Arhiva-Resurse

Nu sunt din București, dar de multe ori sunt nevoit să ajung acolo pentru diverse evenimente legate de activitatea pe gadget.ro și nu numai. Mi s-a întâmplat de multe ori să descopăr locuri noi prin oraș. Am remarcat că se întâmpla asta și la alte persoane, unele care chiar s-au născut în capitală.

De multe ori sunt nevoit să apelez la RATB spre a ajunge în unele locații mai îndepărtate, cele care sunt departe de metrou, îndeosebi. Marea problemă este că nu găsesc case de bilete în toate stațiile și nu-mi permit a mă face de râs să fiu prins de un controlor și să primesc amenda. Nici nu știu cât mai este: 50 sau 100 de lei. Plus că-i aiurea la o anumită vârstă să ajungi a fi dat jos din autobuz ca un adolescent care a uitat să-și plătească cartela.

Noroc că încetul cu încetul ne modernizăm și noi. RATB a introdus plata unui abonament pe o zi printr-un simplu mesaj. Funcționează în principalele rețele de telefonie din România: Vodafone, Orange, Cosmote. SMS-ul trebuie trimis înainte de a urca în autobuzul RATB. Costul este de 1.75 euro plus TVA. Trebuie trimis un mesaj la 7456 cu textul A. Funcționează de pe abonamet și de pe cartelă preplătită. În primul caz se va adăuga la factura lunară, iar la al doilea se va scădea din creditul cartelei. Primești un cod format din mai multe numere. Acesta îl vei prezenta controlorului, dacă se efectuează un control pe durata călătoriei. Țineți minte că este valabil doar pe telefonul mobil de pe care s-a efectuat plata. Controlorul are posibilitatea să introducă codul de verificare și să trimită alt cod către telefonul vostru, cod pe care să-l prezentați în procesul de verificare.

Există posibilitatea de a plăti pentru mai multe persoane de pe un singur telefon, doar că pentru fiecare în parte este nevoie de către un SMS cu textul A la 7456 – 1.75 euro + TVA / SMS. Atenție că persoanele care au plătit de pe un singur telefon trebuie să aibă mobilul până la sfârșitul călătoriei. Să zicem că una a coborât, telefonul să rămână sau să fie al celui care merge până la capăt.

Abonamentele sunt valabile din momentul în care s-a primit SMS-ul de confirmare până la 23.59 în ziua respectivă. Este ok mai ales dacă ai de mers în mai multe locații și este nevoie să faci mai multe curse prin oraș. Apropo, confirmarea de plată se face în maxim 15 – 30 de secunde.

Te scutește de un drum la casierie și pe căldura asta nu-i plăcut de loc, de mărunțișul aferent ținut prin buzunare. Dacă serviciul se va dovedi un succes vă dați seama că va fi extins. Pentru cei care locuiesc în București ar fi ok să plătească un abonament în acest mod. Telefonul îl avem în permanență la noi și ar fi ok în agitația de zi cu zi să scapi de cartela / cardul / abonamentul RATB. Am uitat să precizez că biletele achiziționate cu plata prin SMS sunt valabile doar pentru liniile urbane și nu sunt incluse cele care duc spre aeroport sau preorășenești.

Ați considera util ca serviciul de plată prin SMS să fie extins și pentru alte tipuri de abonamente RATB?

Categorii: arhiva-resurse

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Vivo X80 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.