În ultima perioadă alături de Motorola Nexus 6 și Xiaomi Mi-4 am avut ocazia să văd la lucru și BlackBerry Passport, un fel de cântec de sirenă lebădă al companiei canadiene și un ultim mohican în ce privește telefoanele de top cu tastatură qwerty. Concurența lipsește cu desăvârșire.

Știți că BlackBerry nu mai este gigantul de altădată și asta pentru că au pierdut trendul trenul smartphone-urilor cu ecran tactil. Totuși, sunt destul de multe persoane interesate de un telefon cu tastatură qwerty și facilități business pe măsură. Android, iOS sau Windows Phone nu sunt suficient de sigure pentru această categorie de clienți, iar software-ul BlackBerry pare a fi o alternativă.

BlackBerry-Passport (11)

Pe de altă parte, BlackBerry își dorește să se individualizeze față de concurență și adoptă un form factor cu adevărat original. BlackBerry Passport este foarte lat, pătrățos, tastatură qwerty la bază + display tactil. Este un telefon pe care-l vei putea folosi doar în modul landscape. Destul cu vorbă, să trec la specificațiile sale detaliate. Să nu uit a preciza că am avut un sample de test sosit de la eMAG (nu a sosit în pachetul de retail ci doar smartphone-ul propriu-zis).

Specificații detaliate pentru BlackBerry Passport:

specificatii-BlackBerry-Passport

Design

BlackBerry-Passport (1)

Nu pot să spun ce găsiți în pachetul de retail, dar nu mă aștept să aveți cine știe ce accesorii, strictul necesar (căști, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, ghid cu instrucțiuni deutilizare).

BlackBerry Passport se evidențiază de la prima vedere prin lățimea telefonului și aspectul pătrățos. Este mai lat decât orice alt smartphone sau phablet. Cred că abia tabletele de 7 inch îl depășesc la acest capitol. Plus că este și unul dintre cele mai grele telefoane cu display de 4.5 inch / 196 gr. Recunosc că l-am folosit pe perioada a mai multe zile în care l-am transformat în telefonul meu de zi cu zi, dar nu am simțit că mi-ar rupe buzunarul sau că ar fi greu de folosit pe o perioadă mai lungă de timp.

La baza display-ului tactil de 4.5 inch se află tastatura qwerty fizică dispusă pe 3 rânduri. Tastele sunt bine definite, ușor de accesat și pot să spun că m-am acomodat destul de repede. Eram circumspect în ce privește posibilitatea de a le folosi, mai ales că în imaginile de presă mi se păreau înghesuite, dar în realitatea alta a fost situația. Tastatura lui BB Passport se transformă și într-un trackpad ad-hoc și poți face scroll în paginile web etc.

Nu se oferă acces la bateria de 3450 mAh, iar în partea superioară un capac de dimensiuni reduse protejează sloturile pentru nanoSIM și microSD de până la 128 GB. Spatele device-ului este mat, o textură plăcută ce contribuie la partea de grip, o ramă metalică laterală înconjoară telefonul și-l face rigid.

Desigul lui BlackBerry Passport este original și caracterul practic nu se pierde, deși te-ai aștepta să fie incomod având în vedere lățimea sa.

Ecran și sunet

BlackBerry-Passport (27)

IPS de 4.5 inch cu o rezoluție atipică de 1440×1440 pixeli, protejat de sticlă Corning Gorilla Glass 3. Nu m-a impresionat în ce privește luminozitatea, dar densitatea pixelor este de-a dreptul excelentă pentru un display pe această diagonală, răspunde rapid comenzilor, culorile sunt afișate în mod corect, fără a fi suprasaturate. Nu reflectă spațiul ambiant într-un mod care să deranjeze.

La capitolul sunet sunt numai impresii pozitive. BB Passport se aude puternic, clar, bine definit, suficient de mult bass. Calitatea se păstrează și pe jack-ul de 3.5 mm situat în partea superioară. Este un smartphone premium, cel puțin din acest punct de vedere. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, ușor de accesat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

BlackBerry-Passport (22)

Folosește un procesor Qualcomm Snapdragon 801 quad-core la 2.26 GHz, Adreno 330 în rolul de accelerator grafic și 3 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare din care 25 GB sunt oferiți în mod real, slot pentru microSD de până la 128 GB sprea a suplimenta pe cei 25 GB. Personal, 25 GB sunt suficienți, dar un utilizator din segmentul business presupun că are nevoie și de mai mulți GB pentru fișiere.

Rulează BlackBerry 10.3 și sunt sigur că nu ar fi avut nevoie de o putere de procesare așa de mare, dar știți că sunt destule persoane care mustăcesc când nu văd un telefon de top cu mulți GB de RAM și procesor de top. Mă rog, trecem peste acest detaliu. Sistemul de operare conceput de către compania canadiană nu s-a schimbat de la momentul în care am testat BlackBerry Z10. Interfața grafică este bazată pe swipe și destul de simplistă, ușor de învățat, amintește puțin de MeeGo OS de pe Nokia N9. Printr-un gest swipe de sus în jos ai parte de panelul de notificări + setările rapide. Printr-un swipe de la bază în sus ieși dintr-o aplicație și o minimizezi, o poți închide ulterior.

Ecranul de start este format din trei ferestre: BlackBerry Hub ce preia notificările din mail, Facebook, Twitter, Linkedin etc, a doua fereastră cu aplicațiile ce rulează în fundal, aplicații pe care le poți închide oricând, a treia cu aplicațiile preinstalate pe BB Passport. A doua fereastră poate să fie inexistentă, dacă nicio aplicație nu a fost minimizată. Puteți instala 1Mobile Market și aveți acces la sute de mii de aplicații Android. Telefonul are preinstalat și Amazon AppStore, tot pentru cei interesați să descarce conținut de acest fel. Mai găsiți și BlackBerry World, dar nu se compară în diversitate cu Google Play.

Apropo, nu cumperi BlackBerry Passport pentru entertainment, redat de filme și jocuri. Nu este conceput pentru asta, deși se descurcă în oricare dintre situații.

Dintre aplicațiile preinstalate pe BB Passport

BlackBerry Hub – locul în care găsești notificările din toate conturile de mail și social media;

BlackBerry World – magazinul de aplicații oficial al companiei canadiene;

BBM – messengerul care nu mai are nevoie de nicio descriere;

Docs To Go – pentru fișierele în format Office (Word, Excel, PowerPoint);

Remember – setezi diverse notificări;

Story Maker – aranjează fotografiile și clipurile sub forma unui album interactiv;

BlackBerry Blend – trebuie instalat și pe PC spre a face transferul de fișiere, mesaje, fotografii etc;

Evernote – nu mai are nevoie de o descriere, salvezi notițe în cloud;

Adobe Reader – pentru fișierele în format PDF;

YouTube – acces la versiunea de mobile a YouTube, nu este o aplicație în adevăratul sens al cuvântului;

Box și Dropbox – stocare a fișierelor în cloud;

Busolă și Etichete inteligente – folosește tehnologia NFC.

Forma display-ului și faptul că folosești telefonul în mod portrait îl face pe BB Passport să nu fie recomandt celor interesați de jocuri ce merg mai degrabă în landscape sau redat de filme la calitate înaltă. Am specificat și mai sus și am repetat ca să fie clar. Îl cumperi pentru browsing, office, redactat de mailuri kilometrice, interfață user friendly ușor de învățat, capacități business înnăscute.

Performanță

Screenshot-BlackBerry-Passport (31)

A trecut prin câteva teste de benchmark, dar sunt aplicații Android și rezultatele nu trebuiesc tratate ad litteram:

teste-benchmark-BlackBerry-Passport


Conectivitate

BlackBerry-Passport (16)

Nu-i lipsește nimic: 4G cu viteze de până la 150 Mbps în download, Wi-Fi ac, dual-band etc. Aș puncta calitatea apelurilor de voce, de-a dreptul excelent. A impresionat la acest capitol și aș spune că tradiția BlackBerry se vede din plin.

În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și de acolo se desface și capacul ce permite accesul la sloturile pentru nanoSIM și microSD, plus butonul de power, în lateral dreapta se află reglarea volumului, la bază dați de portul microUSB cu rol în conectarea la PC sau pentru transferul fișierelor.

Cameră foto și video

BlackBerry-Passport (19)

13 Megapixeli, LED flash, aplicație minimalistă și vă las cu câteva fotografii făcute cu BlackBerry Passport. Apropo, are și cameră frontală de 2 Megapixeli ce știe să filmeze la 720p. Se descurcă onorabil în ce privește calitatea fotografiilor, își face focus rapid și culorile sunt redate corect în imagini.

Fotografii făcute cu BlackBerry Passport:

 

Autonomie

Bateria de 3450 mAh se descurcă destul de bine și am reușit să ajung la 1.5 – 2 zile la o utilizare în ritm intensiv. Am și uitat când un smartphone a mai reușit o valoare similară. De ajutor sunt display-ul de 4.5 inch, compact dacă ne raportă la ecranele de pe telefoanele Android de top și rezoluția atipică de 1440×1440 pixeli plus capacitatea relativ mare a acumulatorului pus de către BlackBerry pe vârful său de gamă.

Preț

BlackBerry Passport – 3299 lei la eMAG.

Concluzii

BlackBerry-Passport (37)

BlackBerry Passport poate deveni o adevărată unealtă de lucru în mâinile unui cunoscător. Nu este un telefon de volum ci cu o adresabilitate targetată. L-aș recomanda celor interesați de o tastatură qwerty fizică pusă pe un device cu specifcații de top. Cumpărați-l, s-ar putea să fie cu adevărat ultimul mohican.

PRO

– design original, formă atipică, tastatură qwerty fizică;

– hardware de top;

– sistem de operare cu o interfață bazată pe swipe + simplitate maximă, compatibilitate cu aplicațiile Android;

– suport pentru serviciile BlackBerry, apreciate în mediul corporate;

– autonomie excelentă.

CONTRA

– prohibitiv din punct de vedere al costurilor de comercializare.