Atenţie cum citiţi şi înţelegeţi noile tarife pentru energia electrică valabile de la 1 iulie (unii furnizori vă oferă date incomplete, tocmai pentru a crea haos)

Diverse
/
/
7 iun.
/

Într-un articol recent am scris despre faptul că m-am mutat la Hidroelectrica, asta după ce noua ofertă primită de la Digi Energy aproape că îmi dubla actualul tarif.

Articolul s-a bucurat de mare succes, însă am observat o oarecare neînţelegere a ofertelor primite din partea actualilor furnizori. Pentru a vă ajuta puţin, haideţi să vă explic cum stă treaba în realitate.

Vom exemplifica pe cazul meu, Digi Energy (explicaţiile date însă se pot aplica la toţi furnizorii).

La ultima factură primită de la Digi Energy mi s-a transmis că începând cu 1 iulie voi plăti un preţ de 800 lei / MWh (TVA inclus) pentru energia electrică activă + taxa de rezervare de 0.2 lei / zi. Atât. Observaţi din captura de ecran că asta este tot ce spun cei de la Digi Energy.

La articolul anterior mai mulţi cititori au scris că ei rămân la Digi Energy tocmai pentru că preţul de 0.82 lei / kWh (TVA inclus) nu este deloc mare:

Problema este că acesta nu este costul final, iar Digi Energy nu menţionează acest lucru. Ei spun doar că acel cost de 800 lei / MWh (TVA inclus) este pentru energia electrică activă, dar să fim serioşi, câţi ştiu oare că mai sunt şi alte costuri, importante de altfel?

La acest cost se mai adaugă alte tarife pentru distribuţie, cogenerare, certificate verzi, accize, contribuţie CfD etc. Multe, multe şi mărunte. În total se mai adaugă cam 0.6 – 0.7 lei / kWh (TVA inclus). Aici depinde de regiune.

Acum dacă la cei 0.82 lei / kWh (TVA inclus) aplicăm şi acel 0.7 lei / kWh (TVA inclus) de mai sus, iese un cost de peste 1.5 lei / kWh (TVA inclus) la Digi Energy, exact cum am menţionat în articolul anterior.

Uitaţi din ce este format costul la Hidroelectrica (am îngroşat cu verde energia electrică activă, cu mov restul tarifelor şi cu roşu preţul final plătit de consumator):

Aşa că, dacă aţi primit din partea actualului furnizor o ofertă de preţ în care vi se evidenţiază doar preţul energiei electrice active, aflaţi că acela NU este preţul final.

Vă recomand încă o dată să intraţi pe comparatorul posf.ro pentru a vedea preţurile corecte.

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează Samsung Galaxy S25 Ultra și Acer Nitro 5 AN517-52.

După ce Digi Energy mi-a transmis că de la 1 iulie aproape îmi va dubla factura, m-am mutat la Hidroelectrica (procesul de schimbare furnizor este rapid şi destul de simplu)

Diverse
/
/
5 iun.
La ultima factură primită de la Digi Energy am fost informat că începând cu data de 1 iulie (dată de la care dispare plafonarea impusă de stat) cheltuiala mea cu energia electrică se va dubla.

Hidroelectrica începe să îşi îmbrace hidrocentralele cu panouri fotovoltaice

Diverse
/
/
12 mai
Hidroelectrica a semnat recent un contract de lucrări prin intermediul căruia va acoperi cu panouri fotovoltaice 20 de hidrocentrale amplasate pe sectorul mijlociu şi inferior al râului Olt.

Soluţie genial de simplă venită din Elveţia – panouri fotovoltaice amplasate pe calea ferată, între şinele de tren

Diverse
/
/
27 apr.
Elveţienii sunt foarte ataşaţi de natură, însă în acelaşi timp iubesc energia regenerabilă, aşa că ei caută permanent soluţii să implementeze generarea de energie verde, fără a strica peisajele ţării.