Arhiva-Editorial

Acum câteva luni mă uitam stupefiat la acest clip care, printre altele, oferă o imagine extrem de clară asupra…multor lucruri.

Trecând acum de orice „categorizare demografică” sau socială, haideți să aruncăm o scurtă privire peste un alt clip, pe care vi l-am oferit acum vreo 2 zile.

Ce vedeți în clipul de mai sus nu se întâmpla într-o „zonă defavorizată”. Se întâmpla în buricul târgului, în București. Oamenii nu se înghesuiau la flori și bormașini cu 10ron. Se înghesuiau la intrarea într-un magazin respectabil, pe profil IT.

Noi, tinerii, cei care ne consideră ca fiind „viitorul luminos al patriei”, ne vedem ca fiind „din altă ligă”. Ne uităm cu dispreț la bătrânii „dinainte de ’89” și îi compătimim tacit. „Ia uite, săracii, se înghesuie ca pe vremea Împușcatului. Au uitat că acum e democrație și că găsești orice, oriunde…”.

Serios? O fi chiar așa? Toate marile e-shopuri din România au fost offline pentru aproape o zi, gâtuite de puhoiul internauților. Oare acest lucru nu ne spune chiar nimic?

Am sentimentul că de fapt suntem tot în aceeași oală. Poate chiar mai rău. Nu am așteptat, de la ora 6 dimineața, afară în frig, să se deschidă ușile unui supermarket. Nu… Sau poate că da?

Da! Am stat înghesuiți la ușile virtuale ale magazinelor care ne-au promis un singur cuvânt magic: reduceri. Ne-am trezit la 5 dimineața. Și când butonul magic a fost apăsat, ne-am dat coate pe ușile magazinelor, fie ele chiar și virtuale, până la refuz. Și nu vorbim de 2000 de amărâți. Vorbim de câteva milioane de vizitatori! Doar eMag susține că au „acaparat” 5% din populația României, 1.1 milioane de vizitatori.

Nu contest, au mai existat asemenea „fenomene” și prin alte țări mai avansate, însă au fost izolate și parcă nu au avut același nivel de furie. Nu am văzut nicăieri ca Amazon, eBay, BestBuy sau Target să aibă probleme de acest gen, și nu e vorba doar de o infrastructura superioară.

Cred că mai avem de „recuperat” câțiva ani. Poate câteva zeci de ani. Poate chiar sute? Sunt sigur însă de un lucru: la anul…va fi la fel.

Ceaușescu n-a murit. Trăiește comod, relaxat și zâmbitor, prin mine și prin tine.