ASUS Zenfone Zoom – review

04/04/2016

În ultimele săptămâni am avut ocazia să testez și cel mai performant smartphone ASUS la momentul actual, ASUS Zenfone Zoom. Compania taiwaneză și-a propus să realizeze un adevărat camera phone, cu zoom optic 3x.

Au mai fost și alte încercări de camera phone-uri, unele cu zoom optic mai mare de atât, dar zoom-ul se baza pe un obiectiv ce ieșea în evidență, pe când la Zenfone Zoom toată magia se realizează intern, mai multe detalii în capitolul dedicat.

În linii mari putem concluzia că ASUS Zenfone Zoom este de fapt un ASUS Zenfone 2 cu un upgrade major la nivel de cameră foto și video plus câteva optimizări aduse pe baza experienței acumulate cu seria Zenfone. ASUS are planuri mari pentru divizia sa de telefoane mobile, iar primele informații legate de Zenfone 3 au și început a ieși la iveală.

ASUS-Zenfone-Zoom (1)

Telefoanele ASUS ies în evidență prin raportul preț / specificații, prin atenția la detalii și impresia de rezistență în timp, dar și prin autonomia ridicată. La un moment dat, ASUS Zenfone Max era smartphone-ul cu cea mai mare autonomie înregistrată în testul Gadget.ro, peste 10 ore de redare a clipurilor din YouTube cu luminozitate la maxim, prin conexiune Wi-Fi.

Specificații ASUS Zenfone Zoom;

specificatii-ASUS-Zenfone-Zoom

Design

ASUS-Zenfone-Zoom (6)

În pachet de retail ce inspiră eleganță de la primul contact regăsiți smartphone-ul, LED flash extern ce se conectează pe portul microUSB – accesoriu inedit pentru un smartphone, curea din piele în stilul celor de la aparatele foto compacte – îți oferă posibilitatea să-l ții în jurul mâinii, încărcător pe 5V/2A ce permite încărcarea bateriei de 3000 mAh până la 60% în 30 de minute, căști in-ear pe jack de 3.5 mm și cablu microUSB – USB, certificat de garanție și ghid cu instrucțiuni de utilizare.

ASUS Zenfone Zoom cântărește 185 de gr. și atinge o grosime de 12 mm cu o precizare, 12 mm în spațiul destinat senzorului de 13 Megapixeli cu mecanism intern de zoom optic, marginile smartphone-ului sunt mai înguste. În partea frontală nu ar fi prea multe de spus, logo-ul companiei taiwaneze deasupra display-ului, la baza ecranului se află tastele capacitive cu rol de aplicații recente, ieșire pe ecranul de start și back (de la dreapta spre stânga).

Pentru un plus de rezistență și eleganță, marginile sunt metalice. Aici se vede atenția la detalii specifică ASUS. Pentru capacul spate au ales pielea ca material, nu plastic ce imită pielea. Gripul este de-a dreptul senzațional, aș mai adăuga și senzația plăcută la atingere, cumva naturală față de metal, sticlă sau plastic. Senzorul de 13 Megapixeli ocupă un spațiu imens pe spatele telefonului, cumva mi-a adus aminte de Nokia și al său Lumia 1020 cu senzor de 41 Megapixeli, o dispunere oarecum similară, doar că la ASUS vorbim de zoom optic pe când la Nokia era mulți, prea mulți megapixeli.

Senzorul iese în evidență dincolo de linia generală a smartphone-ului, pe el se sprijină când îl puneți pe o masă, dar nu trebuie să vă faceți griji pentru sticla sa, suprafața metalică este cea care atinge biroul, senzorul fiind încastrat – detalii în galeria de la sfârșit de recenzie.

Capacul se îndepărtează și oferă acces la slotul dedicat microSIM-ului, dar și la cel pentru cardurile microSD de până la 128 GB, nu se oferă acces la acumulatorul de 3000 mAh.

ASUS Zenfone Zoom este un camera phone ce l-aș considera relativ compact. Nu uitați că și alte telefoane cu diagonala de 5.5 inch cântăresc în jur de 170 – 180 gr. Senzorul de 13 Megapixeli cu mecansimul de zoom intern duce la grosimea de 12 mm, atinsă exclusiv în spațiul respectiv. Întradevăr, când îl ai în mână, senzorul pantagruelic incomodează, dar altă soluția nu există la momentul actual, dacă-ți dorești un zoom de genul celui pus pe smartphone-ul taiwanez. Mi-aș dori să văd capacul spate și pe alte telefoane ASUS, gripul dat fiind excelent.

Ecran și sunet

ASUS-Zenfone-Zoom (19)

IPS de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4, 401 ppi și raport display / corp de 66.6%, tratat olefobic = caracteristicile ecranului adus de ASUS pe Zenfone Zoom.

Display-ul are o luminozitate ridicată, unghi larg de vizualizare și culorile sunt afișate în mod natural. Răspund prompt comenzilor și dispune de ASUS Glove Touch, display-ul răspunde comenzilor date și când purtați mânuși. A fost aplicat un filtru bluelight și emisiile deranjante pot fi reduse cu până la 30%. Temperatura de culoare merge a fi ajustată în funcție de dorințele fiecăruia, moduri presetate precum cel Balance, Bluelight Filter, Vivid sau customizat de către client.

Suferă în randarea imaginilor doar sub acțiunea directă a razelor de soare, efectul de oglindă fiind ușor deranjant, dar aceeași impresie o formează majoritatea smartphone-urilor din categoria premium.

Sunetul provine de la un speaker poziționat pe spatele telefonului, spre bază. Se aude destul de puternic și clar, fără distorsiuni majore. ASUS a pus multă tehnologie și aici: SonicMaster 2, NoiseZero Talk, AudioWizard 2.0 ICEpower, speaker ce încorporează 5 magneți etc. Jack-ul de 3.5 mm  se află în partea superioară și împreună cu căștile din pachet se descurcă bine spre foarte bine. Redă întreg spectrul de sunet într-un mod plăcut, suficient de puternic. Softul AudioWizard 2.0 permite customizarea a diferite elemente astfel încât sunetul să fie pe placul unui audiofil.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-Zenfone-Zoom (20)

ASUS Zenfone Zoom pe partea hardware: CPU – Intel Atom Z3590 de tip quad-core la 2.5 GHz + GPU PowerVR G6430, 4 GB memorie RAM, 64 GB spațiu de stocare + slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB.

Aș încadra procesorul Intel la granița dintre mid-range și high-end. Pentru utilizator nu contează rezultatele din testele de benchmark ci cum se comportă în utilizarea de zi cu zi. Nu există aplicație sau joc în Google Play care să necesite mai multă putere de procesare față de ce oferă Intel Z3590 + 4 GB RAM + acceleratorul grafic menționat.

Informații furnizate de CPU-Z pentru ASUS Zenfone Zoom;

Rulează Android 5.0 Lollipop cu ASUS ZenUI. Am mai discutat despre software-ul pe care ASUS îl aduce pe smartphone-urile sale, la recenziile făcute pentru ASUS Zenfone Selfie, ASUS Zenfone Max, ASUS Zenfone 2 etc. Prefer să intre destul de puternic în software și se îndepărtează de ceea ce oferă Android-ul în stadiu nativ. Am înțeles că la update-ul spre 6.0 Marshmallow, unele aplicații ASUS dispar, iar locul acestora este luat de aplicații Google ce oferă funcții identice.

Mă aștept ca în timp, ASUS să învețe din feedback-ul primit și să mai reducă din aplicațiile preinstalate, să ofere un ASUS Market cu ce aplicații recomandă, dar fără a le implementa by default. Unele aplicații sunt utile, altele mai puțin, în funcție de scenariul de utilizare al fiecăruia.

Aplicații preinstalate pe ASUS Zenfone Zoom;

Aplicații Google:

Căutare Google, Chrome, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Hangouts, Google Plus, Cărți Play, Chioșc Play, Jocuri Play, Play Store;

Aplicații ASUS:

Actualizare Sistem – update OTA de firmware sau software;

Adnotare rapidă – salvare de notițe;

ASUS Suport – auto-depanare pentru diverse probleme întâlnite pe smartphone;

Backup Aplicații – nu are nevoie de nicio descriere, faci backup și-l reinițiezi după o resetare la datele din fabrică;

Browser, Calculator, Calendar, Cameră ASUS, Ceas;

Do It Later – setare de remindere;

E-mail – client de mail de la ASUS;

Economizor Energie – aplicație ce oferă mai multe moduri de funcționare: Mod performanță, Normal, Economisire Energie, Economisire puternică și personalizat.

AudioWizard 2.0 – mai multe moduri presetate pentru sunet: Film, Muzică, Joc, Vocal, Mod inteligent plus efecte complexe cu egalizator și setări diferențiate pentru volum;

Înregistrare sunet, Lanternă, Laser ruler – folosește laser-ul poziționat lângă camera de 13 Megapixeli spre a estima distanțele și chiar funcționează;

Manager fișiere, Manger dispozitive mobile ce combină date legate de baterie, setări pentru pornire automată, informații legate de datele consumate, notificări, scanează aplicațiile etc.

Manager pornire – stabilești ce aplicații rulează în fundal etc;

MiniMovie – editor video cu tot felul de funcții software încorporate, interesant;

MyASUS – asistență 24/7 din partea ASUS, suport și pentru România;

PhotoCollage, Radio FM, Setări + Setări Google, Telefon;

ShareLink – transfer de fișiere printr-o conexiune la o rețea mobilă;

Teme – cu plată sau gratuite, Classic Light mi-a plăcut, temă gratuită ce aduce icoane specifice Android-ului nativ.

Vreme, WebStorage – stocare în cloud cu 5 GB oferiți în mod gratuit de către ASUS pe o perioadă nedeterminată, ZenFlash Camera – când conectați flash-ul inclus în pachet, ZenCircle – când folosiți o husă a ASUS, Splendid – setări pentru display-ul de 5.5 inch;

CM Security – antivirus preinstalat;

Se descurcă bine în browsing, YouTube, în rularea jocurilor cu grafică complexă. Nu agață în meniu când îl pui la lucru în mod intensiv, cei 4 GB RAM sunt suficienți pentru gurmandul Android. ASUS Zenfone Zoom o să facă pasul până la mijlocul lui 2016 spre Android 6.0 Marshmallow.

Android 5.0 Lollipop cu ASUS Zen UI pe ASUS Zenfone Zoom;

Performanță

screenshot-ASUS-Zenfone-Zoom (12)

L-am pus la lucru în câteva teste uzuale de benchmark, iar rezultatele obținute sunt compilate în tabel:

teste-benchmark-ASUS-Zenfone-Zoom

Testele de benchmark rulate pe Zenfone Zoom;

Conectivitate

ASUS-Zenfone-Zoom (16)

4G cu viteze de până la 250 Mbps, iar benzile de frecvență suportate le găsiți mai jos:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 9(1800), 18(800), 19(800), 28(700).

Nu are suport pentru 4G-ul din spectrul Digi Mobil – banda 38 pe 2600 MHz. Are suport pentru o singură cartelă de tip microSIM. Apropo, versiunea de China a lui Zenfone Zoom știe și banda 38, doar că nu ajunge pe canal oficial în țara noastră.

Se adaugă: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi hotspot, radio FM, bluetooth 4.0, A-GPS, GLONASS și BDS. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, la bază dați de portul microUSB, în lateral dreapta sunt mai multe elemente;

  • reglarea volumului;
  • butonul de pornire;
  • buton dedicat pentru înregistrare video;
  • control dedicat pentru deschiderea aplicației de cameră foto și video + captură foto ca atare.

A funcționat impecabil în apelurile de voce, dar și în rețelele 4G naționale. Teoetic, Wi-Fi ac-ul ar permite viteze de până la 433 Mbps. Am obținut un maxim de 148.99 Mbps la download și 177.15 Mbps la upload prin intermediul SpeedTest pe conexiune gigabit de acasă.

Cameră foto și video

ASUS-Zenfone-Zoom (7)

Aici este cheia, îl cumperi pentru zoom-ul optic 3x și pentru ce știe să facă la capitolul Fotografie și Cameră video, deși telefonul în sine l-aș încadra destul de sus ca experiență de utilizare.

Concluzia rapidă – Comme ci, comme ça. Cred că se ai parte de rezultate notabile în mâinile unui profesionist ce știe a regla diverși parametri. Nu are un obiectiv foarte luminos și asta se simte în situațiile în care lumina se află la trecerea între zi și noapte sau, pur și simplu, te afli într-un spațiu fără soare din plin. LED-ul flash din pachet este puternic, iar noaptea chiar oferă rezultate bune. Totuși, trebuie să-ți faci loc prin buzunar și pentru el, să fii atent să nu-l pierzi etc.

Detalii tehnice legate de camera principală: senzor Panasonic cu 10 lentile, stabilizare optică de imagine, dual-color LED flash, unghi de 75 grade, zoom optic 3x, autofocus făcut prin tehnologia laser.

Cu lumina corectă pe modul Automat, oferă rezultate notabile, dar sunt momente în care cu lumină mai slabă aduce ceva cam mult zgomot de imagine față de așteptările setate pentru un camera phone. Ai o multitudine de moduri și funcții software: 16 moduri dedicate pentru zi și noapte, o adevărat nebunie la acest capitol. Spre exemplu: Low Light Mode ce-ți permite fotografii la 3 Megapixeli în spații în care cu alte telefoane nu ai scoate mai nimic.

Zoom-ul optic 3x ajută în situațiile în care vrei să captezi un anumit moment, fără a pierde din calitatea imaginii. Totuși, uneori imaginile ies mișcate, OIS-ul nu reușește a-și face treaba până la capăt. Zoom-ul se face rapid când ești în aplicația de cameră prin apăsarea tastelor de volum. Faptul că-ți oferă controale fizice dedicate pentru înregistrare video și captură foto – big Like din partea mea.

Concluziile le puteți trage și singuri.

Clip video făcut cu ASUS Zenfone Zoom;

Fotografii făcute cu ASUS Zenfone Zoom;

Autonomie

ASUS-Zenfone-Zoom (13)

Bateria de 3000 mAh oferă o autonomie rezonabilă, cu un pic de atenție te duce de dimineața până seara la utilizare intensivă. A trecut testul Gadget.ro (Luminozitate la maxim, playlist-ul Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi).

Performance Mode – 4 ore și 26 minute;

Normal Mode – 5 ore și 33 minute.

Este departe de rezultate scoase de ASUS Zenfone Max cu baterie de 5000 mAh sau ASUS Zenfone Selfie, dar trebuie ținut cont de faptul că Zenfone Zoom are un hardware încadrat în segmentul premiu, mai gurmand la capitolul consum de energie electrică. Cu încărcătorul din pachet ajunge de la 0 la 60% în 39 de minute.

Preț

ASUS Zenfone Zoom cu 64 GB spațiu de stocare – 2399 lei la eMAG.

Concluzii

ASUS-Zenfone-Zoom (26)

ASUS Zenfone Zoom este un smartphone interesant, iar ASUS ar putea să lucreze la partea firmware pentru camera de 13 Megapixeli de la Panasonic, astfel încât să ofere rezultate și mai bune. Primești un smartphone performant cu mult spațiu de stocare și maximă atenție la detalii + o cameră ce iese în evidență prin zoom-ul optic 3x făcut intern.

Am structurat principalele puncte PRO și CONTRA.

PRO

  • materiale și finisare din categoria premium;
  • smartphone suficient de performant ca să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play, multe funcții software încorporate;
  • sunet clar și puternic;
  • LED flash extern – accesoriu inedit;
  • controale dedicate pentru înregistrare video și foto, exact ceea ce aștepți de la un camera phone;
  • zoom optic 3x suprinde de multe ori în sens pozitiv, îți oferă un plus la capitolul versatilitate în fotografie;
  • display luminos;

CONTRA

  • autonomie relativ modestă;
  • momente în care camera de 13 Megapixeli oferă zgomot de imagine și imagini tremurate;
  • multe aplicații preinstalate ale ASUS.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.