Telefoane Mobile

Dacă Samsung este un nume care nu mai contează pe piaţa telefoanelor inteligente din China, situaţia actuală a celor de la Apple ne duce cu gândul că în viitorul apropiat ar putea urma calea sud-coreenilor.

Disputa dintre Huawei şi Statele Unite ale Americii are implicaţii din ce în ce mai vizibile pentru Apple, companie care este văzută de chinezi ca fiind cea mai rapidă cale de răzbunare. Totul a pornit de la un partener Huawei care a decis să amendeze orice angajat care îşi cumpăra un iPhone şi să suporte o parte din costul telefonului pentru acel salariat care îşi cumpăra un Huawei.

Această decizie a fost intens mediatizată în China şi nu numai, iar de aici până la un boicot în adevăratul sens al cuvântului nu a fost decât un pas. Conform unor oficiali guvernamentali, în acest moment sute de companii chineze susţin achiziţionarea de smartphone-uri ale brandurilor locale (în special Huawei şi ZTE) în dauna iPhone-urilor. Acestea asigură returnarea unor sume de bani dacă angajatul face dovada achiziţiei printr-o factură (suma returnată variază de la 10% până la 100% din preţul telefonului).

Există şi câteva firme mai excentrice:

  • unele şi-au ameninţat angajaţii că îi vor concedia dacă îşi cumpără un iPhone;
  • altele îşi amendează salariaţii cu exact suma cheltuită pe un iPhone;
  • o companie din provincia Henan oferă alcool gratuit oricărui chinez care dovedeşte cu factură că şi-a cumpărat un smartphone Huawei.

Nici cetăţenii de rând nu stau degeaba, din ce în ce mai mulţi preferând să îşi cumpere orice alt device în afară de iPhone.

Nu ştiu dacă aceste acţiuni sunt făcute la presiunea guvernului chinez, însă par a lua amploare din ce în ce mai mult. Pentru Apple piaţa chineză reprezintă undeva între 13 şi 15% din totalul vânzărilor, deci un asemenea boicot poate avea efecte majore.

Sursa: phonearena.com

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro și Acer Aspire V3-571G.