți în bătaia directă a soarelui, dacă intesitatea luminozității este lăsată pe modul Auto. Astfel, nu ai probleme de lizibilitate nici în zilele însorite de vară.

Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, nici către extreme nu sesizezi vreo degradare a imaginii, culorile și contrastul nu au deloc de suferit.

Display-ul este clar unul demn de un vârf de gamă, nu dezamăgește din absolut nicio privință.

Sunetul extern este unul de tip stereo, fiind folosit difuzorul principal, cel de pe marginea de jos a telefonului, de lângă portul USB Type-C, și difuzorul pentru apeluri. Acesta din urmă este cu mult mai slab ca intensitate și astfel se observă o diferență clară de volum.

Calitatea nu este una demnă de un flagship. Sunetul nu este tocmai rău, dar se putea mai bine, totul este cam ”plat”. Bass mai deloc, iar frecvențele medii cam șterse. În plus, la volum maxim, ce nu este tocmai uriaș, doar ok, apar distorsiuni evidente.

Fiindcă nu avem jack de 3.5 mm și nici măcar un adaptor de la USB Type-C la jack audio în pachetul de retail, nu o să fac o analiză a sunetului intern. Asta fiindcă, fără ieșire analog de sunet, depinzi practic de convertorul de la digital la analog (DAC). Cum alături de Asus ZenFone 7 Pro nu primești așa ceva, nu am ce să analizez.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Asus ZenFone 7 Pro

Asus ZenFone 7 Pro a fost lansat după ce Qualcomm a introdus versiunea revizuită a celui mai puternic procesor al lor pentru 2020. Astfel, Asus ZenFone 7 Pro s-a ales cu chipset-ul Qualcomm Snapdragon 865+, cu procesor de tip octa-core cu nuclee pe Kryo 585. Unul dintre ele poate urca până la o frecvență maximă de 3.1 GHz, alte trei se opresc la 2.42 GHz, cu ultimele patru ce pot rula la un maxim de 1.8 GHz.

Acceleratorul grafic Adreno 650 este extrem de puternic și se descurcă fără probleme în orice titlu de joc din Google Play Store, oferind o experiență supremă în gaming.

Memorie RAM este destulă, sunt 8 GB pentru Asus ZenFone 7 Pro, mai mult decât suficient, chiar dacă unii competitori s-au dus la valori chiar și cu 50% mai mari. Spațiul de stocare de 256 GB (223 GB disponibili utilizatorului) este și el suficient. Dacă ai nevoie de mai mult de atât, îl poți suplimenta cu un card microSD de până la 2 TB, ce are locașul lui dedicat.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Asus ZenFone 7 Pro: 

Cu un astfel de ansamblu hardware, Asus ZenFone 7 Pro se descurcă excelent indiferent de sarcinile trasate. Nu am găsit aplicație care să-l încetinească, totul decurge rapid. 

Au trecut vremurile când interfața ZenUI de la Asus modifica intens aspectul unui Android nativ. Cu Asus ZenFone 7 Pro și ZenUI 7 ai parte de o experiență foarte apropiată de ceea ce propune un Android 10 curat.

Au apărut mai multe setări prin meniu, sunt destule gesturi, comenzi rapide și alte de posibilități de personalizare, dar experianța de Android nativ persistă alături de Asus ZenFone 7 Pro.

Din păcate, am întâmpinat și câteva mici probleme. Unele bug-uri ce nu distrug experiența de utilizare, dar care se pot dovedi enervante pentru unii. De-a lungul celor peste 2 săptămâni de test am descoperit că uneori (rar) nu poți accesa galeria de imagini din aplicația Camera sau că scroll-ul se blochează în browser-ul Chrome, spre exemplu.

Totodată, am primit două actualizări ale sistemului de operare, semn că Asus optimizează continuu interfața și că sunt șanse mari ca toate micile deficiențe să fie rezolvate într-un final.

În ceea ce privește aplicațiile preinstale, iarăși numai de bine. Sunt doar câteva în plus față de cele obișnuite din suita Google, precum ASUS Data Transfer, Meteo, Facebook, Facebook Messenger, Instagram și Netflix. Oricum, aproape toate ce nu vin de la Google pot fi dezinstalate în orice moment, lucru pe care eu îl apreciez.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Asus ZenFone 7 Pro:

Performanță

Teste benchmark Asus ZenFone 7 Pro

L-am trecut și pe Asus ZenFone 7 Pro prin testele de benchmark uzuale, după care am strcuturat rezultatele în tabelul de mai jos:

Teste benchmark Asus ZenFone 7 Pro

Conectivitate

Asus ZenFone 7 Pro

Tot ce trebuie la un flagship din 2020 este prezent pe Asus ZenFone 7 Pro. Avem suport 5G de tip SA și NSA pe oricare dintre cele două sloturi de tip nano sim. Pentru Wi-Fi există cel mai performant standard actual – 6 sau ax, în timp ce Bluetooth este în versiunea 5.1, cu codec Qualcomm aptX Adaptive. Localizarea este de tip dual-band și este compatibilă cu A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS și NavIC. Nu lipsește nici NFC-ul.

Portul USB Type-C este poziționat pe marginea de jos, unde mai vedem LED-ul de notificare, microfonul și difuzorul principale, pe stânga este slotul pentru cartele sim și card microSD, sus apare unul dintre microfoanele secundare (al treilea este pe spate), iar pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel Power.

Acesta din urmă integrează și senzor de amprentă, ce poate debloca ecranul fără ca butonul să fie apăsat, doar la atingere. Rata de recunoaștere este suficient de ridicată, dar se mai întâmplă să fie nevoie și de o a doua atingere a senzorului. Timpul de răspuns este bun, mai puțin de o secundă de la atingere până la deblocarea ecranului.

Cameră foto și video

Asus ZenFone 7 Pro

Aici este partea unde Asus ZenFone 7 Pro are multe de spus. Totuși, dată fiind prezența camerei rotative, de fapt sunt mai puține de spus, fiindcă analizăm la pachet atât camera principală, cât și pe cea frontală.

Nu mai revin aici cu toate specificațiile celor trei senzori foto de pe Asus ZenFone 7 Pro, sunt detalii în tabelul de la începutul review-ului.

Vedem interfața aplicației Camera, care, deși integrează o mulțime de moduri, opțiuni și setări, nu este una care să te copleșească. Este adevărat că pentru a ajunge la anumite moduri de fotografie sau video este nevoie de ceva cam multe swipe-uri sau atingeri, dar, până la urmă, este mai important că sunt multe opțiuni, decât să nu găsești ceva de care aveai nevoie.

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Asus ZenFone 7 Pro:

În primul rând, haideți să vedem câteva seturi de fotografii făcute pe modul Auto cu fiecare dintre cei senzori, spre a putea compara calitatea fiecăruia.

Poze ultrawide, wide și zoom 3X făcute cu Asus ZenFone 7 Pro:

În fiecare dintre cazuri vedem poze de foarte bună calitate. Așa cum este și normal, senzorul wide este cel care propune cele mai reușite cadre, cărora nu le lipsește aproape nimic. Culori vii, dar naturale, contrast echilibrat, expunere corectă, balans de alb optim și multe detalii. Ceea ce nu convinge pe deplin este intervalul dinamic, care nu este tocmai rău, dar uneori în zonele întunecate detaliile sunt ascunse. Poți activa modul HDR pentru un Dynamic Range mai extins.

Modul Portret este la modă acum, iar Asus ZenFone 7 Pro îl are acolo, cum este și normal. Fotografiile cu acest mod sunt bune, separarea este corectă, chiar dacă nu mereu perfectă. Poți alege cât de tare este blurat fundalul, printr-un slider ce reglează virtual deschiderea diafragmei, și cât de tare să intervină modul de înfrumusețare.

Fotografii tip Portret făcute cu Asus ZenFone 7 Pro:

Poate și mai actual este modul de Noapte, ce nu poate lipsi de la niciun flagship. Cu acesta acetivat,  Asus ZenFone 7 Pro se decurcă impresionant în scenele slab iluminate. Mi-a plăcut cel mai tare că telefonul nu vrea să crească artificial lumina din cadru, ci încearcă să ofere detalii și culori precise, așa cum sunt ele în realitate. Modul de Noapte poate fi activat atât pentru enzorul wide, cât și pe cel ultra wide.

Poze cu mod Noapte activ făcute cu Asus ZenFone 7 Pro:

Una peste alta, Asus ZenFone 7 Pro se descurcă foarte bine pe partea foto. Poate nu la același nivel cu unii competitori, dar eu zic că, luat ca pachet, nu ai de ce să-ți faci griji, vei avea parte de poze de foarte bună calitate, indiferent de condiții.

Eu am apreciat că nu există senzori de formă, precum cele Macro ori de analiză a adâncimii de câmp, ci sunt exact cei de care vei putea avea nevoie. Mi-a plăcut de asemenea că avem camera cu zoom optic 3x și nu cu doar 2x. Cine avea nevoie de senzor Macro trebuie să știe că poate obține rezultate similare cu senzorul Ultrawide:

Pe video, Asus ZenFone 7 Pro se prezintă cel puțin la același nivel ca și pe partea foto. Poate filma la rezoluție maximă 8K, deși momentan sunt prea puține locuri  unde poți vedea la rezoluția nativă ce ai captat. Eu am pentru voi două exemple de filmare cu Asus ZenFone 7 Pro, dintre care cel Full HD este realizat cu modul Hyper Steady activat, mod ce folosește o stabilizare electronică capabilă. În ambele cazuri doar Dynamic Range-ul mi se pare deficitar, în rest, calitatea este la cote înalte.

Clip video 4K 2160p 60fps filmat cu Asus ZenFone 7 Pro;

Clip video Full HD 1080p 60fps filmat cu Asus ZenFone 7 Pro;

Autonomie

Autonomie Asus ZenFone 7 Pro

Bateria de 5000 mAh putea fi considerată gigant cu doar un an sau doi în urmă, dar acum sunt multe telefoane ce integrează astfel de acumulatori. Asta nu înseamnă că trebuie să-i tăiem din credit acestui telefon.

Autonomia este bună, îmi este greu să cred că există mulți utilizatori ce vor reuși să consume toată energia în mai puțin de 14 – 16 ore de folosință intensă. Folosit cu moderație, Asus ZenFone 7 Pro poate prinde și două zile pline de autonomie.

În testul nostru, când rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de YouTube, cu luminozitatea ecranului la maxim, prin conexiune Wi-Fi la internet, Asus ZenFone 7 Pro a descărcat o baterie plină până la 10% din capacitate după 10 ore și 27 de minute.

Încărcătorul din pachet este unul ce poate oferi la ieșire o putere de până la 30W. Cu acesta, acumulatorul s-a încărcat în 15 minute de la 10 la 29%, iar într-o jumătate de oră a urcat procentele din baterie de la 10 la 55%.

Totodată, Asus ZenFone 7 Pro este compatibil și cu standardul de încărcare rapidă Qualcomm Quick Charge 4.0.

Intretinere baterie Asus ZenFone 7 Pro

Merită menționat și faptul că există în meniul de setări ale bateriei meniuri speciale pentru încărcare. Poți programa un interval de timp pentru încărcare, poți alege ca încărcarea să fie de tip lentă, pentru a proteja bateria și poți de asemenea să fixezi o limită a încărcării maxime, cu trei valori: 100%, 90% sau 80%.

Preț

Asus ZenFone 7 Pro – 3.700 de lei pe PCGarage.ro

Concluzii

Asus ZenFone 7 Pro

Asus ZenFone 7 Pro este cu siguranță unul dintre telefoanele de top subapreciate. Majoritatea se uită imediat doar la producătorii vestiți, deși, cu o documentare minimă ar putea descoperi dispozitive cel puțin la fel de bune și, uneori, chiar la prețuri mai corecte.

Asus ZenFone 7 Pro nu este chiar ieftin, nici nu cred că ar fi avut cum să fie. Totuși, raportat la ce primești și la cât costă smartphone-urile de tip flagship de la mai marii industriei, mi se pare a fi o afacere bună.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Asus ZenFone 7 Pro:

PRO

  • construcție solidă, materiale de calitate și finisări atente;
  • ecran de top, luminozitate extrem de înaltă, culori intense, contrast infinit și rată de refresh la 90 Hz;
  • camerele foto-video generează rezultate foarte bune calitativ, nu i se pot reproșa multe;
  • ansamblu hardware performant, demn de un flagship;
  • conectivitate de top – 5G SA și NSA, dual–sim cu slot dedicat pentru card de memorie, Wi-Fi ax, Bluetooth 5.1 compatibil aptX Adaptive, localizare exactă cu suport pentru mai toate sistemele globale;
  • autonomie bună și multiple opțiuni software pentru încărcarea bateriei;
  • Android ce seamănă cu unul nativ, dar care include mai multe setări și opțiuni de personalizare, ce se mișcă foarte bine și care vine fără bloatware.

CONTRA

  • greutate și grosime mari plus grip aproape inexistent fără husă;
  • fără certificare IP pentru rezistență la lichide sau praf;
  • lipsă jack de 3.5 mm și nici un adaptor de la USB Type-C nu există în pachet;
  • apar anumite bug-uri în unele aplicații.