În urmă cu câteva zile am primit în teste una dintre cele mai puternice tablete pe care le putem cumpăra în țara noastră. Spun puternică mai ales când privesc cantitatea de memorie RAM pe care aceasta o pune la dispoziția utilizatorilor. Nu mai puțin de 4 GB de RAM ne oferă ASUS ZenPad S 8.0, în varianta Z580CA.

Procesorul de proveniență Intel vine în compania unui accelerator grafic PowerVR G6430 și astfel sunt îndeplinite toate premisele unei experiențe în utilizare fără compromis. Asta pe hârtie, întrucât s-a mai întâmplat să avem surprize neplăcute de unde ne așteptam mai puțin.

Să vedem pe larg cum s-a comportat ASUS ZenPad S 8.0 în timpul orelor de teste.

Specificații pentru ASUS ZenPad S 8.0:

Specificatii ASUS ZenPad S 8.0

Design

ASUS ZenPad S 8 (8)

Tableta am primit-o într-o cutie ce pare identică cu versiunea destinată comercializării, dar, analizând conținutul, sunt sigur că am primit un sample de teste. În pachet, pe lângă tabletă, mai aveam doar încărcătorul și cablul USB Type-C. Fără manual de utilizare, certificat de garanție sau alte accesorii. Nu mă pot pronunța despre ce veți primi în cutia de retail, dar cu siguranță câteva hârtii trebuie livrate.

De la primul contact cu ASUS ZenPad S 8.0 mi-am amintit de atenția la detalii pe care am regăsit-o mereu în cazul produselor ASUS. De la materiale, la construcție și finisări, totul pot spune că impresionează. Având în vedere zona în care concurează ASUS ZenPad S 8.0 așa este și normal să se întâmple.

Designul este, aș spune, desăvârșit. Cu o greutate și o grosime ce par a fi fost atinse în urma unei cure de slăbire, ASUS ZenPad S 8.0 nu are cum să nu placă.

Banda cromată din jurul ecranului este prima care aduce eleganță întregului ansamblu, dar și mai tare contează spatele dispozitivului, realizat din metal și plastic ce imită pielea. Metalul dispune și de o textură aparte ce aduce și mai multe puncte în plus la capitolul design.

Nici nu mai insist pe felul cum arată ASUS ZenPad S 8.0, pentru că am impresia că prin cuvinte nu pot exprima totul așa cum merită tableta. Trebuie să o ai în palmă și atunci vei înțelege la ce mă refer. Nici măcar galeria foto de la final nu mi se pare că poate spune prea multe.

Cert este că ASUS ZenPad S 8.0, așa cum am menționat anterior, dar mă văd nevoit să repet, arată și se simte întocmai cum ar trebui să o facă o tabletă din această zonă de preț. Finisări și construcție duse aproape de perfecțiune și materiale ce te duc cu gândul către zona premium.

Ecran și sunet

ASUS ZenPad S 8 (23)

Ecranul este cel cu care interacționăm în aproape fiecare moment de utilizare. De aceea, el trebuie să impresioneze, altfel oricare alt element pro ajunge să fie judecat mult mai dur.

ASUS ZenPad S 8.0 nu dezamăgește nici în ceea ce privește display-ul. Cu 8 inci în diagonală, panel IPS, rezoluție QXGA 2048 x 1536 pixeli, ecranul se prezintă bine la apel. Acestea sunt specificații pe care le puteați primi printr-o simplă cătare pe net, dar mai important este ce ne oferă în viața de zi cu zi.

Culori extrem de plăcute, poate prea saturate pentru unele gusturi (dar se poate ajusta cât de cât din setările display-ului), luminozitate puternică și unghiuri de vizualizare foarte largi. Dacă densitatea pixelilor de circa 320 ppi vi se pare ușor scăzută, vă garantez că nu este cazul să vă speriați. Totul apare bine conturat și foarte rare sunt situațiile în care fonturile mici sunt greu vizibile.

O singură problemă i-am găsit ecranului de pe ASUS ZenPad S 8.0: lizibilitatea în lumină naturală. Chiar dacă iluminarea este suficientă, sticla de protecție reflectă prea tare mediul ambiant și astfel este destul de greu să deslușești ceva în bătaia directă a soarelui. La umbră, problemele sunt atenuate.

ASUS ZenPad S 8.0 dispune de două difuzoare stereo fontale. Chiar dacă nu sunt cele mai puternice (în niciun caz de nivelul celor de pe HTC One, în oricare dintre versiuni) faptul că sunetul este mereu trimis direct către noi contează enorm. Calitatea nu este nici ea dintre cele mai grozave, frecvențele joase fiind greu de găsit. Deși nu distorsionează deloc la volum maxim, per total, difuzoarele frontale nu reușesc să se ridice la standardul impus de prețul tabletei.

Prin jack-ul de 3.5 mm, situația se schimbă complet. Primim un sunet excelent, iar la volum maxim nu poți asculta mai mult de câteva secunde. Pe scurt: sunet foarte bun prin jack-ul de 3.5 mm.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS ZenPad S 8 (21)

Ansamblul hardware ce stă ascuns sub carcasa lui ASUS ZenPad S 8.0 este suficient de performant pentru orice aplicație sau joc din Play Store. Vorbim despre un procesor Intel Atom Z3580 de tip quad-core tactat la 2.3 GHz, accelerator grafic PowerVR Rogue G6430, 4 GB de RAM și 64 de GB spațiu de stocare (aproximativ 53.7 disponibili utilizatorului). Dacă cei 64 de GB nu sunt suficienți pentru voi, puteți adăuga un card microSD de până la 128 de GB.

Sistemul de operare ce rulează în spatele lui ASUS ZenPad S 8.0 este un Android 5.0 Lollipop intens modificat de ASUS. Nu pot să zic că nu mai recunoști că avem Android, dar s-au făcut schimbări atât în zona de notificări și setări rapide, cât și pentru ecranul de deblocare sau zona de setări. Aș putea spune că singurul element neschimbat este modul de afișare pentru aplicațiile recente.

ASUS a introdus și numeroase posibilități de customizare a sistemului de operare. De la teme, icon pack-uri, la wallpapere și majoritatea celorlalte aspecte. Poți aprecia acest lucru sau poți considera că este deja prea mult.

Sistemul de operare rulează mai tot timpul fără lag sau alte întârzieri prin meniu. Au existat totuși unele mici scăpări, în sensul că eram dat afară din unele aplicații, ecranul se bloca și un force restart era necesar, iar unele teste de benchmark s-au blocat în timpul rulării. Nu sunt mari probleme și se întâmplă destul de rar, dar ASUS ar fi bine să le rezolve prin update-uri ulterioare.

Cel mai rău m-a deranjat la ASUS ZenPad S 8.0 numărul de aplicații preinstalate. Nici nu vreau să încep a le înșira. În opinia mea, aș face un efort inutil, întrucât atunci când veți vedea cât este lista de lungă, există mari șanse să treceți direct la capitolul următor. Dacă sunteți totuși curioși să vedeți ce impune ASUS în ultimul timp pe smartphone-urile și tabletele sale, puteți analiza review-ul pentru ASUS ZenFone 2 Laser. Acolo, Emil Dragotă și-a făcut timp și a detaliat toate aplicațiile preinstalate în noul ZenUI.

Performanță

Teste benchmark ASUS ZenPad S 8 (1)

ASUS ZenPad S 8.0 a trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele pot fi văzute în tabelul de mai jos:

Tabel teste benchmark ASUS ZenPad S 8.0

Conectivitate

ASUS ZenPad S 8 (13)

ASUS ZenPad S 8.0 nu dispune de conectitivate GSM, 3G sau 4G. Trebuie să vă mulțumiți cu Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1 cu bluetooth Smart (low energy), GPS, GLONASS, USB Type-C și jack combo de 3.5 mm (pentru microfon și căști).

Din punct de vedere al dispunerii elementelor de conectivitate avem: în partea de jos portul USB Type-C și un microfon, sus este jack-ul de 3.5 mm, în drepata sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel power, iar laterala din stânga găzduiește slotul pentru card microSD (ascuns sub un micuț capac).

Nu am întâmpinat nicio problemă cu elementele de conectivitate. Toate au funcționat normal.

Cameră foto și video

ASUS ZenPad S 8 (10)

Știu că ajung să repet mereu faptul că nu văd rostul de a implementa o cameră foto pe spatele unei tablete, dar la prețul la care este propus ASUS ZenPad S 8.0 să zicem că accept. Avem parte de un senzor de 8 Megapixeli pe spate și de unul de 5 Megapixeli ce stă deasupra display-ului, destinat iubitorilor de selfie-uri sau celor ce folosesc servicii video chat.

Ambele se descurcă destul de bine și aveți mai jos o galerie de imagini ce grăiește de la sine. Selfie-urile au fost făcute în condiții de iluminare scăzută, dar trebuie să mă credeți pe cuvânt când vă spun că senzorul frontal produce rezultate bune în condiții ceva mai propice.

Prima poză din galerie am lăsat-o la rezoluția maximă de 8 Megapixeli.

Autonomie

Screenshot ASUS ZenPad S 8 (11)

Nu am găsit detalii despre capacitatea bateriei așa cum o prezentăm de obicei (în mAh), pe site-ul ASUS fiind specificată valoarea de 15.2 Wh. Tot pe site-ul ASUS sunt promise până la 8 ore de autonomie în anumite condiții de test.

Cert este că cele 8 ore pot fi atinse dacă setăm luminozitatea pe auto și impunem sarcini simple. În jocuri mai complexe, această valoare scade, dar nu atât de îngrijorător. Minimum 3 ore și jumătate pot fi atinse.

În testul nostru în care redăm playlist-ul unboxing al canalului gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la 100%, sunetul la minim și conexiune prin Wi-Fi, ASUS ZenPad S 8.0 a ajuns de la o baterie plină până la 5% în 4 ore și 35 de minute. Un rezultat satisfăcător ce face ca autonomia să nu fie trecută la puncte slabe.

Preț

ASUS ZenPad S 8.0 – 1.349 de lei pe eMAG.

ASUS ZenPad S 8
8.6 / 5 Reviewer
Pros
  • ecran de calitate, ce oferă culori vii, luminozitate puternică, unghiuri largi de vizualizare și un răspuns la atingere foarte exact;
  • procesor puternic, 4 GB de RAM și 64 GB spațiu de stocare;
  • construcție solidă, finisări și materiale la cel mai înalt nivel;
  • sunet foarte bun prin jack-ul de 3.5 mm;
  • sistem de operare ce rulează fluent, fără lag.
Cons
  • bug-uri software, ce blochează anumite aplicații sau le închid subit;
  • prea multe aplicații preinstalate = bloatware din belșug;
  • chiar dacă suficient de puternice, cele două difuzoare frontale nu oferă un sunet de cea mai bună calitate.
Summary

ASUS ZenPad S 8.0 concurează într-o zonă de preț ce nu este tocmai accesibilă majorității dintre noi. Nu sunt prea numeroși cei ce pot cheltui peste 1.000 de lei pe o tabletă, oricât de mult și-ar dori una.

Așadar, pretențiile celor care își pot permite până la urmă un ASUS ZenPad S 8.0 sunt destul de ridicate. Ei bine, nu prea sunt motive pentru care să spun că ASUS ZenPad S 8.0 oferă puțin pentru prețul cerut. Că ar putea fi mai ieftină, nu neg, dar mai jos de o mie de lei nu cred că o vedem prea curând.

Pur și simplu integrează suficientă putere de procesare și arată foarte bine pentru a putea fi propusă la bani mai puțini. 4 GB de RAM, 64 GB spațiu de stocare, un procesor puternic, un ecran de calitate, sunet stereo prin două difuzoare frontale, dar și toate celelalte costă.

Rating9