Blackview Tab 11 SE – review

29/06/2023

Am scris de-a lungul timpului despre tablete Blackview și ofertele pe care le găsiți în oferta Aliexpress. Cea mai recentă este Blackview Active 8 Pro, tabletă rugged cu unele specificații interesante. 

Totuși, compania chineză a lansat multe iterații în genul Blackview Tab 11 SE, iar un loc important era luat de chipsetsul Unisoc T6xx în diferite configurații. Nu este cel mai atractiv procesor din piață, chiar din contră, iar în materialul de față descoperiți dacă avem un produs utilizabil sau nu că până la urmă despre asta este vorba. 

Blackview Tab 11 SE este listată în oferta Aliexpress

Specificații 

Tabletă

Date tehnice
Blackview Tab 11 SE
EcranIPS de 10.36 inci cu rezoluție 2000 x 1200 pixeli, raport display / corp de 78.3%
ProcesorUnisoc T606 de tip octa-core, dezvoltat pe 12nm și cu 2 x ARM Cortex-A75 la 1.6 GHz și 6 x ARM Cortex-A55 la 1.6 GHz
Memorie8 GB RAM și 256 GB stocare, slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 1 TB)
GPUMali-G57 MP1
Sistem de operareAndroid 12 cu DokeOS 3.0
Conectivitateadual-sim, 4G, Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, bluetooth, USB Type-C 2.0, localizare prin GPS, GLONASS, Beidou și GALILEO
Cameră foto și video13 Megapixeli cu LED flash la camera principală și 8 Megapixeli la camera de selfie-uri, filmează la 1080p cu 30 fps
Baterie7680 mAh și încărcare pe fir la 18W
Greutate512 gr.
Dimensiuni249 x 156.7 x 8.1 mm

Pachet + Design 

Pachetul include printre altele și o folie de protecție din sticlă

În pachet veți descoperi pe lângă tabletă și folie de protecție din sticlă, husă ce acoperă întregul dispozitiv și protejează display-ul de 10.36 inci, încărcător de 18W, cablu USB – USB Type-C. 

Are o folie de plastic aplicată peste display și aici este nevoie de puțină atenție spre a nu îndepărta folia propriu-zisă (ceea ce am reușit eu). Husa de protecție este de tip hard case la bază și are un material fin și plăcut la atingere deasupra ecranului. Plus că poți să transformi husa într-un stand ad-hoc. Una peste alta, este o husă de bună calitate și nu au făcut rabat. Plus că nu am mai găsit pe nicăieri într-un pachet și folie de protecție din sticlă, pentru cei interesați să protejeze suplimentar Tab 11 SE. 

Ca design nu sunt prea multe de spus. Ecranul are margini generoase pe cele 4 laturi ale sale, iar carcasa este metalică cu o zonă din plastic concepută pentru a antama elementele de conectivitate (4G, Wi-Fi, bluetooth etc). Pe partea spate se află camera cu doi senzori și LED flash. 

Mi se pare un produs ce bune accentul pe design și nu am ce să critic aici. Până și pachetul în sine mi se pare că au vrut să semene cât mai mult cu ceea ce primești când achiziționezi un…, iPad. 

Ecran și sunet

Display-ul nu este neapărat unul dintre punctele PRO…

Blackview Tab 11 SE integrează un display IPS de 10.36 inci cu rezoluție 1200 x 2000 pixeli. Este un panel Full HD cu rată de refresh clasică la 60Hz. Nu atrage atenția prin cine știe ce calitate, nu impresionează ca luminozitate, iar sub acțiunea razelor de soare mai că-și pierde lizibilitatea complet. Luminozitatea este de 400 nits, iar pe maxim și pe culoarea albă am măsurat puțin peste 500 nits. 

În Setări / Afișaj / Culoare și Contrast sunt trei opțiuni: Standard, Contrast Crescut și Speciality (poți alege temperatura de culoare în funcție de preferințe). 

Poți activa Dark Mode, Reading Mode (afișaj alb negru) etc. 

O porțiune din setările de la capitolul Afișaj

Una peste alta, nu este cumpărată pentru display-ul său și nici pentru sunet…

Cele două difuzoare se află la bază și sunt…, modeste ca să nu spun direct mediocre. Sunetul este plat și fără aproape bic de bass, chiar și la amplitudine maximă. Culmea este că avem o tabletă ce aproape că țipă la tine. Am măsurat 93.4 dB la aprox. 10 cm distanță de difuzoare și 82.5 dB la distanța normală de ascultat muzică (30 – 40 cm de la tabletă la ureche). 

În partea superioară se află și jack de 3.5 mm. Aici se schimbă lucrurile, în sens pozitiv. Sunetul mi s-a părut bine calibrat, suficient de mult bass, aș spune că pe căști se descurcă bine. La volum maxim distorsionează, dar pe la 60 – 70% ai parte de un sunet plin, clar individualizate înaltele, mediile și bass. Bineînțeles, pot fi conectate căști și pe bluetooth. Reglarea volumului se face din lateral stânga, cu tableta în landscape sau din partea superioară cu tableta în mod Portrait. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

O parte din aplicațiile preinstalate

Aici este aici. Ansamblul hardware este format din mult hulitul procesor Unisoc T606, 8 GB RAM și 256 GB stocare. Ei spun că poate prelua până la 6 GB RAM suplimentar din spațiul de stocare, dar mi se pare doar un gimmick. Nu memoria RAM este problema. 

Culmea este că stocarea nu-i deloc lentă, mai ales că discutăm de eMMC 5.1 și m-aș fi așteptat să obține rezultate ceva mai slabe. 

Unisoc T606 este un procesor dezvoltat pe 12nm, octa-core ce urcă la 1.6 GHz și are 2 x ARM Cortex-A75 la 1.6 GHz și 6 x ARM Cortex-A55 la 1.6 GHz. Pe Tab 11 SE este și în versiunea mai modestă ca și tactare a frecvenței de lucru. Acceleratorul grafic se numește ARM Mali-G57 MP1. 

Informații furnizate de către CPU-Z

Rulează Doke OS 3.0 dezvoltat pe Android 12, iar patch-urile de securitate erau compilate la nivelul lui noiembrie 2022. Nu am idee dacă va face pasul spre Android 13 sau ce suport software este oferit de către Blackview. Cel mai probabil va rămâne la softul din fabrică și în cel mai bun caz primește patch-uri de securitate actualizate. 

DokeOS 3.0 nu este rău. Tableta este trădată de către procesor. Este un veritabil călcâi al lui Ahile. Mi se pare un produs recomandat pentru Facebook, Instagram, TikTok, clipuri pe YouTube și ceva browsing, dar și joculețe din Play Store. Am instalat PUBG Mobile, iar grafica s-a dus pe HD, iar nivelul de detalii pe HD. Gameplay-ul a fost modest, pur și simplu, îmi era greu să țintesc cu precizie. 

Blackview Tab 11 SE are un ușor lag în preluarea comenzilor și mi-a amintit de tabletele Android ieftine de acum niște ani. Culmea este că software-ul nu-i rău și nu am avut probleme majore în interfață, doar că mereu aș spune că avem un timp de așteptare aproape perceptibil în orice ai face, de la o comandă aplicată în setări și până la orice altceva. 

Dacă ar fi o tabletă de 5 – 600 lei nu aș avea nimic de comentat, dar discutăm de un produs ce văd că pe Aliexpress este peste 1000 lei, iar în banii ăștia ar trebui să avem o tabletă mid-range, nu una din spectrul low-cost. Testele de benchmark au fost un adevărat chin, am stat minute bune până la rularea lor, de la GeekBench 6 și până la AnTuTu v10 ce părea că nu se mai termină vreodată. 

Clipurile de pe YouTube se văd foarte bine. Mi-a depășit așteptările. Nu știu cât contează asta, dar traducerea în limba română a interfeței nu este completă. Unele setări sunt în limba română și altele rămân în engleză, chiar dacă ai preseta limba noastră. 

PC Mode pe Blackview Tab 11 SE: 

Un alt element inedit pe acest Blackview era PC Mode pe care-l poți activa din Setările Rapide și ai parte de un UI eficientizat spre a lucra cu mouse și tastatură. Am intrat puțin pe acolo și mi-a lăsat o impresie bună. Acum nu știu cine s-ar hazarda să folosească mouse și tastatură cu Tab 11 SE, pentru că doar cu răbdare poți să scrii în Office etc. 

Aplicații preinstalate pe Blackview Tab 11 SE

Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Maps, Drive, YT Music, Google Foto, Magazin Play, Meet, Asistent Google, Files, YouTube, Google Fit, YT Kids, Note Keep, Cărți Play; 

Alte aplicații: Notebook (iei notițe, stabilești remindere etc), Data Migration, Admin. Sistem, Radio FM, Game Mode (am zâmbit), Weather, WPS Office. 

Android 12 pe Blackview Tab 11 SE

Performanță

Nu am idee de ce la GPU nu a punctat nimic

Rezultatele sunt de-a dreptul mediocre. Nu trebuie să vă lăsați păcăliți de cantitatea mare de RAM și stocare, pur și simplu, procesorul ăsta nu ar trebui să mai fie pus pe tablete, smartphone-uri etc. Acum 6 – 7 ani, da. În 2023, în niciun caz pentru că este trasă în jos experiența de utilizare propriu-zisă, performanțele sunt de 2014 – 2015, nu de 2023. 

Tabletă

Teste benchmark
Blackview 11 Tab SE
AnTuTu Benchmark v10239648 puncte
3DMarkWild Life - 419 puncte;
Wild Life Extreme - nu l-a rulat;
GFXBenchCar Chase - 4.9 fps;
Manhattan 3.1 - 8.2 fps
GeekBench 6Single core - 381 puncte;

Multi-core - 1366 puncte;
AndroBenchSequential Read - 971.05 MB/s;

Sequential Write - 790.62 MB/s;

Teste de benchmark rulate pe Blackview Tab 11 SE

Conectivitate

Jack-ul de 3.5mm este adus într-un colț al tabletei

Culmea este că aici stă bine. Are slot pentru două cartele SIM sau single SIM + microSD, știe 4G + Wi-Fi ac, bluetooth, localizare prin GPS, GLONASS, Beidou și GALILEO. Lipsește ceva și anume cititorul de amprentă. 

Cu tableta în mod portrait, în partea superioară se află portul USB Type-C 2.0, butonul de pornire și reglare a volumului și jack-ul de 3.5 mm împins cu adevărat în colț. Pe dreapta se află slotul combo, iar la bază nu se află nimic. Cele două difuzoare au fost poziționate pe lateral stânga. 

Dispune de VoLTE și VoWiFi. 

Cred că puteau strecura un cititor de amprentă în butonul de pornire, dar din păcate nu au făcut asta. 

Camera foto și video

Nu am găsit detalii legate de al doilea senzor din partea spate

Rezultatele sunt modeste. 

Camera principală are senzor IMX258 de 13 Megapixeli, iar camera de selfie-uri are IMX 219 de 8 Megapixeli. 

Senzorul principal livrează imagini să zicem utilizabile, iar camera frontală stă ceva mai prost, nu reușește să țină zgomotul de imagine sub control. La camera principală sunt 2 opțiuni: 1x și 2x. Cred că are cea mai simplă interfață pentru camera foto și video din ce am văzut de-a lungul timpului pe orice am testat. Cele două moduri sunt Foto și Video, iar la Foto poți selecta dintre niște filtre. Atât. 

Filmează la 1080p cu 30 fps. Aveți un material mai jos. 

httpvh://youtu.be/EyVgVXuk514

Fotografii făcute cu Blackview 11 Tab SE

Autonomia

Încărcător de 18W pentru bateria de 7680 mAh

Bateria de 7680 mAh se încarcă la 18W și are nevoie de timp să facă pasul de la zona roșie spre încărcare completă. SOT-ul îl estimez la 3.30 – 4.30 minute în funcție de conținutul redat. 

Procesorul pe 12nm nu are cine știe ce eficiență energetică pentru că în rest nu are luminozitate mare a display-ului și nici o rezoluție care să tragă tableta în jos. 

Blackview Tab 11 SE
2.8 / 5 Gadget Score
PRO
  • design plăcut, carcasă metalică;
  • multe accesorii în pachet, husă de protecție de bună calitate și folie secundară de protecție din sticlă;
  • PC Mode este interesant, poți dacă ai răbdare să lucrezi pe tabletă cu mouse și tastatură bluetooth;
  • 4G + Wi-Fi, dual-sim etc;
CONTRA
  • sunet plat;
  • hardware ce trădează tableta, mă refer la procesor, cantitatea mare de RAM și stocarea mare nu ajută așa mult;
  • autonomie mică;
  • raport preț / specificații neatractiv;
CONCLUZII

Blackview Tab 11 SE nu ar fi o tabletă slabă, asta dacă prețul său s-ar situa în jurul a 5 - 6 sau maxim 700 lei, cu taxe și toate cele.

La peste 1000 lei parcă mi-aș dori mai mult. Da. Este ok pentru apeluri video, browsing, YouTube, Netflix etc. Totuși, la banii ăștia parcă ți-ai dori un hardware mai răsărit.

Unisoc T606 arată cam și ce poate China la momentul ăsta pe partea de hardware. Distanțele față de Qualcomm, mă rog, hai să zicem MediaTek sunt de-a dreptul uriașe. După cum știți, MediaTek este din Taiwan.

Design
Hardware
Software
Foto & Video
Autonomie
Raport preț / specificații
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.