Despre Navitel probabil că nu ați auzit prea multe până în acest moment. Fac această presupunere tocmai din cauză că nici eu, trebuie să recunosc, nu am prea multe informații despre această companie.

Este un producător din Polonia specializat, în principal, pe oferirea de soluții de navigare. Voi reveni cu un review și pentru un sistem de navigație de la această companie, deocamdată vă prezint o cameră auto DVR, model Navitel R600.

Specificații pentru camera auto DVR Navitel R600

  • Chipset Novatek NT96650;
  • Senzor Sony 323 de 12 Megapixeli;
  • Rezoluție video: Full HD 1920 x 1080 pixeli cu 30 fps sau 1280 x 720 pixeli cu 30 fps;
  • Format de înregistrare: .MOV;
  • Rezoluție foto: 12, 8, 5, 2 Megapixeli sau VGA;
  • Format foto: .JPG;
  • Ecran color de 2 inch;
  • Slot card microSD de până la 256 GB;
  • Conectivitate: miniUSB;
  • Baterie de 120 mAh, 3.7 V;
  • Greutate (fără suportul de parbriz): 49 grame;
  • Dimensiuni (aprox.): 53 x 51 x 30 mm.

Design

Camera ajunge la client alături de un suport adeziv de parbriz, o talpă suplimentară pentru acest suport, încă un burete dublu adeziv (de rezervă), încărcător auto, cablu miniUSB – USB, un șervețel din microfibră, manual de utilizare și certificat de garanție.

Navitel R600 este una dintre cele mai compacte și ușoare camere auto pe care le-am întâlnit. Abia trece de câte 5 centimetri pe două dintre laturi, pentru ca pe adâncime să măsoare în jur de 3 centimetri. Greutatea, fără suportul de parbriz montat, este și ea extrem de redusă – doar 49 de grame.

Din punct de vedere al construcției, nu este mai nimic de comentat. Pare bine fabricată, suficient de rezistentă, iar materialul plastic de la exterior este de calitate. Pe mine nu m-a dus neapărat cu gândul la un produs premium, însă în niciun caz nu pot spune că dezamăgește din direcția construcției.

Unde mi-ar fi plăcut să văd ceva mai mult, este pe parte de accesorii primite. Avem posibilitatea doar de a lipi suportul pe parbriz sau oriunde altundeva își dorește utilizatorul. Nu există în pachet și o ventuză pe care să o poți muta sau desface oricând vrei. Există, într-adevăr, trei benzi adezive pe care le putem folosi, dar oricare dintre ele va putea fi utilizată doar o dată, într-un singur loc.

Mai mult, încărcătorul de mașină, ce intră în priza de 12 V a automobilului, nu este prevăzut și cu o mufă USB. Așa că, odată ocupată priza de 12 V a mașinii, aici nu mai poți pune la încărcat și un alt dispozitiv. Cablul încărcătorului este lung, având circa 3.5 metri lungime, și destul de gros, pare rezistent în timp.

Utilizare

Navitel R600 poate fi montat în mașină doar cu ajutorul suportului din cutie. Acesta este prevăzut cu 4 pini de contact, la fel ca și camera. Prin intermediul acestora se realizează alimentarea cu energie electrică, căci suportul este cel în care intră mufa miniUSB a încărcătorului auto.

Există un port miniUSB și pe cameră, dar acesta este doar pentru a realiza conexiunea cu un PC, prin intermediul cablului de date din pachet. Așadar, nu poți folosi un alt suport în afara celui din cutia de retail. Acesta este prevăzut cu un ”picioruș” reglabil, ce-ți permite ajustarea unghiului de vizualizare. Pe cameră este și un buton ce blochează, securizează, modul de îmbinare dintre suport și cameră.

Pentru a accesa funcțiile din meniul camerei există 4 butoane pe laterala din stânga: Meniu, Navigare Sus / Jos și OK / Record. Pe latura de jos găsim slotul pentru card microSD de până la 256 GB și butonul Power. Pe partea dreaptă avem pin-ul Reset și portul miniUSB.

Prin meniul camerei este foarte simplu de navigat, totul este ușor de accesat, iar setările sunt grupate logic, fiecare ajustare durează doar câteva secunde.

Capturi de ecran din meniul camerei auto Navitel R600:

Pe ecranul de 2 inch informațiile sunt afișate clar, nu sunt niciun fel de probleme nici aici.

Mi-a plăcut că nu sunt puse extrem de multe funcții și setări la dispoziția utilizatorului. Pur și simplu doar ce este important și cu adevărat necesar pentru o cameră auto: rezoluție, durata clipurilor în buclă (1, 3 sau 5 minute), sensibilitatea senzorului G (care funcționează exact) și doar alte câteva setări de bază.

Nu o să mai creez un nou capitol pentru conectivitate, căci nu are sens. Avem doar două porturi miniUSB: unul pe suport, ce permite alimentarea cu energie electrică, și unul pe cameră, pentru date.

Calitatea imaginii

Calitatea imaginii Navitel R600

Calitatea materialelor video poate fi setată doar din punct de vedere al rezoluției: Full HD 1080p sau HD 720p.

Am realizat clipuri de test doar la calitatea maximă, cu materiale pe timp de zi, în low-light și pe timp de noapte.

Clip video Full HD 1080p filmat cu Navitel R600 – ziua;

Clip video Full HD 1080p filmat cu Navitel R600 – noaptea;

Clip video Full HD 1080p filmat cu Navitel R600 în low-light

Dacă ați parcurs câteva secunde din fiecare clip de mai sus v-ați putut da seama deja de ce este în stare aceasta cameră. Ziua detaliile sunt la un nivel acceptabil, culorile sunt cam șterse și nu tocmai exact reprezentate, avem și o distorsiune normală a imaginii, dată de unghiul foarte larg de captare – 170 de grade. Către colțuri puteți vedea și aberații cromatice destul de evidente, precum și vignetare. Când lumina soarelui este puternică și vine direct din față, camera nu reglează corect expunerea.

În lumină slabă și noaptea, Navitel R600 se descurcă onorabil. Nu grozav, dar nici dezastruos.

Una peste alta, trebuie să recunosc că mă așteptam la mai mult pe partea video. Din fișa tehnică este anunțat un senzor Sony de 12 Megapixeli de la care aveam alte pretenții. Probabil ansamblul de lentile și software-ul nu sunt la același nivel.

Navitel R600 poate capta și poze de maximum 12 Megapixeli. Nu cred că va fi cineva care să folosească o cameră auto DVR pentru a face fotografii, și nici nu ar trebui. Iată totuși câteva exemple despre ce se poate pe partea foto:

Preț

Navitel R600 – 439 de lei pe ITGalaxy.ro

Concluzii

După ce am testat camera auto Navitel R600 nu pot să spun decât că mi se pare un pic cam sus poziționată ca preț. Da, este bine construită, are un meniu bine organizat, ușor de parcurs, dar nu punctează decisiv exact acolo unde contează cel mai tare: la calitatea filmării. Nu spun că este de-a dreptul slabă, doar că, în această categorie de preț, ar fi trebuit să ofere ceva mai bine din această direcție.

Principalele puncte pro și contra pentru camera auto DVR Navitel R600:

PRO

  • construcție solidă, materiale de calitate;
  • meniu bine structurat, ergonomie în utilizare;
  • dimensiuni și greutate foarte reduse.

CONTRA

  • nu avem în pachet și suport cu ventuză, doar cu adeziv;
  • încărcătorul ocupă priza de 12 V a mașinii fără a oferi măcar un port USB pentru a putea alimenta și alte dispozitive;
  • raportul dintre prețul camerei și calitatea filmărilor putea fi mai bun.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.