Îmi aduc aminte cum prin 2002 – 2003, când eram student (da, sunt bătrân),  era în floare ”traficul” cu CD-uri și DVD-uri cu filme, jocuri, muzică. Făceam schimb, împrumutam, primeam sau ofeream tot ce prindeam, fiindcă… asta era moda pe atunci.

Acum, totul se face on-line, transferurile sau păstrarea este în cloud, iar asta a dus la folosirea tot mai rară a mediilor optice de stocare.

Unii au avut mari speranțe în apariția Blu-ray-urilor, cu capacități de stocare mult mai mari decât ale clasicelor DVD-uri. Însă, nici acestea nu s-au bucurat de mare succes.

În astfel de condiții, vă întrebați probabil ce rost are un review pentru un Blu-ray Writer extern. Eu cred că mai sunt anumite categorii de persoane ce au nevoie de un astfel de dispozitiv și pentru ei prezint în continuare modelul LG BP55EB40.

Specificații Blu-ray Writer extern LG BP55EB40

Specificatii Blu-ray Writer extern LG BP55EB40

Design

LG BP55EB40 a ajuns la noi în cutia de retail sigilată. Înăuntru, pe lângă dispozitivul propriu-zis, am mai găsit un CD cu câteva programe, cablul microUSB la 2 x USB 2.0, certificatul de garanție, un ghid de pornire rapidă și alte pliante cu diferite informații.

LG BP55EB40 se recomandă ca un Blu-ray Writer extern ultra-slim portabil. Sigur, orice unitate optică externă este foarte bine și una portbilă, însă LG BP55EB40 chiar este un dispozitiv de mici dimensiuni și foarte ușor.

Este simplu de transportat oriunde ai nevoie, singurul minus pe care l-am găsit ar fi dat de senzația de fragilitate pe care mi-a lăsat-o. Fiind slim, cu doar 14.4 mm grosime și realizat în totalitate din plastic la exterior, LG BP55EB40 nu pare că ar putea îndura multe.

Pe de altă parte este foarte bine finisat, îți lasă impresia unui produs construit cu atenție la detalii. Plasticul de la exterior este de calitate, se simte plăcut la atingere.

Din punct de vedere al designului, ce pot spune? Privit de sus, vedem colțuri ușor rotunjite, partea frontală este reprezentată de fanta de deschidere pe care este amplasat și singurul buton de pe aparat, iar pe spate este portul microUSB, singurul element de conectivitate. La bază avem patru piciorușe din cauciuc ce-i asigură o bună stabilitate acestui dispozitiv.

LG BP55EB40 este un Blu-ray Writer extern ce la capitoul design păcătuiește doar din punct de vedere al percepției asupra rezistenței la șocuri. În rest, nu am ce-i reproșa.

Utilizare

Tot ce trebuie să faci pentru ca LG BP55EB40 să fie gata de utilizare este să conectezi cablul microUSB la unitate și una dintre cele două mufe USB 2.0 la PC. Cablul din pachet se desparte în două mufe USB 2.0, pentru cazurile în care porturile USB ale PC-ului nu oferă suficient curent pentru alimentarea cu energie electrică. La mine a funcționat de fiecare dată cu doar un USB conectat.

Apoi, pentru a putea scrie sau citi un CD, DVD sau Blu-ray Disc ai nevoie de un program specializat. Din fericire LG te acoperă din acest punct de vedere, în cutie primești un CD cu utilitarul CyberLink Media Suite ce include programe precum PowerDVD, Power2Go și Power Producer:

Cu acestea poți scrie orice fel de Blu-ray Disc, DVD sau CD, nu contează că vorbim despre Blu-ray Double Layer de 50 GB, Triple Layer de 100 GB sau de cele de 128 GB. Mai mult, LG BP55EB40 poate scrie și M-DISC, unități ce promit o durată de viață de 1.000 de ani.

Tot cu programele incluse în CyberLink Media Suite poți reda orice fel de Blu-ray Disc, DVD sau CD. Trebuie să știți că Windows nu oferă preinstalat niciun utilitar pentru vizionare de Blu-ray Disc-uri.

În timpul scrierii sau a citirii oricărui fel de disc, LG BP55EB40 este destul de silențios, l-am găsit mult mai bun aici decât orice altă unitate, internă sau externă, pe care am folosit-o.

Ca temperatură, unitatea nu s-a încălzit aproape deloc după mai bine de 2 ore de scriere continuă.

În afară de a putea fi folosit conectat la un PC, LG BP55EB40 poate fi utilizat și împreună cu un televizor compatibil. Îl poți conecta direct la portul USB al TV-ului, iar unitataea se va transforma într-un mediu de stocare ce va fi recunoscut de către televizor ca un stick de memorie USB ori ca un HDD, de pe care televizorul va reda orice fișier pe care îl suportă.

Pentru a-l folosi în acest fel trebuie urmați pașii: conectezi cablul microUSB la unitatea optică LG BP55EB40 și mufa USB 2.0 într-unul din porturile USB ale televizorului; apoi apeși butonul de pe unitatea optică pentru a deschide tray-ul; așezi un disc înăuntru, dar nu închizi sertarul înainte de a ține apăsat 3 secunde continuu pe butonul de pe sertar; la final poți închide sertarul și vei vedea ce este pe discul introdus ca și cum el ar fi un stick de memorie.

Atenție! Nu poți folosi unitatea LG BP55EB40 legată la televizor ca pe un player dedicat. Doar televizorul ”decide” ce fișiere poate reda, fie că este vorba despre cele video, audio sau foto, în funcție de codec-urile pe care le suportă televizorul.

Performanțe

Oficial, LG BP55EB40 oferă următoarele viteze de scriere a Blu-ray Disc-urilor :

  • la 1x – 4.5 MB/s;
  • la 2x – 9 MB/s;
  • la 4x – 18 MB/s;
  • la 6x – 27 MB/s.

Cele de mai sus sunt vitezele maxime ce pot fi atinse. Eu am testat cu un Blu-ray RW (ReWritable) Verbatim ce suportă o viteză maximă de scriere de 2x. Am pus 22.5 GB de fișiere audio și poze, care adunat au reprezentat peste 4.400 de fișiere, grupate în peste 50 de foldere.

A durat 98 de minute spre a scrie acest volum de date pe discul Blu-ray RW la 2x, ceea ce înseamnă o viteză reală de circa 3.82 MB/s, la mai puțin de jumătate de cea maximă posibilă anunțată oficial. Sunt convins că un singur fișier de această dimensiune ar fi avut nevoie de mult mai puțin timp spre a fi scris, cel mai probabil s-ar fi apropiat de specificațiile oficiale.

Am mai testat unitatea LG BP55EB40 și cu un DVD+R Double Layer de 8.5 GB. Pe acesta am scris 6.16 GB de muzică, cu 1611 fișiere puse în 51 de foldere. A durat 36 de minute la viteza de 2.4x.

Conectivitate

Am creat și acest capitol fiindcă el există la majoritatea recenziilor de pe site-ul nostru. În cazul LG BP55EB40 nu am de spus decât că pe unitate este un port microUSB, singurul element de conectivitate.

În cutie găsim un cablu de la microUSB la două porturi USB 2.0. Am spus deja că în majoritatea cazurilor nu este nevoie să conectați ambele mufe USB la PC ori televizor, una singură a fost suficientă de fiecare dată în cazul meu.

Preț

Blu-ray Writer extern LG BP55EB40 – 530 de lei pe PCgarage.ro

Concluzii

Pentru cei ce au nevoie de o unitate externă Blu-ray Writer, LG BP55EB40 poate fi cea mai bună soluție. Nu doar că face bine tot ceea ce trebuie să facă un astfel de dispizitiv, dar o face și sigur, silențios și fără creșteri de temeperatură. Mai mult, poate fi folosit și direct conectat la un televizor compatibil, când se transformă în unitate de stocare de tip stick USB.

Singurul lucru pe care îl pot trece ca element negativ ar fi dat de faptul că, fiind o unitate slim, pare un pic cam fragilă.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru unitatea Blu-ray Writer extern LG BP55EB40:

PRO

  • compact, ușor, portabil;
  • scrie și citește mai toate formatele optice (M-DISC, Blu-ray Disc, DVD și CD de orice fel);
  • poate fi folosit nu doar conectat la PC, ci și la televizor compatibil, când se comportă ca un stick de memorie.

CONTRA

  • pare un pic cam fragil, nu cred că poate îndura șocuri medii ce pot surveni la transport.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.