FunGadgets ne-a trimis la test mai multe produse interesante. Încep cu o boxă portabilă cu conectivitate bluetooth: Colia Sound Beat V2. Legat de boxele bluetooth cred că de când smartphone-urile au cucerit piață există deschidere mai mare spre astfel de accesorii. Dacă vrei un sunet mai puternic și de calitate, când ești pe acasă sau mergi la un grătar, picnic etc, un speaker în genul celui testat se dovedește util.

Colia-Sound-Beat-V2 (9)

Colia a ajuns a fi un brand cunoscut în această nișă, raport preț / experiență de utilizare bun + fiabilitate în timp. Impresiile formate de Colia Sound Beat V2 le găsiți mai jos. Am remarcat că vine în 2 versiuni de culoare: SilverBeat / argintie și BlackBeat / neagră. Un alt aspect interesant este că se oferă și la pachet, clasic cu o 1 boxă la 149 lei și 2 boxe la 270 lei + cablu stereo în pachet pentru cei interesați de o audiție și mai bună. Încep cu câteva specificații / date tehnice pentru speakerul ajuns la review.

Colia-Sound-Beat-V2

Design

Colia-Sound-Beat-V2 (10)

În pachet dați de micuțul speaker, cablu cu jack de 3.5 mm la ambele capete, cablu miniUSB – USB 2.0, manual cu instrucțiuni în limba română. Uimește prin dimensiunile compacte, dacă porți pantaloni mai largi intră în buzunar fără nicio problemă. Nu ocupă mult spațiu în rucsac, geantă etc. Cântărește 202 gr.

Două culori predomină: negru și argintiu. Carcasa este fabricată din oțel inoxidabil, controalele sunt la bază, de jur în prejur, grila speaker-ului în partea superioară, iar baza speaker-ului ajunge a fi îmbrăcată într-un plastic negru ce-i dă un grip bun, nu alunecă pe suprafețele pe care pui accesoriul, nici dacă volumul este dat la maxim și unele vibrații încep a fi transmise către birou.

Se vede atenția la detalii și faptul că nu vorbim de o boxă no name de prin China ci de un speaker stilat, minimalist în ce privește liniile de design.

Sunet

Colia-Sound-Beat-V2 (19)

Asta contează cel mai mult, iar experiența furnizată de Colia Sound Beat V2 pot spune că m-a impresionat de la bun început. Nu insist pe capitolul conectivitate, detaliez acolo modalițățile diferite de conexiune la PC, smartphone, tabletă, card microSD etc.

În primul rând are suport pentru limba română și ai parte de un asistent vocal care-ți dă unele informații legate de modul de utilizare pe care l-ai activat, semnal în momentul în care boxa intră în stand-by sau a fost pornită. Livrează un sunet puternic, clar, distorsiuni slab perceptibile la volum maxim. Recomand a fi ținută pe la 80% din volum. Nu credeam că un speaker atât de mic se poate auzi atât de bine. Punctează la amplitudine, bass, claritate. Excelentă.

Colia folosește un sistem denumit eXtreme-Bass System ce oferă un spectru bine reprezentat al frecvențelor joase și asta se vede și în realitate. Jos pălăria pentru modul în care se aude Beat V2, o experiență de-a dreptul plăcută. Prețul de 150 lei l-aș considera meritat, în contextul raportului dintre dimensiunile produsului și calitatea audio pe care o oferă.

Conectivitate

Colia-Sound-Beat-V2 (16)

Stă foarte bine și la acest capitol: bluetooth și distanța maximă de până la 10 metri între smartphone / tabletă / laptop și boxă. Cu cât distanța crește cu atât scade claritatea, apar mici distorsiuni. Aș zice că la o distanță de 4 – 5 metri se aude destul de bine.

Se adaugă 2 x jack de 3.5 mm de tip input și output, miniUSB cu rol în încărcarea bateriei de 450 mAh, dar pe un laptop poți alege să redai sunet și prin cablul miniUSB – USB 2.0. Are un cititor pentru cardurile microSD pe lateral, spre bază. Controlul melodiilor se face din trei butoane dedicate: Play / Pauză și Înainte sau Înapoi. De acolo se realizează și reglarea volumului speaker-ului. Conectată la un smartphone sau o tabletă cu 3G se transformă într-un headset bluetooth ad-hoc. Are un microfon încorporat ce ajută la purtarea convorbirilor telefonice.

Boxa are și un radio FM încorporat ce scanează singur după posturile de radio existente în spectrul său. Am verificat, funcționează, dar nu sunt ascultător de radio-uri românești, am pus muzică de pe laptop și câteva melodii de pe smartphone via YouTube.

Autonomie

Am ascultat muzică timp de vreo 6 ore și 45 de minute via smartphone pe jack-ul de 3.5 mm. De fapt am pus un playlist din YouTube și am lăsat boxa să redea conținut până când s-a oprit. Pe bluetooth nu am făcut acest test, dar cred că oferă o autonomie ceva mai redusă. Oricum eu zic că este suficient. Nu prea stai să asculți muzică în continuu dincolo de 5 ore pe zi. Plus că de obicei te deplasezi și ajungi la un laptop, conectezi firul, iar bateria de 450 mAh se încarcă.

Mi-ar fi plăcut să văd un conector microUSB și nu un miniUSB, un cablu în plus prin casă / rucsac / geantă.

Preț

Boxă bluetooth Colia Beat V2 – 149 lei la FunGadgets.ro.

Concluzii

Colia-Sound-Beat-V2 (12)

Colia Beat V2 este un produs de bună calitate ce merită suma investită, 149 lei cheltuți pentru un accesoriu de calitate, portabilitate maximă. Am structurat punctele PRO și CONTRA.

Câteva aspecte de luat în calcul:

– după 5 minute intră în repaus;

– trebuie alimentată pe 5V / 500 mAh, iar dacă este furnizată energie la o intensitate mai mare s-ar putea să deterioreze speaker-ul, garanția de 24 luni nu se mai activează. Recomand alimentarea de la un port USB al laptopului;

– nu este rezistentă la contactul cu apa și praful, atenție pe unde o folosiți;

– LED-ul de la bază se aprinde roșu când boxa se încarcă și se stinge când bateria este la capacitate maximă.

PRO

– dimensiuni cu adevărat compacte;

– sunet imersiv, de bună calitate, amplitudine mare, mult bass;

– conectivitate mare (jack de 3.5 mm, slot pentru cardurile microSD, bluetooth, radio FM, miniUSB);

– autonomie rezonabilă.

CONTRA

– nu prea am ce să-i reproșez, la volum maxim să zicem că mi-aș fi dorit un sound și mai echilibrat, fără frecvențele înalte la un nivel atât de intruziv.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.