Bluboo X550 – review

23/06/2015

Câteva zile am avut ocazia să mă joc cu un smartphone mai puţin cunoscut în ţara noastră, Bluboo X550. L-am primit în teste de la coolicool.com şi pot spune că este un device îndrăzneţ, pe care producătorul l-a încadrat într-un segment de preţ onest, astfel încât să nu facă rabat de calitate.

Bluboo X550 este un telefon inferior hardware comparativ cu alte terminale din acelaşi segment de preţ, însă componentele de bună calitate transformă acest smartphone într-o posibilă achiziţie pentru cei care sunt în căutarea unui terminal cu autonomie ridicată, display bun şi construcţie solidă.

Specificaţii Bluboo X550

specificatii

Design

Bluboo X550 (3)

Bluboo respectă tradiţia producătorilor chinezi şi aduce în pachetul de retail mai multe accesorii utile cu excepţia căştilor pe jack de 3.5 mm. Nu înţeleg de ce nu introduc şi acest accesoriu destul de util în condiţiile în care o pereche de căşti ieftine sunt sigur că nu costă mai mult de 1 – 2 dolari. În rest găsim în pachet tot ce avem nevoie pentru un smartphone nou: 2 folii de protecţie (una pusă pe display şi una de rezervă), încărcător de 2A pe USB 2.0, încărcător de tip quick-charge de 2A pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, manualul de instrucţiuni, iar separat am primit şi o husă de silicon legată cu un elastic de pachet.

Bluboo X550 este un telefon masiv, destul de greu (cu timpul însă te poţi acomoda cu acest lucru), construit dintr-un plastic de foarte bună calitate. Acesta nu scârţaie, îmbinările sunt făcute foarte bine, iar grip-ul oferit este unul destul de reuşit. Tot ca un standard asiatic am observat prezenţa logo-ului elegant pe spate fără a deranja în utilizarea de zi cu zi. Device-ul nu oferă senzaţia de premium, dar nici o senzaţie de ieftin. Pot spune că este un telefon corect.

Terminalul este destul de rigid şi personal îl percep mai mult ca un device destinat bărbaţilor şi mai puţin femeilor. Capacul se poate scoate foarte uşor (există un mic orificiu care îţi permite acest lucru), iar în spatele acestuia regăsim uriaşa baterie de 5300 mAh (din păcate nu este detaşabilă), slotul pentru cele 2 cartele (1 microSIM + 1 SIM normal) şi slotul dedicat microSD.

Zona de la baza display-ului adăposteşte 3 taste capacitive (Back, Home şi Options), în timp ce în zona superioară a ecranului regăsim camera frontală de 2 megapixeli şi senzorii de lumină şi de proximitate. Pe spatele telefonului avem camera foto de 8 megapixeli, flash LED-ul, logo-ul companiei Bluboo şi difuzorul.

Pe scurt aş putea spune că Bluboo X550 este un telefon destul de greu (186 de grame) destinat mai mult bărbaţilor, realizat din materiale de calitate ce dau senzaţia de siguranţă, design simplist şi forme uşor pătrăţoase.

Ecran și sunet

Bluboo X550 (49)

Display-ul existent pe Bluboo X550 este unul IPS OGS de 5.5 inci cu rezoluţie HD (1280 x 720 pixeli) şi mă bucur să afirm că este un ecran bun spre foarte bun. Acesta este protejat cu o folie de protecţie aplicată încă din fabrică, iar pentru nevoie speciale primiţi încă una de rezervă.

Calitatea acestui display este una excelentă pentru gama sa de preţ. Chiar dacă este un ecran HD pot spune că nu am simţit foarte mult diferenţa între el şi un display FullHD de pe alte telefoane (poate doar în unele jocuri cu grafică mai complexă). Acesta oferă un unghi larg de vizualizare, luminozitate excelentă chiar şi sub acţiunea razelor solare, culori naturale şi foarte plăcute ochiului şi un răspuns foarte bun la comenzi.

Luminozitate 100% între Bluboo X550 şi Elehpone P7000

Bluboo X550 (50)

Sunetul provine de la un speaker poziţionat la baza telefonului, pe spatele său. În realitate sunt 2 grile, însă una dintre ele este doar pentru design şi uniformitate. Din păcate Bluboo X550 nu excelează la acest capitol, sunetul emis de difuzor este uşor strident, distorsionează la volum maxim, iar datorită aşezării sale poate fi foarte uşor obturat dacă aşezaţi telefonul pe o suprafaţă plană. Cu căşti in-ear se pot sesiza câteva îmbunătăţiri: sunetul pare mai corect calibrat, bass-ul se aude mai pătrunzător, însă volumul la maxim mi s-a părut destul de scăzut.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Bluboo X550 (56)

La capitolul hardware Bluboo X550 nu impresionează, însă se descurcă bine pentru gama sa de preţ: MediaTek MT6735 de tip quad-core pe 64 biţi la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A53, accelerator grafic Mali-T720, 2 GB memorie RAM şi 16 GB spaţiu de stocare grupat în două partiţii: 3.87 GB stocare internă şi 8.48 GB stocare telefon + slot pentru card microSD de până la 64 GB).

Telefonul rulează Android 5.1 Lollipop nativ care se mişcă bine, nu are lag / întârzieri în meniu, iar blotware-ul este inexistent. Sunt prezente câteva aplicaţii preinstalate precum: File Manager, Maps, Google Chrome, Clock, FM Radio, Play Store, Settings şi Google Settings.

Telefonul rulează majoritatea aplicaţiilor şi jocurilor din Google Play, cu o precizare la nivelul jocurilor cu grafică mai complexă. Am testat jocuri precum Real Racing 3, Mortal Kombat X, Modern Combat 5 sau Asphalt 8 şi chiar dacă acestea sau mişcat decent am observat că detaliile grafice nu erau redate foarte corect. Mai mult chiar după câteva zeci de minute de joacă poţi simţi cum zona superioară a telefonului se încălzeşte destul de puternic. La acest nivel aş putea spune că se văd limitele acestui device.

 

Performanță

Screenshot_2015-06-20-19-27-54

Bluboo X550 a fost pus la câteva teste de benchmark însă după cum era de aşteptat acesta nu excelează la acest capitol. Dacă ar trebui să tragem o concluzie după aceste teste am putea spune că acest device este unul mediocru. Însă toţi ştim că acestea nu reliefează corect performanţa telefonului într-o utilizare de zi cu zi.

benchmark

Conectivitate

Bluboo X550 (30)

Este greu să mai găseşti astăzi telefoane care să nu îndeplinească cerinţele minime de conectivitate. Despre Bluboo X550 pot spune că este un terminal complet, compatibil cu toate reţelele de telefonie mobilă din ţara noastră. Dispune de conectivitate dual-sim (1 x microSIM + 1 x SIM normal), 4G cu viteze în download de până la 150 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, dual-band pe 2.4 şi 5 GHz, bluetooth 4.0, GPS etc.

În exteriorul telefonului dăm peste jack-ul de 3.5 mm, portul microUSB (în partea superioară), microfon (în partea inferioară), tastele de volum şi butonul de power (în laterala dreaptă).

Bluboo X550 s-a comportat bine la nivel de conectivitate. Nu am avut probleme în legătură cu conexiunile Wi-Fi, 3G sau 4G, semnalul destul de bun, apelurile de voce decente (dacă interlocutorul ridica vocea se auzea un zgomot usor deranjant). GPS-ul a funcţionat foarte bine şi a fost exact de fiecare dată când l-am utilizat.

Cameră foto și video

Bluboo X550 (5)

Bluboo X550 oferă o cameră foto de 8 megapixeli cu flash LED, deschidere f/2.0 + o cameră frontală de 2 megapixeli. Nu cunosc ce senzori foto utilizează acest smartphone, însă cred că soft-ul este destul de bine optimizat deoarece pozele pe timp de zi sunt chiar decente.

Nu poţi avea mari aşteptări de la această cameră foto obscură, însă pot spune că atunci când ai nevoie de ea se descurcă bine. Cu lumină din belşug imaginile ies destul de clare, având culori plăcute şi contrast relativ echilibrat. Din păcate focalizarea nu este una dintre cele mai bune, de multe ori am fost nevoit să fac focalizare manuală deoarece telefonul ori nu focaliza deloc, ori focaliza dar fără rezultat concret.

Pentru pozele nocturne şi cele realizate cu camera frontală de 2 megapixeli nu cred că este nevoie să vă ofer foarte multe detalii. Acestea sunt modeste, cu zgomot de imagine pătrunzător şi lipsite de claritate. Filmuleţele sunt rezonabile pe timp de zi şi neutilizabile în 70-80% din cazuri după apusul soarelui.

Clip făcut cu Bluboo X550;

Autonomie

Screenshot_2015-06-21-18-29-25

 

Am ajuns şi la capitolul la care Bluboo X550 impresionează cel mai mult. Bateria de 5300 mAh este fabricată de către Amprius (un producător serios de baterii Li-Ion), iar rezultatele sunt foarte bune. La o utilizare normală (luminozitate la 50%, browsing, reţele de socializare, jocuri, apeluri de voce etc.) oferă lejer o autonomie de peste 50-60 de ore (2 – 2.5 zile).

Display-ul HD de 5.5 inci este unul excelent cu o luminozitate foarte bună, însă este şi cel mai mare gurmand. În testul nostru de autonomie (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube şi conexiune Wi-Fi la internet) Bluboo X550 a scos un rezultat bun: 7 ore şi 3 minute.

În modul stand-by device-ul se descurcă excelent. Lăsat peste noapte fără Wi-Fi şi 3G activ (8-9 ore), Bluboo X550 a pierdut doar 1% din baterie, lucru care ne dovedeşte încă o dată că display-ul este cel mai mare consumator de energie (deorece luminozitatea este foarte bună, acesta poate fi setat lejer la 30-40% pentru a câştiga timp).

Din păcate există şi o veste mai puţin optimistă pe acest segment. Bluboo se laudă că acest smartphone utilizează tehnologia quick-charge PumpExpress Plus, care împreună cu încărcătorul dedicat poate duce telefonul de la 0 la 50% în 40 de minute şi de la 0 la 75% în 60 de minute. În teorie sună bine, în practică nu funcţionează. Am făcut mai multe teste de încărcare rapidă, însă media ieşită a fost de 18% la fiecare 30 minute de încărcare (la un scurt calcul, la 50% am ajuns în aproape 90 de minute, iar la 75% în aproape 120 de minute). Cu încărcătorul standard bateria se încarcă mai greu, în peste 3 ore. Sper totuşi ca această problemă să fie doar pe unitatea primită de noi în teste.

Preț

Bluboo X550 costă 154.99 dolari pe coolicool.com după aplicarea codului X550, adică aproximativ 620 lei la care sunt şanse să mai adăugaţi şi TVA sau taxe vamale (depinde prin ce curier se livrează).

Concluzii

Bluboo X550 (33)

Bluboo X550 este smartphone foarte bun pentru 80 – 90% din utilizatorii din ţara noastră deoarece majoritatea dintre noi ne limităm zilnic la scurte şedinţe de browsing, reţele de socializare, jocuri şi apeluri de voce. Pentru aceştia, Bluboo X550 oferă un hardware decent, o experienţă de utilizare placută, autonomie cum rar vezi în zilele noastre, preţ corect şi un display HD de foarte bună calitate. Din păcate camera foto şi greutatea telefonului sunt minusuri care pentru unii contează.

PRO

– materialele utilizate de bună calitate;

– raport calitate-preţ reuşit;

– autonomie extraordinară pentru un smartphone midrange;

– nu are lag / întârzieri în meniu, bloatware inexistent;

– display HD cu o luminozitate excelentă;

CONTRA

– lipsa garanției pe meleagurile autohtone;

– camera foto uşor dezamăgitoare;

– tehnologia quick-charge nu funcţionează;

– sunet strident şi slab calibrat.

httpvh://youtu.be/HUmO0c5j09o

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.