Boxă Bluetooth cu ceas și radio FM Creative Chrono – review

20/03/2018

Așa cum v-ați dat deja seama din titlu, de data aceasta nu vom vorbi despre o simplă boxă Bluetooth, ci despre un dispozitiv portabil ceva mai complex. Asta prin prisma modalităților de redare, cât și prin integrarea mai multor funcții.

Despre ce este vorba mai exact atunci când ne referim la Creative Chrono vom descoperi în rândurile ce urmează, deocamdată să vedem câteva dintre principalele caracteristici pe care le aduce.

Specificații pentru boxa Bluetooth Creative Chrono:

  • Putere: 1 x 5W;
  • Conectivitate: Bluetooth 4.2, jack de 3.5 mm Aux-in, card microSD, microUSB;
  • Microfon încorporat;
  • Integrează ceas cu alarmă, radio FM și player MP3 de pe card microSD;
  • Baterie: 2200 mAh;
  • Dimensiuni: 140 x 104 x 58 mm;
  • Greutate: 366 grame.

Design

Cutia de retail conține boxa Creative Chrono, un cablu microUSB – USB necesar la încărcarea bateriei integrate, un ghid de pornire rapidă, un manual de utilizare și certificatul de garanție.

Creative Chrono pare un ceas cu display LCD, ceea ce și este până la urmă. Doar că mai integrează și multe alte funcții.

Grila difuzorului este poziționată pe partea de sus, acolo unde sunt și 5 butoane de control al anumitor funcții. Avem Volum – și +, Mod, Play / Pause și Power. Încă un buton mai este amplasat pe laterala din spate, lângă zona cu elementele de conectivitate, acoperită de un capac de cauciuc. Acest buton reglează în trei trepte iluminarea ecranului LCD din partea frontală. Tot pe laterala din spate găsim și un mâner din cauciuc, ce face transportarea boxei mai facilă.

Interesant este că dispozitivul Creative Chrono poate fi poziționat în două moduri pe o suprafață orizontală. Fie în mod firesc, cu ecranul vizibil, când se sprijină pe cele 4 piciorușe din cauciuc, fie așezat pe ecran, cu difuzorul aflat la verticală. Și nu, în acest mod nu se sprijină direct pe ecran, căci în jurul acestuia există o bandă de cauciuc ce iese ușor în relief și care garantează că plasticul transparent ce acoperă display-ul nu se va zgâria. Totodată, banda de cauciuc asigură o stabilitate și un grip bun pe orice fel de suprafață.

Creative Chrono integrează și radio FM, iar pentru o recepție corespunzătoare este nevoie și de o antenă, nu-i așa? Ei bine, boxa dispune și de așa ceva, dar firul este ascuns, atunci când nu este nevoie de el, pe partea posterioară a dispozitivului, având parte de un locaș dedicat, unde se înfășoară și rămâne de nevăzut.

Boxa Creative Chrono este foarte bine fabricată, pare extrem de solidă și rezistentă, iar finisările sunt atent executate. Materialul plastic din care este construită la exterior este de bună calitate și lasă o impresie plăcută la atingere.

Iar dacă tot ce am expus până acum în cadrul acestui capitol nu este de ajuns, atunci trebuie să știți că acest Creative Chrono este și rezistent la stropirile cu lichid. Dispozitivul este conform cu standardul IPX5, așa că aparent poate fi folosit inclusiv la duș ori pe marginea piscinei, dacă dăm crezare prezentării oficiale a produsului.   

Sunet

Am constatat deja că avem de-a face cu un produs ce beneficiază de o construcție de calitate, dar să-l vedem la lucru. Cel mai important mi se pare sunetul la o boxă, despre celelalte funcții vorbim mai târziu și nici nu vor mai conta dacă dispozitivul nu convinge aici, nu-i așa?

Din fericire Creative Chrono se descurcă bine și pe partea de sunet. Cei 5 W putere se simt bine și convingător într-o cameră de dimensiuni medii, face față în spații între 12 – 18 mp, ca să nu zic chiar și mai mult de atât. Asta nu înseamnă că boxa este potrivită pentru petreceri, dar pentru audiții în asemena condiții se prezintă suficient de bine.

Calitatea sunetului este foarte bună, mai ales când luăm în considerare și certificarea IPX5 de care dispune Creative Chrono. Într-adevăr, se simte un pic înfundat, undele sonore parcă întâmpină mici obstacole până să ajungă la urechea noastră, dar nu-i nimic de speriat, ba chiar mai bine decât mă așteptam. Este clar că atunci când vrei să propui rezistență împotriva stropilor de apă trebuie să faci și un mic compromis.

Frecvențele medii sunt cel mai bine redate, clare și bine definite. Înaltele puteau fi ceva mai ascuțite, iar bass-ul… chiar e bun. Nu perfect, fiindcă e greu să obții așa ceva de la un difuzor de astfel dimensiuni, dar pe cât se poate de bine în astfel de condiții. La asta contribuie în mod clar și woofer-ul pasiv situat pe partea posterioară a dispozitivului, încercuit de zona ce găzduiește firul antenei radioului FM.

Woofer-ul pasiv chiar își face bine simțită prezența și reușește să ofere un bass mai bun decât am întâlnit la oricare dintre celelalte boxe portabile pe care le-am testat. Și, din fericire, am testat destule, deci am cu ce să compar.

Creative Chrono reușește să facă o figură frumoasă în ceea ce privește sunetul, atât din punct de vedere al intensității maxime, cât și al calității generale.

Utilizare și funcții

Fiindcă dispozitivul Creative Chrono este mai mult decât o simplă boxă cu bluetooth, trebuie să vedem ce mai știe să facă în plus.

În primul rând avem integrat un ceas ce afișează ora pe ecranul LCD din partea frontală. Acesta poate fi setat doar după ce conectăm boxa prin bluetooth la un smartphone ori tabletă compatibilă. Acestea pot rula de la iOS 7 ori Android 4.0 în sus și trebuie să dispună de Bluetooth 4.0.

După ce conectăm boxa la dispozitivul dorit trebuie să descărcăm aplicația Sound Blaster Connect, disponibilă atât în Apple App Store cât și în Google Play Store. Odată instalat acest soft, boxa, conectată în prealabil prin Bluetooth, va fi recunoscută automat în aplicație. Atunci poți alege să sincronizezi ora de pe telefon cu cea a boxei, cel mai simplu mod de a regla ceasul.

Apoi, aplicația Sound Blaster Connect îți oferă tot controlul asupra boxei Creative Chrono. Ai posibilitatea de a seta o oră de alarmă și postul radio care să pornească. Tot din aplicație poți alege din ce sursă să redea boxa: radio FM, card SD, Aux In sau din memoria telefonului.

Capturi de ecarn din aplicația Sound Blaster Connect:

Tot din aplicație poți adăuga încă o boxă Creative Chrono în ecuație, transformând sunetul de la sursă dintr-unul mono, într-unul stereo. Așadar, cu două boxe Chrono poți dubla volumul maxim, dar poți beneficia și de sunet stereo.

Trebuie spus că nu doar din aplicație poți alege sursa de redare, controla melodiile ori posturile redate. Poți face asta și direct din boxă, cu ajutorul celor cinci butoane de control, alegând ca sursă Bluetooth, radio FM, SD sau Aux:

Jack-ul de 3.5 mm din zona de conectivitate permite transformarea boxei într-un difuzor extern pentru orice fel de dispozitiv ce are ieșire de sunet analog.

Conectivitate

Partea de conectivitate este asigurată fără fir prin intermediul modulului Bluetooth 4.2 cu A2DP ce are o rază de acțiune de până la 10 metri în câmp deschis.

Prin contact direct putem folosi slotul microSD cu ajutorul căruia boxa redă fișiere MP3 stocate pe un card compatibil sau jack-ul de 3.5 mm. Ambele, alături de portul microUSB pe care îl folosim spre a încărca bateria integrată, sunt amplasate în spatele unui căpăcel din cauciuc ce trebuie închis cu grijă spre a garanta rezistența boxei la stropii de apă.

Poate că tot la capitolul conectivitate trebuie să mai amintesc încă o dată și radioul FM. Acesta permite memorarea mai multor posturi, în cazul meu a prins 11 canale. Nu știu câte poate memora maxim, cert este că cel puțin 11 sunt sigur.

Autonomie

Creative Chrono este o boxă portabilă în primul rând din cauză că integrează un acumulator intern. Acesta are o capacitate de 2200 mAh și, conform producătorului, ar trebui să asigure până la 8 ore de redare continuă de muzică.

În realitate, poate doar la volum minim să ducă atât, mai corect ar fi să vorbim despre 4 – 5 ore la circa 30 – 40 % din capacitatea maximă. Mai sus de atât și durata de funcționare fără a fi legată la priză scade proporțional.

Oricum, bateria de 2200 mAh consider că asigură o autonomie decentă.

Ce nu mi-a plăcut este modul în care boxa te anunță că bateria este pe sfârșite. Nu o face prin intremediul unui LED ori a unui afișaj pe ecranul LCD. O, nu! Mai bine consideră că trebuie să-ți spună asta. Da, ați citit bine. O voce feminină îți transmite din 5 în 5 minute mesajul ”Battery low”. Nu vi se pare chiar deranjat? Ei bine, gândiți-vă că eu am primit mesajul ăsta la circa 4 dimineața, boxa fiind în dormitor, căci o foloseam pe post de ceas deșteptător în acea noapte. M-a trezit ea să-mi spună că i se termină bateria? Sigur că da! A fost plăcut? Categoric nu!

Preț

Boxă Bluetooth cu ceas și radio FM Creative Chrono – 214 lei pe Cel.ro

Concluzii

Nu știu cum reușește Creative să mă impresioneze de fiecare dată, dar o face. Am mai testat și alte produse de la ei și vor mai veni și alte review-uri pe site, deja sunt în lucru cu ele. Toate propun un raport preț / calitate greu de combătut.

La fel face și Creative Chrono. Pentru puțin peste 200 de lei primești o boxă cu Bluetooth ce sună foarte bine, dar care plusează și cu ceas cu alarmă, cu radio FM și cu player MP3 integrat, ce redă direct de pe un card microSD, fără a fi astfel nevoie de un alt dispozitiv conectat la boxă.

Autonomia este suficientă, singurul minus este modul de alertă asupra descărcării bateriei. Am vorbit deja pe larg despre asta, nu mai revin cu detalii și aici.

Principalele puncte pro și contra pentru boxa Bluetooth cu ceas și radio FM Creative Chrono:

PRO

  • foarte bun raport între preț și ceea ce primești;
  • sunet de calitate și la un volum maxim suficient;
  • construcție solidă cu materiale de calitate;
  • rezistență la stropi de apă conform standardului IPX5;
  • integrează player MP3 ce redă direct de pe card microSD;
  • radio FM cu posturi ce pot fi memorate;
  • ceas cu alarmă ce se sincronizează cu cel al telefonului conectat prin Bluetooth.

CONTRA

  • modul de alertare asupra descărcării bateriei putea fi altul, nu contează ora din zi ori noapte, boxa te va anunța vocal prin mesajul ”Battery low” că acumulatorul este pe terminate.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.