Trebuie punctat din start că BlackBerry KEYone nu este un smartphone lansat de către compania canadiană ca atare. BlackBerry Mobile a devenit o divizie a TCL – companie chineză aflată printre altele și în spatele smartphone-urilor Alcatel. 

Ce am remarcat la evenimentul din Bratislava?

BlackBerry Mobile a păstrat mare parte din echipa originală a BB, iar in KEYone se vede asta. Acum să trecem la dispozitivul propriu-zis, KEYone este cel mai puternic smartphone cu tastatură qwerty fizică la momentul actual. Îl găsiți în oferta eMAG, Altex, Vodafone etc. Prețul recomandat – 2699 lei.

Material de tip hands-on:

Ce specificații se oferă în suma menționată?

  • display IPS de 4.5 inch cu rezoluție 1620×1080 pixeli, raport display / corp de 55.9%, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 4;
  • procesor Qualcomm Snapdragon 625 de tip octa-core pe ARM Cortex-A53 la 2.0 GHz, 3 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare și slot pentru cardurile microSD de până la 2 TB;
  • Android 7.1 Nougat;
  • 4G, Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, bluetooth 4.2, USB type-C, jack de 3.5 mm, NFC, A-GPS, GLONASS și BDS, cititor de amprentă;
  • 12 Megapixeli cu f/2.0, detecție de fază, dual-LED flash, dimensiune a pixelului de 1.55 microni, detecție de față, panorama, filmează la 2160p cu 30 fps, cameră frontală de 8 Megapixeli cu f/2.2;
  • baterie de 3505 mAh, 180 gr. și 9.4 mm.

BlackBerry KEYone – primele impresii

Design – KEYone are o carcasă din aluminiu ce contribuie la partea de rigiditate structurală, element premium ce-l evidențiază de la primul contact. Aș spune că ușor contrastant cu spatele device-ului, plastic cu textură ce contribuie la grip-ul excelent. Mă rog, ajută și dimensiunile compacte – display de 4.5 inch, întradevăr cu tastatură qwerty fizică la bază.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta au adus tastă dedicată ce poate fi configurată (accesarea contului de mail spre exemplu), reglarea volumului, slot pentru SIM și cardurile microSD de până la 2 TB. La bază se află difuzorul + portul USB type-C, iar în lateral stânga se află butonul de pornire.

Cititorul de amprentă este încorporat în tasta space, al 4-lea rând de pe tastatura qwerty fizică.

Ecran și tastatură – IPS de 4.5 inch cu rezoluție 1620×1080 pixeli / rezoluție atipică pentru un smartphone Android, culorile sunt afișate plăcut, unghi de vizualizare decent. La baza ecranului au adus trei taste capacitive cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start și Aplicații recente (de la stânga spre dreapta).

Tastatura qwerty fizică este dispusă pe 4 rânduri, taste bine definite și acționează ca touchpad ad-hoc la nivel de interfață, browser etc. La primul contact nu prea am multe de spus, nu am mai folosit o tastatură de gen de când l-am testat pe BB Priv, nu am dexteritate și necesită un timp de acomodare. Totuși, bănuiesc că sunt persoane ce-l vor cumpăra și strict pentru faptul că are un astfel de accesoriu încorporat.

Ei spun că oricum tastatura qwerty touch ocupă o parte importantă din ecran, iar cu tastatură qwerty fizică încorporată ai ecranul liber. Totuși, pe partea de multimedia, jocuri, browsing – la BB KEYone nu ai cum să scapi de tastatura qwerty fizică ca să ai un display mai mare la îndemână. Nu-l văd pe KEYone recomandat pentru multimedia și jocuri, mai degrabă este ales pentru componenta de business etc.

Hardware, sistem de operare și aplicații – Folosește procesorul Qualcomm Snapdragon 625 de tip octa-core, 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare, slot pentru cardurile microSD de până la 2 TB. Este un procesor din categoria mid-range, cunoscut pentru eficiența energetică adusă la pachet. Cu o baterie de 3505 mAh și un display de 4.5 inch aș spune că sunt optimist în ce-l privește pe BB KEYone și m-aș risca la un pronostic optimis de 1.5 – 2 zile. În review o să punctez clar acest aspect.

Acest ansamblu hardware are suficientă putere de procesare pentru orice aplicație sau joc din Google Play. Rulează Android 7.1 Nougat fără modificări la nivel de interfață grafică, cu o suită de aplicații și servicii ce au adresabilitate în zona de business. Au punctat clar că au de gând să ofere update de firmware în regim lunar, iar în acest mod se ține pasul și cu elementele de securitate aduse de către Google pe dispozitivele Android. Așa avem un alt punct PRO, dacă respectă promisiunile făcute.

Screenshots din interfața BlackBerry KEYone;

Fotografii făcute cu BlackBerry KEYone;

Folosește o cameră de 12 Megapixeli cu f/2.0 și dimensiune a pixelului de 1.5 microni. Nu pot trage concluzii pe baza sample-ului adus la eveniment. Totuși, mi s-a părut că sunt momente în care nu face balansul de alb așa cum trebuie și supraexpune, mai multe detalii când îl testez ca atare.

Preț – 2699 lei ( preț recomandat de către producător).

Concluzii preliminare – lansarea din capitala Slovaciei a fost organizată de către Ingram Micro (distribuitorul din România, Ungaria, Slovacia, Cehia etc). Reprezentantul din țara noastră era asaltata la nivel de apeluri de telefonice de către magazinele online sau de retail clasic, operatori de telecomunicații etc. Toți îi spuneau că stocul inițial a fost vândut și că vor mai multe BB KEYone, de aici trag concluzia că auspiciile sunt pozitive.

Nu este un iPhone Killer sau un flagship killer pe Android etc. Totuși, pentru divizia BlackBerry a TCL este o gură de aer proaspăt. Până la urmă, riști să joci diferit și poți culege rezultate bune. În funcție de cum se descurcă BB KEYone, o să-l avem și pe KEYone 2 – cel mai probabil la MWC 2018.

KEYone prinde la public pentru tastatura qwerty și pentru suita de servicii pe partea de business, pentru plusul pe partea de securitate ce-l aduce față de alte modele concurente.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.