Cameră auto DVR Mio MiVue C450 – review

08/12/2022

Atunci când piața sistemelor de navigație a scăzut dramatic din cauza apariției telefoanelor inteligente ce aduceau soluții integrate similare sau chiar mai performante, unii producători din acea zonă au fost nevoiți  să-și reinventeze gama de produse. Mio este o astfel de companie, care, deși încă mai are câteva sisteme de navigație dedicate, și-a ajustat dezvoltarea și producția către camere auto de tip DVR.

Am testat de-a lungul timpului mai multe modele de astfel de camere, iar azi revin cu unul din zona mid-range – Mio MiVue C450.

Specificații pentru camera auto DVR Mio MiVue C450

  • Senzor CMOS Sony STARVIS;
  • Rezoluție video: 1920 x 1080 pixeli cu 30 fps;
  • Unghi vizualizare: 130 de grade;
  • Format de înregistrare: .mov (H.264);
  • Ecran color de 3 inch;
  • Slot card microSD de până la 128 GB;
  • Conectivitate: GPS, senzor G pe 3 axe, microfon, difuzor, microUSB;
  • Baterie de 240 mAh;
  • Greutate: 85 grame fără suport;
  • Dimensiuni: 87.6 x 54 x 32.1 mm.

Design

Camera auto DVR Mio MiVue C450

După ce am desfăcut cutia sigiliată în care camera Mio MiVue C450 stă bine așezată, am mai găsit înăuntru adaptorul de alimentare pentru priză auto de 12V, sistemul de prindere pe parbriz cu ventuză, precum și certificat de garanție și ghid de pornire rapidă:

Adaptorul de alimentare vine cu un cablu lung de circa 3 metri, la capătul căruia este o mufă microUSB dreaptă, deci nu la unghi de 90 de grade cum se mai întâlnește. Asta fiindcă portul microUSB în care acest cablu intră este dispus pe marginea superioară a camerei, deci cablul se va duce în sus. În această zonă este și fanta de prindere a sistemului de fixare cu ventuză.

Celelalte elemente de conectivitate sunt reprezentate de butoanele de navigare prin interfața camerei, ce sunt 4 la număr și sunt de tip capacitiv. Sunt așezate pe marginea de sub ecran și sunt ușor evidențiate prin forme ovale. Este drept că sunt ceva mai greu de observat în condiții de lumină slabă, nefiind luminate.

Pe latura din stânga este butonul Power, de culoare roșu – portocaliu, deasupra lui fiind și un LED de status. Pe partea de jos sunt orificiile pentru microfon, în timp ce pe dreapta vedem slotul pentru carduri microSD.

Partea frontală este cea care vine cu câte ceva pentru partea de design. Zona lentilelor este scoasă în evidență printr-o fâșie de formă ovală în culoarea Mio, anume un roșu – portocaliu. Pe partea din dreapta se poate observa logo-ul Mio.

Mio MiVue C450 se montează pe parbriz prin intermediul suportului cu ventuză. Acesta permite o ajustare a poziției camerei printr-un mecanism cu bilă, foarte eficient și simplu de reglat.

Ca și construcție, Mio MiVue C450 nu se prezintă deloc rău, ba din contră. Deși nici pretențioasă nu o pot numi, camera arată și se simte de bună calitate, cu plastic corect, asamblare solidă și finisaje atente.

Utilizare

Mio MiVue C450 este o cameră ce nu propune conectivitate Wi-Fi, precum am văzut la alte modele ale producătorului, iar asta înseamnă că nu există vreo aplicație pentru smartphone sau funcții suplimentare mai mult sau mai puțin avansate.

Tot ce ai de făcut pentru a pune în funcțiune camera auto DVR Mio MiVue C450 este să ai un card de memorie microSD disponibil, pe care să-l introduci în slotul său dedicat de pe dispozitiv, să fixezi camera pe parbriz și să o alimentezi apoi cu energie electrică de la priza de 12V a mașinii.

Setările inițiale sunt doar câteva și vor fi parcurse în câteva secunde, după care poți da o tură prin meniul camerei. Acesta poate fi parcurs rapid prin intermediul celor 4 butoane capacitive de la baza ecranului, butoane ce au corespondență cu funcțiile afișate imediat deasupra lor pe display.

Capturi de ecran din meniul camerei auto Mio MiVue 733 WIFI:

Interfața camerei Mio MiVue C450 este logic structurată, setările sunt așezate în meniuri și submeniuri ușor de înțeles. Nu sunt nici foarte multe ajustări disponibile, dar cele mai importante sunt acolo. Poți seta lungimea clipurilor video ce vor fi stocate în buclă (1, 3 sau 5 minute), poți ajusta rezoluția de filmare (1080p sau 720p, de fiecare dată cu 30 fps), expunerea poate fi reglată în 6 trepte pe plus și tot atâtea pe minus și altele.

Este de apreciat că Mio MiVue C450 integrează modul GPS, unul care se conectează rapid la mulți sateliți  și care generează o poziționare foarte exactă.

Mio MiVue C450 conectat la 7 sateliți în timp ce camera era în casă:

Iată că experiența Mio pe partea de navigație se „răsfrânge” și asupra actualei game de produse, reprezentată în cea mai mare parte de camere auto DVR. 

Calitatea imaginii

Camera auto DVR Mio MiVue C450

Aici aș spune că Mio MiVue C450 a venit ca o surpriză extrem de plăcută. Asta fiindcă nu mă așteptam ca înregistrările video să aibă o calitate atât de bună, mai ales că rezoluția maximă anunțată era de maximum 1920 x 1080 pixeli. Nici pe partea de cadre pe secundă nu mi se părea suficient de bine, dar după ce transferat câteva zeci de exemple de clipuri video pe PC am fost surprins să observ că totul nu este doar în regulă, ci avem o calitate mutl peste medie.

Cel mai mult apreciez intervalul dinamic, care este de fapt unul dintre cele mai importante aspecte la o cameră video DVR pentru mașină. Asta fiindcă, după părerea mea, dacă dispozitivul reglează expunerea greșit, să zicem că avem soarele în față, apoi fix ceea ce contează nu mai este clar observat, anume traficul cu tot ce este în fața mașinii. Ei bine, Mio MiVue C450 reușește să mențină detalii atât peste linia orizontului, adică spre cer, dar și mai bine se descurcă cu ceea ce este pe șosea și în imediata apropiere a mașinii.

Iar aceste aspecte pot fi foarte clar observate și în cazul filmărilor de noapte sau în lumină slabă. Senzorul Sony STARVIS chiar își face bine treaba pe partea de dynamic range și nici nu greșește pe alte direcții de analiză a imaginii. Sigur că  o rezoluție mai ridicată, măcar un 2K era cu atât mai bine primită, dar în zona de preț unde este poziționat Mio MiVue C450 nu aș spune că este neapărat ceva de neacceptat.

În rest, contrastul este optim, culorile nu sunt într-adevăr cele mai exacte sau cele mai vii, dar pentru o cameră de supraveghere a traficului nu mi se pare că ar conta prea tare culorile.

Clip video Full HD 1080p 30 fps filmat ziua cu Mio MiVue C450

httpvh://youtu.be/mOKzgHroSE4

Clip video Full HD 1080p 30 fps filmat noaptea cu Mio MiVue C450

httpvh://youtu.be/Zmc13KmUgh0

Preț

Camera auto DVR Mio MiVue C450 – 349 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării recenziei).

Concluzii

Camera auto DVR Mio MiVue C450

Mio MiVue C450 este ceea ce trebuie pentru o cameră auto DVR mid-range care nu-și propune prea multe în afara unei imagini de calitate cel puțin decentă indiferent de condițiile de filmare. Fie că vorbim de zile puternic însorite, fie de cele cu ploaie, chiar dacă este seară sau noapte, Mio MiVue C450 captează clipuri video extrem de echilibrate care te pot ajuta în anumite circumstanțe, pe care desigur nimeni nu și le dorește să apară. Modulul GPS integrat vine și el cu informații prețioase pe lângă cele aduse de imagini și sunet.

Principalele puncte pro și contra pentru camera auto DVR Mio MiVue C450:

PRO

  • calitate bună de fabricație;
  • meniu simplu, logic structurat, ușor de parcurs;
  • sistem de poziționare GPS eficient și foarte exact;
  • clipuri video echilibrate, cu un dynamic range foarte extins pentru o cameră DVR din această zonă de preț.

CONTRA

  • ar fi fost de preferat fie o rezoluție măcar 2K, fie un fps mai ridicat pentru a putea recomanda fără rezerve această cameră.

Camera auto DVR Mio MiVue C450 a fost testat[ timp de 16 zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.