ASUS Zenfone AR – review

23/07/2017

Vroiam să mă laud că am testat primul smartphone cu 8 GB RAM, dar nu a fost cazul pentru ediția de Zenfone AR sosită la review. M-am mulțumit cu 6 GB RAM și 128 GB stocare vs modelul de top ce este echipat cu 8 GB RAM și 256 GB stocare (peste multe laptopuri noi nouțe).

Totuși, Zenfone AR aduce o noutate absolută – primul smartphone din Project Tango testat pe Gadget.ro. Prin acest proiect, Google și partenerii săi și-au propus să exploreze domenii noi, mă refer în special la realitatea augmentată (smartphone-ul dispune de senzori ce-i permit să analizeze mediul ambiant și să randeze jocuri și aplicații ce țin cont de aceste detalii). Posibilitățile sunt ridicate, dar dezvoltatori de aplicații sunt în etapa inițială, într-un fel de preistorie pe această nișă. Este și primul smartphone ce combină suportil pentru platformele Daydream – VR și Tango – AR.

ASUS Zenfone AR a debutat la CES 2017, l-am văzut pentru puțin timp la standul Qualcomm de la MWC 2017, iar de câteva zile îl găsiți importat oficial și în țara noastră. Haideți să vedem ce specificații aduce pentru peste 3000 de lei.

Specificații

Design

Code name-ul lui Zenfone AR este ZS571KL. În pachet găsiți mai multe accesorii: ochelari VR din carton cu lentile dedicate, cablu USB – USB type-C, încărcător ce alimentează la 5V / 2A sau 9V / 2A, căști de tip in-ear argintii, agrafă pentru slotul combo, instrucțiuni de utilizare pentru smartphone și pentru ochelari incluși în pachet, husă de protecție din plastic transparent.

Aș putea spune că ASUS Zenfone AR este combinația perfectă, în opinia mea. Avem un smartphone cu design tradițional, fără display curbat care să aducă o grijă în plus, fără sticlă pe spate care să adune amprentele sau metal care să primească zgârieturi în timp dacă nu este îmbrăcat într-o husă. Spatele lui Zenfone AR a fost îmbrăcat într-o piele texturată ce aduce un grip senzațional. Nu trebuie să vă sperie grosimea de 9 mm, ușor curbat în spate și cei 9 mm sunt atinși abia în zona centrală, muchiile sunt mult mai înguste.

Apreciez și cadrul metalic ce imprimă ideea de soliditate și rezistență, nu am găsit nicio imperfecțiune. Aici se vede know-how-ul ASUS pe partea de atenție la detalii, dorința de a realiza un dispozitiv premium ca materiale + design. Eu zic că le-a ieșit, iar Zenfone AR punctează la capitole cheie – elegant și mai ales, practic.

Cititorul de amprentă se află încorporat în tasta fizică de sub ecran, controalele de tip capacitiv le regăsim în stânga și dreapta, logo-ul ASUS deasupra display-ului. ASUS în materialele oficiale spune că raportul display / corp ar fi de 79%, dar pe site-urile tech se specifică 72.6%. Nu prea înțeleg de unde reiese această diferență, avem un smartphone tradițional, marginile inferioară și superioară nu sunt mari, dar nu se compară cu ceea ce oferă S8 sau S8 Plus. Una peste alta, la partea pratică se situează peste majoritatea smartphone-urilor de tip flagship din 2017.

Pachetul ce-l însoțește pe ASUS Zenfone AR;

Ecran și sunet

Zenfone AR integrează un panel Super AMOLED de 5.7 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4. Avem un display mare cu o rezoluție ridicată, suficient de bun pentru partea de VR – Daydream. Culorile sunt intense, luminozitate ridicată, filtru pentru lumina albastră adus în interfața grafică.

Nu reflectă spațiul ambiant în mod deranjant, suficient de lizibil și sub acțiunea razelor de soare. Sunt și reglări pe care le aduce în zona de setări, poți obține o culoare mai vivid sau mai caldă,  în funcție de preferințele celui ce folosește terminalul.

Sunetul cade în sarcina difuzorului de la bază. Sunt o sumă de certificări obținute – DTS Headphone X, DTS HD Premium Sound. Este capabil să redea fișiere audio de tip Hi-Res la 24-bit / 192 kHz. Se aude puternic și clar, suficient de mult bass și la reglaj maxim, dar mai ales fără distorsiuni. Îl consider a fi unul dintre cele mai bune telefoane mobile la capitolul audio din ce am testat în 2017. Peste GALAXY S8, S8 Plus și LG G6 ca difuzor, doar HTC U11 îl depășește aici printr-un sound și mai bine calibrat. Pe jack-ul de 3.5 mm îl consider un rival direct pentru LG G6, ambele aduc un sound imersiv, cu bass pronunțat și devine o adevărată plăcere să asculți muzică în sesiuni extinse.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Folosește cel mai bun hardware existent la începutul lui 2017: Qualcomm Snapdragon 821 + 6 sau 8 GB RAM, 64 / 128 / 256 GB spațiu de stocare + slotul combo ce în funcție de scenariul de utilizare ales poate să ducă și un slot pentru cardurile microSD care să extindă stocare lui Zenfone AR cu până la 256 GB (aș avea curaj să spun că suport și cardurile microSD de 2 TB, dacă aveți așa ceva în utilizare).

Informații oferite de CPU-Z;

Între timp, a venit Qualcomm Snapdragon 835. Totuși, Snapdragon 821 + pachetul hardware amintit aș avea curajul să spun că este arhisuficient pentru aplicațiile și jocurile din Google Play, chiar și pentru cele ce vor apărea în următorii 1.5 – 2 ani, atât pe AR, cât și pe VR – realitatea virtuală.

Rulează Android 7.0 Nougat cu interfața ZenUI în ediția 3.0. L-am apreciat la design, display și sunet, dar parcă nu sunt în aceeași linie în ce privește modul în care ASUS alege să customizeze Android-ul. O mică evoluție în sensul bun, remarc. Totuși, parc mi-aș fi dorit un Android mai puțin modificat, unul care să aducă aminte cât mai mult de 7.0 Nougat în ediția din fabrică. Mai ales că avem un smartphone din Project Tango, un dispozitiv la care și Google a avut un cuvânt de spus. Repet, Zen UI 3.0 pe 7.0 Nougat este un pas în direcția bună față de Zen UI pe Android 6.0 Marshmallow. Sunt mai puține aplicații preinstalate, interfața a fost curățată, sunt elemente ce amintesc de normele grafice stabilite de Google pentru cea mai nouă iterație software stabilă. A și primit un update consistent în cele câteva zile în care m-am jucat cu el.

Nu aduce lag, nu se supraîncălzește când ajunge a fi utilizat în mod intensiv. Haideți să vedem care sunt aplicațiile preinstalate:

Aplicații Google – Căutare Google, Play Store, Maps, YouTube, Gmail, Drive, Play Music, Dup, Photos, Calendar, Messenger, Street View, Căutare vocală by Google, Docs, Sheets, Slides, Keep.

Aplicații pe partea de AR și VR – Tango, Daydream, Measure, Slinghsot Island, Within, Archer E. Bowman, Wands, Hunters Gate, iStaging, Towers Tango, Visualiser by BMW, Futire Fight și Twilight Pioneer.

Aplicații ASUS – Do it Later, Laser Ruler, MiniMovie, PhotoCollage, Service Center, ZenCircle, ZenTalk, ZenUI FAQ, WebStorage, Themes.

Altele – Înregistrare sunet, Facebook, Messenger, Instagram, Vremea.

Zenfone AR iese în evidență prin suportul pentru Tango – de aici și particula AR de la realitate augmentată aflată în denumirea dispozitivului și Daydream – VR-ul dezvoltat de către Google. Dacă aceste elemente joacă un rol capital în alegerea unui smartphone, Zenfone AR este una dintre puținele alternative ce le combină pe amândouă într-un singur pachet. Dacă vrei să experimentezi VR-ul dezvoltat de Google, AR dispune de certificare Daydream, de o pereche de ochelari în pachet. Pentru o experiență la nivel superior, puteți cumpăra ochelari dedicați (sunt compatibili Daydream în piață).

Pe partea de realitate augmentată sunt parcă mult prea puține aplicații și jocuri, nici VR-ul nu excelează, dar nu avem seceta de la AR. Aici, Google își propune prin telefoane în genul Zenfone AR să aducă unelte pentru dezvoltatori, iar aceștia să meargă mai departe și să aducă plusvaloare. AR-ul îl consider chiar mai util față de VR, să poți să vezi cum arată un obiect de mobilă în casă înainte să-l cumperi, să faci diverse scenarii de gen, să te joci cu altcineva, iar playground-ul să fie direct în fața terminalelor. Sunt n posibilități, ce momentan nu sunt puse în valoare, iar Zenfone AR încorporează o multitudine de senzori ce nu sunt puși la lucru cu adevărat. Momentan.

Android 7.0 Nougat pe ASUS Zenfone AR;

Performanță

A trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele le-am comparat cu cele obținute de Samsung GALAXY S8.

Teste de benchmark rulate pe ASUS Zenfone AR;

Conectivitate

Nu-i lipsește mai nimic, din contră aș spune chiar că excelează prin integrarea unor senzori pe care nu-i găsești pe alte terminale concurente. Aduce 4G cu viteze de până la 600 Mbps în download prin agregare de spectru. Este dual-sim, dacă pe ambele sloturi se folosește o cartelă de tip nanoSIM sau single sim + slot pentru cardurile microSD, în funcție de preferințele și necesitățile fiecărui utilizator în parte.

În ce privește acoperirea:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 – 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 18(800), 19(800), 20(800), 26(850), 28(700), 38(2600), 40(2300), 41(2500).

Avem atât spectrul FDD-LTE, cât și TDD-LTE-ul. În SpeedTest pe Wi-Fi ac și conexiune Gigabit a obținut 71.15 Mbps la download și 247.47 Mbps la upload. Pot să trag concluzia că și la download obține peste 70 Mbps, o anomalie a ISP-ului aduce valoare de sub 100 Mbps la download (anomalie de moment). Se descurcă foarte bine și orice ai descărca pe Wi-Fi sau 4G se derulează prompt și rapid, îl simți cum zbârnâie în sens figurat.

În partea superioară se află doar microfonu, la bază dați de difuzorul principal, portul USB type-C și jack-ul de 3.5 mm. În lateral stânga se află slotul combo, iar pe dreapta sunt poziționate power și reglarea volumului. În apelurile de voce se aude clar și puternic, fără distorsiuni ale vocii interlocutorului. Mă rog, nici nu aveam alte așteptări de la un smartphone cu preț de peste 3000 lei.

În partea spate pe lângă camera de 23 Megapixeli se află o cameră secundară cu senzor capabil să analizeze adâncimea de câmp, iar lângă acest ansamblu dați de senzori aduși pentru analiza mișcării din fața dispozitivului. Sunt elemente ce ajută în partea de AR și contribuie decisiv în obținerea unui preț mai mare față de alte telefoane mobile cu hardware similar.

Alte elemente de conectivitate de pe Zenfone AR: Wi-Fi ac, dual-band, bluetooth 4.2, NFC, cititor de amprentă cu adevărat rapid în recunoașterea amprentelor adus sub display-ul de 5.7 inch, A-GPS, GLONASS și BDS.

Cameră foto și video

Avem cel mai bun smartphone cu cameră de 23 Megapixeli din ce am testat până acum. Senzorii aduși pe partea de AR ajută în captura foto și video, un autofocus realizat rapid și corect, o analiză bună a mediului ambiant.

Îl consider a fi un veritabil camera phone ce concurează de la egal la egal cu alte telefoane de top anunțate în 2017. Aș spune că fotografiile vorbesc de la sine, detalii redate corect, fără aberații cromatice, fără zgomot de imagine pronunțat, rezultate bune și în situațiile low-light. Una peste alta, Zenfone AR chiar merită apelativul de camera phone.

Interfața camerei foto și video de pe Zenfone AR;

Sunt momente destul de rare în care parcă blurul din spatele subiectului aduce senzația de artificial, ușor tremurat. Nu este o cameră perfectă, până la urmă avem un smartphone la analiză. Totuși, mi-a plăcut mult ce am descoperit la acest capitol. Jos pălăria pentru avansul ASUS pe acest domeniu și să sperăm că vor învăța de aici să aplice și pe alte telefoane mobile din portofoliu.

Camera frontală de 8 Megapixeli este modestă, nu-l recomand pentru cei pasionați de selfie-uri în regim de zi cu zi.

Fotografii realizate cu ASUS Zenfone AR;

Autonomie

Bateria de 3300 mAh este pusă la lucru de display-ul Super AMOLED cu rezoluție 2560×1440 pixeli, dar pentru că avem un panel AMOLED avem și un consum mai redus față de IPS, de aici și rezultatele excelente obținute de Zenfone AR. În testul Gadget.ro cu luminozitate la maxim și redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi a obținut 9 ore și 45 de minute.

În utilizarea de zi cu zi aș spune că la mediu spre intensiv nu ai cum să nu prinzi 1 zi – 1 zi și jumătate. Dacă-l folosești în continuu, nu prea are cum să cedeze după 6 – 7 ore indiferent de activitate și cu luminozitatea la maxim.

Preț

ASUS Zenfone AR cu 6 GB RAM și 128 GB stocare – 4099 lei la PCgarage.

Concluzii

Nu trebuie să ne ascundem după deget, filmul se rupe în cazul lui Zenfone AR la penultimul capitol, la preț. Știu că abia ce a ajuns în piață, încorporează o sumă de senzori ce-i măresc costul de producție etc. Totuși, repet, totuși. 4099 lei și nici măcar nu este varianta specială cu 8 GB RAM și 256 GB stocare.

Nu aș vrea să trag concluzii strict pe baza costurilor de comercializare. Acest review rămâne valid pentru luni bune de acum încolo și cine știe peste 2 – 3 luni îl găsim sub 3000 lei și discuția se poartă cu totul altfel sau în cine știe ce promoții ce-l transformă la o adică în best-buy.

ASUS Zenfone AR iese în evidență prin capacitățile VR și AR, capacități ce nu sunt puse în valoare de aplicații și jocuri, cu adevărat – mai ales pe partea de AR unde sunt multi posibilități neexplorate. La un preț mai așezat îl recomand pentru designul elegant, pentru puterea de procesare, pentru elementele practice aduse. Din toate punctele de vedere îl consider un veritabil flagship, chiar dacă îi lipsește Snapdragon 835 – în aplicații și jocuri nu o să simți nicio diferență.

PRO

  • design elegant, fabricat cu maximă atenție la detalii și cu accentul pus pe partea practică (spate îmbrăcat în piele ce aduce grip excelent, carcasă metalică ce-i imprimă rigiditate și rezistență);
  • display din categoria premium, fără cusur din toate punctele de analiză;
  • sunet puternic și clar, unul dintre cele mai bune telefoane mobile testate pe partea audio în 2017;
  • AR + VR și suport pentru Tango și Daydream de la Google, recomandat dezvoltatorilor de aplicații pe aceste zone sau celor pasionați de aceste tehnologii noi, o nișă cu adevărat îngustă la mijlocul lui 2017;
  • cameră foto ce se compară de la egal la egal cu flagship-urile momentului, cea mai bună cameră testată cu senzor principal de 23 Megapixeli;
  • autonomie foarte bună.

CONTRA

  • prețul afișat la momentul actual;
  • lipsă încărcare wireless.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.