Cameră auto DVR Navitel R600 Quad HD – review

28/01/2019

Am văzut că tot mai mulți șoferi aleg să monteze camere auto DVR. Cel mai probabil numărul lor a crescut nu doar din dorința sau nevoia de a monitoriza traficul, cât și din cauza ofertei tot mai variate de astfel de dispozitive.

Cu prețuri începând de la doar câțiva zeci de lei, mai mult sau mai puțin performante, cu funcții de bază sau avansate, în diferite forme și cu posibilități variate de montare, camerele auto DVR devin din ce în ce mai căutate.

Gadgetul prezentat azi se încadrează în zona superioară mid-range, aș spune, atât din punct de vedere al specificațiilor, cât și al prețului. Vedem mai departe cum s-a prezentat de-a lungul testului camera auto DVR Navitel R600 Quad HD.

Specificații pentru camera auto DVR Navitel R600 Quad HD

  • Chipset Novatek NT96660;
  • Senzor OV4689;
  • Rezoluție video: 2880 x 2160 pixeli cu 24 fps, 2560 x 1440 pixeli cu 30 fps, 1920 x 1080 pixeli cu 60 fps sau 1280 x 720 pixeli cu 120 fps;
  • Unghi vizualizare: 170 de grade;
  • Format de înregistrare: .MP4;
  • Rezoluție foto: 12, 10, 8 sau 5 Megapixeli;
  • Format foto: .JPG;
  • Ecran color de 2 inch cu rezoluție 960 x 240 pixeli;
  • Slot card microSD de până la 256 GB;
  • Conectivitate: miniUSB;
  • Baterie Li-Po de 180 mAh, 3.7 V;
  • Greutate (fără suportul de parbriz): 49 grame;
  • Dimensiuni (aprox.): 54 x 51 x 32 mm.

Design

Pe Navitel R600 Quad HD l-am primit în cutia de retail sigilată, alături de suportul de prindere, două accesorii suplimentare cu burete adeziv pentru suport, un burete dublu adeziv suplimentar, încărcător pentru priza de 12V a mașinii, cablu de date de tip miniUSB – USB, o mică lavetă din microfibră, manual de utilizare, ghid de pornire rapidă și un voucher cu hartă pentru Europa, Belarus, Kazakhstan, Rusia și Ucraina valabil 12 luni pentru aplicația de navigare Navitel disponibilă pentru Android, Windows Phone și BlackBerry.

Navitel R600 Quad HD este un upgrade al modelului Navitel R600 pe care l-am testat deja. Din punct de vedere al designului, dimensiunilor și al greutății nu sunt elemente schimbate. Nimic major, cel puțin. Avem în față aceeași cameră compactă, ușoară, construită temeinic, cu materiale bune calitativ. Navitel R600 Quad HD nu lasă impresia unui produs ieftin, pare că va rezista destul de bine în timp.

Odată montată pe parbriz, Navitel R600 Quad HD nu va atrage privirile asupra ei, mai ales din cauza dimensiunilor reduse. Poate ar fi fost de preferat ca acel inel auriu din jurul lentilelor să fi fost tot negru, dar nu pot spune că acea nuanță iese în evidență.

Chiar dacă Navitel R600 Quad HD poate fi montat doar prin lipire și nu există ventuză în pachet, camera poate fi desfăcută ori de câte ori îți dorești, asta fiindcă suportul permite această operațiune. Mai mult, având două suporturi adezive în cutie, poți alege să montezi camera în două locuri distincte în mașină. Problema este că va trebui să duci cablul de alimentare în fiecare loc, fiindcă acesta intră în suport, nu în cameră.

Butoanele de control și navigare prin meniu sunt dispuse pe partea stângă a camerei. Sunt bine delimitate și pot fi apăsate fără nicio problemă când dispozitivul este montat pe parbriz sau în oricare alt loc.

Pe marginea de jos este slotul pentru carduri microSD de până la 256GB și butonul Power. Pe dreapta este un buton Reset și un port miniUSB pentru conectare la PC.

Navitel R600 Quad HD este o cameră ce adue suficiente accesorii de montaj în pachet, chiar dacă lipsește un suport cu ventuză. Dispozitivul este bine construit, nu am ce să-i reproșez din acest punct de vedere.

Utilizare

În primul rând, pentru a folosi o cameră auto DVR trebuie să o montezi în mașină. Pentru asta, în cazul Navitel R600 Quad HD, va fi nevoie să lipești unul dintre cele două suporturi pe parbriz sau altundeva, oriunde crezi că este mai bine.

Apoi trebuie să alimentezi dispozitivul cu energie electrică prin intermediul adaptorului din pachet. Cablul acestuia este lung, are circa 3.5 metri, așa că îți va permite să ascunzi firul prin mașină, ducându-l către priza de 12V fără a rămâne la vedere. Mufa miniUSB a încărcătorului nu este la unghi de 90 de grade fiindcă ea intră în suportul camerei, cumva din spate-sus și nu din lateral.

După ce ai terminat operațiunea de montare a camerei, nu-ți rămâne decât să parcurgi meniul de setări și să le alegi pe cele care îți convin.

Capturi de ecran din meniul camerei auto Navitel R600 Quad HD:

Navitel R600 Quad HD oferă mai multe formate de înregistrare, mă refer aici la rezoluție și numărul cadrelor pe secundă. Poți alege și durata clipurilor ce vor fi stocate în buclă, cel mai vechi fiind șters atunci când cardul de memorie este plin, fiind înlocuit de cel mai nou clip filmat.

Navitel R600 Quad HD integrează și senzor G, care, odată activat și în funcție de sensibilitatea setată, va salva automat și va proteja față de ștergere automată clipul video în care a sesizat un impact, un șoc.

Totodată, senzorul G permite și activarea modului Parking, când camera va înregistra pe loc un clip video dacă sesizează cea mai mică mișcare a mașinii.

De asemenea, utilizatorul poate alege dacă dorește să fie înregistrat și sunet în clipurile video. Sunetul este de tip mono, cu un Bit-rate de 95 kbps și un sample-rate de 32000 kHz.

Mi-a plăcut foarte mult la Navitel R600 Quad HD că meniul este simplu, corect structurat, intuitiv, toate setările sunt imediat accesibile.

Calitatea imaginii

Calitatea imaginii Navitel R600 Quad HD

Spuneam că Navitel R600 Quad HD reprezintă un upgrade față de Navitel R600. Acest upgrade constă în utilizarea unui alt procesor, mai nou și mai puternic și a unui alt senzor de imagine, printre altele.

Aceste modificări îi permit lui Navitel R600 Quad HD să filmeze la rezoluție maximă 2160p, dar, atenție, asta nu înseamnă format 4K. De ce? Fiindcă atunci când alegi formatul 2160p vei primi o rezoluție de 2880 x 2160 pixeli, așadar o imagine cu aspect 4:3. Acesta este și motivul pentru care denumirea camerei nu conține particula 4K sau Ultra HD, ci Quad HD.

Pentru clipuri video cu aspect 16:9 va fi nevoie să alegi oricare dintre celelalte 3 formate disponibile, respectiv 1440p, 1080p sau 720p.

Eu am exemple pentru voi cu cele mai uzuale:

Clip video 2160p 24fps filmat ziua cu Navitel R600 Quad HD

Clip video 2160p 24fps filmat noaptea cu Navitel R600 Quad HD

Clip video 1440p filmat ziua cu Navitel R600 Quad HD

Clip video 1440p filmat noaptea cu Navitel R600 Quad HD

Clip video 1080p 60 fps filmat seara cu Navitel R600 Quad HD

Dacă ați analizat clipurile de mai sus ați putut vedea că Navitel R600 Quad HD propune o calitate bună a imaginii atât ziua, cât și seara sau noaptea.

Din punctul meu de vedere, recomandate sunt rezoluțiile 1440p și 1080p. Cu 2160p primim doar 24 cadre pe secundă, iar asta este cam puțin pentru imagini în mișcare cum vei capta mereu cu o cameră auto DVR. În plus, nici calitatea generală a imaginii în 2160p nu pare mai bună decât în cazul rezoluțiilor mai mici.

În 1440p și FullHD 1080p clipurile video arată foarte bine, culorile sunt naturale, contrastul echilibrat, chiar și Dynamic Range-ul este suficient de ridicat. Navitel R600 Quad HD reglează expunerea corect, detaliile sunt bine conturate, iar distorsiunea este ținută la un nivel rezonabil, având în vedere unghiul de captare foarte larg, de 170 de grade.  

Preț

Navitel R600 Quad HD – 499 de lei preț recomandat.

Concluzii

Navitel R600 Quad HD reprezintă în mod clar o evoluție în bine față de Navitel R600. Aduce o calitate a imaginii mult îmbunătățită, păstrează acel meniu simplu de operat și calitatea foarte bună de construcție. Din păcate, păstrează și un preț destul de măricel. Desigur, vorbim despre prețul recomandat de importator, cel mai probabil în oferta magazinelor online va apărea cu unele promoții ce vor tăia ceva din costul inițial.

Principalele puncte pro și contra pentru camera auto DVR Navitel R600 Quad HD:

PRO

  • calitate bună de fabricație, construcție solidă, materiale corecte;
  • calitate bună a filmării;
  • meniu bine structurat, ușurință în utilizare.

CONTRA

  • prețul recomandat este ceva cam optimist;
  • deși aduce în pachet mai multe accesorii de montaj cu burete dublu adeziv, ar fi fost de preferat și un suport cu ventuză.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.