Boxă inteligentă Allview V-bass – review

07/10/2017

Dacă până acum ne-am ”limitat” în a testa boxe wireless, iată că a venit vremea să analizăm și o boxă inteligentă. Bine, și aceasta este tot una wireless, doar că aduce în plus suport pentru Amazon Alexa Voice, cu tot ce înseamnă asta.

Poate cel mai surprinzător aspect legat de boxa testată azi este faptul că ea vine de la Allview, compania românească cu sediul central la Brașov.

O să vedem pe parcurs ce înseamnă o boxă inteligentă și ce face ea, mai întâi să parcurgem specificațiile pentru Allview V-bass.

Specificații pentru boxa inteligentă Allview V-bass

  • Putere: 3W;
  • Frecvență audio: 100 Hz – 20 KHz;
  • Conectivitate: Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11b/g/n pe 2.4 GHz, microUSB (pentru încărcare baterie internă);
  • Microfon încorporat;
  • Compatibil Amazon Alexa Voice;
  • Baterie: 1200 mAh;
  • Dimensiuni: 105 x 67 x 64 mm;
  • Greutate: 300 grame.

Design

În cutia în care primim boxa inteligentă Allview V-bass mai găsim și un micuț cablu microUSB – USB 2.0, un manual de utilizare și certificatul de garanție.

Allview V-bass are dimensiuni compacte, măsoară doar puțin peste 10 cm înălțime și are un diametru cuprins între 64 și 67 de mm. Greutatea specificată oficial este de 300 de grame, dar pe cântarul meu s-a oprit la 291 grame. Așadar, avem în față un dispozitiv ușor de transportat, pe care îl putem amplasa oriunde ne dorim.

Faptul că aduce un design plăcut face boxa și mai facil de integrat. Fiind acoperită în mare parte cu material textil creează un aspect simplu, elegant, modern. Avem o bază de cauciuc cu un model ce asigură stabilitate și aderență pe orice suprafață. Forma boxei este de cilindru pe care regăsim denumirea producătorului și un buton de cauciuc ce pornește microfonul.

Deasupra este amplasat controlul de volum, ce permite creșterea ori scăderea intensității audiției printr-o rotire fină, executată lin, în trepte ce se succed subtil, dar clar.

Sunetul este redat prin partea superioară, și aceasta acoperită cu material textil. De această data materialul este de culoare neagră, spre deosebire ce cel care îmbracă mare parte din boxă și care este predominant gri, cu un model în dungi orizontale.

Sub denumierea producătorului poate fi observat, doar atunci când se aprinde, un led de notificare. Acesta, în funcție de modul de operare, se poate aprinde în verde ori albastru.

Opus față de însemnul Allview se află portul microUSB ce permite încărcarea bateriei încorporate de V-bass. Deasupra acestuia este un al doilea led, ce oferă informații legate de stadiul de încărcare a acumulatorului.

Allview V-bass este o boxă elegantă, compactă, realizată din plastic, în mare parte acoperită cu material textil, și cauciuc. Lasă o impresie plăcută, pare bine fabricată, alcătuită din materiale corecte.

Sunet

Fiind în primul rând o boxă, chiar dacă este una inteligentă pe deasupra, trebuie să vedem cum se descurcă aici Allview V-bass.

Sunetul emis este unul de o calitate medie, nu reușește să impresioneze cu adevărat. Principala problemă constă tocmai în bass-ul oferit, care, odată ce vezi denumirea produsului, te-ai aștepta să fie la un nivel ridicat. Nu-i deloc așa și pot spune că frecvențele joase nu sunt bine redate, uneori chiar ai impresia că se putea cu mult mai bine.

Pe de altă parte, frecvențele înalte sunt fine, iar mediile asigură o claritate a vocii foarte bună. Sunt destul de bine separate și doar la intensitate ridicată apar unele distorsiuni.

Allview V-bass sună cel mai bine la un volum de până la 70% din capacitatea totală. Apropo de asta, volumul maxim este unul suficient și chiar mai mult decât atât pentru o cameră de dimensiuni medii (circa 15 – 18 mp). Nu înseamnă că vei putea organiza petreceri cu Allview V-bass, ci doar că va acoperi orice alt sunet dintr-o astfel de cameră.

Pe scurt sau ca o concluzie concisă legată de sunet: Allview V-bass sună bine până la un volum de maxim 70%, înaltele și mediile sunt bine redate, mai puțin frecvențele joase.

Funcții speciale

Dacă nu am fi analizat o boxă inteligentă, acest capitol nu și-ar fi găsit rostul. Însă, fiindcă Allview V-bass integrează suport pentru Amazon Alexa Voice, adică include un asistent personal ce acceptă comenzi vocale, trebuie să fac o prezentare mai lungă.

Alexa a fost prezentat de către gigantul Amazon în noiembrie 2014, alături de boxa inteligentă marcă proprie denumită Echo. De atunci și până acum, acest asistent a primit tot mai multe update-uri, poate răspunde la multe întrebări și îndeplini tot mai multe sarcini. Se pare că echipa din spatele dezvoltării Alexa și a serviciilor conexe a ajuns la circa 5.000 de oameni.

În cazul Allview V-bass, serviciul Alexa Voice poate fi folosit doar după ce instalăm aplicația Siebo Multiroom pe un smartphone ori tabletă cu Android. Urmezi doar câțiva pași, conectezi boxa la o rețea wireless cu internet, te loghezi ori îți creezi un cont Amazon și ești gata de a folosi Alexa Voice pe Allview V-bass.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația Siebo Multiroom:

Din această aplicație poți seta mai mult de un singur dispozitiv Allview V-bass. Poți alege ca toate boxele V-bass din casa ta să redea același conținut sau, dimpotrivă, fiecare să emită altceva. Mai mult, poți alege să conectezi două boxe care să funcționeze apoi în regim stereo.

Despre Amazon Alexa Voice nu voi mai insista mult. Trebuie doar să menționez că toate comenzile date boxei Allview V-bass pentru Alexa se fac în limba engleză și doar după ce ai apăsat în prealabil butonul specific de pe dispozitiv (cel în formă de microfon).

Ce comenzi poate executa Alexa pe Allview V-bass? Poate răspunde la anumite întrebări, poate reda evenimentele pe care le-ai planificat prin calendarul asociat contului de email, poate porni un post radio online ș.a.m.d. Există anumite limitări în țara noastră, dar, per ansamblu, serviciul Alexa Voice poate oferi suficiente informații și poate îndeplini destule sarcini.

Rețineți că Alexa Voice funcționează doar dacă boxa Allview V-bass este conectată la o rețea wireless ce oferă internet și răspunde (în engleză) doar la întrebări ori solicitări făcute în limba engleză.

Conectivitate

Fiind o boxă wireless, Allview V-bass dispune de conectivitate Bluetooth, desigur. Prin această conexiune poți reda în boxă conținutul de pe telefonul ori tableta împerecheată în prealabil. Având și microfon integrat, Allview V-bass poate fi folosit și pe post de hands free, în apelurile de voce.

Funcțiile inteligente, în esență utilizarea Amazon Alexa Voice, sunt disponibile doar când boxa este conectată la o rețea Wi-Fi cu internet. Pentru a face asta este nevoie de aplicația Siebo Multiroom din Magazinul Play de pe Android.

Portul microUSB de pe boxă nu-ți permite alte acțiuni în afară de încărcarea acumulatorului integrat.

Autonomie

Bateria de 1200 mAh, așa cum stă scris pe site-ul Allview, ori de 1400 mAh așa cum este menționat chiar pe boxă, pe baza din cauciuc, se dovedește suficientă pentru cel puțin 4 ore de audiție. Din nou, pe site-ul Allview și pe cutia produsului se specifică până la 4 ore, însă din testele mele au cam rezultat minimum 4 ore.

Cum așa? Simplu, am ascultat radio online, cu boxa conectată la internet prin Wi-Fi, la volum aproape de maxim, iar bateria a rezistat puțin peste 4 ore. În acest timp am dat și câteva comenzi către Alexa și am schimbat de câteva ori postul de radio. Volumul de redare a fost mai tot timpul peste 70 – 80%, fiind afară.

Prin conexiune Bluetooth, mult mai eficientă energetic, cu redarea sunetului dintr-o sursa externă (de pe smartphone în cazul de față), cu volumul la circa jumătate din capacitatea maximă, boxa a rezistat mai bine de 6 ore. Deci, cu 50% mai mult decât cele ”până la 4 ore” anunțate oficial de Allview.

Preț

Allview V-bass – 240 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Allview V-bass este o boxă inteligentă ce oferă suport pentru Amazon Alexa Voice, un serviciu în cloud ce pare a fi mai mult decât un simplu asistent personal. Chiar dacă în țara noastră nu este integrat cu atâtea servicii precum în SUA ori Marea Britanie, oferă totuși suficiente funcții. Dezavantajul Alexa: primește comenzi și răspunde doar în limba engleză, așa că numărul potențialilor utilizatori din țara noastră se poate restrânge tocmai din cauza asta.

Boxa este compactă, ușoară, beneficiază de un design reușit, finisată frumos și se integrează în orice spațiu. Mi-a plăcut modul de control al volumuui, prin intermediul părții superioare ce se rotește lin, precum și faptul că poate reda radio online fără a fi nevoie ca boxa să fie conectată la un alt dispozitiv.

De asemenea, faptul că mai multe boxe Allview V-bass pot fi controlate prin aceeași aplicație, că pot reda același conținut sau, dimpotrivă, cu totul altceva, sau că două boxe pot fi configurate să redea în mod stereo, constituie un alt avantaj.

Las pentru final principalele puncte pro și contra ale boxei inteligente Allview V-bass:

PRO

  • Amazon Alexa Voice oferă suficiente funcții și răspunde la majoritatea solicitărilor, întrebărilor;
  • design plăcut, boxa este compactă, ușoară și se integrează în orice peisaj;
  • aplicația Siebo Multiroom este ușor de folosit, totul se configurează facil și sunt destule moduri de control pentru mai multe boxe;
  • poți asculta radio online fără ca boxa să fie conectată la un alt dispozitiv, are nevoie doar de conexiune la internet prin Wi-Fi.

CONTRA

  • deși oferă suficiente funcții, serviciul Amazon Alexa Voice este ceva mai limitat în țara noastră și presupune cunoașterea limbii engleze;
  • calitatea sunetului scade la un volum de peste 70-80% din capacitate, iar frecvențele joase nu sunt tocmai prezente.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.