Baterii externe Prestigio Graphene PD PRO Watch și Graphene PD Watch – review

05/07/2021

Dacă suntem realiști trebuie să recunoaștem faptul că în ultmiii doi ani autonomia telefoanelor inteligente nu mai reprezintă unul dintre minusuri pentru majoritatea modelelor. Sigur că mereu există loc de mai bine, dar, din punctul meu de vedere, autonomia smartphone-urilor a cunoscut o îmbunătățire atât prin optimizări software, cât mai ales prin creșterea capacităților.

Chiar și așa, nu de puține ori ne găsim în situația de a rămâne fără energie pentru dispozitivele mobile, iar o baterie externă reprezintă una dintre cele mai bune soluții de a readuce câțiva Volți înapoi în acumulator.

Deși în ultima vreme ni s-au tot promis tot felul de noi tehnologii pentru baterii, care să crească atât densitatea, cât și rezistența în timp, deocamdată doar una sau două soluții par a fi viabile și pot fi deja experimentate.

Una dintre ele este reprezentată de acumulatorii cu grafen, precum cei pe care îi voi prezenta în continuare. Prestigio Graphene PD PRO Watch și Graphene PD Watch au însă multe alte avantaje de partea lor, pe care le puteți descoperi din rândurile ce urmează.

Specificații baterii externe Prestigio Graphene PD PRO Watch și Prestigio Graphene PD Watch

Specificatii baterii externe Prestigio Graphene PD PRO Watch și Prestigio Graphene PD Watch

Design

Baterii externe Prestigio Graphene PD PRO Watch si Graphene PD Watch

Am primit cele două baterii în pachetele de retail sigilate. Înăuntru, pe lângă acumulatorii propriu-ziși, am mai găsit încărcătorul rapid pe USB Type-C, două adaptoare pentru prizele EU și USA / UK, husă din piele, ghid de utilizare rapidă și certificat de garanție:

Încărcătoarele sunt cu cablul atașat, la capătul căruia este portul USB Type-C. Standard, pinii pentru prize sunt cei de tip China, rabatabili. În pachet mai sunt două adaptoare pentru prize UE și USA / UK, ce se atașează simplu pe zona pinilor pentru prizele asiatice.

Husele din piele sunt fixe pe baterii, poate un pic cam prea fixe la început. După câteva zile de folosire, respectiv după ce ai introdus și scos bateriile din huse de câteva ori, acestea se așează mai rapid.

Prestigio Graphene PD PRO Watch vine într-o singură nuanță a aluminiului carcasei, în timp ce Prestigio Graphene PD Watch poate fi aleasă în două culori: precum sora mai mare, anume argintiu, dar și auriu. Eu am primit modelul Prestigio Graphene PD Watch în nuanța Gold.

Diferențe de design între cele două modele nu sunt, singura deosebire majoră constă în grosime. Prestigio Graphene PD PRO Watch cu a sa capacitate de 20000 mAh măsoară 26.5 mm, în timp ce Prestigio Graphene PD Watch se oprește în talie la 17.4 mm. Greutatea este și ea diferită, bateria mai mare duce acul cântarului cu doar un gram mai jos de jumătatea de kilogram. Prestigio Graphene PD Watch este mai ușoară, cele 355 grame nu reprezintă totuși nimic cu adevărat special pentru un acumulator de 10000 mAh.

Forma bateriilor de este de dreptunghi cu colțurile rotunjite și cu muchiile metalice șlefuite  și polișate la un unghi de 45 grade.

Partea de sus propune ambele pad-uri pentru încărcare wireless. Cel pentru smartwatch-urile Apple este reprezentat de o ușoară adâncitură circulară, în timp ce cel Qi cu puteri de până la 10W este marcat printr-un icon sugestiv.

Marginiele metalice sunt dintr-o singură bucată zdravănă de aluminiu. Toate porturile de încărcare, precum și ecranul și LED-ul (LED-urile în cazul modelului PRO) de status sunt pe una dintre lateralele mari, în timp ce pe partea opusă sunt trecute câteva informații.

Partea posterioară, dacă îi putem spune așa, este cea pe care apare logo-ul Prestigio în centru. Din păcate, această latură este complet plată, realizată complet din sticlă, fără piciorușe de sprijin. Asta înseamnă că bateriile alunecă prea ușor de pe mai toate suprafețele. Un detaliu ce ar fi stricat puțin partea de design, dar care a fi adus plusuri pe partea funcțională.

Închei analiza designului spunând că totul arată și se simte premium la ambele modele. Bateriile sunt extrem de bine fabricate, solide, finisate excelent, practic nu le poți reproșa nimic.

Utilizare

Baterie externa Prestigio Graphene PD Watch

Pe lângă faptul că ambele baterii sunt fabricate cu tehnologia Graphene, care asigură temperaturi scăzute în funcționare, dar și o durată de viață de până la 3 ori mai lungă, Prestigio Graphene PD PRO Watch și PD Watch oferă și multe alte beneficii.

Fiecare propune multe porturi pentru încărcare, cu un USB Type-C, două USB Type-A și două pad-uri pentru încărcare wireless.

Nu mai aduc și aici detalii despre puterile cu care se încarcă sau încarcă bateriile, am pus aceste informații în tabelul cu specificații de mai sus.

Ce trebuie menționat este că ambele baterii pot încărca concomitent cu toate porturile / pad-urile. Practic, poți alimenta până la 5 dispozitive simultan, desigur dacă fiecare este compatibil cu una dintre metodele de încărcare.

Totodată, atât Prestigio Graphene PD PRO Watch, cât și modelul Prestigio Graphene PD Watch vin cu tehnologie pass-through, adică pot încărca wireless în același timp în care bateria se încarcă de la priză.

Mai mult, prin portul USB Type-C ambele modele pot încărca chiar și laptopuri ce permit astfel de operațiuni prin USB Type-C, celebrele porturi compatibile PD. Prestigio Graphene PD PRO Watch poate oferi la ieșire prin portul USB Type-C o putere maximă de nu mai puțin de 45W (20V / 2.25A), în timp ce Prestigio Graphene PD Watch se oprește la 20W (12V / 1.6A). Oricum, puteri suficiente pentru a alimenta notebook-uri, printre care și MacBook Pro.

Ce pot să spun după teste este că promisiunile referitoare la temperaturile scăzute ce se mențin în orice situație au fost susținute. Chiar și atunci când am încărcat concomitent un laptop prin USB Type-C, două telefoane prin porturile USB Type-C și o pereche de căști TWS pe pad-ul Qi, niciuna dintre baterii nu s-a încălzit decât foarte ușor, absolut nimic care să dea emoții câtuși de puțin.

Referitor la capacități, ambele modele își respectă datele din fișele tehnice. Desigur că nu există eficiență de 100%, dar atât Prestigio Graphene PD PRO Watch, cât și Prestigio Graphene PD Watch se duc către 90% capacitate reală de încărcare. 

Exemple: Cu Prestigio Graphene PD PRO Watch am încărcat de 4 ori  de la zero la 100% un telefon realme 7 PRO, cu al său acumulator de 4500 mAh, după care bateria mai arăta capacitate de 1%. Cu Prestigio Graphene PD Watch am încărcat de două ori același telefon, cu procentul rămas în baterie fiind de 3%.

Ce mai trebuie să adaug aici este că atunci când încărcăm laptopuri sau mai multe dispozitive simultan, procentul din baterii scade văzând cu ochii. În funcție de puterea totală de ieșire a bateriilor, procentele scad și cu mai bine de 5 – 6% pe minut.

În ceea ce privește încărcarea bateriilor, aceasta se face extrem de rapid, în ambele cazuri cu o putere de până la 60W. La Prestigio Graphene PD PRO Watch durează aproape 2 ore o încărcare completă, în timp ce Prestigio Graphene PD Watch se duce de la 0 la 100% în circa 55 de minute. De fiecare dată încărcarea s-a făcut cu încărcătorul din pachetul fiecărui produs.

Oricum ar fi, bateriile Prestigio Graphene PD PRO Watch și Prestigio Graphene PD Watch se dovedesc de bună calitate și își respectă promisiunile din fișele tehnice.

Preț

Prestigio Graphene PD PRO Watch 20000 mAh398 de lei pe PCGarage.ro

Prestigio Graphene PD Watch 10000 mAh379 de lei pe PCGarage.ro

Concluzii

Baterie externa Prestigio Graphene PD PRO Watch

Faptul că aceste baterii externe vin de la Prestigio ar putea reprezenta un motiv de ezitare pentru unii clienți. Eu spun că absolut orice brand, oricât de premium și-ar dori să fie, ar fi putut pune eticheta fără probleme pe oricare dintre cele două produse. 

Prestigio Graphene PD PRO Watch și Prestigio Graphene PD Watch sunt două baterii ce merită atenția celor ce-și doresc astfel de gadgeturi și care nu vor să facă concesii pe partea de design, calitate și performanță.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru bateriile externe Prestigio Graphene PD PRO Watch și Prestigio Graphene PD Watch:

PRO

  • calitate de fabricație excelentă, construcție extrem de solidă, materiale și finisări de nivel premium;
  • încărcare simultană pentru până la 5 dispozitive;
  • putere mare la ieșire prin porturile USB Type-C, cu încărcare chair și pentru laptopuri compatibile;
  • încărcare rapidă a bateriilor, cu până la 60W cu încărcătoarele din pachet;
  • bateriile nu se încălzesc nici în cele mai solicitante scenarii.

CONTRA

  • neavând piciorușe pe niciuna dintre laturi, bateriile nu oferă aderență suficientă pe majoritatea suprafețelor.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.