ASUS are un obicei destul de ciudat pe segmentul telefoanelor mobile: anunță anumite modele ce stârnesc suficientă atenție, pe care însă le lansează după o perioadă, de cele mai multe ori, prea lungă.

Fix acesta a fost și cazul smartphone-ului analizat azi. Prezentat prima dată în cadrul CES, la început de an 2017, sub denumirea de ASUS ZenFone 3 Zoom, mi-a captat total interesul. Camera duală, cu lentile wide și telephoto, ecranul AMOLED și procesorul eficient alăturate unei baterii imense, de 5000 mAh, nu aveau cum să nu sune prea bine spre a fi adevărate.

Toate caracteristicile s-au dovedit a fi reale, doar numele s-a schimbat pe parcurs și s-a transformat în Europa în ASUS ZenFone Zoom S. Și abia acum a ajuns spre comercializare, la mai bine de jumătate de an după anunțul inițial.

M-am bucurat că am avut ocazia să văd la lucru un smartphone ce promite mult din fișa tehnică.

Specificații pentru ASUS ZenFone Zoom S:

Specificatii ASUS ZenFone Zoom S

Design

Cutia în care ASUS ZenFone Zoom S ajunge la clienți mai conține o husă de protecție din silicon tranparent, un cablu USB Type-C – USB, încărcător pe USB, căști de tip in-ear, agrafă pentru accesul la slotul sim, certificat de garanție și manual de utilizare.

Știam deja că ASUS ZenFone Zoom S este în mare parte o copie de iPhone 7 Plus, nu mă interesa neapărat acest aspect. Unii pot aprecia acest design, alții îl pot blama. Pe mine nu mă deranjează absolut deloc, cu toate că nu-i în mod cert unul original, nici pe departe.

Eram mult mai curios să văd dacă ASUS și-a păstrat și obiceiul de a fabrica dispozitive la un  înalt standard calitativ. Din fericire totul este exact așa cum speram: construcție solidă, materiale de foarte bună calitate, finisări atente și un tot unitar ce nu dezamăgește în nicio privință.

De menționat, ca și mici probleme de design, ar fi marginile de plastic din jurul ecranului. Carcasa spate, realizată în cea mai mare parte din metal, nu se întâlnește direct cu sticla de protecție a display-ului. Până la aceasta găsim o mică porțiune de plastic, ce strică doar ușor imaginea de ansamblu. Nimic nu este asamblat imperfect, cu toate acestea era mai bine dacă se reușea îmbinarea directă între spatele metalic și ecran.

Tot din plastic sunt confecționate și marginile sus și jos ale carcasei. Sub acestea sunt, cel mai probabil, amplasate antenele elementelor de conectivitate wireless.

Senzorul dual al camerei foto principale iese ușor din profilul general al smartphone-ului. Așezat pe spate, ASUS ZenFone Zoom S se va sprijini direct pe lentilele camerei și riscăm astfel să zgâriem sticla.

ASUS a înțeles că în cazul unui camera phone nu poate face astfel de greșeli și, chiar dacă nu a reușit să propună un spate perfect plat, a pus în pachetul de retail o husă din silicon. Ea aduce senzorul dual al camerei foto principale în aceeași linie cu restul dispozitivului.

Despre culoarea carcasei. La prima vedere poate părea că ASUS ZenFone Zoom S (versiunea primită de noi) este de un negru absolut. Nimic mai fals, căci, în funcție de lumina ambientală, carcasa poate reflecta nuanțe de albastru marin, cu unele mici sclipiri metalice.

Chiar dacă nu a fost adeptul unui design cât de cât original, ASUS ZenFone Zoom S nu dezamăgește odată ce este analizat în amănunt.

Ecran și sunet

Ecranul AMOLED de 5.5 inch în diagonală nu a primit în cazul lui ASUS ZenFone Zoom S o rezoluție înaltă. S-a optat pentru clasicul Full HD (1920 x 1080 pixeli) și nici nu trebuia să se meargă mai departe. Cu o densitate a pixelilor de 401 ppi nimic nu apare slab conturat, nici cele mai fine detalii nu apar șterse.

Trecem la culori. ASUS promite o reprezentare de 100% a spectrului NTSC, iar asta se vede și în realitate. Sunt probabil cel mai bine redate culori pe care le-am văzut până acum. Nu înseamnă că vor plăcea tuturor, nu sunt cele mai saturate nuanțe, ciudat mai ales pentru un panel AMOLED, dar sunt cu adevărat echilibrate și corect calibrate.

Există în meniu și posibilitatea de a regla culorile după bunul plac, mai vivide ori mai reci, poți face ajustări și balansului de alb, dar eu am considerat că cel mai bine sunt redate culorile în modul normal.

Luminozitatea este suficient de înaltă, 500 nits este ceea ce apare în fișa tehnică a produsului. Oricât ar fi, în realitate nici că este nevoie de mai mutl, chiar și în bătaia directă a razelor solare ASUS ZenFone Zoom S afișează totul suficient de clar.

O mică problemă aș avea cu gama dinamică. Nimic foarte grav, doar că nu pare a fi cea mai extinsă. Zonele întunecate ale imaginii sunt uneori cuprinse de beznă, detaliile rămân ascunse în acest întuneric.

Sunetul extern emis de ASUS ZenFone Zoom S beneficiază de tehnologia SonicMaster. Folosind un difuzor cu 5 magneți și o cameră largă de expansiune, telefonul reușește să ofere un sunet de foarte bună calitate și la un volum maxim ridicat. Un pic mai mult bass dacă se putea și l-aș fi numit un sunet excelent, așa rămâne la stadiul de foarte bun.

Prin jack-ul de 3.5 mm ASUS ZenFone Zoom S se descurcă și mai bine. Având certificare Hi-Res Audio cu redare pe 24bit/192kHz, plusând cu tehnologie DTS Headphone: X, telefonul se poate transforma într-un audio player de calitate. Neapărat cuplați niște căști performante dacă vreți să vă convingeți pe deplin de capacitățile audio ale lui ASUS ZenFone Zoom S. Cele din pachet sunt bune și aduc 3 perechi de dopuri de diferite mărimi, dar un pasionat va alege cu siguranță altele mai capabile.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Unul dintre cele mai echilibrate chipset-uri pentru dispozitive mobile din ultimul timp l-am găsit a fi Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625. Oferă suficientă putere de procesare spre a capta clipuri video 4K, de exemplu, dar rămâne unul foarte eficient energetic. Faptul că este fabricat pe tehnologie de 14 nm contează enorm, dar și mai mult contează că se descurcă suficient de bine și în viața reală.

Atunci când acestui procesor îi cuplezi o memorie RAM de 4 GB, totul rulează cum trebuie. Spațiul de stocare oferit în cazul de față de ASUS ZenFone Zoom S este de 64 GB (52.53 GB disponibili utlizatorului), dar poate fi extins cu un card microSD de până la 2 TB. Pentru asta va trebui să folosiți doar o cartelă sim, căci slotul este unul de tip combo.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu date hardware despre ASUS ZenFone Zoom S:

Nu există aplicație care să nu ruleze optim. Nici jocurile complexe nu-i pun mari probleme lui ASUS ZenFone Zoom S, acceleratorul grafic Adreno 506 făcând față cu brio în majoritatea titlurilor, chiar dacă cele mai grele nu oferă detalii maxime.

Sistemul de operare cu care ASUS ZenFone Zoom S venea preinstalat era un Android 6.0 Marshmallow. Până să ajungă la mine, exemplarul de test a primit deja update către Android 7.1.1 Nougat, așa că putem vorbi despre un sistem de operare recent, cu toate că nu mai reprezintă ultima versiune. Sperăm că ZenFone Zoom S va decide să facă pasul și spre Oreo în viitor.

Interfața aplicată de ASUS peste Android-ul nativ în cazul lui ZenFone Zoom S este una ce schimbă radical aspectul sistemului de operare cunoscut de pe gama Nexus/Pixel. Într-adevăr, în ultimul timp a deveni mai light, nu mai pare atât de împovărată cu extrem de multe funcții, unele inutile utilizatroului de rând. Totuși, în ciuda ansamblului hardware puternic, sistemul de operare mai dă rateuri, mici bug-uri își mai fac apariția, la fel ca și lag-ul.

Cu toate acestea, nu pot spune că experiența de utilizare se află la cote joase, doar că se mai poate lucra la interfață. Cu un update bine pus la punct, ASUS ZenFone Zoom S se poate transforma într-un smartphone excelent. Nu-ți va face zile negre nici în acest stadiu, doar că uneori pare depășit de situație.

Aplicațiile preinstalate pe ASUS ZenFone Zoom S sunt destul de numeroase și, chiar dacă pe majoritatea le putem dezinstala ori dezactiva, mi-ar fi plăcut să fie disponibile într-un magazin dedicat și nu direct impuse clientului. Repet: le putem dezinstala pe majoritatea.

Sunt multe softuri pe care le primim din partea ASUS: ASUS ZenFit, Manager Mobil, Riglă Laser, MiniMovie, Service Center, PhotoCollage, ZenCircle, ZenUI Faq, Adnotare Rapidă, ZenTalk ș.a. Adăugăm suita Google (Chrome, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Muzică Play, Duo, Google Photo, Calendar, Căutare vocală) și alte câteva aplicații și jocuri precum Facebook, Facebook Messenger, Instagram, WebStorage, NFS NoLimit sau SimCity și ne trezim cu mult mai multe programe decât ne-am dori.

Galerie cu capturi de ecran din meniul lui ASUS ZenFone Zoom S:

Performanță

Faptul că ASUS ZenFone Zoom S este un smartphone suficient de performant este demonstrat și de tabelul de mai jos. Scorurile obținute după rularea testelor sintetice relevă suficientă putere de procesare, chiar dacă, după cum spuneam, în realitate mai sunt câteva mici probleme.

Teste benchmark ASUS ZenFone Zoom S

Conectivitate

Pe partea de conectivitate ASUS ZenFone Zoom S este un smartphone mid-range. De altfel, poziționarea sa fix aici este. Conectivitatea 4G LTE oferă viteze de maximum 150/50 Mbps, iar varianta pentru Europa nu cunoaște decât spectrul FDD, așa că pe Digi Mobil nu vei beneficia de toată acoperirea 4G a operatorului.

Pe Wi-Fi nu este propus standardul ac, rămânem doar cu 802.11 b/g/n. Nu avem nici NFC ori port infraroșu, în rest celelalte elemete de conectivitate sunt prezente: Bluetooth 4.2, GPS cu A-GPS, GLONASS și BDSS pentru localizare și radio FM.

Portul USB Type-C și jack-ul de 3.5 mm sunt ambele așezate pe latura de jos, alături de grila difuzorului principal. Butoanele pentru reglarea volumului și cel power le regăsim pe marginea din dreapta, iar slotul combo (2 x nano sim ori 1 x nano sim + 1 x card microSD) este poziționat pe stânga.

Pe spatele dispozitivului, în centru, către partea superioară, avem amplasat un senzor de amprentă. Acesta recunoaște amprenta la 360 de grade și are o acuratețe de aproape 100%. Foarte rare momentele când nu a recunoscut vârful degetului înregistrat. Nu-i cel mai rapid dintre sisteme, însă nici nu-l putem considera lent.

Toate elementele de conectivitate s-au comportat normal, niciunul nu a creat probleme. În apelurile de voce, ASUS ZenFone Zoom S se descurcă foarte bine, vocea interocutorului este clară și la un volum suficient indiferent de situație. Recepția semnalului GSM este stabilă.

Cameră foto și video

Acum e acum! ASUS ZenFone Zoom S este în principiu un camera phone, particula Zoom din denumire fix la asta se referă: la capacitatea telefonului de a oferi un zoom real, optic, nu doar unul digital.

Față de generația precedentă, ASUS ZenFone Zoom S nu mai folosește un obiectiv cu zoom optic, ci doi senzori cu distanțe focale diferite. Ambii sunt de 12 Megapixeli, cel principal (wide) aduce o distanță focală de 25mm (echivalentă 35mm), celălalt senzor propune o distanță focală de 59mm (echivalentă 35mm). Nu-i tocmai una tele, ci mai degrabă una pentru portrete.

De fapt, așa și este înfățisată în interfața aplicației camerei de pe ASUS ZenFone Zoom S. Avem modul Auto și cel Portrait, fiecare cu buton separat. Poți face trecerea instant între cele două moduri.

Capturi de ecran din aplicația camerei foto de pe ASUS ZenFone Zoom S:

Interfața camerei foto de pe ASUS ZenFone Zoom S poate părea un pic complicată la început, însă înveți imediat unde sunt și ce poți face activând fiecare funcție de care dispune ansamblul de camere.

Zoom-ul optic este de fapt reprezentat de ceea ce oferă senzorul Portrait, adică o mărire de 2.3x față de cel Wide. Poți alege să folosești un zoom digital de până la 12x, dar tot un zoom digital rămâne.

Ce merită menționat la capitolul Camera: în modul Portrait poți alege dimensiunea deschiderii diafragmei. Desigur vorbim despre o emulare din software a efectului pe care l-ai obține de la o deschidere f/2.0, f/5.6, f/8 șamd. Programul imită bokeh-ul (defocalizarea fundalului) în funcție de diafragma aleasă și reușește de cele mai multe ori o treabă bună. Iată câteva exemple:

Trebuie adăugat și că în modul Auto ai posibilitatea de a alege între 3 valori prestabilite de zoom: 1x, 2.3x sau 5.6x. Iată exemple aici:

Mai pun și câteva exemple despre diferența dintre ceea ce captează senzorul Wide față de cel Portrait:

Nu mi-a plăcut cum se descurcă în modul HDR. Apar prea multe aberații cromatice, iar detaliile dispar:

În low light ASUS ZenFone Zoom S reușește (cu senzorul principal, cel Wide) poze de foarte bună calitate. Fac mențiunea că în mod normal supra expune cadrele, dar cu un mic reglaj al compensării expunerii te poți alege cu fotografii mult mai reușite, cu un zgomot de imagine mai scăzut:

Mai adaug doar că cei cu adevărat pasionați de foto și de editarea ulterioară a cadrelor au posibilitatea să salveze fișierele atât ca JPEG, cât și RAW. Dimensiunea primelor este de circa 3 – 6 MB, în timp ce în RAW ajung până la 22 – 25 MB. Așa că vă puteți da seama câtă informație este stocată și cam cât de mult vă puteți duce cu editarea ulterioară.

Salvarea JPEG + RAW este posibilă doar când activați modul Pro de fotografiere, normală această alegere. În acest mod aveți control total asupra declansării: control balans de alb, compensarea expunerii, sensibilitatea ISO, timpul de expunere, precum și focus manual.

În concluzie legat de cameră: ASUS ZenFone Zoom S realizează poze foarte bune cu senzorul Wide și bune cu senzorul Portrait. Se descurcă bine în afișarea detaliilor și a culorilor, face față bine și în situațiile cu lumină scăzută.

Puteți analiza toate pozele din acest review la dimensiunea și calitatea originală accesând acest link: https://drive.google.com/open?id=0ByOIj_tqx–oVUo1Z3VheVlUTjA

ASUS ZenFone Zoom S poate filma la rezoluție maximă 4K (3840 x 2160 pixeli) cu 30 fps. Mai sunt disponibile modurile Full HD cu 60 sau 30 fps, precum și modul Slow Motion 720p cu 120 fps.

Clip video 4K 2160p filmat cu ASUS ZenFone Zoom S;

Clip video FullHD 1080p 60 fps filmat cu ASUS ZenFone Zoom S;

Clip video Slow Motion 720p 120 fps filmat cu ASUS ZenFone Zoom S;

Galerie de poze realizate cu ASUS ZenFone Zoom S (primele 6 sunt captate cu camera frontală):

Autonomie

Autonomie ASUS ZenFone Zoom S

Pe lângă faptul că ASUS ZenFone Zoom S este un camera phone, el mai poate fi considerat și un battery phone. Ansamblul dintre o baterie de 5000 mAh integrată într-o carcasă de doar 8 mm grosime, cu un display AMOLED și un procesor eficient, anunța o autonomie de invidiat.

Totul a fost confirmat și de utilizarea de zi cu zi. Două zile de utilizare moderată sunt extrem de ușor de atins, de multe ori te poți duce și până la jumătatea celei de-a treia. Și în ritm susținut, cu o folosire intensă, tot nu ai cum să golești bateria în mai puțin de o zi, de dimineața până seara.

Foarte bine pe partea de autonomie, afirmație susținută și de testul nostru specific. Cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, rulând Playlist-ul Unboxing al canalului Gadget.ro de pe YouTube, ASUS ZenFone Zoom S s-a descărcat de la o baterie plină până la 9% în 9 ore și 40 de minute.

Așadar un timp de ecran aprins (cu luminozitatea la maximum) de 10 ore nu este doar un vis.

Preț

ASUS ZenFone Zoom S – 2.100 de lei pe eMAG.

Concluzii

Am văzut și prețul și deci putem trage concluziile după un review stufos. ASUS ZenFone Zoom S nu este absolut deloc un terminal rău, din contră. Doar că… prețul!

La puțin peste 2.000 de lei câți oare vor alege un smartphone ASUS? Când propui preț de flagship trebuie să pui și componente de flagship. Da, ansamblul de camere este chiar bun, bateria extrem de generoasă, dar ce facem cu procesorul mid-range? Este el performant? Cu siguranță, dar parcă nu-i ce trebuie în categoria asta de cost. Nici conectivitatea nu-i de top: lipsește Wi-Fi ac, nici măcar dual-band nu avem. Pe 4G LTE nu avem spectrul TDD și nici NFC ori port infraroșu nu găsim la bord.

Mai putem adăuga la minusuri și lipsa rezistenței la apă ori praf. Pentru unii poate nu contează, dar parcă la un camera phone cu zoom optic mergea și asta, căci s-ar putea să vrei să faci poze și în condiții mai dificile.

Gata, am terminat cu punctele negative. Le-aș fi trecut foarte ușor cu vederea pe toate dacă prețul ar fi fost mai așezat. Și se pare că se poate, fiindcă în SUA ASUS ZenFone Zoom S (cunoscut ca ASUS ZenFone 3 Zoom) la un preț recomandat de 350 de dolari. Și deja poate fi găsit și la 299 de dolari.

Când va fi și în țara noastră la un cost echivalent, adică la circa 350 de euro, atunci practic nu prea o să mai am multe de reproșat.

Finalul se lasă cu prezentarea principalelor puncte pro și contra pentru ASUS ZenFone Zoom S:

PRO

  • ansamblul de camere generează rezultate foarte bune;
  • autonomia oferită de bateria de 5000 mAh este excelentă;
  • construcție solidă, materiale de bună calitate, finisări atente;
  • atât sunetul extern, cât și cel prin jack-ul de 3.5 mm sunt foarte bune.

CONTRA

  • lipsuri pe partea de conectivitate: fără Wi-Fi ac ori dual-band, fără spectru TDD în 4G LTE, fără NFC sau port infraroșu;
  • având în vedere prețul actual (cel de la data publicării review-ului) ar fi fost de preferat un procesor high-end și nu unul mid-range.