Huawei a acumulat experiență pe segmentul audio, indiferent că discutăm de căști wireless precum FreeBuds 4 sau FreeBuds Pro, căștile over-ear cu ANC FreeBuds Studio sau Huawei Sound (pe cel din prima generație dezvoltat alături de Devialet l-am descoperit de curând și cum se aude partea de bas = de-a dreptul excelent, peste așteptările mele).
Huawei intră pe segmentul boxelor wireless portabile cu veleități premium prin Huawei Sound Joy. Sunt dezvoltate alături de Devialet și funcționează cu…, HarmonyOS. Mi se pare că sunt concurent direct pentru Ultimate Ears BOOM3.
Haideți să-i descoperim specificațiile și experiența de utilizare oferită.
REVIEW VIDEO:
httpvh://youtu.be/rtmd6pHm0lE
Specificații
➡️ difuzor cu diametru de 50 mm x 75 mm și 20W + tweeter de 19 mm și 10W, 2 radiatoare pasive, frecvență de răspuns de la 50Hz la 20 kHz (-10dB), unitate cu tweeter + difuzor dedicat pentrumedii și joase, cavitate sonoră de 0.25 litri, 79 dBA la 2 metri distanță;
➡️ 3 microfoane încorporate și senzor G ce permite comutarea între 2 microfoane orizontale și verticale de captare a sunetului);
➡️ bluetooth 5.2 + NFC, port de alimentare USB Type-C;
➡️ aplicație dedicată – Huawei AI Life (smartphone cu HarmonyOS 2.0 sau de la Android 5.1 spre versiunile software mai recente, nu este disponibilă pe iOS);
➡️ include tehnologia Devialet SAM + radiator pasiv de tip Push-Push, difuzoare cu 2 căi pentru frecvețe înalte puternice și bas profund la volum ridicat;
➡️ tehnologie One-Touch Transfer ce permite conectarea rapidă a device-ului la Huawei Sound Joy, Shake Stereo Link Up permite conectarea a două unități spre a forma un sistem stereo, Automatic Discovery permite conectarea unui smartphone, a unei tablete sau a unui notebook la Huawei Sound Joy prin câteva atingeri pe fereastra de tip pop-up ce apare pe dispozitiv;
➡️ baterie de 8800 mAh și până la 26 ore de autonomie, încărcare rapidă la 40W (de la 0 – 100% în trei ore), dimensiuni de 202 x 73 mm și 680 gr., certificare IP67 în ce privește contactul cu apa și praful;
➡️ două variante de culoare: Obsidian Black și Spruce Green;
Design
În pachet dați de boxă, cablu de încărcare de la USB Type-C la USB, ghid de pornire rapidă, card de garanție. Boxa are formă de cilindru cu dimensiunea de 202 x 73 mm și cântărește 680 de gr. Are certificare IP67 în ce privește contactul cu apa și praful.
Un grilaj texturat înconjoară boxa. Butoanele de volum cu Up și Down supradimensionate sunt ușor de accesat. În extremități se află difuzoarele cu sigla Devialet , un tag NFC, un accesoriu de prindere la încheietura mâinii, rucsac etc. Sunt o sumedenie de butoane de control: Power, Microfon, Play / Pauză, Bluetooth, Buton de activare pentru Shake Stereo (conectarea cu altă boxă Sound Joy pentru a realiza un sistem stereo) și portul USB Type-C. Două elemente din plastic cauciucat permit poziționarea în plan orizontal. În partea superioară se află o lumină LED ce se aprinde în funcție de muzica redată.
Au lăsat un spațiu la bază pentru ca difuzorul din spațiul respectiv să se audă cât de cât bine când boxa este ținută în plan vertical. Totuși, mi se pare că efectele stereo sunt mai pregnante când boxa este ținută în plan rorizonta
Una peste alta, mi se pare o boxă relativ compactă pentru clasa din care face parte. Este rețeta adusă de către Ultimate Ears, asta-i clar.
Sunet
Se aude tare, foarte tare. Mi se pare mai mult decât suficientă pentru o cameră de 20 metri pătrați, excelentă și în aer liber etc. Faza este că nu prea poți să o ții la volum maxim, distorsionează și înaltele și mediile sunt stridente.
Pe la 60 – 70 – 80% se aude destul de puternic, iar basul redat mi-a depășit așteptările. Știu că și concurența este apreciată pentru asta, iar Huawei & Devialet au acordat o atenție specială.
Indiferent ce alegi să redai pe boxa wireless, vei avea parte de un sunet corect, cu bas din plin, cu redare corectă a întregului spectru. Este concepută drept o boxă pe care să o iei cu tine în excursie, când petreci timp în aer liber și faptul că are certificare IP67 permite folosirea sa și când plouă afară sau lângă o piscină.
Sunt trei moduri de sunet în AI Life: Hi-Fi, Vocal și Devialet Space. Preferatul meu a fost Hi-Fi, nu mi se pare că ar fi cine știe ce diferențe între Hi-Fi și Devialet Space, deși este promis un plus de bass. Mi se pare a fi ușor forțat, iar în Hi-Fi parcă oferă cel mai bine calibrat sound. Dacă boxa este pe birou, iar volumul este setat pe la 40 – 50% vei simți vibrațiile transmise în masă.
Huawei spune că atinge 79 dB la 2 metri distanță. Sunt sigur că atinge valorea respectivă la cât de gălăgioasă este, dar nu prea ai cum să asculți muzica la intensitatea respectivă. Zgomotul produs este prea ascuțit, distorsionat etc. Nu aș recomanda să fie trecută de 70 – 80% din cât poate oferi.
Nu prea am înțeles care-i treaba cu HarmonyOS, ce hardware au adus la pachet etc. De fapt, știu. Poți să activezi microfonul astfel încât să poți da comenzi vocale prin asistentul Celia de la Huawei. Era interesant dacă aveau suport pentru asistentul Google și mai ales dacă boxa putea fi înrolată în Google Home. În cazul meu ar fi venit la fix și Sound Joy și-ar fi făcut loc în setup-ul de la birou (ar fi fost a 4 boxă pe lângă Nest Mini, Nest Hub și Nest Audio).
Huawei Sound Joy în aplicația AI Life;
httpvh://youtu.be/B3iYKwqfl_Q
Conectivitate
Am întâmpinat ceva probeme la conexiunea dintre boxă și AI Life. Pe bluetooth nu sunt probeme, conectezi boxa la orice smartphone. Ai partea de sunet în modul Hi-Fi by default.
Dacă vrei să înregistrezi Sound Joy în AI Life spre a trece printre modurile de sunet + alte opțiuni a fost o mică aventură. Pe Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G și Huawei P40 Pro au fost probleme, pur și simplu nu am reușit să finalizez înregistrarea. Norocul meu că se întâmplă să am prin birou și Huawei Nova 9.
Aici nu au fost probleme de niciun fel, procesul de conectare s-a făcut ușor. A primit 3 – 4 actualizări de firmware. Are USB Type-C pentru alimentarea cu energie, bluetooth 5.2 + NFC (nici el nu a ajutat prea mult în procesul de setare inițială).
Aplicația AI Life o găsiți în AppGallery și Play Store (aș recomanda să aveți AppGallery la îndemână pentru că versiunile mai noi sunt împinse pentru prima dată pe acolo și trec săptămâni bune până când o portează și în store-ul Android). Spre exemplu, aplicația AI Life din Play Store nu are suport pentru Sound Joy…
Autonomie
Bateria de 8800 mAh se încarcă la 5V / 2A, 9V / 2A sau 10V / 4A = 40W. Autonomia este mare – 26 ore în opinia producătorului. Am ascultat peste 2 ore cu volumul setat pe la 60% și bateria abia ce a pierdut 6 – 7 procente, iar în timpul ăsta am făcut și o sumedenie de update-uri de firmware.
Este de apreciat că are încărcare cu adevărat rapidă, oricum o încarci o dată și te ține pentru sesiuni desfășurate pe mai multe zile.
Preț
Huawei Sound Joy – 599 lei pe Consumer.huawei.ro.
- design plăcut + dimensiuni compacte pentru clasa de produse din care face parte;
- sunet puternic, mult bas și calitate audio bună până la 70 – 80% din volum;
- aplicație ce permite înrolarea, moduri de sunet dedicate + suport software pe partea de firmware;
- bluetooth 5.2 + USB Type-C;
- certificare IP67 în ce privește contactul cu apa și praful;
- înrolarea Huawei Sound Joy pe un smartphone Android (ex: Note 20 Ultra 5G) în aplicația AI Life nu a funcționat, pe Nova 9 nu au fost probleme;
- efectele de sunet la 360 grade lipsesc;
Huawei Sound Joy este o propunere interesantă în segmentul boxelor portabile cu veleități high-end. Se aude puternic și clar pe la 70 – 80% din capacitate, la 100% distorsionează.
Are moduri de sunet presetate, dar nu sunt cine știe ce mari diferențe, iar Hi-Fi este cel mai bine calibrat. Are un LED în partea superioară ce se luminează în funcție de muzica ascultată, butoanele de volum sunt supradimensionate și ușor de accesat.
Autonomia este mare, peste ce oferă concurența directă. Are și asistent vocal integrat, dar nu funcționează cu Google Assistant sau Alexa. Ar fi ajutat să fie integrată într-un setup cu mai multe difuzoare, cei ce doresc pot conecta două boxe Huawei.