De obicei, boxele cu Bluetooth au dimensiuni compacte și greutate destul de redusă, ceea ce le face ușor de transportat. Mai există însă și o nișă ceva mai îngustă care include sisteme de sunet wireless, cu baterie încorporată, care însă oferă mult mai multă putere față de boxele cu Bluetooth compacte.

Din această a doua categorie face parte și produsul analizat azi, în fapt un sistem audio portabil de mare putere, care oferă în plus și efecte luminoase. Vorbim mai departe pe larg despre Sony GTK-XB60.

Specificații pentru boxa bluetooth Sony GTK-XB60

  • Putere maximă: 55W;
  • Difuzoare: 2 x tweeter tip con de 5 cm și 2 x subwoofer de 13 cm;
  • Conectivitate: Bluetooth cu A2DP, LDAC, NFC, USB, Audio In RCA, Audio Out RCA, intrare microfon pe jack de 6.3 mm;
  • Funcții speciale: Efecte luminoase, Extra Bass, Îmbunătățire a sunetului DSEE, ClearAudio+, Party Chain, adăugare wireless de până la 10 boxe (prin Bluetooth);
  • Baterie ce oferă până la 14 ore de redare continuă (cu sistem de iluminare oprit);
  • Dimensiuni: 552 x 264 x 272 mm;
  • Greutate: aprox 8 kg.

Design

Fiind un sistem de sunet ce oferă o putere apreciabilă în comparație cu alte boxe cu Bluetooth, dimensiunile și greutatea lui Sony GTK-XB60 nu sunt de trecut cu vederea. Cutia în care ajunge produsul la client este voluminoasă, iar în ea găsim boxa propriu-zisă, un cablu de alimentare și încărcare a bateriei interne, un manual de utilizare și alte câteva hârtii cu diferite informații.

Exemplarul ce a sosit la noi în test este de culoare roșie, dar puteți alege Sony GTK-XB60 și în culoarea neagră ori albastră.

Boxa este prevăzută cu două mânere de transport, așezate simetric unul față de celălalt. Primul este pe latura ce include și toate butoanele de control, celălalt pe partea de jos, cea prevăzută și cu patru piciorușe de cauciuc pe care boxa se sprijină când este așezată în poziție verticală.

Sony GTK-XB60 poate fi poziționat și pe orizontală, pe una dintre laturile mari fiind alte patru piciorușe de cauciuc.

Partea din față este ocupată de grila metalică de mari dimensiuni, în spatele căreia se ascund 2 tweetere de câte 5 cm diametru și 2 woofere de 13 cm.

Boxa aduce și un sistem de iluminare, menit să întrețină atmosfera de petrecere atunci când este cazul. Sistemul este format dintr-o bandă continuă de lumină ce înconjoară grila metalică și care se poate aprinde într-o multitudine de nuanțe, din două lumini albe ce luminează difuzoarele și din două lumini stroboscopice.

Tot acest ansamblu de lumini creează într-adevăr o atmosferă specială, însă doar când boxa este folosită într-un mediu întunecat. În lumină naturală ori artificială puternică, jocul de lumini este aproape imperceptibil.

Zona cu butoane prin intermediul cărora poți opera sistemul este situată pe laterala de sus, atunci când boxa este așezată pe verticală, ori pe partea din dreapta atunci când Sony GTK-XB60 este poziționat pe orizontală. Sunt în total 9 butoane de control al tuturor funcțiilor și 10 leduri ce furnizează informații legate de modul de operare.

Din punct de vedere al construcției, Sony GTK-XB60 se prezintă bine. Este solid asamblată, așa cum ar trebui să fie o boxă pe care să o tot muți și să o cari după tine. Este fabricată în mare parte din plastic, ce nu pare neapărat pretențios, dar care arată ca și cum poate rezista mult în timp, fără ca semnele de uzură să apară imediat. Grila din fața difuzoarelor este din metal, iar în interior se poate observa utilizarea unor plăci din material lemnos, mai exact pal din rumeguș presat.

Sony GTK-XB60 este o boxă portabilă care a fost fabricată tocmai în acest sens, fiind suficient de solidă pentru a rezista trasportului frecvent.

Sunet

Sony GTK-XB60 se adresează în primul rând tinerilor, celor ce organizează petreceri în orice condiții și mai ales oriunde, chiar și acolo unde nu este disponibilă o sursă de curent electric.

Așadar, această boxă poate fi folosită atât în interior, cât și în exterior. Și cum pentru petreceri este nevoie de un volum maxim ceva mai serios decât primești de la o boxă compactă, Sony GTK-XB60 trebuie să facă față acestor cerințe.

Volumul maxim îl consider suficient pentru o cameră de până la 25 mp, iar în spațiu deschis aș spune că undele sonore ajung la o intensitate optimă până la circa 10 metri depărtare. Asta nu înseamnă că mai departe de atât nu se mai aude nimic, în niciun caz. Doar că, în cazul unei petreceri, îți dorești ca intensitatea muzicii să fie cât mai ridicată.

Dacă ai nevoie de mai mult de atât, atunci trebuie să știi că poți adauga lângă un Sony GTK-XB60 și alte boxe ce suportă funcția Wireless Party Chain. Poți alătura până la 10 boxe prin conectivitate Bluetooth, dar poți crea un Party Chain și prin intermediul firelor, folosind intrarea și ieșirea RCA, de pe spatele boxei.

Din punct de vedere al calității sunetului, trebuie spus că Sony GTK-XB60 nu este o boxă care să ofere cea mai înaltă definiție. Nu înseamnă că primim o calitate îndoielnică, ci doar că accentul a fost pus pe bass, de aceea a fost adăugată funcția Extra Bass. Chiar și fără ca aceasta să fie activată nivelul frecvențelor joase este la ridicat, doar că Extra Bass adaugă ceva mai multă adâncime în ecuație. În unele cazuri aș spune că Extra Bass este un pic cam mult, pare forțat efectul produs.

Frecvențele înalte și medii sunt acolo, destul de bine redate, doar că nu sunt cele mai fine pe care le-am auzit. Repet, Sony GTK-XB60 vrea să-ți ofere volum înalt, mult bass, totul într-o boxă ce poate fi dusă și pornită aproape oriunde. Iar asta nu înseamnă un sistem high definition.

Fiind concepută pentru petreceri, accentul s-a pus pe redarea muzicii club, house, hip-hop, pop, în esență genuri pline de dinamism, cu mult bass, care să se facă auzit cât mai puternic.

Ca o concluzie, pe Sony GTK-XB60 nu o vei folosi prea mult la un volum mediu ori scăzut, nu acolo arată ea de ceea ce este în stare. Trebuie să urci nivelul volumului și să activezi Extra Bass când crezi că este nevoie de mai multe frecvențe joase în melodie. Într-un mediu întunecat vei aprecia la pachet și jocurile de lumini create de sistemul integrat în boxă.

Conectivitate

Sony GTK-XB60 este o boxă wireless ce se poate împerechea prin Bluetooth cu până la trei surse simultan. Asta înseamnă că trei participanți la petrecere pot fiecare să controleze lista de redare. Totodată, prin Bluetooth pot fi adăugate prin funcția Party Chain până la 10 boxe care să redea în același timp sunetul venit de la aceeași sursă.

Pentru împerecherea rapidă, Sony GTK-XB60 aduce și NFC. Astfel, doar o simplă atingere în zona specifică de pe boxă și ai creat deja o legătură fără fir.

Prin fir avem posibilitatea de a lega boxa la o sursă de redare prin intermediul unei conexiuni RCA (left / right). Lângă aceasta există încă o pereche RCA pentru ca boxa să ducă mai departe, la o altă boxă compatibilă, ceea ce primește de la sursă.

Există tot pe spatele sistemului și un jack de 6.3 mm pentru microfon. Leagă un astfel de dispozitiv la boxă și îți vei face auzită vocea direct în difuzoare, fără a mai fi nevoie de nicio altă setare. Vocea se face auzită chiar și în timpul redării muzicii, așa că cei cu pretenții de MC pot ajuta la crearea atmosferei de petrecere. De asemenea, cu ajutorul microfonului se pot organiza sesiuni de karaoke. Avem și rotiță de control pentru volumul microfonului direct pe boxă.

Sony GTK-XB60 poate reda conținut și fără a mai fi nevoie de o altă sursă. Este pus la dispoziție un port USB unde putem introduce un stick de memorie cu muzica preferată. Sistemul recunoaște fișiere tip MP3, WMA și WAV. Tot prin intermediul portului USB poți încărca un alt dispozitiv mobil, fiind oferit la ieșire un curent pe 5V la 2.1A.

Spre a facilita controlul tuturor funcțiilor disponibile pe Sony GTK-XB60, producătorul nipon a pus la dispoziția utilizatorilor aplicația Music Center. Aceasta este disponibilă în Google Play Store și în Apple App Store.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația Sony Music Center:

Din acestă aplicație poți face mai toate setările, dar ai la dispoziție și un plug-in separat, denumit Fiestable. Prin intermediul lui poți controla jocul de lumini, dar poți adăuga și efecte sonore specifice DJ.

Autonomie

Nu am găsit detalii legate de capacitatea acumulatorului integrat de Sony GTK-XB60. Din datele prezentate de compania niponă sunt promise până la 14 ore de redare continuă atunci când sistemul de iluminat este stins, iar nivelul volumului este reglat la 17.

La volum maxim, cu luminile activate, Sony GTK-XB60 rezistă aproape 3 ore. Ajungi la 3 ore și jumătate cu luminile stinse. În cazul în care știi că petrecerea va dura mai mult de atât poți activa modul Stamina, moment în care intensitatea volumului va scădea un pic, dar vei ajunge la circa 5 ore autonomie (fără lumini activate).

Preț

Sony GTK-XB60 – 1.000 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării review-ului, cu reducere față de costul inițial de 1.600 de lei).

Concluzii

O boxă precum Sony GTK-XB60 concurează într-o nișă destul de îngustă ca și potențiali clienți. Mă refer la faptul că nu mulți sunt cei care au nevoie de un volum atât de înalt în locuri în care nu este disponibilă o sursă de electricitate. Chiar nu știu câți organizează petreceri în locuri atât de izolate, încât să aibă nevoie de o baterie integrată în boxă.

Sunt sigur însă că Sony nu a scos pe piață un astfel de produs fără o cercetare prealabilă, așa că poate nu știu eu despre ce vorbesc.

Dacă ai nevoie de tot ce îți oferă Sony GTK-XB60, atunci înseamnă că trebuie să cumperi o astfel de boxă. Simplu! Ai garanția că primești un produs de calitate, de la o companie cu renume în industria audio, așa că prețul nu ar trebui să te surprindă.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru boxa wireless Sony GTK-XB60:

PRO

  • construcție solidă, cu materiale ce par a rezista bine în timp;
  • volum maxim suficient pentru o astfel de boxă;
  • sistemul de lumini creează o atmosferă plăcută în spațiile întunecate.

CONTRA

  • nu întreg sistemul de lumini se sincronizează cu melodia redată, doar cele albe care luminează difuzoarele o fac, iar într-un mediu cu lumină ambientală jocul de lumini abia poate fi perceput.

Categorii: audioreviewssony

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.