A sosit timpul pentru a scrie recenzia unei tablete interesante de 7 inch – prima din portofoliul RIM cu un sistem de operare inedit, BlackBerry Tablet OS. Parteneriatul cu evomag.ro ne-a permis să testăm tableta RIM şi versiunea Wi-Fi şi cu 16 GB costă 1.899 lei. RIM a oferit şi o cifră oficială de vânzări pentru primul trimestru şi anume 500.000. Este puţin dacă facem comparaţia cu iPad 2 care într-o singură zi a atins 300.000, dar fiind prima lor tabletă şi cu o diagonală de 7 inch spun că este decent. Normal că aşteptările investitorilor erau ridicate şi în viitorul apropiat se anunţă schimbări importante la compania canadiană în zona de vârf. Haideţi să vedem ce oferă PlayBook şi cu ce iese în evidenţă faţă de concurenţă. S-au bucurat de recenzii şi alte tablete de 7 inch – HTC Flyer sau Samsung Galaxy Tab. Sunt multe persoane care doresc un plus de portabilitate şi aleg un display de 7 inch în dauna celor de 9.7 inch – iPad şi iPad 2 sau 10.1 inch – majoritatea tabletelor cu HoneyComb şi Tegra 2.
1. Design, ecran şi sunet
O tabletă neagră într-o cutie neagră. :) Nu au ales să experimenteze din punct de vedere stilistic. Din start spun că pare a fi uşor pătrăţoasă, colţurile sunt rotunjite puţin. Spatele este din metal şi pare a fi rezistentă la zgârieturi. Modelul de test venea cu o husă, dar pentru a vedea dacă face parte din pachetul achiziţionat nu ezitaţi să întrebaţi la magazinul de unde alegeţi să o achiziţionaţi. Lipsesc butoanele de tip touch înlocuite de efectul swipe cu care durata în care te obişnuieşti este minimă. La bază sunt portul microUSB, jackul pentru încărcător şi portul micro-HDMI. Superior daţi de butonul de power cu rol de lock şi unlock al ecranului, tastele pentru reglarea volumului şi jackul de 3.5 mm pentru conectarea unui set de căşti. Butonul de power putea fi făcut mai mare şi să fie împiedicată atingerea accidentală a celui de volum. Apropo, tastele de volum sunt uşor profilate şi accesibile atunci când vreţi să reduceţi volumul sau să-l măriţi urmărind un video sau în timpul unui joc. Frontal daţi şi de o cameră video cu senzor de 3 Megapixeli însoţită de un senzor pentru reglarea luminozităţii ecranului. Pe spate se află camera foto principală de 5 Megapixeli fără led flash.
Ecranul este TFT capacitiv de tip touchscreen cu rezoluţie 1024×600 pixeli şi 16 milioane culori. Normal că permite multi-touch. Nu sunt prea multe de punctat la acest capitol. Aştept cu interes o tehnologie de tipul SuperAMOLED sau retina display care să revoluţioneze modul în care se văd şi ecranele tabletelor de 7 sau 10 inch.
Sunetul oferit este puternic şi la maxim pare a fi uşor distorsionat. PlayBook este din acest punct de vedere o tabletă gălăgioasă. Jackul de 3.5 mm conectat cu o serie de căşti se aude excelent.
2. Hardware
RIM nu făcut economie şi a adus un procesor dual-core tactat la 1 Ghz. Este vorba de un CPU Cortex-A9. Accelerarea grafică vine de la PowerVR SGX540 GPU. Au implementat şi 1 GB RAM, spaţiu de stocare de 16, 32 sau 64 GB în funcţie de versiune. A fost prima tabletă dual-core de 7 inch în momentul în care au fost oferite detaliile tehnice.
3. Sistem de operare
BlackBerry Tablet OS. Un alt sistem de operare bazat pe Linux şi în care RIM şi-a pus baza că va ieşi în evidenţă faţă de concurenţă. Cu hardware-ul de mai sus nu este de mirare că în browsing se descurcă excelent. Ar fi interesantă o concurenţă cu iPad 2. Zic că tableta de 7 inch ar lua faţa iPad 2. Să revenim la sistemul de operare. Au implemetat swipe. Atunci când vreţi să ieşiţi dintr-o aplicaţie este suficient să mişcaţi degetul uşor mai pronunţat de jos în sus. După aceea puteţi alege să închideţi aplicaţia sau să navigaţi printre funcţiile oferite. Când trageţi de sus în jos veţi intra în setările aplicaţiei respective. Spre exemplu când accesaţi camera foto şi video şi vreţi să schimbaţi modul de filmare din HD în full HD – 1080p.
Setările sunt destul de complexe şi permit o sumă de funcţii. Le găsişi prin atingerea unui buton din partea dreapta superior. Sunt grupate în Wi-Fi, Software updates, bluetooth, BlackBerry Bridge, Internet Tehthering, Screen, HDMI, Sounds, General, Storage şi Sharing, Security, Language, KeyBoard şi Date and Time. Nu suportă limba română, dar nu am nicio problemă cu engleza preinstalată.
Tastatura qwerty touchscreen se mişcă decent. Atunci când o ţineţi în modul landscape ajungeţi cu uşurinţă la orice literă sau cifră.
Cel mai mare neajuns al BlackBerry Tablet OS este dat de faptul că App World – magazinul de aplicaţii – nu dispune de un număr de aplicaţii convingător. Unele shortcuturi din meniu duc spre varianta mobile a site-urilor respective: twitter, youtube, gmail şi lipseşte un client de mail nativ. Singurul joc ce pare a folosi puterea de procesare a lui PlayBook este Need For Speed Undercover. Se vorbeşte că va sosi un serviciu inovator ce va permite ca PlayBook să ruleze şi aplicaţiile din Android Market. Atunci s-ar schimba multe. Hardware-ul de care dispune este suficient pentru orice fel de aplicaţie.
Suportul pentru Adobe Flash Player şi AIR este integrat. Nu este nevoie să instalaţi vreo aplicaţie din App Store în acest sens ca la unele tablete Android.
4. Conectivitate
Avem Wi-Fi a, b, g şi n, microUSB, bluetooth 2.1, microHDMI. 3G îl găsiţi la alte versiuni.
5. Cameră foto şi video
RIM a adus doi senzori de top: 5 Megapixeli şi filmează full HD – 1080p pe spate şi 3 Megapixeli în partea frontală. Nu mai ştiu vreo tabletă cu senzor de 3 Megapixeli în partea frontală. Aş zice că este cea mai bună tabletă pe partea foto şi video din cele cărora le-am făcut recenzie. Mostre foto şi video mai jos.
[nggallery id=91]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=wBXqATbAUQI
httpvh://www.youtube.com/watch?v=29H_AhGNp6w
6. Autonomie
Bateria este de 5.300 mAh, greutate de 425 grame şi grosime de 10 mm. Rezistă în jur de 8 – 10 ore fără probleme şi m-a impresionat şi aici. Este cu mult peste Flyer – o altă tabletă de 7 inch cu aceeaşi rezoluţie, RAM, dar cu un procesor single core la 1.5 Ghz.
7. Concluzii
BlackBerry PlayBook are certe puncte tari:
– design simplu şi finisare de top;
– efectul swipe dă dependenţă şi este calibrat ok;
– excelentă în browsing;
– camera foto şi video;
– autonomia;
– preţul.
Pierde doar în lipsa de aplicaţii şi într-o oarecare imaturitate a sistemului de operare.
[nggallery id=93]