Hardware

Programul “Rabla pentru electrocasnice 2019” a fost un succes total, asta după ce întreg bugetul alocat a fost epuizat în mai puţin de 12 ore. Practic într-o singură zi au fost consumate peste 120.000 de vouchere, echivalentul a 40 de milioane de lei.

Cele mai căutate produse au fost televizoarele, urmate la mare distanţă de aparatele frigorifice, maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi aparatele de aer condiţionat.

Cei care nu au prins niciun voucher ar mai putea avea o şansă tot anul acesta. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat: “Când vom încheia cele 15 zile (…) și când rămâne o sumă de reportat, vom redeschide sesiunea și, în funcție de un nou buget la rectificare, al Administrației Fondului de Mediu, ne gândim să relansăm ediția printr-o suplimentare de fonduri. Dorința noastră este să lansăm și pentru instituții publice acest program (…) următorul pas să fie, pe urmă, persoanele juridice.”

Chiar dacă pentru Ministerul Mediului acest program pare a fi un succes, utilizatorii se plâng că retailerii au mărit preţurile, în unele cazuri acestea eliminând valoarea voucherului (adică au ridicat preţul cu fix valoarea voucherului).

O altă modificare deranjantă a fost făcută chiar de către minister în regulamentul programului. Dacă iniţial s-a anunţat la categoria televizoarelor că voucherele oferite vor fi de 200 de lei pentru cele cu eficienţă energetică A, respectiv 500 de lei pentru cele cu eficienţă energetică A+, startul programului a venit cu vouchere de 200 lei pentru cele cu eficienţă energetică A şi A+, respectiv vouchere de 400 lei pentru cele cu eficienţă energetică A++ şi A+++.

Bănuiesc că această modificare a fost făcută la presiunea retailerilor, deoarece apărea astfel posibilitatea de a cumpăra televizoare doar cu voucherul, fără a scoate din buzunar vreo diferenţă de bani.

Sursa: hotnews.com