Cred că este unul dintre primele review-uri scrise în țara noastră pentru BlackBerry Priv, vârful de gamă al companiei canadiene. Asta contează chiar puțin spre deloc, importante sunt concluziile trase după peste o săptămână de utilizare.
Sample-ul de test reprezintă versiunea comercială și l-am împrumutat de Răzvan, un ultim mohican ce crede în BlackBerry și în serviciile business aduse de către ei, în special pe partea de mail & notificări. Presupun că la un moment dat își va face timp și va relata impresiile sale legate de Priv, în stilul său caracteristic.
Când Android a pornit timid în lumea smartphone-urilor, BlackBerry cu a sa tastatură fizică qwerty era un colos. Anii au trecut, inadaptarea la ecranele tactile a dovedit că acest colos are picioare de lut. În ultimii doi ani au renunțat să lupte cu îndârjire în segmentul hardware și se limitează din ce în ce mai mult la serviciile software, la partea de business în care au o experiență solidă. De aici și numeroasele contracte semnate la nivel guvernamental, organizațional etc. Am avut o suită de articole pe această temă (unu, doi, trei).
În urmă cu 5 – 6 – 7 ani ar fi fost de-a dreptul o blasfemie să consideri că BlackBerry la un moment dat va produce un telefon cu sistemul de operare mobil conceput de către Google. Între timp, lucrurile s-au mai așezat, apariția lui BlackBerry Priv cu Android Lollipop o putem considera logic, în contextul în care aplicațiile Android funcționează pe BlackBerry OS. Lansarea unui terminal Android de către BlackBerry era o necunoscută doar la nivel de moment al debutului comercial.
Destul cu discuțiile colaterale și să trecem la subiect, încep cu specificațiile complete. Spun din start că prețul este cumva rupt din alt film, dar veți vedea că există un context în care merită a fi cheltuiți peste 3000 de lei pe o astfel de unealtă.
Specificații BlackBerry Priv
Design
De obicei pornesc cu descrierea pachetului de retail, dar la BlackBerry Priv nu este cazul. M-am întâlnit cu Răzvan, i-am pus un iPhone 6S sub nas și i-am subtilizat BlackBerry Priv-ul. A trimis vreo câteva zeci de mesaje disperate la câteva zile distanță cum că iPhone-ul îl ruinează psihic la nivel de autonomie și notificări customizate. Glumesc, dar știți că în spatele fiecărei glume se află un dram de adevăr.
BlackBerry a avut curajul să aducă un smartphone slider, o raritate în ultimii ani de zile. Tastatură qwerty clasică + display touch de 5.4 inch preluat din banca de organe a Samsung, bancă de organe cu ghilimelele de rigoare. Au preluat un procesor Qualcomm hexa-core, optică Schneider-Kreuznach, Android Lollipop și din mixul ăsta a ieșit Priv.
Ca design, partea frontală o consider a fi din categria premium cu display curbat în ambele laturi, ramă metalică ce înconjoară ecranul spre a oferi un plus de rigidiatet structurală, difuzor frontal, tastatură qwerty fizică pe slide.
Spatele lui BlackBerry Priv joacă în alt film, trecem instant din zona premium în low-cost. O mențiune, camera de 18 Megapixeli se profilează dincolo de profilul telefonului, un inel argintiu înconjoară sticla micro-obiectivului și-l protejează de eventualele zgârieturi. Cel mai ciudat este plasticul ce acoperă spatele, moale și flambează la orice apăsare. Cu siguranță nu-i un material demn de un smartphone cu preț de peste 3000 – 3500 lei. Măcar oferă un grip bun și smartphone-ul nu dă impresia că ar aluneca din mână la o utilizare neatentă.
Clientul de BlackBerry Priv trece designul în plan secund, îl interesează serviciile și funcționalitatea. Priv îl putem considera un device atipic, unul ce atrage atenția prin display-ul curbat și mai ales prin tastatura culisantă. Dacă ești în căutarea unui smartphone altfel, Priv s-ar putea să fie una dintre puținele alegeri existente.
Ecran, tastatură qwerty fizică și sunet
Samsung a furnizat un panel AMOLED de 5.4 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, curved edge screen în genul a ceea ce am găsit pe S6 Edge și S6 Edge Plus, tehnologie de top de la compania sud-coreeană regăsită pe vârful de lance al BlackBerry. Interesant este că Samsung nu a mai oferit acest ecran către alte companii, momentan. Presupun că BlackBerry nu mai este considerat un rival de temut pentru Samsung și le-au dat o mână de ajutor în realizarea unui smartphone atipic.
Impresionează la capitol precum luminozitatea, unghiul larg de vizualizare. Culorile par a fi date puțin cam tare pe modul vivid. Din orice punct de vedere, jos pălăria pentru modul în care imaginile și clipurile video sunt redate de către ecranul lui Priv, aici nu este inferior față de vreun alt smartphone existent în piață.
Tastatura qwerty fizică este de tip touch, adică gesturi făcute deasupra tastelor sunt preluate de smartphone (Exemplu: scroll în paginile web). Tastatura culisantă mi se pare a fi destul de înghesuită și în cele câteva zile nu m-am putut adapta la dimensiunile sale. Pur și simplu, nu se compară de niciun fel cu tastatura cu care BB ne-a obișnuit de-a lungul timpului. De fiecare dată m-am întors la tastatura qwerty touch, iar tastatura clasică am folosit-o în browsing, scroll fără să ating display-ul.
Sunetul provine de la un speaker frontal poziționat pe zona culisantă ce înglobează și tastatura fizică. Are dimensiuni generoase, punctează la amplitudine, dar la volum maxim aș spune că oferă un sound metalic, bass-ul fiind ascuns aproape cu desăvârșire, de la 75% în sus se transmit vibrații în carcasă. Recomand a fi pus pe la 60 – 70% din puterea difuzorului, acolo îl putem considera decent. Putea fi setat ceva mai bine, cu siguranță. Jack-ul de 3.5 mm se află la bază, a făcut pereche bună cu căștile Sennheiser in-ear pentru Android. Aici ai bass-ul ce lipsește difuzorului frontal, chiar prea mult. Pentru o audiție de bună calitate, recomand căști din zona mid-range sau de top. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, taste bine definite, control dedicat pentru funcția Mute.
Hardware, sistem de operare și aplicații
BlackBerry a evitat vârful de gamă al Qualcomm, Snapdragon 810 în 2015 și a preferat să mizeze pe alternativa imediat inferioară, Snapdragon 808. Cel mai celebru smartphone cu Snapdragon 808 este LG G4.
Vorbim de un procesor hexa-core cu 2 x ARM Cortex-A57 la 1.8 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.44 GHz + Adreno 418 în poziția de accelerator grafic, 3 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare din care puțin sub 25 GB în mod real + slot pentru cardurile microSD de până la 200 GB. Un astfel de procesor castrat a apărut din dorința Qualcomm de a oferi un CPU care să evite problemele de supraîncălzire regăsite la Snapdragon 810. Pot să spun că mare lucru nu au obținut, iar autonomia unui smartphone cu procesor Snapdragon 808 nu este mai bună față de cea a unui telefon comparabil cu Snapdragon 810. La nivel de putere de procesare, ambele sunt capabile să ruleze orice aplicație sau joc din Google Play, conectivitatea fiind aceeași pe partea de 4G și benzi acoperite, Wi-Fi ac etc.
Informații oferite de către CPU-Z pentru hardware-ul implementat pe BB Priv;
BlackBerry Priv rulează Android 5.1 Lollipop, iar în cele câteva zile de testare a primit două update-uri de firmware, de ordinul a câțiva zeci de MB. BlackBerry nu a intervenit la nivel de interfața grafică, exact cum știți 5.1 Lollipop de pe seria Nexus cu anumite aplicații preinstalate și un meniu dedicat ce merge a fi activat în lateral dreapta, o serie de shortcuts & funcții. Zona de notificări, setările, interfața în sine = Android nativ.
Nu este cel mai sprinten ca tranziții prin interfață, dar nici nu se mișcă ca melcul. Printr-un swipe din marginea dreaptă spre stângă se accesează un meniu în stilul cu care ne obișnuie BlackBerry OS, acolo sunt date preluate din calendar, evenimente programate pe două zile (de fapt, acolo regăsiți BlackBerry Hub-ul împărțit în Calendar, Mail, Taskuri și Contacte).
Aplicații BlackBerry preinstalate pe BlackBerry Priv;
BBM – BlackBerry Messenger, nu mai aere nevoie de nicio prezentare;
BlackBerry Hub – locul în care centralizezi informații și notificări din surse diverse (Facebook, Twitter, Linkedin, Agenda de contacte, partea de mail etc);
BlackBerry Calendar – agendă în stil BB, utilă pentru cei cu un program supraîncărcat;
DTEK by BlackBerry – aplicație ce permite controlul permisiunilor și oferă date concrete legate de elementele pe care fiecare aplicație instalată le accesează. Te invită să-ți securizezi dispozitivul, prin sfaturi ușor de pus în aplicare;
Yahoo! Finance – date din domeniul financiar într-o aplicație ușor de parcurs;
Notes – salvezi notițe, idei etc;
Password Keeper – stochezi parolele într-o singură locație, apropo, în această aplicație nu ți se permite a face captură de ecran / screenshots;
Tasks – stabilezi sarcini pe care urmează să le îndeplinești, remindere etc.
Aplicații Android preinstalate pe BlackBerry Priv;
Le cunoașteți, fiind regăsite pe mai toate telefoanele Android: Calculator, Cameră, Chrome, Clock, Contacte, Device Manager, Downloads, Drive, Gmail, Google Search, Google Settings, Hangouts, Maps, Messenger, News & Weather, Google Photo, Play Music, Play Store, Sheets, Slides, StreetView, Căutare vocală by Google, YouTube.
La baza ecranului sunt controale de tip touch buttons cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start și Aplicații recente, de la stânga spre dreapta. Printr-un swipe de la bază în sus poți activa shortcuts către aplicațiile sau serviciile pe care le folosești intensiv. Sunt câteva funcții interesante pe care le poți activa:
- cu telefonul în mână, display-ul nu intră în stand-by;
- poziționezi telefonul cu ecranul în jos și intră automat într-un mod de prezervare al consumului energiei stocată în acumulator;
- când primești un apel, îl poți trece în modul silent doar poziționând telefonul cu fața în jos pe o suprafață dreaptă;
- nivelul bateriei este afișat pe marginile ecranului curved-to-edge, funcție utilă când îl reîncarci.
BlackBerry Priv mai are câteva tips & tricks, unele le descoperiți în timp. Ca sistem de operare nu prea am ce să spun, funcționează ca orice smartphone Android, nu am avut parte de probleme, restartări, elemente care să dovedească că nu ar fi un produs stabil la nivel software.
Utilizat în regim intensiv, se încălzește și se încălzește și se încălzește puternic în spate, în apropierea camerei de 18 Megapixeli. Noroc că folosește un plastic ce disipă căldura mai repede față de o carcasă metalică. Am repetat termenul ca să evidențiez un comportament important. Încălzire excesivă = reducere a frecvenței procesorului = performanțe mai modeste + autonomie redusă.
Capturi de ecran cu Android Lollipop pe BB Priv;
Performanță
A trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultate obținute le-am compilat în tabel. L-am comparat cu LG G4 (ambele cu Snapdragon 808 și 3 GB RAM).
Capturi de ecran cu testele de benchmark rulate pe BlackBerry Priv;
Conectivitate
4G cu viteze de până la 450 Mbps, ultra-mega-arhi-suficient pentru următorii 3 – 4 – 5 ani de zile. Nu cred că operatorii telecom vor reuși în perioada amintită să atingă viteze de până la 450 Mbps în download, Priv știe upload până la 50 Mbps.
Pe partea de acoperire a rețelelor, știe 4G în TDD-LTE și FDD-LTE. L-am testa în Digi Mobil și are acoperire 4G (2600 MHz în banda 38). Recunosc că nu știu dacă Digi Mobil ca rețea telecom se profilează pe tipicul unui client din segmentul business. În partea superioară se află lăcașurile dedicate pentru cartela nanoSIM și cardul microSD de până la 200 GB, ambele accesabile cu ajutorul unei agrafe.
În apelurile de voce oferă HD voice și o calitate de-a dreptul excelentă, ca și în cazul defunctei Nokia se vede experiența acumulată de-a lungul anilor. Multe telefoane chinezești sunt praf la acest capitol, de parcă ar fi uitate care a fost funcția de bază a unui smartphone.
La bază se află portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta regăsiți reglarea volumului și tastă dedicată pentru funcția Mute, power în stânga.
Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.1, A-GPS și GLONASS, NFC cu suport pentru Android Pay. Un cititor de amprentă lipsește.
Cameră foto și video
Aici pot spune că BlackBerry Priv a reușit să mă impresioneze. Camera cu optică Schneider-Kreuznach se descurcă de-a dreptul impecabil, reușește să ofere fotografii de bună calitate, comparabil la acest capitol cu benchmarkul numit Samsung GALAXY S6 și al său senzor de 16 Megapixeli.
Fotografii făcute cu BlackBerry Priv (unele imagini sunt făcute cu LED flash și fără LED flash, le descoperiți în galerie);
Autonomie
Bateria de 3450 mAh nu reușește să acopere necesitățile smartphone-ului în materia de energie electrică și la utilizare intensivă cu reglare a luminozității la maxim, nu treci de jumătate de zi / trei sferturi de zi, un rezultate neașteptat de modest pentru un acumulator atât de mare și mai ales având în vedere faptul că Snapdragon 808 ar fi mai eficient energetic față de fratele mai mare + experiența BlackBerry ce produce telefoane inteligente de niște ani de zile.
Preț
BlackBerry Priv – 3499 lei la QuickMobile. Răzvan nu a mai așteptat ca telefonul să intre în oferta operatorilor telecom și l-a achiziționat de la QuickMobile. A și apărut un motiv pentru care telefonul trebuie trimis în garanție, un pixel mort pe display-ul AMOLED de 5.46 inch.
Concluzii
Dacă ești în căutarea unui telefon Android de top, BlackBerry Priv nu este pentru tine. Pur și simplu găsești un smartphone mai bun la un preț cu 1000 – 1500 – 2000 lei mai mic. Dacă serviciile BlackBerry ți-au intrat în sânge și încă mai tânjești după tastaturile fizice qwerty, BB Priv s-ar putea să fie produsul de care ai nevoie. Strict pentru Android, nu-l recomand.
Personal, cred că BlackBerry a făcut o greșeală când a intrat în hora deja mega-aglomerată a telefoanelor Android din categoria premium. BB Priv ar fi fost mai interesant cu BB OS și suport pentru Play Store. Repet, părerea mea.
PRO
- tastatură qwerty fizică culisantă, un feature inexistent pe alte telefoane la momentul actual;
- display AMOLED ce se descurcă impecabil;
- suită de servicii BlackBerry cu BB Hub în rol central;
- Android nativ fără modificări la interfață, suport software din partea BB;
- calitate bună a sunetului pe jack-ul de 3.5 mm;
- camera de 18 Megapixeli se descurcă neașteptat de bine în captura foto și video.
CONTRA
- lipsa unui senzor de amprentă pe un smartphone ce dorește a lupta în categoria business;
- spatele telefonului lasă impresia de ieftin, o soluție aleasă neinspirat;
- se încălzește mult prea tare, în momentul în care este pus la lucru cu aplicații ce au cerințe grafice medii sau mari;
- autonomie mediocră;
- preț prohibitiv.
Galerie de imagini cu BlackBerry Priv: