Am ajuns la articolul 6 pe tiparul de confruntare între telefoane mobile din categoria premium. Am zis că nu ar strica să facem o mică recapitulare înainte de a vedea cum s-au descurcat Huawei Mate 20 Pro, Samsung GALAXY Note9, Sony Xperia XZ3 și Xiaomi Mi Mix 3.
- Samsung GALAXY S8 Plus vs Huawei P10 Plus vs HTC U Ultra și Samsung GALAXY S7 – 84 de comentarii;
- HTC U11 vs LG G6 vs Samsung GALAXY S8 Plus – 30 de comentarii;
- Huawei Mate 10 Pro vs Samsung GALAXY Note8 vs iPhone 8 Plus – 31 de comentarii;
- Huawei P20 Pro vs iPhone X vs Samsung GALAXY S9 Plus – 63 de comentarii;
- Huawei Mate 20 Pro vs iPhone Xs Max vs Samsung GALAXY Note9 – 35 de comentarii și peste 1500 de voturi.
Am avut și un articol pe tiparul Ghicește smartphone-ul cu o competiție deschisă între OnePlus 6, Samsung GALAXY S9 Plus, Huawei P20 Pro, HTC U12 Plus și Sony Xperia XZ2 (peste 90 de comentarii pe cele 2 articole). A fost o idee interesantă, dar nu o să reiau acest format.
Huawei Mate 20 Pro a impresionat pe cei ce ne citesc la fotografiile pe timp de noapte și a fost câștigător detașat, să vedem dacă este capabil să repete figura bună de acolo.
Revin la subiectul articolului și rezultatele obținute într-un test comparativ de către Huawei Mate 20 Pro, Samsung GALAXY Note9, Sony Xperia XZ3 și Xiaomi Mi Mix 3. Mai întâi să redescoperim ce încorporează fiecare dintre cele 4 smartphone-uri la nivel de cameră foto și video. Am făcut o mică încălzire cu 4 clipuri video.
Specificații;
Fiecare dintre cele 4 smartphone-uri vrea să atragă la nivel de cameră foto și video printr-un setup original.
- Huawei mizează pe trei senzori ce te ajută în fotografiile normale, ultra-wide sau tele. Aș spune din start că are un mic plus față de concurența directă;
- Samsung joacă clasic, iar ce regăsim pe GALAXY Note9 a fost implementat și pe GALAXY S9 Plus. Iese în evidență diafragmă variabilă și sunt curios dacă vor păstra acest element și la GALAXY S10 & co;
- Sony are în portofoliu și camere principale cu doi senzori, dar nu vrea să-i aducă pe smartphone-urile sale. S-a mers pe un singur senzor de 19 Megapixeli cu f/2.0. Pornește la luptă cu cea mai slabă echipare, deși sunt câteva tips & tricks interesante pe japonez;
- Xiaomi vrea prin Mi Mix 3 să aducă un camera phone bun spre foarte bun și reușește să impresioneze în mod pozitiv. Camera frontală este duală și integrată pe un mecanism de tip slide.
Seturile de imagini;
De la stânga la dreapta avem fotografii făcute cu Huawei Mate 20 Pro, Samsung GALAXY Note9, Sony Xperia XZ3 și Xiaomi Mi Mix 3. Imaginile nu au resize.
1. Dovada că într-o situație cu lumină cât de cât bună este greu să faci diferența între cele 4 telefoane mobile. Întradevăr, la Sony dacă faci zoom este mai mult zgomot de imagine. Huawei și Samsung se luptă de la egal la egal cu un sharpness făcut ca la carte, Xiaomi-ul nu este la mare distanță.
2. Lumina era mai puternică în fața obiectivului și mă așteptam ca Samsung cu f/1.5 să spulbere competiția, dar diferențele nu sunt majore cu excepția faptului că Sony și aici aduce un plus de zgomot de imagine. La Xiaomi mi-a plăcit cum a scos imaginea overall, ghiveciul + setul de căști, a compensat lumina din față într-un mod mai inteligent.
3. Zoom 2x – la XZ3 am forțat un zoom digital, pe când Huawei aduce zoom optic până la 5x, Note9 și Mi Mix 3 – 2x cu baza pusă pe un senzor tele de 12 Megapixeli. f/1.5 pe Samsung Note 9 rules. A scos cea mai luminoasă imagine, Xiaomi l-aș pune pe 2, iar Huawei și Sony pe locurile 3 și 4. Mă așteptam ca senzorul de 8 Megapixeli de pe Mate 20 Pro să se descurce mai bine, dar Xiaomi le-a luat fața ca să spun așa.
4. Altă dovadă că în lumină cât de cât corectă, diferențele sunt greu de găsit, iar un câștigător clar și mai puțin. Samsung GALAXY Note9 a știut să scoată volanul mai bine în focus, inclusiv extremitățile, pe când ceilalți se descurcă bine în centru, dar aduc un spațiu neclar pe laterale. Huawei aplică cel mai puternic blur la ceasurile din fundal.
5. Mate 20 Pro oferă cel mai puternic blur al fundalului, fix ca la setul 4. Samsung știe cel mai bine și aici să analizeze cadrul frontal (uitați-vă la elementul metalic de prindere al capacului), Sony închide cel mai puternic și zici că aplică un filtru pe roșu. Xiaomi oferă un rezultat apropiat de cel al lui Note9, dacă ne uităm la culoarea capacului, totuși, mai mult zgomot de imagine și față de Sony. Aș pune Note9 pe primul loc, Xiaomi pe 2, Sony pe 3 și Huawei pe 4.
6. Fotografie pe timp de noapte – aici este aici și diferențele sunt majore de la un smartphone la altul. Sony zici că aplică un filtru pe verde, iar Huawei unul pe roșu. Overall, Xiaomi îmi place cel mai tare ce a scos și asta pentru că nu a forțat în a avea cât mai multă lumină în fundal cu orice preț. Este clar că Huawei impresionează prin luminozitate și detalii. Sony este în coadă, Xiaomi și Samsung se luptă pentru locul 2 și Huawei l-aș pune lider aici, deși luminile alea roșii…
7. Zoom 2x pe timp de noapte. Samsung are puțin zgomot de imagine necontrolat, dar parcă iese puțin în fața celorlalți ce au probleme mai serioase la zoom-ul optic 2x (digital la Sony).
8. Selfie cu camera frontală – Sony livrează o fotografie de 8 MB, Xiaomi una de 6.7 MB, Samsung se oprește la 2.5 MB și Huawei urcă la 5 MB. WordPress nu vrea să rotească imaginea făcută de Xiaomi, o descărcați și o puteți vedea în modul portrait și nu pe landscape forțat. Mai trebuie să treceți peste faptul că am pus o imagine cu mine. :)
Fiecare dintre cele 4 terminale judecă într-un sistem propriu de valori. Huawei aduce o sumă de detalii, de zici că este aplicat un filtru. Samsung preferă tonuri mai naturale, Sony are o poză cu mulți MB, dar cu zgomot de imagine din plin, iar Xiaomi se concentrează pe față fără a mai ține cont de spațiul ambiant pe care-l închide complet. Îmi este foarte greu să spun care este mai bun pe aici.
9. Altă imagine pe timp de noapte ce ne dovedește cât de mult au evoluat smartphone-urile premium la acest capitol. Samsung îl consider câștigător detașat, Huawei pe locul 2, Xiaomi pe 3 și Sony pe 4.
10. Huawei poate să impresioneze la Mate 20 Pro și fără modul Night, Samsung parcă nu știe să compenseze difuziunea de lumină, Sony închide tot și nu-și bate capul cu din astea, iar Xiaomi sub așteptări, mai ales după ce la setul 6 nu mi s-a părut rău deloc.
11. Zoom 2x din nou. Mate 20 Pro se concentrează pe stea și o scoate cel mai clar, dar spațiul ambiant este întunecat complet. Samsung vrea să-ți arate și ce este în jurul său, dar detaliile de pe elementul luminos sunt puțin în ceață, Sony este cel mai optimist și aduce detalii + zgomot din plin, Xiaomi merge pe rețeta Samsung.
În opinia mea, Samsung este cel mai bun overall, Huawei se află în proximitate, Xiaomi este o supriză plăcută, iar Sony Xperia XZ3 una neplăcută. Bineînțeles, putem extinde discuția în rubrica de comentarii. Cert este că tripleta Note9, Mate 20 Pro și Mi Mix 3 este capabilă de rezultate notabile, bune spre foarte bune de cele mai multe ori. Sony mai are de lucru cu zgomotul de imagine.