BlackBerry și securitatea datelor pe mobil în mediul business

07/07/2015

Într-un articol precedent relatam cum BlackBerry a început deja să mute focusul din zona de hardware spre cea de software. O să vedem mai puține smartphone-uri ale companiei nord-americane și mai multe soluții software pentru mediul business.

În ultimii 5 ani de zile a fost un adevărat boom al telefoanelor inteligente, vânzările au urcat vertiginos de la an la an, device-urile încorporează funcții din ce în ce mai complexe, iar angajatul nu renunță la smartphone când vine la serviciu. Securitatea pe PC este destul de avansată, dar soluții corporate în ce privește securizarea telefonului sunt foarte puține, aici dorește să vină BlackBerry și să acopere un gol cu expertiza sa acumulată în ani de zile.

Au fost situații când date importante s-au pierdut odată cu dispariția unui smartphone sau a unei tablete. Amenințările de tip malware evoluează, iar interesul hackerilor spre mediul mobil crește. Mai ales în contexul în care tot mai multe tranzacții bancare sau plăți se fac cu ajutorul smartphone-ului.

Gartner estimează că în 2017 vor fi descărcate peste 250 de miliarde aplicații mobile, iar 14 miliarde vor fi plătite (numai de aici rezultă un număr de 14 miliarde operațiuni). Aplicațiile mobile sunt portița pe care malware-ul o va forța în accesarea datelor importante stocate pe un telefon sau o tabletă. Mai sunt și alte amenințări în afară de aplicațiile mobile: conectarea la rețele Wi-Fi din afara firewall-ului companiei, sincronizarea de date dintre un PC neprotejat și smartphone, configurarea greșită a aplicațiile mobile.

Este o zicală: Paza bună trece primejdia rea, iar protejarea față de atacuri de gen se dovedește de multe ori mai ieftină decât pierderile generate de penetrarea sistemului și scăparea unor date importante.

BlackBerry a gândit o soluție EMM (acronim de la Enterprise Mobility Management), denumită BES12 ce funcționează pe terminale ce rulează iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry OS, dar și pe telefoanele Samsung cu tehnologia KNOX implementată.

Compania canadiană spune că este singura soluție ce acoperă întreg spectrul de telefoane mobile, atât pentru mediul business ce permite transformarea smartphone-ului personal în telefon de serviciu / BYOD = Bring Your Own Device, dar și pentru conservatori ce aleg să ofere un device de tip corporate / COBO – Corporate Owned, Business Only. Mai sunt și iterațiile: CYOD – Choos your Own Device și COPE – Corporate-Owned, Personally Enabled. Observați câte posibilități sunt, BlackBerry le-a luat pe toate în calcul.

BES12 aduce un plus pe partea de securitate și productivitate, o soluție scalabilă ce se pretează pe companii cu număr mai mic sau mai mare de angajați în sistem. BES12 on-premise aduce fluxul EMM pe o consolă dedicată, iar BES 12 Cloud nu necesită o arhitectură IT, o soluție de tip good to go. BES12 Cloud permite și un upgrade sau downgrade în funcție de necesitățile partenerului pe partea de securitate și eficientizare a aplicațiilor derulate cu ajutorul device-urilor mobile.

Toate detaliile  le găsiți pe site-ul BlackBerry.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.