Vă spuneam atunci când am scris primele impresii pentru ASUS Zenfone 8, că acest smartphone merită o atenție deosebită din partea noastră, așa că am transformat telefonul în cel de zi cu zi, iar acum, după aproape o lună de utilizare, pot aduce detalii complete.

Fără a mai insista pe partea de introducere, trecem direct la recenzia propriu-zisă, cu fiecare capitol de analiză, pentru că sunt multe de povestit despre unul dintre cele mai reușite telefoane ale momentului.

Specificații pentru ASUS Zenfone 8:

Specificatii ASUS Zenfone 8

Design

ASUS Zenfone 8

Știți deja de la primul meu contact cu ASUS Zenfone 8 că telefonul a ajuns la mine cu câteva zile înainte de lansarea oficială, în cutia de retail sigilată. Pe lână telefon, înăuntru mai găsim o husă  din plastic rigid, încărcătorul rapid, cablu cu port USB Type-C la ambele capete, agrafă pentru slotul sim și un ghid de utilizare.

Husa din pachet protejează cel mai mult partea spate a telefonului. Pe marginile de sus și de jos sunt decupaje largi, la fel ca și pe partea dreaptă, în dreptul butoanelor de acolo. Din păcate, husa nu ajută mult pe partea de grip, deși are un model cu linii pe diagonale, ce formează romburi prin intersecția lor. Acestea sunt însă prea puțin adânci și astfel plasticul tare nu reușește să adere prea bine în palmă.

Pe de altă parte, prin dimensiunile extrem de compacte după standardele actuale, ASUS Zenfone 8 se așează bine în mână și cu greu îți poate aluneca. Spatele din stilcă mată, aș numi-o chiar ușor rugoasă, este extrem de plăcut la atingere.

Designul este simplu. ASUS Zenfone 8 nu iese în evidență decât poate prin pata de culoare reprezentată de nuanța de turcoaz a butonului Power. În rest, linii clasice pentru 2021, cu modulul camerei principale amplasat într-un dreptunghi în colțul stânga-sus și cu decupaj de formă circulară în ecran pentru camera frontală.

ASUS Zenfone 8

Aici apare și un cerc cromat ce înconjoară lentilele camerei pentru selfie-uri, ce iese ușor în evidență. Această abordare pare ciudată, întrucât mai toți producătorii încearcă să ascundă cumva bulina camerei din ecran, însă la ASUS Zenfone 8 este invers.

Mai precizez pe partea de aspect doar faptul că marginile din jurul ecranului nu sunt dintre cele mai înguste. Nici pe departe nu le pot considera late, dar parcă nu s-au făcut destule eforturi aici spre a avea un raport ecran / corp și mai ridicat. Marginea de jos este cea mai lată.

ASUS Zenfone 8

În rest, despre ASUS Zenfone 8 numai de bine la acest capitol. Telefonul oferă protecție împotriva pătrunderii lichidelor și a prafului conformă cu standardul IP68, în timp ce construcția, materialele și finisările de detaliu sunt fără doar și poate la nivel de flagship.

Ecran și sunet

ASUS Zenfone 8

Ecranul de 5.9 inch este de proveniență Samsung, din cele mai recente ediții AMOLED, seria E4. Deși nu aduce rezoluție cu adevărat înaltă, gen 2K, nimic nu este în neregulă pe partea de conturare fină a detaliilor. Densitatea de 445 ppi este cel puțin satisfăcătoare indiferent de conținutul afișat.

Ca orice flagship care se respectă, ASUS Zenfone 8 urcă cu rata de refresh până la un maxim de 120 Hz, mai mult decât suficient pentru un astfel de telefon, fără pretenții de gaming, precum ASUS ROG Phone 5

În meniul afișajului sunt multe setări, printre care selectarea unei rate de refresh variabile, alese automat de sistem în funcție de conținut. Poți alege, de asemenea, o rată stabilă de refresh, ce poate fi de 120, 90 sau 60 Hz.

În ceea ce privește culorile, din setări poți face ajustări largi, în așa fel încât să obții rezultatele dorite. Din punctul meu de vedere, ecranul  este unul de top, cu siguranță demn de statulul de flagship. Culori intense, constrast aproape infinit, unghiuri largi de vizualizare și luminozitate maximă suficientă chiar și în bătaia directă a soarelui.

Sunetul extern este de tip stereo, cu un difuzor pe marginea de jos și cu cel pentru apeluri ce-l ajută. Și nu-i cu mult mai prejos ca intensitate acesta din urmă.

Sunetul este unul dintre cele mai bune pe care le-am experimentat la vreun smartphone până acum. Este bogat, dinamic, clar și cu fidelitate excelentă pentru un astfel de dispozitiv. Avem și mult bass, mult mai mult decât te-ai aștepta. Este uimitor cum a reușit ASUS să facă asta pentru Zenfone 8, fiindcă așa cum am spus telefonul respectă standardul IP68, deci undele sonore sunt ușor ”obturate” în traseul lor de la difuzor către ureche.

Volumul maxim nu este neapărat uriaș, dar este și el mai mult decât suficient. Ba chiar aș aprecia că este undeva sus din tot ce am mai testat până acum.

Deși este extrem de compact, ASUS Zenfone 8 reușește să nu renunțe la bătrânul jack audio de 3.5 mm. Și nu numai că este încă prezent, dar redă sunet Hi-Res, iar asta se simte din plin cu o pereche bună de căști. În compania unora precum ASUS ROG Cetra II Core ai parte de o audiție căreia nici un audiofil nu-i poate găsi mari hibe.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS Zenfone 8

ASUS Zenfone 8 este un flagship, sper că ați înțeles asta până acum :) . Așadar, aduce la pachet cele mai puternice componente. Absolut numai de bine despre procesorul Qualcomm Snapdragon 888, cu al său accelerator grafic Adreno 660, la care se adaugă memorie RAM de tip LPDDR5 și spațiu intern de stocare de tip UFS 3.1.

Ce aș putea să reproșez este lipsa unui slot pentru carduri de memorie. În cazul în care alegi versiunea cu 256 GB memorie internă (din care circa 227 GB disponibili utilizatorului), atunci cu greu vei rămâne fără spațiu. Însă, la varianta de bază ASUS Zenfone 8 primești 128 GB memorie internă, care în 2021 se poate dovedi insuficientă în câteva luni, mai ales când putem filma la rezoluție 8K…

Revenim la ansamblul hardware, ce face față fără nici cea mai mică problemă în orice aplicație sau joc din Google Play Store. Este adevărat că în jocurile grele, cu detaliile la maximum, sau la acea filmare 8K telefonul se încălzește simțitor, aș spune chiar că devine fierbinte, însă nu am observat scăderi semnificative ale performanței.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre ASUS Zenfone 8: 

Sistemul de operare cu care ASUS Zenfone 8 vine din fabrică este un Android 11 ce arată și se mișcă fix ca unul nativ. Față de ceea ce găsești instalat pe un telefon din gama Pixel, mai apar prin meniu câteva setări suplimentare. Nu-s tocmai puține, dar îți dau șansa de a personaliza în detaliu anumite aspecte, cu gesturi și unele opțiuni ce merită să fie prezente pe orice telefon modern cu Android.

Ce este foarte important de menționat este că totul rulează exemplar pe ASUS Zenfone 8. De lag nu poate fi vorba nici când forțezi sistemul la limită, cu multe aplicații care să ruleze în fundal. Pe de altă parte, am mai găsit unele bug-uri, gen ecranul blocat ce se activează când ai telefonul în buzunar și astfel te trezești că trebuie să introduci codul de deblocare în loc să folosești amprenta, fiindcă aparent ai încercat de câteva ori să deblochezi prin acestă metodă. Am mai întâlnit uneori probleme când doream să răspund unui apel și luminozitatea ecranului era la minimum și nu vedeam cine mă sună. De fapt, aceasta ar mai fi una dintre micile neplăceri, respectiv modul de ajustare automată a luminozității ecranului: uneori este prea ridicată (seara, de exemplu) pentru ca în lumină naturală să rămână reglată prea jos.

Trebuie specificat că în circa o lună de când folosesc ASUS Zenfone 8 ca telefon principal am primit mai multe actualizări de sistem și că unele dintre bug-uri sunt acum istorie. Sunt sigur că în timp, în câteva săptămâni cel mult, ASUS Zenfone 8 va scăpa de mai toate micile neajunsuri ale tinereții.

Trebuie știut că pentru ASUS Zenfone 8 va fi disponibil upgrade către Android 12, fiind deja inclus pe lista telefoanelor ce pot instala acest sistem de operare în stadiu beta. Mai mult, ASUS promite și un al doilea update major pentru sistemul de operare, așadar Zenfone 8 va ajunge la un anumit moment să ruleze Android  13.

Lista de aplicații preinstalate pe ASUS Zenfone 8 nu este lungă deloc, dar sunt unele pe care mi-aș fi dorit să nu le văd puse de-a gata din fabrică. Mă refer la Facebook, Messenger, Instagram sau Netflix, aplicații pe care oricine le poate instala oricând, dacă le vrea. Ce-i drept, trei din lista de mai sus pot fi dezinstalate.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Android 11 de pe ASUS Zenfone 8:

Performanță

Teste benchmark ASUS Zenfone 8

Cu un asemenea ansamblu hardware, ASUS Zenfone 8 este un campion al testelor de benchmark. Pentru cei pentru care chiar contează scorurile unor teste sintetice, aveți mai jos câteva exemple:

Teste benchmark ASUS Zenfone 8

Conectivitate

ASUS Zenfone 8

Nici aici ASUS Zenfone 8 nu stă rău deloc. Singurul minus pe care îl menționez din nou este lipsa unui slot pentru card pentru memorie suplimentară. În rest, telefonul propune conectivitate dual-sim 5G, cu suport pentru benzile 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 28, 38, 77 și 78, SA și NSA.

Pe Wi-Fi, ASUS Zenfone 8 cunoaște cel mai recent și mai performant standard, anume Wi-Fi 6E, ce aduce în plus banda pe 6 GHz, pe lângă benzile de 2.4 și 5 GHz. Bluetooth este în versiune 5.2, cu suport pentru codec Qualcomm aptX Adaptive, în timp ce localizarrea este de tip dual-band, cu suport pentru sateliții sistemelor A-GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS și NavIc. Avem desigur și NFC.

Din păcate, portul USB Type-C este doar în versiune 2.0, însă așa cum am spus deja avem jack audio de 3.5 mm. Ambele sunt pe marginea de jos. Tot aici este și slotul pentru cartelele sim, precum și microfonul și difuzorul principale. Lângă cel din urmă există chiar și un LED de notificare, un alt element ce a început să lipsească cu desăvârșire de pe telefoanele actuale.

Pe laterala din stânga nu există niciun element de conectivitate, în timp ce pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel Power. Sus vedem un al doilea microfon, în timp ce al treilea este pus în modulul camerei duale de pe spate.

Senzorul pentru amprentă este sub ecran și este de tip optic. Este amplasat extrem de convenabil, ușor de atins. Rata de recunoaștere este ridicată, aș aprecia undeva peste 90%, dar timpul de răspuns nu este dintre cele mai scăzute. Nici lent nu este, dar nu l-aș numi de nivel flagship din 2021.

Cameră foto și video

ASUS Zenfone 8

Unde ASUS Zenfone 8 dovedește că este un adevărat flagship este și aici. Fără a impresiona prin numărul de senzori, ASUS Zenfone 8 impresionează la calitatea generală a oricăror poze sau clipuri video.

Interfața aplicației Camera de pe ASUS Zenfone 8 este simplă, cumva clasică pentru majoritatea smartphone-urilor cu Android lăsat curat de producătorul hardware.

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe ASUS Zenfone 8:

 

Senzorul Wide este de nivel flagship, chiar dacă poate fi lăsat un pic în urmă de greii industriei. Totuși, sunt prea puține ce pot fi reproșate. Culori intense, dar naturale, contrast echilibrat, detalii fin conturate și interval dinamic larg.

Nici senzorul Ultra Wide nu este rău deloc, rezultatele fiind convingătoare, fără multe artefacte sau distorsiuni evidente.

Nu există senzor dedicat cu zoom optic, dar poți alege un mod de zoom 2x. În acest caz este captată o poză de 64 MP din care se face crop și apoi un algoritm prelucrează bine informațiile pentru un rezultat cel puțin satisfăcător, ca să nu zic cu adevărat reușit.

Poze de zi cu modurile Ultra Wide, Wide și Zoom 2x:

Senzorul Ultra Wide vine cu sistem de autofocus , ce poate pune subiectul în clar de la o distanță minimă de circa 4 – 5 cm. Din ce am observat totuși, cele mai clare rezultate de tip Macro se obțin de la o distanță de aproximativ 10 cm.

Exemple de fotografii Macro captate cu senzorul Ultra Wide de pe ASUS Zenfone 8:

Modul de noapte funcționează bine spre foarte bine pe ASUS Zenfone 8, dar nu este la nivelul atins de modele din gama Google Pixel, de unele Huawei sau de cele mai recente iPhone.

Exemple de capturi cu modul de noapte activat pe ASUS Zenfone 8 (prima din galerie este cu modul dezactivat, pentru comparație cu cel de-al doilea exemplu):

Nici camera frontală nu este deloc rea, senzorul este de bună calitate și la fel putem vorbi și depre pozele captate.

Poze făcute cu camera frontală de pe ASUS Zenfone 8 (cu mod Portret oprit / pornit):

Pe partea de filmare, ASUS Zenfone 8 aș spune că strălucește. Nu vorbim neapărat despre captura la rezoluție 8K, deși nu este mai nimic în neregulă cu aceasta, ba din contră, ci vorbim mai ales despre clipurile 4K ce sunt absolut superbe. Detalii excelent conturate, interval dinamic extins, la care se adaugă culori vii și contrast bine reglat, nu pot forma decât rezultate excelente.

Clip video 4K 60 fps filmat cu ASUS Zenfone 8

Autonomie

Autonomie ASUS Zenfone 8

Un capitol unde ASUS Zenfone 8 nu este campion, dar unde nici nu dezamăgește. Acumulatorul de 4000 mAh nu se descurcă tocmai de minune în zilele în care telefonul este folosit intens. În astfel de scenarii este greu să prinzi seara cu ceva energie în baterie.

Un regim de utilizare moderat, dar care până la urmă este normal pentru marea majoritate a utilizatorului, va conduce la o autonomie de o zi de dimineața până seara, dar nici atunci nu-i vorba despre o zi fără griji.

Încărcarea este de tip rapid pe ASUS Zenfone 8 și se poate face cu o putere de până la 30W prin intermediul încărcătorului din pachet.

incarcator ASUS Zenfone 8

Am cronometrat cât durează încărcarea în mod real și avem următoarele rezultate:

 • 10 minute de la 2 la 23%;
 • 20 de minute de la 2 la 44%;
 • 40 de minute de la 2 la 80%;
 • o oră de la 2 la 92%.

Lipsa încărcării wireless nu reprezintă pentru mine un minus, însă pentru mulți da. Mai ales că aici vorbim despre un flagship.

Ce apreciez de fiecare dată la telefoanele ASUS recente sunt opțiunile de întreținere a bateriei, disponibile în meniul dedicat.

Setari baterie ASUS Zenfone 8

Poți alege încărcare constantă, deci nu rapidă, chiar și când folosești încărcătorul rapid; poți seta ca încărcarea să se oprească la 90 sau 80 de procente și poți alege un program pentru încărcarea bateriei (în timpul nopții, de exemplu, cu o oră la care bateria să fie plină). Sunt opțiuni pe care mi-ar plăcea să le văd implementate pe orice smartphone de acum înainte. 

Preț

ASUS Zenfone 8  – 2.950 de lei pe eMAG.ro în versiunea cu 8 / 128 GB. Modelele cu 8 / 256 GB încep de la 3.700 de lei, iar un exemplar precum cel de test, adică cu 16 / 256 GB costă 4.400 de lei.

Concluzii

ASUS Zenfone 8

ASUS Zenfone 8 nu este doar cel mai bun smartphone compact al momentului, ci este unul dintre cele mai reușite la modul general. Se prezintă excelent la majoritatea capitolelor și are doar mici scăpări în unele zone, ce nu reușesc însă a-i știrbi din impresia bună lăsată per-ansamblu.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru ASUS Zenfone 8:

PRO

 • compact, excelent construit și finisat, cu certificare IP68 împotriva pătrunderii lichidelor și a prafului;
 • ecran de cea mai bună calitate, căruia nu-i poți reproșa mai nimic;
 • sunet extern stereo dintre cele mai bune pe care le-am auzit + sunet impecabil prin jack-ul de 3.5 mm;
 • ansamblu hardware de top, cele mai performante componente ale momentului;
 • sistem de operare cu aspect nativ, dar care propune multe setări suplimentare bine-venite și care rulează impecabil tot timpul;
 • rezultate excelente atât pe partea foto, cât și video.

CONTRA

 • fără slot pentru card de memorie;
 • fără încărcare wireless;
 • se încălzește simțitor în sarcini complexe;
 • unele bug-uri prin sistem (multe au fost deja rezolvate prin cele mai recente update-uri).