Xiaomi este un brand chinezesc cunoscut nu doar pentru smartphone-urile sale. În portofoliu său se află brățări inteligente, camere de acțiune, baterii externe, purificatoare de aer, routere etc. Lista este cu adevărat lungă și dacă intrați pe un magazin online chinezesc găsiți o multitudine de gadgets.

Xiao Yi este propunerea lor în domeniul camerelor auto DVR, camere video gândite special spre a fi utilizate în automobil. Eram în căutarea unui accesoriu de gen, unul care să puncteze la raportul preț / specificații. Am cumpărat-o de la Gearbest, din depozitul său european și a fost livrată cu Belgium Post – Poșta Română, prețul a fost de 58.99 dolari / aprox. 266 de lei. Pentru această sumă vă spun din start că nu găsiți o cameră auto mai completă, în oferta magazinelor online din țara noastră. Este un chilipir, iar cum se descurcă găsiți în materialul de față.

camera-DVR-Xiaomi-Yi (11)

Atenție cu Poșta Română. Le este o mega-lene să livreze coletele în mod corespunzător. M-am trezit cu coletul aruncat în fața ușii, nici măcar nu a încercat să intre în contact cu mine sau să lase o notificare ca să ridic pachetul de la sediu. Eram acasă și nu a bătut la ușă, nici nu a folosit numărul de telefon de pe pachet. Asta e, aveți grijă. O altă precizare, de la efectuarea comenzii și până la livrare au trecut în jur de două săptămâni.

Specificații Xiao Yi

specificatii-camera-auto-Xiaomi


Design

camera-DVR-Xiaomi-Yi (2)

În pachet dați de camera auto, cablu microUSB – USB, încărcător auto cu două ieșiri USB, priză de prindere în parbriz. Inițial am fost entuziast, dar priza de prindere necesită un plus de atenție, altfel riști să rămâi fără accesoriu în timp, iar prinderea făcută cu camera DVR este atipică, o să încerc a găsi o soluție mai bună prin shop-urile chinezești. Prinderea asta aduce și un alt incovenient, transmite ușoare vibrații către cameră, nu le temporizează așa cum m-aș fi așteptat.

Mă rog, acum remarcați și voi la ce mă refer când parcurgeți clipurile video. Nu este ceva major, mai degrabă un detaliu ușor deranjant. Regaljele pentru ventuză se fac ușor, poziționate la îndemână. Apropo de prinderea dintre ventuză și cameră, nu-i chiar ușor de demontat, când ești în mare grabă trebuie să o dezlipești cu totul din parbriz.

Sfaturile Xiaomi pentru activarea sistemului ADAS, dar și în ce privește prinderea corectă a dispozitivului;

Camera Xiao Yi arată că atenția s-a pus pe componentele sale interne și nu design, materiale etc. Cântărește doar 72 de grame, plastic de jur împrejur, obiectivul cu F/1.8 iese în evidență, argintiu + negru ca și culori predominante.

Nu cumperi o cameră DVR pentru cum arată ci pentru ce știe să facă, pentru calitatea clipurilor și funcțiile atașate. Detaliile de design le găsiți pe îndelete în galeria de la sfârșit de review. Mă bucur că nu au mers pe culori puternice, culori care să facă camera să iasă în evidență. Poate dorești să ai înregistrări în regim continuu, fără ca să ai parte de o cameră DVR care să atragă atenția în mod deosebit.

Xiao Yi arată robustețe, simplitate și o ușoară notă de eleganță. La 266 lei în țara noastră vă alegeți cu o cameră auto execrabilă la capitolul filmare, dar și cu elemente de design discutabile, Xiaomi-ul chiar plusează la decență.

Utilizare

camera-DVR-Xiaomi-Yi (16)

Conectați încărcătorul la bricheta mașinii, cablul microUSB – USB face legătura între cameră și încărcător și Xiao Yi pornește în limba chineză. Sub display-ul de 2.7 inch se află 4 butoane fizice: Unul roșu ce permite și înregistrarea unor clipuri video în situații de urgență, alt buton cu semnul unei camere video, Galerie de imagini și clipuri video, Power și Setări + 2 Led-uri, unul arată momentul în care camera este pornită și celălalt se aprinde concomitent afișând faptul că înregistrează conținut.

Nu trebuie să vă speriați de faptul că meniul este în limba chineză, fără suport pentru engleză. Sunt afișate icoane destul de sugestive, atât pentru controlul prin meniu cât și pentru funcțiile dispozitivului.

Galerie de imagini cu interfața Xiao Yi;

Prin conexiunea Wi-Fi integrată faceți legătura cu un smartphone ce rulează Android sau iOS. Parola implicită – 1234567890. Are aplicație dedicată denumită Yi Dashcam (Android, iOS). Aspect important – camera își ia ora exactă și data de pe smartphone, de la prima conexiune. În meniul camerei nu există posibilitatea de a face acest reglaj.

Poți vizualiza conținutul, direct pe smartphone și există opțiunea de a-l descărca pe telefon sau tabletă. Controlezi funcții legate de dashcam – calitatea clipurilor, activarea / dezactivarea microfonului, afișarea watermark-ului Yi și a aplicarea datei și orei pe fiecare material video, activarea asistentului ADAS ce permite monitorizarea benzilor și trimiterea de alerte, setările legate de Wi-Fi. Poți să reglezi totul de pe smartphone, fără să mai navighezi prin meniul camerei auto.

Galerie de screenshots cu Yi Dashcam pe Android;

Pornește înregistrarea la modul automat din momentul în care a fost conectată la sursa de curent, oprește înregistrarea când rămâne fără energie, instant.

Conectivitate

camera-DVR-Xiaomi-Yi (4)

Wi-Fi în standardele b/g/n, slot pentru cardurile microSD de până la 64 GB și pot să certific că merge brici cu un card pe o astfel de capacitate. Se conectează pe portul microUSB la încărcător-ul de 5V / 1A. Mi-am dat seama de ce multe companii aleg ca portul microUSB să fie orientat în sus, cablul ar trebui să curgă cu ghilimelele de rigoare pe lângă oglina pasagerului din față, pe lângă montatul dreapta față spre bord și de acolo spre brichetă. Eu îl las să atârne dizgrațios direct spre brichetă.

Wi-Fi-ul face toți bani și asta pentru că-ți permite să reglezi camera auto, direct de pe smartphone, dar și pentru că-ți oferă acces la conținutul stocat pe cardul microSD. Salvezi ce te interesează fără să scoți cardul microSD și să-l introduci în smartphone sau să folosești un adaptor ca să conectezi microSD-ul la PC etc.

Încărcătorul are o mică scăpare, la Skoda mea scapă destul de tare în brichetă și trebuie apăsat ca să facă contact, după aceea cam greu să-l scoți din locașul respectiv, la un moment dat am rămas cu o porțiune a încărcătorului în mână.

Materiale video

Aici este punctul PRO principal pentru Xiao Yi. Filmează bine spre foarte bine, am ținut camera la 1080p cu 60 fps, compresie H.264. Un clip de 3 minute are în jur de 450 MB. 

Clip 1080p 60 fps făcut cu Xiao Yi pe timp de zi însorită;

Clip 1080p 60 fps făcut cu Xiao Yi pe timp de zi înnorată;

Clip 1080p 60 fps făcut cu Xiao Yi pe înserat;

Clip 1080p 60 fps făcut cu Xiao Yi pe timp de noapte.

Preț

Cameră auto Xiaomi Yi – 58.99 dolari la Gearbest / aprox. 266 lei, livrare din depozit european, fără taxe plătite în țara noastră.

Concluzii

camera-DVR-Xiaomi-Yi (9)

La prețul afișat oferă multe, iar pachetul ar fi fost complet dacă ventuza de prindere pe parbriz era de mai bună calitate, iar prinderea între cameră și ventuză era în genul celei existentă la aparatele foto și video, pe un mic șurub. Gradul de încălzire atins de încărcător mi se pare destul de mare și cumva ciudat. Nu mi-a făcut probleme în cele câteva zile de utilizare, doar că se încălzește într-un mare fel.

În rest ai parte de o cameră low-cost ce filmează impecabil pe timp de zi și noapte, la o calitate de cameră auto din categoria premium, dacă există o ligă premium a acestor gadgets. Plusează prin conectivitatea Wi-Fi, aplicații pentru iOS și Android, suport pe partea de firmware. Am structurat punctele PRO și CONTRA.

PRO

  • simplitate în utilizare;
  • Wi-Fi integrat și aplicații dedicate pentru iOS și Android;
  • materiale video de calitate foarte bună;
  • raport preț / specificații excelent.

CONTRA

  • fără garanție pe meleagurile autohtone;
  • încărcătorul se încălzește destul de puternic;
  • autonomie derizorie oferită de bateria de 240 mAh;
  • prindere atipică între suportul de parbriz și cameră, nu poți îndepărta camera chiar ușor, atenție suplimentară de fiecare dată.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.