Știm cu toții cât de important este să ne protejăm datele digitale, mai ales acum, când am ajuns să depindem atât de mult de smartphoneurile și PC-urile noastre în viața de zi cu zi. Să deschizi într-o zi calculatorul personal și să observi ca nu îți poți accesa fișierele personale cred că ar fi un scenariu de coșmar pentru mulți.

De la documente oficiale și până la muzica și pozele personale, fiecare din noi are acele fișiere pe care nu vrea să le piardă. Iar în ultimii ani, odată cu ieftinirea mediilor de stocare digitale, și în special hard diskurile, am observat o pantă descendentă în calitatea acestora, mai ales cele pe 2.5″ folosite în laptopuri. Personal, în ultimii 3 – 4 ani am schimbat aproximativ 7 hard diskuri.

Motivele pentru a face un backup al datelor personale sunt multe, la fel de multe ca și aplicațiile ce se laudă că te pot ajuta să faci așa ceva, iar când vine vorba să alegi una este ca o mică loterie, fiind nevoit să încerci mai multe variante până găsești una care să corespundă cerințelor tale și să fie ușor de utilizat.

Aici intră EaseUS Todo Backup Free, una din cele mai simple, dar și una din cele mai avansate unelte de backup. Aceasta dispune de o interfață foarte simplă și intuitivă, ce pune in evidență funcțiile principale și esențiale pentru o aplicație din această categorie. Și alături de accesibilul preț de 0 RON, fac din EaseUS Todo Backup Free o alegere foarte bună.

Backup de date simplu folosind EaseUS Todo Backup Free

Deși o primă privire peste interfața EaseUS Todo Backup Free nu ajunge pentru a impresiona majoritatea utilizatorilor, făcând click peste meniurile principale vei descoperi funcții de care vei ajunge să nu te poți lipsi.

EaseUS Todo Backup Free dispune de 4 metode de backup principale:

1. Backup de disk sau partiție (Disk/Partition Backup) – această metodă crează o imagine bit cu bit a unui HDD/SSD sau a unei partiții ceea ce înseamnă ca vei avea practic o clonă a sursei de backup ce nu ține cont de fișierele și tipul acestora, fiind salvate absolut toate datele, inclusiv managerele de boot sau flagurile setate unei partiții. Deși imaginile obținute cu această metodă vor ocupa mai mult spațiu acesta pot fi folosite pentru a face un restore complet al PC-ului tău dacă vei avea nevoie.

2. Backup de fișiere (File Backup) – această funcție îți permite să selectezi doar fișierele și folderele (directoarele) importante ce nu dorești să le pierzi, limitând practic mărimea backupului la dimensiunea fișierelor respective, optimizând folosirea spațiului disponibil pe mediul de backup.

3. Backup de sistem (System Backup) – Backupul de sistem implică salvarea sistemului de operare, a aplicațiilor instalate și a configurațiilor acestora. Această funcție este foarte utilă pentru sistemele ce nu își permit un downtime îndelungat ajutându-te să le aduci rapid într-o stare de funcționare anterioară. Acest tip de backup te poate ajuta și în situațiile în care instalezi și testezi des diferite aplicații ce pot provoca probleme sistemului de operare.

4. Smart Backup – aceasta este aproape identică cu funcția de backup al fișierelor, explicată pe scurt la punctul 2, însă cu mai puține opțiuni, majoritatea fiind presetate cu valorile ideale pentru majoritatea cazurilor, astfel încât vei putea face un backup rapid fără grija de a omite ceva sau cea de a programa greșit aplicația.

Însă opțiunile oferite de EaseUS Todo Backup Free nu se opresc aici. Toate metodele de mai sus dispun de posibilitatea programării acestora la diferite intervale de timp sau la anumite ore, astfel încât acestea să nu consume resursele disponibile atunci când ai nevoie de ele. Poți limita și dimensiunea fișierelor de backup cu posibilitatea impărțirii acestora în mai multe fișiere ce nu depășesc o dimensiune presetată, opțiune foarte utilă dacă dorești să transferi backupul creat folosind medii mai mici, cum ar fi CD-urile sau DVD-urile.

Backup de date simplu folosind EaseUS Todo Backup Free

O altă opțiune ce își merită propriul paragraf în acest articol este posibilitatea criptării imaginilor. Astfel, folosind o parolă, vei putea proteja informațiile stocate în backup de ochii altor persoane. Menționez că poți cripta inclusiv imaginile partițiilor de sistem ce folosesc deja o metodă de criptare, crescând nivelul de siguranță al acestor date.

Backup de date simplu folosind EaseUS Todo Backup Free

Și cum metodele de backup sunt eficiente doar dacă avem și o metodă ușoară de a face restore, EaseUS Todo Backup oferă posibilitatea creării a unui mediu de recuperare ce poate fi folosit atunci când PC-ul personal refuză să pornească. Acesta poate fi pe bază de WinPE sau Linux, în functie de preferințele fiecăruia, și poate fi salvat pe o memorie flash USB, un CD/DVD sau într-o imagine .ISO ce poate fi inscripționată mai târziu.

Cât despre salvarea fișierelor de backup, EaseUS Todo Backup îți oferă destule opțiuni. De la posibilitatea salvării fișierelor într-un mediu local (hard disk intern/extern, memorie USB) și până la cele de rețea sau cloud (Dropbox, Google Drive sau OneDrive), astfel încât backupul tău să fie izolat de sistemul sursă.

Backup de date simplu folosind EaseUS Todo Backup Free

O ultimă funcție, ce mulți nu o vor folosi foarte des însă prinde bine atunci când ai nevoie de ea este cea de clonare a unui disk întreg sau doar a unor partiții. Folosind această funcție vei putea crea copii fidele a mediului digital sursă, o funcție foarte utilă atunci când vrei să schimbi hard diskul intern și nu vrei să treci prin procesul de reinstalare a sistemului de operare sau a aplicațiilor folosite.

EaseUS Todo Backup Free este gratuit și disponibil pentru orice versiune de Microsoft Windows începând cu XP. Dispune și de câteva variante plătite, Home și Workstation. Prima din acestea include față de versiunea gratuită posibilitatea de a face backup doar a fișierelor folosite de Microsoft Outlook, notificări prin email legate de statusul backupului, posibilitatea folosirii a unui server FTP ca destinație a backupului și pornirea unui backup în funcție de un eveniment (la pornire sau înainte de închiderea sistemului, la log on, log off sau la conectarea unei memorii flash USB). Pe lângă aceste opțiuni versiunea Home include și suport tehnic gratuit în configurarea și folosirea aplicației.

Versiunea Workstation este destinată administratorilor IT și permite utilizarea aplicației într-un mediu business cât și posibilitatea de a transfera un sistem complet pe alt PC decât cel sursă sau într-o imagine compatibilă Virtual PC sau VMWare.

Cea mai recentă versiune a EaseUS Todo Backup Free disponibilă în momentul redactării acestui articol poartă numărul 9.0. 

Update: Avem 15 coduri pentru voi, pentru versiunea Todo Backup Home. Trebuie doar să trimiteți un mail pe contact@gadget.ro și vă trimitem un cod de activare, astfel vă scutim de plata a 29 de dolari / aprox. 120 lei. 

Cele 15 coduri au fost trimise. Vă mulțumim pentru interes. 

Categorii: softwarewindows
Tag-uri: backupEaseUS

Despre autor

Gadget.ro

Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.