Au trecut câțiva ani de la ultimul review de dash cam pentru automobil. Uite că revin în forță alături de unul dintre cele mai performante produse din oferta Nextbase. Este vorba despre modelul Nextbase 622GW ce înregistrează în 4K cu 30 fps. 

Cine este Nextbase?

Presupun că v-ați aștepta să fie un producător mai puțin cunoscut din China. Și ați fi departe de adevăr. Nextbase este o companie din Marea Britanie ce a apărut pe piață în 1999, inițial se ocupa de producția de sisteme de entertaiment pentru automobile precum DVD playere portabile, iar pe piața de camere auto au intrat în 2009. 

Nextbase este cel mai mare producător de camere auto de bord din lume. Da. Neașteptat, nu?

Nextbase 622G2 este un dash cam cu multiple funcții. Am testat produsul în ultima săptămână, iar impresiile formate le-am grupat în materialul de față. 

Specificații

Cameră auto

Date tehnice
Nextbase 622GW
Rezoluție video4K 30 fps, 1440p cu 60 fps, 1080p cu 120 fps
Ecran intern IPS de 3 inci cu rezoluție HD
Slot cardmicroSD de până la 128 GB
ConectivitateQuickLink Wi-Fi, bluetooth 5.0, GPS, slot pentru microSD, miniUSB, miniHDMI
FuncțiiParking Mode, comenzi vocale prin Alexa, Night Vision, compatibilitatea cu module separate ce înregistrează în partea spate sau la interior
SenzorÎnregistrează la un unghi de 140 grade, filtru polarizant inclus
AplicațiiMy Nextbase Connect pentru Android și iOS, My Nextbase Player pentru laptop / PC și My Nextbase Cloud pentru sharing de fișiere
Baterie320 mAh

Pachet + design 

🔺Nextbase recomandă folosirea unui microSD din oferta sa și pe cutia produsului, în colțul din stânga sus

În pachet veți descoperi pe lângă camera DVR, suport pentru parbriz cu posibilitate de încărcare pe miniUSB, cablu de la priză auto de 12V la cameră de lungime considerabilă, cablu miniUSB la USB pentru conectarea la PC sau laptop, ghid cu instrucțiuni de utilizare, certificat de garanție. 

Alături de cameră am primit și un card microSD Nextbase + adaptor SD, dar nu le veți găsi în mod normal în cutia din retail. 

🔺Obiectiv generos în dimensiuni

Nextbase 622GW nu și-a propus să revoluționeze modul în care arată o cameră auto. Aș spune că avem un design clasic, impresionează prin calitate și soliditate. Folosesc o cameră 70Mai, din altă categorie de preț, am văzut și modele mai scumpe, dar la Nextbase din start remarci partea de soliditate, materiale ce îți dau impresia că ai un produs ce va trece proba timpului, mai ales că un DVR este pus de multe ori sub acțiunea directă a razelor de soare etc. 

Senzorul este poziționat într-un obiectiv de dimensiuni generoase, iar în partea spate se află un ecran tactil. Butonul de pornire se află pe lateral stânga, tot acolo se află și slotul pentru microSD, un alt buton fizic de urgență a fost poziționat sub display-ul ce primește comenzi touch. În lateral stânga se află un port Mini HDMI, iar în partea superioară au adus un port de încărcare miniUSB ce a fost acoperit cu un element din cauciuc. 

Mai multe opinii despre design vă puteți forma în galeria de imagini ce însoțește camera. 

Prinderea între cameră și suportul auto se face printr-un magnet, iar îndepărtarea sa este cât se poate de facilă, ușor de realizat, idem și în ce privește poziționarea. Poți să scoți camera când este în parcare și să o așezi în torpedou sau să o lași în modul Parking spre a aduna mai multe detalii legate de ce se întâmplă în jurul automobilului. 

Pe portul Mini HDMI poate fi conectată o cameră separată ce înregistrează la 1080p spre interiorul automobilui, utilă în anumite scenarii de utilizare. Modulul respectiv am văzut că este în jur de 300 lei în magazinele online locale. 

Galerie de imagini cu Nextbase 622GW: 

Utilizare

🔺În spațiul liber se face prinderea magnetică cu suportul de parbriz

Spre a face setările inițiale este nevoie să conectați Nextbase 622GW la PC / laptop prin cablul dedicat din pachet. Țineți cont că aveți nevoie de el, este miniUSB, un port ceva mai vechi și din ce în ce mai rar încorporat pe electronicele lansate în ultima perioadă. 

De acolo puteți înrola și camera în aplicația dedicată de Android și iOS – MyNextbase. Când conectați camera la PC / laptop aduce 3 variante: Accesează Fișierele, Pornește sau Actualizare Firmware. 

Setările sunt structurate în setări video, setări, asistență șofer și aplicații. La setări video puteți alege rezoluția: 4K 30 fps, 1440p 60 fps, 1440p 30 fps, 1080p 120 fps, 1080p 60 fps și 1080P 30 fps. Este și opțiune de setare pentru Expunere, de la -6 și până la +6. 

Lungimea pentru înregistrare o puteți seta între 1, 2 sau 3 minute. Clipurile pot avea sunet sau nu, în funcție de preferințele utilizatorului. La fel, cel ce folosește camera alege dacă ora este afișată, idem și pentru viteză, GPS, model cameră. Camera își setează ora și data în mod automat când are conexiune la satelit. 

Setările lui Nextbase 622GW: 

Au pus o opțiune numită fișiere duale. Înregistrează un clip în 4K 30 fps și altul într-o rezoluție inferioară. Am debifat această funcție. Timelapse-ul poate fi setat să fie oprit, la 3 minute sau 30 de minute. Până și sensibilitatea senzorului G pentru mișcare are opțiune de a-l configura după preferințe: Oprit, Scăzut, Mediu, Ridicat. 

Poți activa / dezactiva stabilizarea de imagine și au inclus un mod dedicat pentru Vreme extremă. Primește comenzi vocale prin Alexa, nu și prin Google Assistant. 

MyNextbase are 4 secțiuni la bază: Acasă, Bibliotecă, Cameră auto și SOS. Sunt o sumedenie de informații de care are nevoie de la smartphone (dispozitive din apropiere, locație și notificări).

O parte din aprobările de care aplicația Nextbase de Android are nevoie spre a funcționa: 

Conexiunea între telefonul mobil și Nextbase 622GW este cât se poate de rapidă, cel puțin la nivel teoretic și când funcționează. Intrați în secțiunea Aplicații / My Nextbase. Pe telefon descărcați My Nextbase din App Store / Play Store și camera apare direct a fi în proximitate. 

Dacă îi permiteți să trimită notificări. Puteți alege ce să primiți ca atare: My Nextbase marketing, ESOS Payments & Subscriptions sau notificări Dash Cam. 

Din aplicație poți avea vizualizare în timp real. Și de aici pot fi făcute setările, nu trebuie să fie neapărat conectată la PC (doar în etapa de setare inițială). Poți alege ce fișiere să salvezi pe PC. Una peste alta, aplicația de Android mi se pare că are nevoie de redesign. Mi se pare că au rămas cumva în urmă la acest capitol. Ar putea învăța câte ceva de la 70Mai. 

Display-ul nu este printre cele mai responsive. Recomand un plus de răbdare, măcar este suficient de mare și organizarea simplă permite o navigare facilă prin meniu, submeniu, activare / dezactivare diverse funcții. 

Apropo, am uitat să amintesc că are opțiunea de a fi folosită împreună cu o cameră spate, spre a avea informații și pentru ce se întâmplă în spatele automobilului, nu doar în partea față. 

My Nextbase pe Android: 

Calitate video

🔺Obiectivul acoperă un unghi de 140 grade

Unghiul de vizualizare este la 140 de grade și prinde orice ar fi de interes în partea frontală. Calitatea video mi s-a părut a fi bună. Aveți un material 4K 30 fps realizat în diferite condiții, pe timp de zi sau noapte, cu soarele în față sau spate, la diferite viteze etc. 

Pe baza sa vedeți că reține suficient de multe detalii. Nu aveam stabilizarea activată și tot mi se pare că s-a comporta bine, chiar și atunci când am trecut peste diferite gropi din traficul bucureștean etc. 

Clipurile au culori plăcute, ușor suprasaturate. Arată ceva mai colorat față de cum sunt în realitate. Atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, numerele de înmatriculare sunt lizibile. Nu am prins condiții atmosferice nefavorabile, dar cred că și așa s-ar descurca la acest capitol. 

Conectivitate

🔺Nextbase nu are spațiu de stocare preinstalat, necesită un microSD dedicat

Este o cameră cu Wi-Fi, bluetooth 5.0 și GPS. Prin Wi-Fi poți face transfer de fișiere mai prompt între dash cam și smartphone. Există oricum și posibilitatea în a lua slotul microSD și a-l insera într-un cititor dedicat. Probabil, cea mai rapidă metodă de accesare a fișierelor. 

🔺Uneori rămâne blocată în acest pas

Uneori pierde conexiunea cu telefonul și nici că mai vrea să se reconecteze. Spune că este în curs să creeze o conexiune Wi-Fi de mare viteză și intră într-un loop ce nu se mai termină. Indiferent ce faci rămâne în încercarea de a se conecta, chiar și când închizi aplicația de tot pe smartphone. 

Autonomia

Nu am găsit detalii despre capacitatea bateriei încorporate. Estimez autonomia între 8 – 10 minute. Este concepută spre a fi folosită conectată la automobil, nu de sine stătătoare.

Preț

Cameră DVR Nextbase 622GW – 1199 lei;

Nextbase 622GW
4.3 / 5 GADGET SCORE
PRO

  • design și materiale ce imprimă ideea de soliditate, rezistență în timp
  • conectivitate bună: Wi-Fi, bluetooth,GPS, aplicație dedicată de Android și iOS, miniHDMI
  • rezultate bune la nivel de materiale video (culori, stabilitate, opțiuni de înregistrare)
  • funcții ușor de accesat pe meniul camerei
CONTRA
  • preț mare
  • miniUSB…
  • setare inițială doar după ce s-a făcut conexiunea cu PC / laptop, când smartphone-ul a devenit un all-in-one, nu înțeleg de ce au rămas cu această limitare
  • situații în care nu mai face conexiunea cu smartphone-ul și nu reușește a finaliza conexiunea Wi-Fi
CONCLUZII

Nextbase 622GW este o cameră auto de bună calitate, una dintre cele mai bune ce înregistrează la rezoluție 4K și 30 fps. Din punctul meu de vedere nu lipsește mai nimic și se descurcă bine spre foarte bine pentru ce ajunge a fi folosită.

Mi-aș fi dorit o aplicație de telefon mai user friendly și un display de 3 inci ceva mai responsive în preluarea comenzilor.

Da. Prețul mi se pare a fi destul de mare. Plătești pentru calitatea de fabricație, suportul pe partea de firmware, conectivitate etc.

Design
Conectivitate
Calitate video
Raport preț / specificații

Update: Am primit feedback din partea Nextbase pe baza review-ului de mai sus.

  1. Au ales un cablu Mini USB pentru o conexiune mai puternică. Ei spun că un cablu USB Type-C nu ar rezista la fel de bine când autovehiculul trece peste o denivelare de orice fel. Plus că Nextbase a gândit suportul auto cu Mini USB spre a sta mereu în vehicul, iar conexiunea magnetică dintre dash cam și suport permite îndepărtarea rapidă a acesteia.
  2. Legat de problemele de conexiune: software-ul telefonului, aplicația și dash cam-ul ar trebui să fie updatate către cea mai nouă versiune. Nextbase spune că există posibilitatea unor interferențe în automobil dacă sunt mai multe conexiuni bluetooth în mod simultan.

Notă: Nextbase 622GW a fost testată pentru 7 zile, iar unitatea de review a rămas la noi. Opiniile exprimate aparțin strict autorului.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.