Brățară fitness Xiaomi Amazfit Arc – review

17/07/2018

Mi Band 3 este în atenția celor interesați de o brățară ieftină și cu experiență de utilizare decentă, iar modelul Amazfit Arc trece cumva în plan secund. Are și un preț ceva mai consistent față de Mi Band 3, de aici și reticența spre a fi luată în calcul.

Brățara ne-a sosit la review din partea Vexio.ro. Costă 279 lei și am testat produsul în ultimele zile, iar experiența furnizată am prins-o în articolul de față.

Specificații

Design

În pachet dați de brățară, cablul de alimentare pe USB și pini proprietari, manual de instrucțiuni în limba engleză. Nu sunt instrucțiuni în română, este și un gadget ce a fost gândit special pentru piața chineză, nu în versiune internațională etc. Totuși, aplicația de pe Android ajunge în engleză și nu sunt probleme (doar un mail la crearea contului în chineză, dar am remarcat imediat ce trebuie să apăs ca să confirm procesul).

Corpul senzorului propriu-zis este îmbrăcat într-un plastic rigid ce imită metalul, brățara în sine fabricată dintr-un plastic cauciucat ce dă un feeling plăcut. Se potrivește pe gustul celor ce doresc un accesoriu cu note ușor elegante. Aproape că nici nu o simți la mână, nu jenează în vreun fel.

Un prim element ce s-ar putea să fie criticat – brățara + senzorul sunt fixe și din start nu ai cum să achiziționezi brățări separate în diferite stiluri, cu diverse materiale etc. Așa cum se întâmplă la seria Mi Band. Pe de altă parte, nici nu pierzi senzorul (cum mi s-a întâmplat de vreo două ori la prima generație a Mi Band). Avem plusuri și minusuri, iar fiecare se gândește de 2 ori ce i se potrivește.

Amazfit Arc este o brățară simplă, cu un senzor dimensionat generos. Nu deranjează la mână după utilizare îndelungată și față de Fitbit Alta HR nu se teme să intre în imersie totală, certificare IP67.

Pachetul în care sosește Amazfit Arc;

Funcționare

Senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac se află pe partea internă a brățării, tot acolo sunt și cei doi pini ce permit încărcarea bateriei de 70 mAh cu accesoriul din pachet.

Deschideți pachetul, puneți brățara la încărcat. Așteptați câteva minute. Descărcați aplicația Amazfit App, pe care nu o găsiți în Play Store (țara noastră nu este printre cele suportate). Am găsit .apk-ul pe internet (puteți căuta Amazfit – Activity Tracker).

Setarea inițială;

Aplicația ghidează utilizatorul prin procesul de setare. Trebuie să vă faceți cont, ceasul Amazfit are altă aplicație (Amazfit Watch, cu suport și pentru România) și conturile nu sunt aceleași. Zici că sunt produse de la companii distincte, că nu ar face parte din același portofoliu.

În procesul de setare este necesar să aveți brățara cât mai aproape de telefon, să nu aveți și alte dispozitive bluetooth prin apropiere și să apăsați la un moment dat pe senzor, când vibrează. Mă rog, nu este chiar așa complex.

Brățara are un ecran OLED  de 0.42 inch monocrom. Cei ce se entuziasmează când văd OLED mai bine nu. Am testat Mi Band 2, Fitbit Alta HR & alte gadgets, dar unul mai slab ca luminozitate nu am văzut. Jucam tenis, purtam brățara și sub soare puternic nu puteam vedea cât este ceasul. Este complet inutil pe timp de zi, repet – inutil. Devine util de la 8 – 9 seara până la 5 – 6 dimineața, atât.

Am crezut că găsesc pe undeva vreo reglare pentru display, am întors aplicația pe toate fețele, dar nu am dat de setarea miraculoasă care să-mi aducă un boost de luminozitate. Repet, pe Mi Band 2 nu am avut această problemă, nici pe Alta HR. Nu vezi perfect, dar citești caracterele afișate cu un pic de atenție, pe Amazfit Arc nu vezi absolut nimic pe timp de zi.

Înainte să-ți creezi contul îți cere date cheie: Înălțimea, greutatea etc. Poți seta în sistemul metric sau cel imperial. Este clar că aplicația Amazfit Activity Tracker are valențe mai mari pe partea de fitness față de Amazfit Watch ce mizează în primul rând pe zona de lifestyle, fețe de ceas, iar fitness-ul trece cumva în plan secund. Cel puțin aceasta este percepția mea.

Amazfit Activity Tracker oferă informații cheie legate de somn, distanța parcursă, caloriile consumate. Poți seta alarme, notificări legate de momentele în care nu faci mișcare, vibrează când primești un SMS sau apel, fără a fi afișa informații pe minionul display OLED. Toate detaliile le găsiți în galeria de screenshots. Mi s-a părut a fi destul de corectă în afișarea datelor, are accelerometru + senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac, dar nu funcționează în continuu precum la Fitbit Alta HR, trebuie să-l activezi tu când vrei să vezi bpm-ul. Se mișcă și ceva în reluare când face asta, nu ai promptitudinea de la Fitbit (produs de 2 ori mai scump).

Screenshots cu Amazfit Activity Tracker;

Autonomie

Unul dintre punctele PRO, ei spune că se duce spre 20 de zile. Am curaj să spun că ar putea chiar să treacă de această valoare și vorbim de un acumulator de…, 70 mAh.

În aprox. 30 de minute se încarcă de la 0 – 100%. Nu are un timp de încărcare prea mare, repet – un mare element PRO pentru această brățara, iar alte companii ar avea de învățat de aici.

Concluzii

Are un concurent de seamă în Xiaomi Mi Band 2 și nu văd elemente majore care să merite diferența consistentă de preț. Cumperi 2 sau chiar 3 Mi Band 2 în prețul lui Amazfit Arc.

Amazfit Arc este orientată spre partea de fitness și impresionează prin simplitatea sa, dar și prin aplicația bine pusă la punct. Nu este un produs rău, dar sunt alternative atractive de la fix același brand.

PRO

  • aplicația bine pusă la punct, informațiile sunt aduse pe grafice ce impresionează vizual;
  • monitorizare corectă a distanței, somnului;
  • autonomie mare;

CONTRA

  • brățară fixă;
  • display inutilizabil pe timp de zi;
  • alternative cel puțin la fel de bune într-un preț și de 2 ori mai mic.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.