Diverse

În urmă cu doar câteva zile vă scriam că Xiaomi şi-a deschis primul magazin fizic din Europa în Atena, Grecia. Se pare că planurile de expansiune ale producătorului chinez pe bătrânul continent sunt destul de serioase, iar pentru România avem câteva informaţii neoficiale legate de acest subiect: retailerul Arsis (unul dintre cei mai mari parteneri Vodafone) negociază cu Xiaomi pentru a deveni importatorul oficial în ţara noastră.

Se pare că Arsis doreşte să devină furnizor şi centru de service autorizat pentru produsele Xiaomi în România şi încearcă să îi convingă pe chinezi prin intermediul lanţului de distribuţie bine organizat (foarte multe magazine fizice la nivel naţional) că sunt cea mai bună alegere.

Chiar dacă discuţiile sunt destul de avansate, există totuşi anumite neînţelegeri legate de marjele pe care Xiaomi le oferă retailerului român (acestea sunt mici în comparaţie cu aşteptările celor de la Arsis). În acest moment negocierile se poartă pe acest subiect în speranţa că vor ajunge la un numitor comun.

În plus, Xiaomi a dorit să testeze cât de bine funcţionează sistemul de vânzare Arsis şi le-a oferit exclusivitate în România pentru trotineta electrică Xiaomi Mijia. Aceasta costă 2990 lei (aproximativ 725 dolari) pe site-ul arsis.ro, un preţ mai mult decât dublu comparativ cu cel practicat în China (290 dolari).

Chiar dacă adăugăm TVA 19% (55 dolari) şi alte taxe vamale (estimativ 10 dolari), avem un preţ de aproximativ 1050 lei (aici nu sunt incluse şi eventualele discount-uri oferite de Xiaomi). Practic restul de bani până la 2990 întră în buzunarul Arsis (în această sumă includem şi garanţia de 2 ani, preţul transportului din China, cheltuielile de promovare etc). Aceeaşi trotinetă achiziţionată de la retaileri asiatici ce livrează în România ajunge pe la 2000 – 2100 după toate taxele posibile, deci în continuare o diferenţă considerabilă.

Chiar dacă nu îmi dau seama cum vor vinde această trotinetă electrică cu 2990 lei, le urez mult succes în atingerea probabilelor targete de vânzări propuse de Xiaomi.

Am solicitat şi un punct de vedere oficial al celor de la Arsis legat de acest subiect, însă până în acest moment nu am primit niciun răspuns. Doresc să reamintesc că suntem la rubrica “Bursa zvonurilor” şi că informaţiile prezentate în acest articol nu sunt confirmate încă oficial.